Maaxi.cz

VE VARU BEZ MIRKY: Rokenrole Tata Bojs, triumf prostituce a Taylor Swift

Poslední pilulka antibiotik je spláchnuta birellem, kufr sbalen, jízdenka zakoupena, dá-li Bůh a svatý Václav, čtvrteční poledne už zažiju ve Varech, kde mě v sále uvítá zelenovlasá hrdinka italského filmu Chlorofyl.

Mohlo by vás zajímat

Přelomový byl Zaklínač. Jak Polsko vybudovalo miliardový herní byznys

Úspěch třetího pokračování hry Zaklínač pomohl celému polskému hernímu průmyslu, jehož tržby se dostaly na úroveň v předpočtu desítek miliard korun. Podpořil i zájem o polskou kulturu.

VIDEO: Převlékači kabátů jdou přes mrtvoly. Neužil i Piškula namluvili Elity

O pověstném převlékání kabátů za přelomu našich režimů pojednává Havelkova hra Elity. Její audioverzi nyní nachystaly naše přední herecké tváře v čele se Zdeňkem Piškulou, Václavem Neužilem či Vojtěchem Vondráčkem. Redakce iDNES.cz se koncem června zúčastnila natáčení.

SOUTĚŽ: Od koláčků v Kosmově kronice až k ovocnému jogurtu. Vyhrajte průvodce českým jídlem

Kdy byla kodifikována naše národní kuchyně? Co dělá český perník perníkem? A jaký vliv na to mělo husitství? Na to všechno a řadu dalších otázek odpovídá nová publikace Evoluce českého jídla, o kterou si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

Už se mi nechtělo vysvětlovat, co vlastně zpívám, svěřuje se Klára Vytisková

Zpěvačka Klára Vytisková vydala EP s názvem V***, které předznamenává ambiciózní koncepční albový počin VEGA. Novinkou je, že se vůbec poprvé odhodlala ke zpěvu v češtině.

Výstava, které dělá agenta Putin. Vzácná díla z Ukrajiny cestují po Evropě, momentálně jsou k vidění na Slovensku

Když na Kyjev mířily rakety, ukrajinské národní muzeum vyvezlo ve dvou kamionech vzácná secesní díla, která dnes putují po Evropě. Jedná se o mimořádnou událost, při které se spojilo několik evropských institucí. Aktuálně jsou díla k vidění ve Slovenské národní galerii.

Playlist Deníku N: poslechněte si to nejlepší z červencových hudebních festivalů v Česku i na Slovensku

Které hudebníky si nenechat ujít v první půlce léta v Česku i blízkém zahraničí? K nejzajímavějším jménům patří Arlo Parks, která vystoupí na festivalu Pohoda, Sam Smith, kteří vystoupí na Colours of Ostrava, a Sleaford Mods z Pop Messe.

Kauzu úplatků ve fotbalu vyšetřuje Neužil v seriálu Štěstíčku naproti

Oba milují fotbal, ale stojí na opačné straně barikády. Kriminalista čili Václav Neužil zkoumá odposlechy naznačující úplatky v druhé nejvyšší soutěži, Marek Daniel coby manažer chce svůj klub udržet v první lize. Seriál Štěstíčku naproti chystá pro Voyo Marek Najbrt.

S autobusem objíždí školy. ‚Motivujeme děti k hudbě,' říká frontman kapely Doctor Victor

Jak nadchnout děti pro muziku? Pokud nepřijdou za vámi, můžete přijet s pomalovaným nahrávacím studiem a uspořádat vystoupení při jejich škole. „Nejdůležitější bylo, že se děti nebály vystoupit, že překonaly svůj strach a tím výkonem motivovaly ostatní. Byly takovými hudebními vojáky, bojovníky,“ říká hudebník Vojta Bureš alias Doctor Victor o hude ...

VIDEO: Brad Pitt na závodní dráze. Představuje se ve filmu F1

V rámci televizního přenosu závodu Velké ceny Velké Británie Formule 1 na okruhu Silvestone představen trailer k očekávanému filmu F1. Hlavní roli vytvořil Brad Pitt, jehož trénoval několikanásobný mistr světa Formule 1 Lewis Hamilton.

Při natáčení vidím jen mlhu. Půlku štábu vůbec neznám, směje se představitelka nevidomé dívky

Herci Josefína Prachařová a Tomas Sean Pšenička společně doprovodili na karlovarský festival chystanou desetidílnou sérii Ratolesti, která je volným pokračováním seriálu Ochránce. „Seriál má podtitul Co nevíme o svých dětech, a právě tajemství dětí, co si říkat, co si neříkat, co by rodiče měli vědět, co by asi už nechtěli vědět,“ říká Tomas Sean P ...

