Maaxi.cz

Bidenová dráždí na obálce Vogue. Sobecky drží Bidena v kampani, kritizují ji

Manželka prezidenta Joe Bidena Jill se objevila na obálce slavného módního časopisu Vogue. A to již potřetí. Fotka i s ní spojený rozhovor se ovšem kvůli načasování staly terčem kritiky. Republikáni, ale i demokraté ji podezírají, že chce zůstat první dámou a tlačí svého muže do prezidentské kampaně i přes výzvy k jeho odstoupení. Podle nich má u Vogue protekci.

Mohlo by vás zajímat

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do pastí. Redaktor iDNES.cz si jednu takovou v centru Prahy vyzkoušel, konkrétně prohlídku pamětihodností ze zážitkového autobusu. Nekalé praktiky v cestovním ruchu má paradoxně vymýtit novela zákona o veřejných sbírkách. ...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je součástí úsilí o obnovu armády, jež se po více než dvou letech válčení s mnohem větším nepřítelem potýká s nedostatkem vojáků. Do služby na frontě se přihlásilo už několik tisíc trestanců, podle úřadů je motivuje touha vrátit se domů jako hrdinové. ...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z volebního klání o Bílý dům. V pátek to řekl podporovatelům na předvolebním mítinku ve státě Wisconsin. Nehodlá prý dopustit, aby nepřesvědčivý výkon v předvolební debatě zhatil roky odvedené práce.

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. Zkritizoval liberalismus a ocenil Orbána

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, naopak ocenil maďarského ...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na veřejné akci. V pátek večer přišel na oslavy svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Děvín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem.

Obnovitelné zdroje v uplynulém půlroce vyrobily polovinu elektrické energie v EU

Evropské obnovitelné zdroje energie zaznamenávají úspěchy — za první polovinu roku 2024 vyrobily polovinu veškeré elektrické energie Evropské unie. K udržení pozitivního trendu ale potřebují výrazné zvýšení investic z veřejného sektoru.

Na texaské pláži útočil žralok. Dva lidé skončili s vážnými zraněními v nemocnici

Americké čtvrteční oslavy Dnu nezávislosti pláži narušil útok žraloka. Na South Padre Island v Texasu byli po napadení paryby do nemocnice převezeni dva lidé, jeden z nich s těžkým zraněním, uvedly tamní úřady.

Vězněného ruského opozičníka Kara-Murzu převezli do nemocnice

Zdravotní stav ruského opozičního politika Vladimira Kara-Murzy se za mřížemi prudce zhoršil. Jeho manželka Jevgenija Kara-Murzová na síti X uvedla, že ho převezli do vězeňské nemocnice. Dvaačtyřicetiletý politik má dlouhodobě podlomené zdraví po dvou těžkých otravách, které připisuje ruským tajným službám. Režim Vladimira Putina ho loni poslal na ...

Znásilnil, tak za trest dostal rákoskou. Japonec v Singapuru má i 17 let vězení

Japonce odsoudili v Singapuru za znásilnění studentky. Mimo sedmnáctiletý trest ve vězení dostal násilník i dvacet ran rákoskou. Přestože je takový způsob trestu běžný, tamní skupiny pro lidská práva upozorňuje, jak velký strach bičování u vězňů způsobuje.

Francouzští nacionalisté zaostávají dle průzkumů za cílem získat většinu

Páteční půlnocí končí předvolební kampaň před druhým kolem parlamentních voleb ve Francii. Poslední průzkumy naznačují, že úspěch by mohla slavit taktika spojenectví politického středu a levice, zatímco favorizované nacionalistické Národní sdružení zaostává za svým cílem získat většinu. Vyhrocenou kampaň provází před hlasováním i násilí proti polit ...

Častější a horší. Alergie trápí stále více Čechů, bouřlivé reakce ničí i dospělé

Každý třetí Čech trpí alergiemi. Konkrétně alergická rýma trápí už 2,5 milionu lidí a astma milion. Dalších 800 tisíc lidí se podle Svazu zdravotních pojišťoven potýká s atopickým ekzémem, 400 tisíc pak s alergiemi na potraviny.

