Maaxi.cz

Rozpočet byl v pololetí ve schodku 178,6 mld. Kč, nejnižším za pět let

Státní rozpočet skončil v prvním pololetí ve schodku 178,6 miliardy korun, deficit se tak zmírnil proti květnovým 210,4 miliardy korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí.

Mohlo by vás zajímat

Jak moc mohou očekávané strukturální změny v ekonomice ovlivňovat akciový trh?

Jedním z nejsledovanějších cyklických ukazatelů na trhu může být tzv. ISM index výrobního sektoru. Má to své oprávnění? A co může tento index spolu s akciovým trhem dohromady říkat o strukturálních změnách? Odpověď na podobné otázky může nabídnout následující graf.

ISM překvapivě padá do negativního pásma. Pomáhá dluhopisům a částečně i akciím

Po včerejšku i dnešní den přinesl řadu zajímavých makro zpráv. Šlo o data ze zámoří a celkově míří směrem k ochlazující ekonomice a bližšímu uvolnění měnové politiky, což také dluhopisy náležitě ocenily.

Na evropský plyn se hromadí býčí sázky v obavách z utažené nabídky

Investiční fondy jsou nejvíce býčí na evropský plyn od listopadu 2021, což signalizuje silné přesvědčení trhu, že dodávky budou utaženější. Čisté dlouhé pozice na benchmarkové nizozemské futures na plyn v držení investičních fondů v pátek podle Intercontinental Exchange vzrostly o 12 %.

Země EU váhají, zda podpořit dodatečná cla na elektromobily vyráběné v Číně

Členské státy Evropské unie váhají, zda podpořit dodatečná cla na elektromobily vyráběné v Číně. Němci jsou proti, Francouzi pro a Češi zatím nevědí. Pro Brusel je problém získat shodu pro svůj zatím největší obchodní případ.

ČNB: Bankám v prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk o 22 procent na 25,9 mld. Kč

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,75 miliardy Kč, tedy o 22 procent, na 25,9 miliardy korun.

12 tisíc zaměstnavatelů se převede pod jinou sociálku. Kdo může zůstat v klidu?

Řada zaměstnavatelů musí počítat s tím, že je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos přesune pod jinou než místně příslušnou sociálku. Celkem se delegace dotkne 12 tisíců podnikatelů.

Evropské jaderné renesanci schází klíčová součástka: kvalifikovaní pracovníci

Výrobci atomové energie ve Francii, Velké Británii a Švédsku mají problém sehnat statisíce svářečů, inženýrů a projektantů, které potřebují pro reaktory, které staví nyní a které chtějí postavit v polovině století.

Datové schránky slaví 15 let. Co nového nabízí?

Datové schránky oslavily na začátku července 15 let své existence. Za tu dobu jimi prošlo skoro 1,3 mld. datových zpráv a celkově jich bylo zřízeno přes 4,3 milionu.

Co je pákové ETF?

Pákové ETF jsou speciální typy fondů obchodovaných na burze, které využívají finanční páku k zesílení potenciálních výnosů z denních změn podkladových aktiv na které jsou vázány. Cílem pákových ETF je dosáhnout násobků (např. 2x nebo 3x) denní výkonnosti sledovaného aktiva. Pokud například aktivum vzroste o 1 %, pákové ETF vzroste o 2 % nebo 3 [ ...

Prodej nových aut se v pololetí zvýšil o 3,2 procenta na 119.221 vozů

Prodej nových osobních aut se v prvním pololetí zvýšil meziročně o 3,2 procenta na 119.221 vozů. V červnu trh rostl o devět procent na 22.334 automobilů, což bylo nejvíc za poslední tři roky.

Morgan Stanley: V druhé polovině roku poroste riziko recese

Trhy jsou nyní naceněny na scénář hladkého přistání, pokud by ale ekonomika začala výrazněji zpomalovat, na straně akcií by to nezachránilo mírné snížení sazeb americkou centrální bankou.