SÓLO PRO KOTLETU: Kdo ostatním říká, jak mají tvořit, je blb. Starej i mladej

Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké scény pro kulturní rubriku iDNES.cz v rámci seriálu „Sólo pro“ své vlastní texty. Tento týden uveřejňujeme slovo spisovatele Františka Kotlety.

Rekvizity z druhé ruky a refill láhve.Točit film zeleně je naše služba společnosti, vysvětluje Ondříček

Filmový producent a režisér David Ondříček stojí za filmy Samotáři, Šeptej, Zátopek, Dukla 61 nebo filmovou sérií Král Šumavy. Jak náročné je natočit noční scénu v lese? A proč ho baví projekty, kde musí překonat strach? „Rád vystupuji ze své komfortní zóny. V dole jsem třeba bojoval s klaustrofobií, na Ještědu jsem měl strach z výšek,“ prozrazuje ...

70 let od zrození krále. Elvis Presley přinesl do rádia píseň, jejímž autorem byl černošský hudebník

Před sedmdesáti lety se zrodil král. Tentokrát nemluvíme o žádném monarchovi, ale o králi rock-and-rollu. Za toho bývá označován Elvis Presley. Přesně před sedmdesáti lety už byl sice na světě, bylo mu devatenáct let, ale vůbec poprvé se v rádiu objevila píseň v jeho podání.

OBRAZEM: Od Aragorna po Trojana. Projděte si hlavní momenty festivalu

Padesátý osmý ročník karlovarského festivalu je minulostí. Že ale bude na co vzpomínat, ukazují snímky našich fotografů, kteří celou událost dokumentovali. Projděte si spolu s nimi nejzásadnější momenty letošní filmové přehlídky, která začala cenou pro Vigga Mortensena a skončila cenami pro Ivana Trojana a Clivea Owena. ...

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 9: Překvapivý vítěz oslavuje zapomenutou malířku

Poprvé v historii vyhrál na karlovarském festivalu hlavní soutěž dokument. Film o méně známé skotské malířce je hravý, ale není stravitelný pro každého, diváci z projekcí dokonce odcházeli. iDNES.cz přináší poslední část tipů z festivalového programu pro ty, jimž promítané filmy zkříží cestu v průběhu roku. ...

Další Barbenheimer? Wicked s druhým Gladiátorem na vlnu z minulého roku spíše nenaskočí

Čeká letos filmový svět Barbenheimer 2.0? Vzhledem k loňskému úspěchu Barbie a Oppenheimera, dvou tematicky i žánrově zcela odlišných filmů, není překvapivé, že na tento fenomén budou chtít filmová studia navázat.

Zemřel producent filmů Titanic a Avatar Jon Landau. ‚Byl vizionář a mimořádný talent,‘ vzpomíná kolega

Ve věku 63 let zemřel významný americký producent Jon Landau. Uvedla to v sobotu večer agentura AP s odkazem na sdělení rodiny. Výrazná byla jeho spolupráce s režisérem Jamesem Cameronem, díky čemuž se podílel na vzniku filmů Titanic či Avatar, které se pak staly kasovními trháky.

KOMENTÁŘ: Na české novinky vyprodáno. Klidný dobrý festival úplně stačí

Bůhví, co na tom karlovarském festivalu vlastně je, že se tam člověk hrne i s dávkou antibiotik a lidé mu tu připadají zábavnější, filmy zajímavější a pivo lepší i za festivalové ceny. Snad je to devět dní hravosti, vstřícnosti a vzájemného respektu.

Cash only? Pohledem bulváru Varům vládnou sponzoři a modelky, stále se tam ale dá zažít i filmová euforie

Právě skončený 58. ročník karlovarského filmového festivalu (a třicátý pod vedením týmu Jiřího Bartošky) je nadále především filmovou událostí. Ač to tak v mediálním prostoru a na sociálních sítích možná nevypadá. A na místních večírcích už teprve ne.

Muži jako hlodavci a káva s jarní cibulkou? TikTok pobláznily nové trendy

S létem se na sociálních sítích objevily nové trendy, virální videa a na ně navázané vtipy a meme. Lidé na TikToku nyní „žijí“ krysími muži nebo dívkou, která plive. TikTok také vydal aktualizovaný seznam trendů a doporučených postupů pro marketéry.

Magistrát Brna se vložil do jednání o Janáčkovo muzeum. Cenné listiny ohrožuje vlhkost a plíseň

Po desítkách let sporů se konečně rýsuje řešení pro památník skladatele Leoše Janáčka v Brně. Do jednání se vložil magistrát města.

Náhlý záblesk hlubších věcí. Hlavní cenu z Varů si veze filmová esej, diváckou anketu ovládly Vlny

Esejistický portrét britské malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, poeticky nazvaný Náhlý záblesk hlubších věcí, získal hlavní cenu v soutěži 58. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Nejvíc ocenění ale posbíralo norské vztahové drama Až na věky. Pro Křišťálový glóbus si přišla i představitelka jeho hlavní ženské role Helga Guren. Během sobo ...