Děti z Putinovy organizace pojedou do tábora v KLDR. Čistí se tam sochy vůdců

Děti z ruské mládežnické organizace Hnutí prvních založené ruským prezidentem Vladimirem Putinem pojedou do severokorejského „mezinárodního dětského tábora“ Songdowon. Rusové, kteří jej dříve navštívili, jej popisují jako místo s přísným režimem a špatným jídlem. Musí se tam též zpívat vlastenecké písně a čistit sochy severokorejských vůdců. ...

Lex Anička. Nový zákon má zakotvit povinné vzdělávání soudců

Soudci by se měli od příštího roku povinně a pravidelně vzdělávat. Nyní jsou pro ně školení dobrovolná. Skupina poslanců z podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí v čele s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) podali návrh zákona, který stanovuje, že si každý soudce bude muset povinně připravovat svůj vzdělávací plán a ten pa ...

Varování pro Fialu: V Británii volili levici i byznysmeni ze City, pseudopravice je silně zklamala

KOMENTÁŘ LENKY ZLÁMALOVÉ | Nevolíme pro někoho. Volíme proti někomu. Postupně se z toho stává evropský standard. Teď se to ostře projevilo ve Velké Británii.

Farage postoupil jen s hrstkou lidí. Volá po změně volebního systému

Šéf populistické euroskeptické strany Reform UK Nigel Farage dnes slíbil usilovat o změnu britského volebního systému. Reform UK získala přes 14 procent všech hlasů a Farage si postěžoval, že nebýt specifického většinového volebního systému, mohla mít téměř 100 mandátů v Dolní sněmovně.

VIDEO: Turisté se na Everestu poprali o místo na fotce, zasahovala policie

Nejprve nevinná slovní přestřelka, pak pořádná rvačka. Dva páry čínských turistů se při výstupu na Mount Everest nedokázaly dohodnout, kdo na vyhlídkové plošině zaujme jaké místo při focení, a tak propukl souboj. Svědci incidentu je natočili.

Přijde úder ze Západního břehu? Tábory ovládly radikální milice, adorují Hamás

Palestinské uprchlické tábory na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu se stávají hnízdišti milicí, odhodlaných inspirovat se teroristy z Hamásu. Do táborů nepouštějí ani bezpečnostní orgány Palestinské samosprávy, na jejíž přítomnost reagují násilnostmi. Řada místních oslavuje tyto ozbrojence jako hrdiny.

Vladimír Mertlík: Paci, paci, pacičky, Fico vám dá botičky a nahá Brazilka jako inspirace pro Schillerovou

Viktor Orbán umí vstoupit do záře reflektorů. Přes jasně odmítavý postoj k podpoře Ukrajiny v boji s Ruskem nedávno po dvanácti letech navštívil Kyjev, kde vyzval, aby zvážil okamžité příměří s Ruskem. Záhy se ukázalo, odkud mu jeho větry vanou. Podle zatím nepotvrzených informací se prý Orbán chystá v nejbližších dnech do Moskvy. Zřejmě podat hláš ...

Britská vláda se už rýsuje. Finance má poprvé v historii země řídit žena

Nový britský premiér Keir Starmer postupně jmenuje členy svého labouristického kabinetu. Finance povede bývalá několikanásobná stínová ministryně Rachel Reevesová. Stala se vůbec první ženou, která tuto funkci zastává od momentu jeho vzniku, tedy od roku 1221, uvádí stanice Sky News. Novou vicepremiérkou a ministryní pro sociální záležitosti je Ang ...

VIDEO: Eskalátor v tureckém metru se rozjel opačně a ještě zrychlil. Lidé padali

Na turecké stanici metra Uçyol ve městě Izmir eskalátor náhle změnil směr pohybu. Naneštěstí na schodech v tu chvíli stálo jedenáct lidí. Ti ztratili rovnováhu a postupně popadali dolu a utrpěli lehká zranění. Eskalátory měly pouhý den po servisní prohlídce.

OBRAZEM: Velkolepá podívaná. Slet sokolů objektivem fotografky iDNES.cz

Téměř 12 tisíc sokolů ve čtvrtek a 14 tisíc v pátek cvičilo v pražské Fortuna Areně v hromadných skladbách. Šlo o vrchol letošního XVII. všesokolského sletu, který v zaplněném Edenu se zaujetím sledoval třeba i prezident Petr Pavel. Podívejte se na něj objektivem fotografky iDNES.cz Anny Boháčové.