Dohody, že si firmy nebudou přetahovat zaměstnance, jsou nelegální

Antimonopolní úřad prvně prošetřuje, zda firmy nezákonně neuzavřely dohodu o nepřetahování zaměstnanců (tzv. no-poaching). Cílem nebo výsledkem tohoto jednání mohlo být narušení hospodářské soutěže v oblasti lidských zdrojů.

Evropská komise povolila Lufthanse převzít podíl v italských aerolinkách ITA

Evropská komise (EK) povolila německým vlajkovým aerolinkám Lufthansa převzít za 325 milionů eur (8,2 miliardy Kč) 41procentní podíl v italské státní letecké společnosti ITA Airways.

Německé automobilky apelují na EK, aby nezaváděla cla na elektromobily z Číny

Německý Svaz automobilového průmyslu (VDA) apeluje na Evropskou komisi (EK), aby ustoupila od záměru uvalit od čtvrtka dodatečná cla až 38,1 procenta na dovoz elektromobilů z Číny.

Inflace v Turecku poprvé za osm měsíců klesla, ceny vzrostly o 71,6 procenta

Míra inflace v Turecku poprvé za osm měsíců klesla. Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 71,6 procenta, což je o 3,9 procentního bodu méně než v květnu.

Řecko jde proti proudu, zavedlo možnost šestidenního pracovního týdne

Řecko kontroverzně zavedlo šestidenní pracovní týden pro některé podniky ve snaze zvýšit produktivitu a zaměstnanost v této jihoevropské zemi. Nařízení, které vstoupilo v platnost 1.

Supermarkety dostaly vysoké pokuty. Kdo nejvíce klamal zákazníky?

Několik českých obchodníků muselo na základě výsledků kontrol České obchodní inspekce zaplatit stovky tisíc za porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Akcie pokračují vzhůru, zatímco dluhopisům se před daty nedaří

Po úvodním přešlapování se včera Wall Street nakonec vydala slušně vzhůru a jak S&P500, tak Nasdaq Comp. zdolaly kulaté hranice 5500, resp. 18000 bodů.

Průzkum Reuters: Koruna a zlotý se odrazí ode dna, forint bude dále slábnout

Česká koruna a polský zlotý pravděpodobně v příštích šesti měsících získají zpět nedávné ztráty, zatímco maďarský forint jako nejzranitelnější měna v regionu střední a východní, Evropy své ztráty ještě prohloubí, vyplývá z průzkumu agentury Reuters.

Rozbřesk: Ochlazování amerického trhu práce je během na dlouhou trať, Koruna dále slábne do blízkosti 25,20 EUR/CZK

Šéf Fedu J. Powell si včera v portugalské Sintře pochvaloval, že trh práce přiměřeně ochlazuje a že se děje přesně to, co američtí centrální bankéři chtějí.

COLT CZ ex div, ECB nepotřebuje, aby inflace ve službách klesla na 2 pct, a futures jsou v zeleném

COLT CZ se dnes obchoduje bez nároku na dividendu. Boris Johnson se v úterý večer nečekaně objevil v předvolební kampani. Prémie u francouzských dluhopisů klesla na nejnižší vůči německým protějškům od 13.

Fed podle svého šéfa potřebuje více důkazů poklesu inflace, než sníží úroky

Inflace ve Spojených státech se po obnoveném vzestupu v úvodu letošního roku vrátila k poklesu. Americká centrální banka (Fed) však potřebuje vidět více důkazů potvrzujících tento sestupný trend, než bude moci zahájit snižování úrokových sazeb.

Pokuta až 100 000 Kč za nezveřejnění účetní závěrky v rejstříku

Vybrané účetní jednotky mají povinnost zveřejnit účetní závěrku do sbírky listin. Pokud svou povinnost nesplní, vystavují se pokutě až do výše 100 000 Kč nebo zrušení zapsané osoby s likvidací.

Ned Davis Research: Dobré časy na akciích mohou trvat, ale odhady zisků jsou zřejmě trochu moc růžové

Hlavní investiční stratég společnosti Ned Davis Research Ed Clissold souhlasí s názorem, že „dobré časy mohou nadále trvat“. Na Yahoo Finance uvedl, že tempo růstu zisků by v dalším čtvrtletí mělo jít nahoru, ale současné odhady pro druhou polovinu roku jsou „zřejmě trochu moc růžové“.

