Maaxi.cz

Je povinnost platit zdravotní pojištění v době čerpání neplaceného volna?

V době čerpání neplaceného volna nemá zaměstnanec nárok na žádný finanční příjem. Jak je to však se zdravotním pojištěním? Musí být uhrazeno?

Mohlo by vás zajímat

Prémiová hádanka a bubliny z ničeho

Místo sazeb by se na akciovém trhu mohlo mnohem více hovořit třeba o rizikových prémiích. Ty totiž na rozdíl od sazeb centrální banky ovlivňují akcie přímo.

Čtvrtletní zisk Samsungu prudce vzrostl, podpořily ho vyšší ceny čipů

Provozní zisk jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics se v letošním druhém čtvrtletí podle předběžných výsledků v meziročním srovnání více než zpatnáctinásobil.

Data z trhu práce posílila šance na záříjové snižování sazeb, Evropa čeká na nedělní volby ve Francii

Největší světový trh dluhopisů se zotavil poté, co poslední zpráva o pracovních místech v USA posílila sázky na to, že Fed letos úrokové sazby přeci jen sníží.

Lékárny Pilulka získaly úvěr až 80 milionů korun od firmy podnikatele Čupra

Česká skupina lékáren Pilulka Lékárny získá úvěr až 80 milionů korun od firmy ze skupiny TCF Capital podnikatele Tomáše Čupra, který stojí za dovážkovou službou s potravinami Rohlík.

Index Nasdaq 100: Kde podle společnosti Invesco sídlí největší inovátoři?

Kde najdete nejznámější světové společnosti, podniky, které se staly synonymem růstu a inovací? A kde se nachází společnosti produkující převratné novinky v oblastech, jako jsou elektromobily, umělá inteligence, cloud computing, sociální média a elektronický obchod? Všechny najednou se nenachází v Silicon Valley, Seattlu, Austinu ani v žádném jiné ...

Perly týdne: Uber-robo a hladké přistání americké ekonomiky

Nouriel Roubini nyní vidí jako nejpravděpodobnější hladké přistání americké ekonomiky. K tomu v souvislosti s blížícími se volbami v USA připomíná, že protekcionismus by zvedal inflační tlaky.

Průmyslová výroba v Německu v květnu klesla nejvíce od roku 2022

Průmyslová výroba v Německu v květnu oproti předchozímu měsíci klesla o 2,5 procenta a výrazně zaostala za očekáváním analytiků. Jde o největší pokles od konce roku 2022.

Recenze DASE – Zkušenosti s krypto burzou, poplatky, bezpečnost

Zakladatelé populární směnárny Anycoin spustili další ambiciózní projekt – kryptoměnovou burzu DASE. Ta by měla nabídnout snadné a levné obchodování kryptoměn v souladu s nadcházející regulací MiCA. Jaká je ale realita? Je obchodování přes DASE opravdu výhodné? Nejen to zjistíte v této recenzi DASE! OBSAH RECENZE Recenze DASE ve zkratce Jak funguje ...

Německo by do roku 2035 mohlo potrubím dovážet až 100 TWh zeleného vodíku

Německo by do roku 2035 mohlo potrubím dovážet až 100 terawatthodin (TWh) zeleného vodíku ze sousedních zemí. To by pokrylo značnou část předpokládané roční poptávky, uvádí studie berlínských organizací Agora Energiewende a Agora Industry, ze které cituje agentura Reuters.

Labouristé si zajistili většinu, Marine Le Penové se to pravděpodobně nepodaří a futures jsou zelené

V britských volbách si již většinu zajistila labouristická strana Keira Starmera a ukončila tak éru 14 let Toryů u moci. Podle předvolebních průzkumů si ve francouzských volbách Národní sdružení Marine Le Penové většinu nezajistí.

Morgan Stanley radí kupovat francouzské akcie než se po volbách politické riziko vypaří

Investoři by měli nakupovat francouzské akcie než dojde na nedělní druhé kolo předčasných parlamentních voleb, protože podle stratégů Morgan Stanley se trh po jednom ze dvou nejpravděpodobnějších výsledků odrazí zpátky nahoru.

Investiční výhled na druhé pololetí 2024: Zhodnocení prvního pololetí

Během prvního pololetí se postupně ukázalo, že v rámci roku 2024 sklouzáváme k našemu druhému alternativnímu scénáři se silnější ekonomikou a pomalejším uvolňováním měnové politiky.