Festival míří do finále. Hvězdy na červeném koberci sledujte na iDNES.cz

Již brzy bude známo, kdo se stal vítězem letošního ročníku karlovarského filmového festivalu. Červený koberec a nástupy hvězd do Velkého sálu hotelu Thermal můžete od 16:00 sledovat v přímém přenosu.

Hit Nothing Else Matters v podání cimbálové muziky obletěl svět. Video sdílela i samotná Metallica

Múzy na vodě se tentokrát v Českých Budějovicích rozezní mimo jiné cimbálem. U soutoku Malše s Vltavou můžete slyšet Cimbálovou muziku Milana Broučka. Tenhle Západočech zahořel pro cimbál už jako kluk, když se s folklórním souborem dostal na Slovácko. A i když si rodiče ťukali na čelo, budoucí houslista Plzeňské filharmonie si vlastní cimbálovku op ...

VIDEO: Herec je jako cirkusový kůň. Bartoška bilancuje festival

Cigaretu si neodpustí, ale tvrdí, že celý festival nepije, ani jednou letos nebyl ve vyhlášeném Becher Baru a večer se díval na fotbal. „Francouzům jsem to přál,“ shrnul prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška svůj letošní program, ovlivněný jeho nemocí.

Nerozeznával jsem realitu od fikce. Trochu jsem se ztratil, vzpomíná Juraj Loj

Na karlovarský filmový festival zavítal poprvé, českému filmovému divákovi je však Juraj Loj známý už mnoho let. Asi nejvíce díky roli ve filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. Už na podzim se však představí jako sbormistr. Stejnojmenný film je částečně inspirován kauzou Bambini di Praga. Nejen o něm promluvil v posledním karlovarském speci ...

Program Future Frames nabízí stáž v Hollywoodu. První získal dánský filmař

Stipendium na stáž v Hollywoodu letos na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech získal v programu Future Frames dánský filmař William Sehested Høeg. Porotu zaujal svým filmem Stížnost, tragikomedií z firemního prostředí, kde mezilidské vztahy a přátelství soupeří s ambicemi a povýšení v práci je zde největším cílem lidské existence. ...

Ukrajinu před ruskou agresí brání i umělci. ‚Sedím v zákopu a kreslím,‘ voják vystavuje grafiky z fronty

Do obrany Ukrajiny se v prvních řadách zapojili i mnozí umělci. Pěvci, zpěváci, básníci, spisovatelé i výtvarníci. Své nadání a práci ale nepověsili na hřebík ani dočasně a těžká válečná zkušenost se projevila i v jejich tvorbě.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 8: Téměř dokonalý thriller a meditace nad kamením

Nechtěné děti, utlačovaní otroci, padající domy. Karlovarský festival uvedl filmy s významnými společenskými dilematy. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky přehlídky i pro ty, jimž promítané snímky zkříží cestu v průběhu roku.

VE VARU S MIRKOU: Trojan zaspal, Vetchý prohrál a třetí Anděl Páně

Krásné gesto, traduje se o čtvrteční noci, kterou festival zasvětil hereckým bardům. Generaci Jaromíra Hanzlíka, Petra Kostky, Ivanky Deváté či Dany Syslové přivezl Bartoškův tým na soukromé setkání, kde současně slavil Ivan Trojan svou čestnou trofej.

„Co je to za kafkárnu?“ Vary představily celou kafkovskou sekci, dorazil do ní Soderbergh i Janžurová

22 filmů obsahovala sekce karlovarského festivalu nazvaná Touha stát se Indiánem: Kafka a film. Jaké přinesla divácké zážitky, co Steven Soderbergh ve Varech prozradil o někdejším natáčení filmu Kafka v Praze a proč Iva Janžurová málem přišla o roli v Zámku?

„Ať orli šetří vaše játra!“ A jaká bude vaše automatická odpověď po dobu dovolené?

Připravujete svou e-mailovou schránku před dovolenou? Autorem vaší automatické odpovědi letos může být třeba držitel letošní Ceny Jiřího Ortena i Magnesia Litera Marek Torčík, který se přidal k loňským autorům projektu Automatická odpověď Petře Soukupové, Jaroslavu Rudišovi nebo Petru Borkovcovi.

OBRAZEM: Pátek ve Varech? Owen diskutoval v lázních, Mádl dostal cenu

Karlovarský festival vrcholí. Britský herec Clive Owen v pátek nejprve promluvil v Císařských lázních a následně uvedl film ve Velkém sále. Jiří Mádl se pak stal dalším držitelem ceny Modrá kostka, vysloužil si ji za režii snímku Vlny.