Změny u dohod o provedení práce: Co musíte splnit už v červenci a co až v srpnu?

Od července platí novinky v oblasti dohod o provedení práce. Nově je nutné všechny dohody hlásit úřadům, a to včetně výše příjmů.

Ceny neřestí v Chor­vatsku 2024: Cigarety za stovku a pivo za 35 Kč

Neřesti v podobě kouření, piva a vína vám v Chorvatsku peněženku neprovětrají, pokud si je zakoupíte v obchodech. Ceny v restautacích ale vynásobte třemi.

Reklamoval čtyřkolku. Stroj dodán vybitý a nabíječka nenabíjí, zamítl prodejce

Spotřebitelé jsou ve vztahu k podnikateli považováni za slabší smluvní stranu a jejich práva jsou u nás poměrně dobře chráněna. Kupující má právo reklamovat, prodejce může reklamaci zamítnout pouze ze zákonných důvodů a v prvním roce od koupě musí být případné zamítnutí odborně odůvodněno.

Na co se připravit, když vás čeká konec fixace hypotéky, radí experti

Hypotéka je dlouhodobý závazek. Ke konci sjednané doby fixace máte několik možností: podmínky smlouvy můžete optimalizovat, hypotéku refixovat či splatit a ušetřit na splátkách značnou částku. Předčasné splacení hypotéky před koncem fixace se ale od 1. září 2024 prodraží. Co dělat a jak se na to připravit, radí odborníci. ...

Zisky na cestě k mimořádně dlouhému nadtrendovému boomu?

Ziskovost obchodovaných firem se historicky celkem slušně chová podle učebnicového „vracení se k trendu“. Nyní se přitom už delší dobu drží nad trendem a tento návrat by tedy probíhal směrem dolů.

Tesla jede, indexy ne. Data o pracovních pozicích překvapila

Americký trh práce by měl postupně chladnout. Podle řady indikátorů se tak děje, ale proces je pomalejší, než se čekalo, a ne všechna data do trendu zapadají.

Odbyt automobilky Tesla ve druhém čtvrtletí opět klesl, překonal však odhady

Odbyt amerického výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí klesl zhruba o pět procent, a to na 443.956 aut ze 466.140 před rokem. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Bublina na umělé inteligenci?

Umělá inteligence je „reálnou věcí“, její rozvoj a implementace do praxe ale bude trvat mnohem déle, než se lidé nyní domnívají. Pro Yahoo Finance to uvedl zakladatel investiční společnosti Lead Edge Capital Mitchell Green.

Nerozumí si vaši zaměstnanci s technikou? Pošlete je na kurz a stát to zaplatí

Zaměstnavatelé mají nyní možnost poslat své zaměstnance na kurzy zaměřující se na IT dovednosti a Průmysl 4.0 s tím, že stát jim proplatí náklady i část zaměstnancovy mzdy.

Co je nemovitostní ETF?

Nemovitostní ETF (Exchange-Traded Fund) jsou investiční nástroje, které umožňují investorům získat expozici na nemovitostním trhu. Nemovitostní ETF obsahují akcie společností, které se zabývají nemovitostmi. Tyto společnosti vlastní a provozují kancelářské budovy, obchodní centra, nemocnice, studentské ubytovny a další nemovitosti. Investoři tak mo ...

Je povinnost platit zdravotní pojištění v době čerpání neplaceného volna?

V době čerpání neplaceného volna nemá zaměstnanec nárok na žádný finanční příjem. Jak je to však se zdravotním pojištěním? Musí být uhrazeno?

Než otevře Wall Street: Paramount Global, Sea

Hlavní americké indexy včera dokázaly zejména díky silnému závěru uzavřít v zisku. Nálada ale přes noc vyprchala a dnešní premarket prozatím indikuje zahájení obchodování v červených číslech.

