Maaxi.cz

Co je stagflace?

Stagflace je ekonomický termín, který popisuje situaci, kdy ekonomika čelí stagnaci (tedy pomalému nebo nulovému růstu) spolu s vysokou inflací a vysokou mírou nezaměstnanosti. Kombinace těchto tří faktorů může narušit hospodářský růst a kupní sílu. Stagflace vznikla spojením slov “stagnace” a “inflace”. Historicky se vyskytovala především v 70. a 80. letech ve významných ekonomikách, například […] The post Co je stagflace? first appeared on InvestPlus.

Mohlo by vás zajímat

Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí

Data přicházející z ekonomiky vysílají smíšené signály. Je ale stále jasnější, že s prodlužující se dobou vysokých sazeb se zvětšuje mezera mezi těmi, kteří jsou na sazby citlivější a těmi, kteří mají tuto citlivost nízkou.

Do jedné paštiky přijde deset šneků. Na farmě jich chovají 50 tisíc

Dostali zpět pole, naučili se pěstovat pšenici i řepku, ale po letech zatoužili vyrábět něco svého od začátku do konce. Rozhodnutí padlo na jednom gastronomickém festivalu. Ochutnali šneka a měli jasno: budou chovat hlemýždě. Co o chovu šneků věděli? „Vůbec nic,“ říkají Helena a Michal Přikrylovi, majitelé šnečí farmy z Rybníčku u Vyškova. ...

Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících

Již řadu let se na trzích hovoří o rostoucí popularitě pasivních investic. Tedy nákupů fondů, jejichž struktura aktiv odpovídá složení trhu. A které se nesnaží o nějaký aktivní výběr akcií, které by zajistily návratnost vyšší, než je návratnost celého trhu.

Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat

Závěr týdne vypadá dobře hlavně pro polovodiče a neprofitabilní tech. Na tyto akcie se investoři zaměřili po poklesu dluhopisových výnosů, jež následoval po amerických datech.

Sněmovna podpořila ošetřovné pro OSVČ i dohodáře

Poslanecká sněmovna podpořila novelu o nemocenském pojištění, která zavádí ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné i dohodáře. Přináší i další změny.

J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance XV., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 175 91 287. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance XV.

J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance XI., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 099 20 021. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance XI.

J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance X., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 074 02 520. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance X.

J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance XIII., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 099 19 821. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance XIII.

Sociální síť X zavádí živé vysílání. Pozor, nebude zadarmo

Na sociální síti X (dříve Twitter) se brzy objeví možnost živého vysílání. Bude však jen pro ty, kteří si za její používání platí a mají tedy předplatné Premium.

Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek

Glenn Hubbard z Columbia Business School hovořil na Bloombergu o ekonomických systémech s tím, že při hledání toho optimálního není třeba jít nazpět k extrémům, které byly zkoušeny v historii.

Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích

Zhruba čtyři miliardy korun (170 milionů dolarů) získala skupina Rohlik Group, do které patří on-line supermarket Rohlík.cz, na urychlení rozvoje a rozšíření služeb v dalších evropských zemích.

Za krácení DPH si mohli vydělat 234 milionů. Jenže spadla klec

Způsobů, jak se nelegálně obohatit, je nepřeberné množství. V jednom z posledních odhalených případů hrály roli šperky z drahých kovů.

Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera

Hlavní americké indexy včera pouze drobně posílily a dále se tak pohybují okolo historických maxim. Největší pohyb zaznamenal včera index Nasdaq 100 , který přidal 0,19 %.

Změny v dohodách o provedení práce přinesly pro firmy velkou administrativní zátěž

Práce na dohodu doznává od letošního roku řadu změn. A na zaměstnavatele to má bezpochyby obrovský dopad. „Dohody byly využívány, protože jsou jednoduché a flexibilní, a to už nyní z řady důvodů neplatí. Dohodáři například získávají nárok na...

Poslanci schválili růst minimální mzdy

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákoníku práce, která zavádí mechanismus valorizace minimální mzdy. Výše minimální mzdy se má odvíjet od očekávané průměrné mzdy a koeficientu, který stanoví právě kabinet.

Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují

Rob Arnott z Research Affiliates se domnívá, že umělá inteligence má reálný potenciál. Ale akciové trhy to s jeho odhadem přehání a na trhu se tak vytvořila bublina.

Co je hodnotové ETF?

Hodnotové ETF jsou burzovně obchodované fondy, které se zaměřují na investice do akcií hodnotových společností – tedy těch, jejichž akcie jsou podhodnocené a očekává se od nich nadprůměrný růst. Hodnotové akcie jsou založeny na konceptu “hodnoty” (value) ve finančním světě. Tento koncept se opírá o myšlenku, že akcie některých spo ...

Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější

K rozhodnějším krokům než dříve přistoupila v investiční skupině PPF loni podle svých slov Renáta Kellnerová, vdova po zakladateli skupiny Petru Kellnerovi.

Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří

O víkendu proběhne první kolo parlamentních voleb ve Francii a na trzích opět stoupá nervozita. Odnáší to pařížská burza, která jako jedna z mála dnes klesá asi o 0,3 pct.

O důchod můžete žádat online. Využijte videonávod

S žádostí o důchod není třeba chodit na úřad. Lze ji podat elektronickou cestou. S online podáním pomůže videonávod.

Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu

Akcie společnosti Nike (NKE) letos dostávají pořádně zabrat. Od začátku roku byli doposud investoři o 12 % chudší a po včerejších výsledcích za čtvrtý fiskální kvartál končící koncem května přichází další rána.

Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo

Počet lidí bez práce v Německu v červnu vzrostl o 4000 na 2,727 milionu. Míra nezaměstnanosti zůstává 5,8 procenta. Meziročně jde o nárůst o 0,3 procentního bodu.

Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV získal v Asii zakázku za 2,5 milionu eur, tedy přibližně 62 milionů korun, na dva stroje One 150 určené pro kontrolu, kalibraci a vyhodnocování letištních navigačních zařízení.

Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb

Šok, zklamání a panika zavládly podle amerických médií v táboře Demokratické strany po první předvolební debatě mezi prezidentem Joem Bidenem a jeho předchůdcem Donaldem Trumpem.

Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Pražský softwarový dům eMan zveřejnil své hospodářské výsledky za rok 2023, obrat společnosti dosáhl stabilní úrovně necelých 255 milionů korun a zisku přes 10 milionů korun.

Z plesu vykázali homosexuály. Ti je udali. Za diskriminaci zaplatí tučnou pokutu

Diskriminační jednání vůči spotřebitelům není nic výjimečného. děje se dnes a denně. Česká obchodní inspekce takové jednání pokutuje.

Ekonomika ČR v 1. čtvrtletí vzrostla dle zpřesněných odhadů o 0,3 %

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně podle zpřesněných odhadů o 0,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Rozbřesk: Proč “napínavé” francouzské volby zajímají i české trhy?

Francouzské parlamentní volby přináší i pro českou ekonomiku a trhy řadu důležitých otázek. Ostatně česká koruna v reakci na rozhodnutí prezidenta Macrona rozpustit Parlament oslabila přibližně o 0,5%.

Český statistický úřad zveřejní HDP za první čtvrtletí. Hlavní evropské burzy otevřou v zeleném

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes v 9:00 zveřejní další zpřesněné údaje o vývoji tuzemské ekonomiky v prvním čtvrtletí. Podle posledních údajů z konce května se hrubý domácí produkt (HDP) meziročně zvýšil o 0,2 procenta, proti předchozímu čtvrtletí vzrostl o 0,3 procenta.

Fidelity International: Investiční výhled na 3. čtvrtletí 2024: Hezky opatrně

Riziková aktiva vypadají atraktivně a ekonomiky po celém světě zůstávají silné. Některé regiony se vydávají vlastní cestou, což otevírá samostatné příležitosti.

KVÍZ: Míša, Ledňáček, nebo Magnum? Zjistěte, jak dobře znáte značky zmrzlin

Zmrzliny patří k létu a jejich nabídka na trhu se stále rozšiřuje. Udělejte si kvíz a ověřte si, jak se ve zmrzlinách orientujete.

Zájem o chaty a chalupy dál klesá. Jak na to reagují ceny?

S nástupem covidu zažil trh s rekreačními nemovitostmi obrovský boom. Od té doby se ale situace razantně změnila. Pořízení chaty či chalupy už není nijak žhavou záležitostí, což je dobrou zprávou pro kupující. Pochopitelně se to totiž propisuje i do cen. Ovšem ne všude.

Dovolená autem: za kolik natankujete pohonné hmoty v evropských zemích

Na dovolenou do ciziny se letos chystá téměř 60 procent Čechů. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou pro letošek Itálie, Chorvatsko a Slovensko a více než polovina Čechů vyrazí za letním odpočinkem autem či karavanem. Zmapovali jsme pro vás, za kolik natankujete ve 27 evropských zemích.

Jedete autem do Chorvatska, Itálie nebo na Slovensko? Tyhle informace se budou před cestou hodit

Chorvatsko, Slovensko, Itálie. S jakými dopravními předpisy počítat a jaké dálniční poplatky budete platit?