Brit zabil ženu před očima dětí a jejího nápadníka. Ten to sledoval online

Britský soud shledal šestačtyřicetiletého Aminana Rahmana vinným z vraždy čtyřiadvacetileté Sumy Begumové. Tu zabil před očima jejich dvou dětí, stejně jako jejího nápadníka, který byl vraždě svědkem během online videohovoru ze Spojených arabským emirátů. Rahman tělo ženy nacpal do kufru, který hodil do řeky.

Čtrnáctiletá dívka zmizela cestou k tetě, rodiče rozeslali její fotky po Evropě

Naposledy s rodinou slavila Ivana Košková z Příšovic na Turnovsku 14. narozeniny. Jenže od 13. července 1997 je nezvěstná, dnes by jí bylo 41 let. Její případ dodnes motá hlavu kriminalistům, ti jej proto zařadili do červencové části kalendáře nevyřešených případů.

Apoštolský nuncius ve Velehradě ocenil český smysl pro lidskost

Národní pouť ve Velehradě na Uherskohradišťsku navštívilo v pátek zhruba třicet tisíc lidí z Česka i zahraničí. Návštěvnost byla podobná jako loni, řekl tajemník velehradských Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Dvoudenní akce dopoledne vyvrcholila poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Arcibiskup a apoštolský nuncius v České republ ...

Brusel, Štrasburk, Benešov, kraj. Funkce skloubím, věří Pokorná Jermanová

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která uspěla ve volbách do Evropského parlamentu, bude dál zastupitelkou Benešova a chce usilovat o opětovné zvolení do středočeského zastupitelstva. Podle ní se tyto funkce s prací europoslankyně dají skloubit.

Ruské lodě opouštějí Krym. Sevastopol je už pro ně neudržitelný, míní Ukrajina

Rusové přesouvají kvůli ukrajinským útokům z Krymu téměř všechny bojeschopné válečné lodě. Sevastopol se coby hlavní základna flotily stává neefektivní, řekl agentuře Reuters řekl velitel ukrajinského námořnictva Oleksij Nejižpapa.

Pomůžeme Ukrajině připravit se na vstup do NATO, slíbil Stoltenberg

Spojenci pomohou Ukrajině připravit se na vstup do NATO, uvedl šéf aliance Jens Stoltenberg. Na nadcházejícím summitu ve Washingtonu přijmou podle něj členské státy hned několik opatření, která zajistí Kyjevu podporu proti brutální ruské agresi.

Před 70 lety nazpíval Elvis Presley svůj první hit. Souhlasíte s naší hitparádou 5 nejzásadnějších nahrávek?

V červenci roku 1954 nahrál neznámý mladík jménem Elvis Presley svůj první singl. Titulní píseň That’s All Right Mama nastartovala jeho kariéru, éru rokenrolu a byla první z řady nesmrtelných hitů, které znějí éterem dodnes.

Výstraha upozorňuje na sobotní bouřky, ojediněle mohou být silné

V sobotu mohou teploty v Česku stoupat nad 31 stupňů Celsia, hlavně v Polabí a na jižní Moravě. S rostoucí vlhkostí vzduchu budou lidé odpoledne a večer mít pocit dusna, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň s tím se na většině území Čech odpoledne a večer podle výstrahy místy objeví bouřky, ojediněle i silné. Doprovázet je mohou př ...

Orbán dorazil do Moskvy na jednání s Putinem

Po úterní návštěvě v Kyjevě a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským dorazil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán do Moskvy, aby jednal s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Cesta šéfa maďarské vlády do Ruska je podle jeho mluvčího součástí „mírové mise" ve snaze ukončit válku na Ukrajině. Maďarsko nyní předsedá Radě Evropské unie, ...

Dělali si selfie u tajných objektů, pouta dostali snoubenci i servírky z kavárny

Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že v Oděse na jihu země zadržela tři mladé ženy, které podezírá ze spolupráce s ruskou tajnou službou FSB a navigování ruských vzdušných úderů na vojenskou infrastrukturu. FSB mezitím informovala o zmaření útoku na to, co nazvala objektem obranného průmyslového komplexu v Samarské oblasti na jihozápadě zem ...

