Maaxi.cz

13% propad akcií Nvidie nutí obchodníky hledat oporu v grafech

Třídenní výprodej akcií na Nvidii v hodnotě 430 miliard dolarů přiměl obchodníky, aby se obrátili na technickou analýzu a hledali vodítka, kde by mohlo být dno.

Mohlo by vás zajímat

Co je kryptoměnové ETF?

Kryptoměnové ETF jsou investiční fondy, které sledují výkonnost jedné kryptoměny nebo celého koše kryptoměn. Podobně jako tradiční ETF se i kryptoměnové ETF obchodují na burzách a umožňují získat expozici vůči trhu s kryptoměnami bez přímého držení digitálních aktiv. Kryptoměnové ETF se dělí na dva typy: Spotové kryptoměnové ETF – tyto fondy ...

Výnosy dluhopisů dnes míří vzhůru, nezastavil je ani slabší ISM

Na úvod evropské trhy pozitivně zareagovaly na výsledek prvního kola francouzských parlamentních voleb, který zvedá pravděpodobnost, že RN nezíská absolutní většinu.

Trhy napříč staletím a akciová sázka na „jistotu“

Který akciový trh přinesl za posledních padesát let nejvyšší návratnost? Jak si vedou různé trhy ve srovnání s dluhopisy a komoditami? A jak „bezpečné“ jsou akcie v závislosti na délce investičního období? Následující graf ukazuje průměrné roční návratnosti na vybraných akciových trzích, k tomu přidává návratnost u dluhopisů, realit a některých ...

Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let

Státní rozpočet skončil v prvním pololetí ve schodku 178,6 miliardy korun, deficit se tak zmírnil proti květnovým 210,4 miliardy korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí.

Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat

Podle banky Morgan Stanley dělá sílící vyhlídka na Trumpovo vítězství v prezidentských volbách z derivátů na zestrmění výnosové křivky atraktivní sázku.

Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta

Míra inflace v Německu v červnu zvolnila na 2,2 procenta z květnového tempa 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny o 0,1 procenta vzrostly.

Plánujete dražit iPhony zabavené berňákem? Pozor na změnu harmonogramu

Kvůli enormního zájmu o dražby zabavené elektroniky se finanční správa rozhodla jednotlivé aukce rozložit v čase, aby minimalizovala riziko přetížení aplikace a případných výpadků.

Všechny dohody o provedení práce je nutné registrovat. Dokdy tak musíte učinit?

Od července musí zaměstnavatelé registrovat všechny dohody o provedení práce (DPP), a to i když nepodléhají pojistnému, na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Týká se to i dohod, které byly uzavřené před červencem.

Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data

Evropská komise (EK) obvinila americkou internetovou společnost Meta Platforms, že porušuje nová pravidla, která se v Evropské unii vztahují na velké internetové platformy.

KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč

Společnost KKCG Financing, součást skupiny KKCG, dokončila emisi dluhopisů v hodnotě šesti miliard korun. Emise byla původně stanovena na pět miliard korun, ale na základě silné poptávky investorů byla zvýšena.

Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně

Náplní začínajícího týdne budou pro finanční trhy hlavně politika a ekonomika. Francie má po prvním kole parlamentních voleb, ve kterých sice jasně vyhrála RN Marine Le Penové, ale zisk je o trochu menší, než se čekalo.

eDoklady nově přijímají i na finančních úřadech či úřadech práce

Od začátku července přijímají eDoklady také úřady práce, finanční úřady, kraje, obce s rozšířenou působností, soudy i zbytek policie. Přibývají navíc také soukromé subjekty.

Volby ulevily akciím v Paříži a pomohly euru

Francie má po prvním kole parlamentních voleb, ve kterých sice jasně vyhrála RN Marine Le Penové, ale zisk je o trochu menší, než se čekalo. Naděje, že RN neovládne dolní komoru parlamentu, posílá na úvod francouzské akcie nahoru a pomáhá euru.

Francouzské trhy se odráží ode dna, investoři sází na dohodu proti Le Penové

Francouzské trhy se dnes odrazily ode dna poté, co strana Národní sjednocení Marine Le Penové zvítězila s menším náskokem, než naznačovaly průzkumy, což podnítilo úlevnou rally napříč národními aktivy.

Jste na dovolené a šéf vás potřebuje zpět. Má na to nárok?

Při dovolené by si zaměstnanci měli odpočinout a nemyslet na práci. Může však nastat situace, kdy je zaměstnavatelé budou potřebovat zpátky ve firmě. Co na to říká zákon a jak je to v tomto případě s odškodněním?