Recenze Klips – zkušenosti s brokerem Klips, poplatky, diskuze

Na evropský trh přichází nová brokerská společnost Klips, která se snaží zaujmout „snadnou a intuitivní aplikací pro každého“. Bude to ale stačit? Dokáže Klips konkurovat nejlepším brokerům? Abychom to zjistili, připravili jsme pro vás podrobnou recenzi Klips! OBSAH RECENZE Recenze Klips ve zkratce Jak funguje Klips Obchodování s CFD Poplatky u Kli ...

Vlak nejede na čas, nejde klimatizace či wi-fi? Kdy máte nárok na kompenzaci

Poslední dny rezonuje snad všude téma problémů v letecké dopravě. Komplikace se ovšem nevyhýbají ani železnici. Také zde dochází ke zpoždění, někdy i výraznému. Může dojít i na zrušení vlaku. Kde o takových mimořádnostech hledat informace? A máte nárok na nějaké kompenzace?

Co s penězi – hospodaření firem nyní a před třiceti lety

Za posledních pár desetiletí se v oblasti hospodaření s hotovostí docela výrazně změnilo chování firemního sektoru. Podíváme se jak a na možnou souvislost se současnými „vysokými“ valuacemi trhu.

Odpoledne je na trzích klidné, blíží se však důležitá americká data a politické zprávy

Na hlavních finančních trzích se toho od rána mnoho nezměnilo. Slabší německá průmyslová data neměla na náladu vážný dopad, americká čísla při svátku v zámoří nevycházejí.

Technická analýza: Infineon má prostor nabrat sílu

Infineon se mezi výrobci čipů považuje za zaostávajícího hráče a ani letošní rok zatím nepřinesl přesvědčivé výsledky, i když z fundamentálního hlediska není v zásadě problém.

OSN: Čína má vedoucí pozici v počtu patentů souvisejících s generativní AI

Čína má vedoucí pozici v počtu patentů souvisejících s generativní umělou inteligencí (AI), vyplývá ze zprávy OSN. Z Číny podle zprávy v letech 2014 až 2023 pocházelo přes 38.

Amazon versus Temu a Shein. Jakým způsobem chce tento prodejce bojovat?

Internetové obchody jako je Temu nebo Shein jsou delší dobu trnem v oku jak menším e-shopům, tak i velikánům typu Amazon. Právě ten se rozhodl jít s nimi do boje a změnit své služby.

Německá vláda čelí rostoucímu tlaku, aby se rychle dohodla na rozpočtu

Německá vláda kancléře Olafa Scholze se dostává pod tlak, aby urychlila přípravy návrhu rozpočtu pro rok 2025. Scholzovi sociální demokraté (SPD) naléhají na kabinet, aby k dohodě dospěl ještě do pátku, naopak ministr financí z liberálních svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner požadavky na rychlé řešení tlumí. ...

Jak na změny u dohod od července 2024? Využijte videonávod

Od července toho roku, tedy 2024, přichází zásadní změny pro zaměstnavatele. Vstupuje v platnost totiž zákon, který přináší změny v oblasti nemocenského pojištění a pojistného na sociální zabezpečení a dohod o provedení práce.

Globální trhy jsou v pohotovosti kvůli Bidenovu možnému odchodu, obchody s Trumpovým vítězstvím rostou

Žhavá washingtonská debata o tom, zda prezident Joe Biden zruší svou kandidaturu na znovuzvolení, se přenáší i na Wall Street, kde obchodníci přesouvají peníze do a z dolaru, státních dluhopisů a dalších aktiv, na které by měl návrat Donalda Trumpa do úřadu vliv.

Fiktivním fakturami zlepšovali kondici firem kvůli dotacím. Stát obrali o 70 milionů

Další nezákonný způsob, jak si přijít k penězům, odhalili kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ).

Technická analýza indexu S&P 500 a co to vypovídá o druhém pololetí

S&P 500 právě zaznamenal svůj třetí kvartální vzestup v řadě a zároveň jde o šesté rostoucí čtvrtletí z posledních sedmi. Poslední delší sérií rostoucích čtvrtletích bylo sedm v řadě od 2Q 2020 do 4Q 2021.

EU zavádí prozatímní cla až 37,6 procenta na dovoz elektromobilů z Číny

Evropská unie zavádí předběžná cla až 37,6 procenta na dovoz čínských elektromobilů, uvedla dnes Evropská komise (EK). Cla budou platit od pátku 5. července.