„Dělali jsme, co jsme mohli.“ Britský premiér Sunak podal demisi

Britský premiér Rishi Sunak vyjádřil zklamání z výsledku parlamentních voleb a omluvil se spolustraníkům. Odpovědnost za debakl Konzervativní strany bere na sebe. Podle Buckinghamského paláce při setkání s králem Karlem III. podal demisi. Panovník posléze jmenuje novým předsedou vlády šéfa vítězných labouristů Keira Starmera. Ten chce ještě během p ...

Chybí asistenti pro handicapované, s nimi by se mohli lépe osamostatnit

V Česku žije zhruba deset až patnáct tisíc lidí s handicapem, kteří potřebují ve velkém rozsahu pomoc druhých. Asistentů je ale zoufale málo a mnoho lidí s postižením tak žije v ústavech, mimo něj dokážou žít jen díky podpoře blízkých, kteří péči ale často obětují vše. Problém představuje i zákon, příspěvek totiž stačí jen na pár hodin asistence de ...

Dobrý den, střeva ven. Substance, hit varského festivalu, je povrchní legrácka s okoukaným vizuálem

Šokované reakce z Cannes, kde měla Substance světovou premiéru, šuškanda o události letošních Varů, nabité projekce. Druhý celovečerní film francouzské scenáristky a režisérky Coralie Fargeat může zaskočit diváky, kteří špatně snášejí pohled na krev, ale jinak je krotký a předvídatelný a překvapuje spíš tím, jaké haló se kolem něj vytvořilo. ...

Konzervativci na kolenou. Británie zažívá jeden z největších mocenských zvratů v dějinách země

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Britské parlamentní volby skončily v zásadě podle předpokladů. Labour Party vedená Keirem Starmerem dosáhla velkého vítězství, když získala v šestisetpadesátičlenné Dolní sněmovně 412 křesel. Doposud vládnoucí Conservative Party, tzv. toryové, dosáhli na pouhých 120 mandátů, což je největší porážka v dějinách strany. ...

Krajně pravicová frakce ID se nejspíš spojí s Orbánovými a Babišovými Patrioty

Krajně pravicová frakce Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu se v pondělí rozpadne a většina jejích členů se připojí k Orbánově či Babišově nové frakci Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), napsal s odvoláním na své zdroje bruselský server Euractiv. Podobně o vývoji informují i maďarská vládní média.

Orbán dorazil do Moskvy. S Putinem probere válku na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán dorazil do Moskvy. Zde se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s kterým probere možnosti ukončení války na Ukrajině Oznámil to Orbánův mluvčí Bertalan Havasi.

Vrátí se tropy, pak bouřky s kroupami a průtržemi. Projdou středem Česka

Česko čeká další tropická vlna. V Polabí a na jihu Moravy budou teploty překračovat 31 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický úřad. Vysoké teploty vystřídají bouřky s kroupami.

„Dá-li Bůh, budeme mít zítra prezidenta.“ V Iránu se koná druhé kolo voleb

V Íránu se koná druhé kolo prezidentských voleb, v němž se rozhoduje mezi umírněným poslancem a kardiochirurgem Masúdem Pezeškjánem a ultrakonzervativním politikem Saídem Džalílím. Svůj hlas odevzdal nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí a vyzval lidi k hojné účasti.

„Masakr“ konzervativců, hodnotí média výsledek voleb. Svět gratuluje vítězi

Zahraniční média označují výsledky britských voleb za konec čtrnáctileté vlády konzervativců. Některé „drtivé vítězství labouristů“ označují za „masakr“. Britská média je hodnotí jako výsledek znechucení z konzervativců. Labouristickému vůdci Keir Starmerovi gratulují světoví vůdci, mimo jiné kanadský premiér Justin Trudeau či ukrajinský prezident ...

Otěhotněla s jedním z žáků. Britskou učitelku čeká šest a půl roku vězení

Britskou učitelku Rebeccu Joynesovou poslal soud za sexuální zneužití dvou studentů na šest a půl roku do vězení. Žena s jedním ze svých žáků také otěhotněla. U soudu kantorka uvedla, že v době, kdy se s chlapci seznámila, zrovna ukončila devítiletý vztah s předchozím partnerem a pozornost chlapců jí lichotila.