Ceny komodit na trzích v pololetí spíše stouply, index přidal tři procenta

Ceny komodit na světových trzích se v prvním pololetí spíše zvyšovaly. Výrazně zdražila měď, zlato, stříbro a hlavně kakao, zvýšila se ale i cena ropy a elektřiny.

Jste v předčasném důchodu? Pozor na přivýdělky, mohou vás o něj připravit

Pokud se člověk rozhodne pro odchod do předčasného důchodu, musí počítat s tím, že bude mít velice omezené možnosti přivýdělku. Pracovat v předčasném důchodu je možné jen výjimečně.

Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o výplatě kuponu TRIGEMA REF VAR/25

Trigema Real Estate Finance a.s. IČ: 06449468 Společnost Trigema Real Estate Finance, a.s.zveřejňuje Oznámení o výplatě kuponu TRIGEMA REF VAR/25, ISIN CZ0003537367.

Nezaměstnanost v EU v květnu zůstala na šesti procentech, nejnižší byla v Česku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v květnu zůstala na dubnových šesti procentech. Nejnižší byla v Česku, kde klesla na 2,7 procenta z revidovaných 2,8 procenta.

J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Oznámení o výši primárního úpisu ve druhém čtvrtletí 2024

J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s. IČO: 08800693 Společnots J&T ARCH INVESTMENTS zveřejňuje Oznámení o výši primárního úpisu J&T ARCH INVESTMENTS podfond ve druhém čtvrtletí 2024.

Inflace v eurozóně v červnu podle odhadu Eurostatu klesla na 2,5 procenta

Míra inflace v eurozóně v červnu zpomalila na 2,5 procenta z květnových 2,6 procenta, uvedl ve svém rychlém odhadu Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii tento odhad neobsahuje, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.

Výnosy zůstávají nahoře a akcie ztrácejí. Inflace podporu nepřinesla

Dluhopisové výnosy se po včerejším nárůstu sice zklidnily, ale drží se výš. V eurozóně byla zveřejněna předběžná červnová inflace, ale už v předstihu bankéři z ECB ujišťovali, že potřebují více jistoty o cenách.

Morgan Stanley: Trhy v pozdní fázi cyklu, táhnout bude stále kvalita

V USA stále panuje neobvyklé nastavení celkové ekonomické politiky. Na fiskální straně je totiž stále hodně uvolněná a to tlačí centrální banku k tomu, aby udržovala sazby vysoko.

Vládní dluh v 1. čtvrtletí meziročně stoupl o 232,8 miliardy na 3,332 bilionu Kč

Dluh vládních institucí ČR stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 232,8 miliardy korun na 3,332 bilionu Kč. Míra zadlužení se tak zvýšila ze 42,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 43,4 procenta.

Znáte značky oblíbených zmrzlin?

Zatímco někdo nedá dopustit na točenou zmrzlinu, jiný vyznává kopečkovou a další si zase rád koupí nanuk na špejli nebo kornout. Každý si tak může vybrat z mnoha příchutí od českých i zahraničních značek.

Dva červencové svátky před námi. Jak budou mít obchody otevřeno?

Letos připadají červencové svátky na pátek a osobotu. Jak to bude během nich s možností nakoupit si. Týká se jich zákaz prodeje?

Rozbřesk: Tuzemský průmysl šlape na brzdu, Koruna v defenzivě, Posune se americký trh práce blíže rovnováze?

Český průmysl zakončil první polovinu roku v nepřesvědčivé kondici. Index nákupních manažerů PMI poklesl z květnových 46,1 na 45,3 bodů, což znamená, že průmyslová recese trvá v Česku již déle než dva roky.

Francouzský regulátor se chystá obvinit výrobce čipů Nvidia. Hlavní evropské trhy otevřou v červeném

Francouzský antimonopolní úřad se chystá obvinit amerického výrobce čipů Nvidia z praktik narušujících hospodářskou soutěž. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Některým zaměstnancům byly sníženy příspěvky na stravování. Je zatím FKSP

FKSP je jeden z povinných fondů, které musí vytvořit příspěvkové organizace. Na čem je založen a jaká negativa mají jeho změny pro zaměstnance?