Evropa navazuje na pozitivní vývoj, zatímco Amerika dnes slaví

Včerejší obchodování na Wall Street začalo opět opatrně, ale akcie se postupně zvedly, a to i s podporou nižších výnosů. Příznivý efekt horších dat z ekonomiky tedy znovu převládl a září se upevňuje jako preferovaný termín prvního snížení sazeb Fedu.

Japonský akciový index dnes uzavřel obchodování na novém rekordu

Japonský akciový index Nikkei 225 uzavřel dnešní obchodování na rekordu 40,913,65 bodu, když si připsal 0,8 procenta. Následuje tak americké indexy S&P 500 a Nasdaq , jež ve středu rovněž uzavřely na maximech.

Jan Bureš: Maloobchod zvolňuje, ukazuje na pomalejší oživení spotřeby

Maloobchod v květnu podle očekávání zvolnil své tempo růstu z 5,3 % na 4,4 % (náš odhad 3,9 %, trh 5,3 %). Současně došlo k revizi předešlých měsíců směrem vzhůru.

V Británii začaly parlamentní volby, čeká se vítězství labouristů

V Británii dnes začaly volby do dolní komory parlamentu. Favoritem jsou středoleví labouristé, kteří byli dosud hlavní opoziční silou. Naopak pravicové Konzervativní straně po 14 letech hrozí podle volebních modelů porážka, jakou v moderní éře nezažila.

Jaký je rozdíl mezi předčasným důchodem a předdůchodem?

Člověk, který se blíží důchodovém věku, může za splnění daných podmínek zvolit předčasný důchod nebo také předdůchod. Jaký je mezi tím rozdíl?

Jak odvolat okamžité zrušení pracovního poměru? A je to vůbec možné?

Při okamžitém zrušení pracovního poměru končí zaměstnání ihned, bez nějaké výpovědní doby. A tak je, pokud horké hlavy vychladnou a zrušení si rozmyslí, jeho negace mnohem složitější než zrušení výpovědi. Jak v praxi na to?

Tržby obchodníků v ČR v květnu zpomalily meziroční růst na 4,4 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v květnu šestý měsíc v řadě meziročně stouply. Růst však zpomalil na 4,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Meziměsíčně tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel klesly o 0,1 procenta.

Rozbřesk: Banka pro mezinárodní platby nabádá k opatrnosti při snižování sazeb, Slabá čísla z americké ekonomiky dostala dolar pod tlak

Banka pro mezinárodní platby (BIS) se se svojí poslední zprávou přiřadila po bok “konzervativnějších” hlasů varujících před přetrvávajícími inflačními riziky a nabádá spíše k opatrnosti při snižování úrokových sazeb (Více informací naleznete Zde).

V USA se dnes slaví Den nezávislosti, ve Velké Británii se konají volby a evropské futures jsou zelené

Americké trhy dnes zůstanou uzavřeny z důvodu oslav Dne nezávislosti. Ve Velké Británii se konají volby. Žhavá washingtonská debata o tom, zda prezident Joe Biden zruší svou kandidaturu na znovuzvolení, se šíří na Wall Street.

Co by mohla nová labouristická vláda znamenat pro zahraniční politiku Spojeného království?

Poté, co Britové 4. července půjdou k volbám, čeká nastupující britskou vládu složitá mezinárodní situace. Všeobecně se očekává, že předseda labouristů Keir Starmer povede svou stranu k vítězství a slíbí, že po 14 letech vlády Konzervativní strany zahájí "desetiletí národní obnovy".

Skončil jsem s podnikáním. Co můžu čekat na úřadu práce?

Podnikáte a přemýšlíte, že by možná bylo lepší nechat se zaměstnat? Pomocnou ruku nabídne v přechodném období úřad práce. Co od toho čekat?

O rumu, ibalginu a bývalých ruských majitelích s Josefem Nejedlým z likérky Fruko-Schulz

Žádná jiná lihovina v Česku nedosahuje takových prodejů jako tuzemák. Navíc je poptávka dlouhodobě stabilní, netrpí výkyvy jako jiné lihoviny. „Chceme tuzemák dlouhodobě udržet na trhu. Určitě nikdy neskončí tím, že by nechutnal, že by ho lidé...