Petr Sokol: Keir Starmer, těší mě! Seznamte se s novým předsedou britské vlády

Britské opoziční labouristy vedl k očekávanému výraznému volebnímu úspěchu jejich parlamentní lídr Keir Starmer. Mimo Spojené království nepříliš známý politik je již 19. šéfem v historii této levicové a socialistické strany, která do čtvrtečních voleb působila rekordních 14 let v opozičních lavicích. Keir Starmer někdy působí trochu šedivě a v jeh ...

Levné banány a vraždící korporace. V USA odsoudili gigant Chiquita

Banánová korporace Chiquita platila kolumbijské zabijáky, aby násilím prosazovali její zájmy. Podle soudu má tato firma na svědomí minimálně osm mrtvých. Potvrdilo se, že korporace na globálním jihu vraždí. Zločiny by měly být potrestány.

Šelma: Jak se očistit od minulosti v jednom z nejvystrašenějších filmů letošních Varů

Francouzský režisér Ber­trand Bonello o svém filmu tvrdí, že se v něm má navzájem „kontaminovat“ hned několik žánrů. Jeho hrdinka jménem Gabrielle se však vydává opačnou cestou. V roce 2044 se chce hlavně očistit, a to od traumat a negativních emocí, protože právě ty jsou překážkou v jejím kariérním rozpuku. Aspoň to tvrdí příjemným a nezúčastněným ...

Sulejmanův příběh: Život bez jistot, kde se člověk stává sluhou nejen úředníků, ale i umělé inteligence

Realistický pohled do prostředí čekatelů na azyl v současné francouzské metropoli je filmem, v němž osvěžujícím způsobem rezonuje nejen autenticita snímků Kena Loache, ale zejména obyčejná, poctivá lidskost. Africký mladík Sulejman (Abou Sangare) projíždí na bicyklu deštivou Paříží. Rozváží jídlo pro jednu z donáškových aplikací. Licenci má za velk ...

VIDEO: Magická podívaná. ISS z vesmíru zachytila „tančící“ polární záři

Vidět ji ze země je cennost, ale vidět ji z vesmíru je ještě vzácnější. Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se to však podařilo a z výšky 250 mil, tedy bezmála 400 kilometrů nad zemí, ji zaznamenala na časosběrném videu. Proto se zdá, že „tančí“.

Smrky končí, nastupují cedry. Teplejší podnebí a dlouhodobá sucha mění městskou zeleň

Místo lípy jinan, místo smrku cedr. Česká města mění kvůli teplu a suchu složení zeleně. Cedry přibývají například v Olomouci, stromy z Dálného východu zase ve Zlíně. Podle měst, která ČT oslovila, nezvládají pro Česko běžné lípy, smrky nebo duby čím dál intenzivnější horka a sucha. Města proto musí hledat alternativy. ...

ANALÝZA: Neodvratná léčba labouristy. A sup Farage létá nad vyřízenými toryi

Britská Labouristická strana slaví podle očekávání drtivé volební vítězství a po čtrnácti letech se vrátí k moci. Konzervativce definitivně semlela kletba, již na sebe před lety uvalili, a malé strany zaznamenaly průlom. Na ostrovech za sebou mají historickou událost. Opět. Kodrcající Británie ale snad míří z toho nejhoršího, vláda labouristů přine ...

Voliči v Británii chtěli změnu, říká Fiala. V zahraniční politice ji nečeká

Změna v britských volbách české politiky nepřekvapila. „Voliči ve Velké Británii se po 14 letech vlády konzervativců rozhodli pro změnu ve vedení země. Nicméně předpokládám, ze britská zahraniční politika bude kontinuální,“ uvedl pro iDNES.cz předseda vlády a ODS Petr Fiala.

Nejvýbušnější témata Evropy: přistěhovalci a důchody. Cenná lekce pro politiky, aby nedopadli jako Macron

KOMENTÁŘ LENKY ZLÁMALOVÉ | Nezvládnutá migrace a stárnoucí společnost. Největší politická témata Evropy, která ovlivňují a v příštích letech budou ovlivňovat a rozhodovat každé volby.