Komentář: Tuzemský průmysl nadále klopýtá

Český průmysl zakončil první polovinu roku nevalně. Index nákupních manažerů PMI poklesl z květnových 46,1 na 45,3 bodů. To znamená, že průmyslová recese trvá v Česku již déle než dva roky.

Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže

Česká koruna je po překvapivém červnovém snížení úrokových sazeb o 50bps pod tlakem a pohybuje se dál nad klíčovou psychologickou metou 25,00 EUR/CZK.

Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně

Evropské akcie začnou nový obchodní týden růstem, futures panevropského indexu Stoxx 50 přidávají před otevřením hlavního trhu 1,7 %. Britský FTSE 100 roste o 0,3 a DAX posiluje o 1,0 %.

Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD

Americký výrobce letecké techniky Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD (109,4 miliardy Kč). Za jednu akcii tak společnost zaplatí 37,25 USD.

Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě

Již mnohokrát jsem řekla, že na cestě ke snížení úrokových sazeb a opětovnému zrychlení ekonomiky v celosvětovém měřítku dojde k překvapením, a to jak pozitivním, tak negativním.

Chcete se zapojit do online dražby Finanční správy ČR. Přinášíme návod, jak na to

V úterý 9. července se uskuteční první z dražeb produktů Apple, které byly zabaveny v rámci kontrolní akce Finanční správy ČR a Celní správy ČR. Jak se do ní zapojit?

Startuje Milostivé léto pro OSVČ i u zdravotního pojištění. Je však jen pro některé

Od dnešního dne mohou (nejen) OSVČ žádat o prominutí dluhů na penále u zdravotního pojištění, a to především u VZP ČR.

8 letních tipů, jak se posichrovat, když se něco zvrtne nejen v zahraničí

Devět z deseti Čechů při výletech do zahraničí vyráží s cestovním pojištěním, pojištěním k platební kartě, nebo dokonce s obojím. To je rozhodně pozitivní zpráva. Existuje ale hned několik bodů, kterým se vyplatí věnovat zvýšenou pozornost, aby pojištění skutečně zafungovalo ve chvílích, kdy se o něj budete potřebovat opřít. Proč si pojistku jen ta ...

Změny od července: Vyšší poplatky, mzdové novinky, digitální doklady, úpravy u spoření i dávek

K začátku července začíná platit řada změn, které ovlivní vaši peněženku. Dotknou se například dávek, mezd nebo spoření na důchod.

Co je komoditní ETF?

Komoditní ETF jsou burzovně obchodované fondy, které umožňují investorům snadný přístup k různým komoditním trhům. Tyto fondy mohou investovat do konkrétních komodit fyzicky (např. zlato, stříbro) nebo do komoditních společností či indexů. Portfolio komoditního ETF se může skládat z několika typů aktiv: Drahé kovy – zlato, stříbro, platina a ...

Co je dividendové ETF?

Dividendové ETF jsou burzovně obchodované fondy, které se zaměřují na akcie společností s výplatou dividend. Narozdíl od akumulačních ETF tyto fondy příjem z dividend nereinvestují ale vyplácí je investorům. Ti tak díky investici do dividendových ETF získají pravidelný příjem. ETF vyplácející investorům dividendy jsou označována zkratkou DIST (Dist ...

Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat

Dan Skelly z Morgan Stanley Wealth Management se domnívá, že investoři by na americkém akciovém trhu neměli být nyní příliš kreativní. Neměli by se totiž výrazně odchylovat od doposud dobře fungujících strategií zaměřených na společnosti, kterých se moc nedotýkají vyšší sazby či z nich dokonce těží (viz první část rozhovoru v předchozím víkendáři) ...

KVÍZ: Víte, kdy byste měli vyměnit brýle? A kolik vám na ně přidá pojišťovna?

27. červen je světovým dnem slunečních brýlí. Jeho cílem je dovést lidi k zamyšlení, zda dostatečně chrání své oči. Co ale brýle dioptrické? Jak často bychom je měli měnit? Jak je to s preventivní prohlídkou a můžeme vrátit brýle koupené v e-shopu? Otestujte si své znalosti.

Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit

Roger Altman ze společnosti Evercore na CNBC hovořil o svém pohledu na ekonomický vývoj v USA, a to zejména v souvislosti s tématem fiskálního výhledu, rozpočtových deficitů a vývoje vládního zadlužení.

Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí

Data přicházející z ekonomiky vysílají smíšené signály. Je ale stále jasnější, že s prodlužující se dobou vysokých sazeb se zvětšuje mezera mezi těmi, kteří jsou na sazby citlivější a těmi, kteří mají tuto citlivost nízkou.