Společný účet řeší reálné potřeby lidí. V Česku je unikátní novinkou

„Společný účet řeší reálnou potřebu a je tedy po něm viditelná poptávka. O to více je pak s podivem, že se tento typ účtu v Česku téměř nevyskytuje,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Michal Skalický, ředitel denního bankovnictví Partners Banky, která tento účet podporuje.

Jak ovlivní přivýdělek na letní brigádě váš důchod

Na brigádách si přivydělává mnoho důchodců. V létě nabízejí zaměstnavatelé přivýdělek především na dohodu o provedení práce či na dohodu o pracovní činnosti. Jaký vliv má taková brigáda na budoucí výpočet důchodu? Kolik si mohou penzisté přivydělat a jaký přivýdělek je možný u předčasných penzistů?

Kolik můžete mít u jednoho (téhož) zaměstnavatele pracovních smluv nebo dohod o práci konané mimo pracovní poměr?

Pro dohodu o pracovní činnosti a dohodu o provedení práce jsou předepsány maximální povolené objemy vykonávané práce. K tomu platí zákaz, a to i pro pracovní poměry, mít stejný druh práce v různých smlouvách či dohodách. To se však brzy změní pro zaměstnance na rodičovské dovolené. Co z toho všechno plyne pro praxi a možnost mít více pracovních vzt ...

Minimální mzda dál poroste. Zvyšovat se ale bude podle jiných pravidel

Minimální mzdy se bude zvyšovat jinak, než jsme dosud byli zvyklí. O její nové výši by mělo být jasno dříve. V soukromém sektoru bude minimální výdělek více o vyjednávání.

Nasdaq 100 uzavřel obchodování na nových maximech

Středeční zkrácená obchodní seance z důvodu zítřejšího Dne nezávislosti byla v pozitivním duchu, a to především díky známkám ochlazujícího se trhu práce, který mohl dát investorům naději k zářijovému počátku snižování základní úrokové sazby v USA.

Jak moc mohou očekávané strukturální změny v ekonomice ovlivňovat akciový trh?

Jedním z nejsledovanějších cyklických ukazatelů na trhu může být tzv. ISM index výrobního sektoru. Má to své oprávnění? A co může tento index spolu s akciovým trhem dohromady říkat o strukturálních změnách? Odpověď na podobné otázky může nabídnout následující graf.

ISM překvapivě padá do negativního pásma. Pomáhá dluhopisům a částečně i akciím

Po včerejšku i dnešní den přinesl řadu zajímavých makro zpráv. Šlo o data ze zámoří a celkově míří směrem k ochlazující ekonomice a bližšímu uvolnění měnové politiky, což také dluhopisy náležitě ocenily.

Na evropský plyn se hromadí býčí sázky v obavách z utažené nabídky

Investiční fondy jsou nejvíce býčí na evropský plyn od listopadu 2021, což signalizuje silné přesvědčení trhu, že dodávky budou utaženější. Čisté dlouhé pozice na benchmarkové nizozemské futures na plyn v držení investičních fondů v pátek podle Intercontinental Exchange vzrostly o 12 %.

Země EU váhají, zda podpořit dodatečná cla na elektromobily vyráběné v Číně

Členské státy Evropské unie váhají, zda podpořit dodatečná cla na elektromobily vyráběné v Číně. Němci jsou proti, Francouzi pro a Češi zatím nevědí. Pro Brusel je problém získat shodu pro svůj zatím největší obchodní případ.

ČNB: Bankám v prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk o 22 procent na 25,9 mld. Kč

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,75 miliardy Kč, tedy o 22 procent, na 25,9 miliardy korun.

12 tisíc zaměstnavatelů se převede pod jinou sociálku. Kdo může zůstat v klidu?

Řada zaměstnavatelů musí počítat s tím, že je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos přesune pod jinou než místně příslušnou sociálku. Celkem se delegace dotkne 12 tisíců podnikatelů.

Evropské jaderné renesanci schází klíčová součástka: kvalifikovaní pracovníci

Výrobci atomové energie ve Francii, Velké Británii a Švédsku mají problém sehnat statisíce svářečů, inženýrů a projektantů, které potřebují pro reaktory, které staví nyní a které chtějí postavit v polovině století.

Datové schránky slaví 15 let. Co nového nabízí?

Datové schránky oslavily na začátku července 15 let své existence. Za tu dobu jimi prošlo skoro 1,3 mld. datových zpráv a celkově jich bylo zřízeno přes 4,3 milionu.