Hlavní indexy stále poblíž historických maxim. Micron po výsledcích oslaboval.

Hlavní zámořské indexy dnes nepředvedly žádný větší pohyb a po většinu obchodní seance se pohybovaly poblíž hodnot včerejšího závěru. Na vývoj obchodování neměla vliv ani dnešní data z trhu práce v podobě týdenního reportu o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Euro/koruna nad 25 po ČNB, americký spotřebitel už nevypadá tak silně

Domácí událostí číslo jedna bylo zasedání ČNB. Bankovní rada rozhodla o snížení sazeb o 50 bps, zatímco jsme čekali spolu s trhem spíše jen 25. První reakce koruny tak byla negativní.

Ochrana proti ignoranci nebo oběd zadarmo?

Warren Buffett prý kdysi řekl, že „diverzifikace je ochranou proti ignoranci a nedává smysl, pokud víte, co děláte“. Na Morningstar k tomu jeden z finančních poradců psal, že tuhle citaci známého investora slyší často.

Vista Outdoor, o jejíž divizi má zájem Strnadova CSG, odložila valnou hromadu

Americký výrobce munice a outdoorového vybavení Vista Outdoor odložil mimořádnou valnou hromadu akcionářů z 2. na 23. července. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Jan Bureš: ČNB snižuje sazby o 50bps na 4,75 %, proč další postup bude opatrnější?

Česká národní banka snížila úrokové sazby o 50bps na 4,75 %. Pro toto rozhodnutí zvedlo ruku 5 členů bankovní rady, zatímco 2 členové hlasovali pro opatrnější pokles sazeb o 25bps.

Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil na 1,4 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v letošním prvním čtvrtletí v celoročním přepočtu podle zpřesněných údajů zvýšil o 1,4 procenta, což je o něco výrazněji, než předpokládal předchozí odhad.

Desítky firem se pustily do boje proti plýtvání jídlem. Inspirujte se

Plýtvání jídlem a jeho vyhazování je důležitým tématem, se kterým se snaží pracovat spousta firem. Desítky z nich se nyní zapojily do spolupráce s aplikací Too Good To Go, díky které mohou nabídnout své přebytky.

ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas.

Banky v USA prošly zátěžovými testy Fedu, přežily by i prudký propad nemovitostí

Všech 31 největších amerických finančních institucí prošlo zátěžovými testy centrální banky Fed. Testované banky by přežily hypotetický scénář, kdy by se americká ekonomika dostala do vážné recese, nezaměstnanost by stoupla na deset procent a hodnota komerčních nemovitostí by se propadla o 40 procent.

10 společností, které sledovat, podle Bloomberg Intelligence

Od Nintenda, přes Galaxy, SAP, Diageo, až po Nike. Bloomberg Intelligence představuje seznam 10 firem, které sledovat, a u každé nabízí základní tezi i možné katalyzátory a rizika.

Co je dluhopisové ETF?

Dluhopisové ETF jsou burzovně obchodované fondy, které investují výhradně do dluhopisů. Tyto fondy kopírují vývoj cen určených podkladových aktiv, což jsou zpravidla dluhopisové indexy nebo “koše” různých dluhopisů. Typy dluhopisů, zahrnutých v dluhopisových ETFkách Státní dluhopisy – dluhopisy vydávané státem. Jelikož jde o cenné ...

Nové povinnosti u DPP: Kdo je bude kontrolovat a jak vysoké budou pokuty?

Se začátkem července nastává pro zaměstnavatele doba nových povinností. Nově musí evidovat všechny zaměstnance, kteří pro ně pracují na základě dohody o provedení práce a hlásit jejich příjmy.

Koruna čeká na ČNB, jen slábne nad 160 a akcie se nemají čeho chytit

Čtvrteční dopoledne nenabízí hlavním trhům inspiraci, a tak se většina evropských akciových indexů nachází těsně u včerejšího závěru. Ani včerejší výkon Wall Street nebyl nijak výrazný.

Podle Morgan Stanley čekají paměťový sektor „nová maxima“, jmenuje své nejlepší tipy

Analytici Morgan Stanley očekávají, že paměťový sektor ještě letos dosáhne nových maxim, přestože jsou investoři „obecně“ neochotni nakupovat tyto akcie za tak vysoké ceny.

Slovenské MF i centrální banka pro letošek zlepšily výhled růstu ekonomiky

Slovenské ministerstvo financí zvýšilo výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 2,5 procenta z dosavadních dvou procent. Pro příští rok prognózu růstu hrubého domácího produktu (HDP) naopak zhoršilo, a to na 2,6 procenta z předchozích 3,1 procenta.