Do jedné paštiky přijde deset šneků. Na farmě jich chovají 50 tisíc

Dostali zpět pole, naučili se pěstovat pšenici i řepku, ale po letech zatoužili vyrábět něco svého od začátku do konce. Rozhodnutí padlo na jednom gastronomickém festivalu. Ochutnali šneka a měli jasno: budou chovat hlemýždě. Co o chovu šneků věděli? „Vůbec nic,“ říkají Helena a Michal Přikrylovi, majitelé šnečí farmy z Rybníčku u Vyškova. ...

Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících

Již řadu let se na trzích hovoří o rostoucí popularitě pasivních investic. Tedy nákupů fondů, jejichž struktura aktiv odpovídá složení trhu. A které se nesnaží o nějaký aktivní výběr akcií, které by zajistily návratnost vyšší, než je návratnost celého trhu.

Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat

Závěr týdne vypadá dobře hlavně pro polovodiče a neprofitabilní tech. Na tyto akcie se investoři zaměřili po poklesu dluhopisových výnosů, jež následoval po amerických datech.

Sněmovna podpořila ošetřovné pro OSVČ i dohodáře

Poslanecká sněmovna podpořila novelu o nemocenském pojištění, která zavádí ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné i dohodáře. Přináší i další změny.

J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance XV., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 175 91 287. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance XV.

J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance XI., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 099 20 021. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance XI.

J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance X., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 074 02 520. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance X.

J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

J&T Global Finance XIII., s.r.o., se sídlem Sokolovská 700/113a, Karlín, 186 00 Praha 8, IČO: 099 19 821. Povinně uveřejňovaná informace Společnost J&T Global Finance XIII.

Sociální síť X zavádí živé vysílání. Pozor, nebude zadarmo

Na sociální síti X (dříve Twitter) se brzy objeví možnost živého vysílání. Bude však jen pro ty, kteří si za její používání platí a mají tedy předplatné Premium.

Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek

Glenn Hubbard z Columbia Business School hovořil na Bloombergu o ekonomických systémech s tím, že při hledání toho optimálního není třeba jít nazpět k extrémům, které byly zkoušeny v historii.

Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích

Zhruba čtyři miliardy korun (170 milionů dolarů) získala skupina Rohlik Group, do které patří on-line supermarket Rohlík.cz, na urychlení rozvoje a rozšíření služeb v dalších evropských zemích.

Za krácení DPH si mohli vydělat 234 milionů. Jenže spadla klec

Způsobů, jak se nelegálně obohatit, je nepřeberné množství. V jednom z posledních odhalených případů hrály roli šperky z drahých kovů.

Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera

Hlavní americké indexy včera pouze drobně posílily a dále se tak pohybují okolo historických maxim. Největší pohyb zaznamenal včera index Nasdaq 100 , který přidal 0,19 %.

Změny v dohodách o provedení práce přinesly pro firmy velkou administrativní zátěž

Práce na dohodu doznává od letošního roku řadu změn. A na zaměstnavatele to má bezpochyby obrovský dopad. „Dohody byly využívány, protože jsou jednoduché a flexibilní, a to už nyní z řady důvodů neplatí. Dohodáři například získávají nárok na...

Poslanci schválili růst minimální mzdy

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákoníku práce, která zavádí mechanismus valorizace minimální mzdy. Výše minimální mzdy se má odvíjet od očekávané průměrné mzdy a koeficientu, který stanoví právě kabinet.

Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují

Rob Arnott z Research Affiliates se domnívá, že umělá inteligence má reálný potenciál. Ale akciové trhy to s jeho odhadem přehání a na trhu se tak vytvořila bublina.

Co je hodnotové ETF?

Hodnotové ETF jsou burzovně obchodované fondy, které se zaměřují na investice do akcií hodnotových společností – tedy těch, jejichž akcie jsou podhodnocené a očekává se od nich nadprůměrný růst. Hodnotové akcie jsou založeny na konceptu “hodnoty” (value) ve finančním světě. Tento koncept se opírá o myšlenku, že akcie některých spo ...

Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější

K rozhodnějším krokům než dříve přistoupila v investiční skupině PPF loni podle svých slov Renáta Kellnerová, vdova po zakladateli skupiny Petru Kellnerovi.

Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří

O víkendu proběhne první kolo parlamentních voleb ve Francii a na trzích opět stoupá nervozita. Odnáší to pařížská burza, která jako jedna z mála dnes klesá asi o 0,3 pct.

O důchod můžete žádat online. Využijte videonávod

S žádostí o důchod není třeba chodit na úřad. Lze ji podat elektronickou cestou. S online podáním pomůže videonávod.