Kvůli roli v Králově řeči jsem se musel stát špatným hercem. Úspěch nás překvapil, říká Geoffrey Rush

Australský oscarový herec Geoffrey Rush cestoval do Karlových Varů plných 30 hodin. Podle jeho slov to ale stálo za to. Kromě účasti v porotě hlavní soutěže totiž přijel pozdravit i své přátele z dob, kdy pracoval na Barrandově nebo natáčel v Plzni. „Tam jsem vypil hodně piv,“ vtipkoval při rozhovoru pro Radiožurnál.

Festivalové Vary, den sedmý: Clive Owen stále hledá herecký risk. ‚Nechci hrát furt to samé,‘ říká

Zahrál si v postapokalyptickém thrilleru Potomci lidí, vztahovém dramatu Na dotek i v komiksové adaptaci Sin City – město hříchu. „Pokuste se ve filmech Clivea Owena najít společný motiv, a možná se z toho zblázníte,“ napsal kdysi v jeho profilu magazín GQ. Jak letošní držitel Ceny prezidenta karlovarského festivalu přiznává v rozhovoru pro média, ...

Vzít roli Jamese Bonda? Jak bych pak chodil na drink? řekl Clive Owen

O odmítnutí zásadní role agenta 007 i o spolupráci se slavnými režiséry, jako jsou Spike Lee či Steven Soderbergh, promluvil Clive Owen na karlovarském festivalu. Britský herec následně ve Velkém sále uvedl snímek Na dotek, který mu vynesl několik ocenění.

Petice pro restrukturalizaci Národní galerie. ‚Jde o akt nedůvěry,' říká signatářka a odbornice Zapletalová

Pod peticí požadující restrukturalizaci Národní galerie přibývá podpisů. Podepsané populární osobnosti kritizují vedení galerie. Od instituce se odvrátila i akademická sféra. „Odchod předních odbornic a odborníků z rad a komisí, činnost Národní galerie ochromuje,“ říká pro Český rozhlas Plus Jana Zapletalová, vedoucí katedry dějin umění na Filozofi ...

Stály se fronty na lístky. Herecký soubor Ypsilonky byl vůbec nejsilnější v republice, vzpomíná Dejdar

V pátek se bude Karlových Varech promítat snímek Vladimíra Michálka Amerika, v níž si hlavní roli zahrál Martin Dejdar, člen souboru divadla Ypsilon. Amerika vznikla na motivy románu Franze Kafky a v roce 1994 to byla událost filmového roku. Premiéra byla na Výstavišti v Letním kině. „Bylo tam kolem tisíce lidí,“ vzpomíná pro Radiožurnál herec Mart ...

Piráti z Karibiku? Jedna velká rodina, rodilo se i umíralo, vzpomíná Geoffrey Rush

Léta strávil na divadelních prknech než přišel po čtyřicítce zásadní zlom a Geoffey Rush se stal světovou hereckou hvězdou. V rozhovoru Moniky Zavřelové mluví o své „herecké trojkoruně“, kterou drží díky získanému Oscaru, Emmy a Tony Award, ale také o Pirátech z Karibiku, divadelních kořenech nebo svém idolu Bolku Polívkovi. ...

OBRAZEM: The Smashing Pumpkins rozezněli zaplněnou pražskou halu

Dorazili plní energie a v zaplněném O2 universu potvrdili, že nestárnou. Americká rocková kapela The Smashing Pumpkins v Praze ve čtvrtek večer zahrála svou tradiční širokou škálu žánrů a v světelném opojení bavila posluchače. Prohlédněte si charismatickou hudební show v obrazech Tomáše Krista, fotografa MAFRA.

PRVNÍ DOJMY: Tolik lásky! Přitom o ní Od marca do mája nepadne slovo

Snímek Od marca do mája zastupuje v karlovarské soutěži Proxima Česko, ale jeho scenárista a režisér Martin Pavol Repka, který studoval pražskou FAMU, pochází, stejně jako herci, ze Slovenska. Tam se také jeho nevtíravě podmanivý debut odehrává.

Svou roli ve filmu má na karlovarském festivalu i hotel Thermal

Karlovarský hotel Thermal je nejen srdcem filmového festivalu, ale stal se také jedním z námětů filmu, který měl v lázních světovou premiéru. Vidět ho tu mohli návštěvníci hned dvakrát, a to ve snímku Architektura ČSSR 58–89. Kdo to nestihl, uvidí ho letos na podzim v kinech po celé České republice.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 7: Japonci se umějí rozvádět, Španělé by neublížili mouše

Čtvrtek na karlovarském festivalu potvrdil vysokou kvalitu hlavní soutěže, zejména filmů o temných stránkách rodinných vztahů. Přibyl k nim důstojný zástupce z Japonska. Experimentální snímky z vedlejších sekcí tolik nenadchly. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky přehlídky i pro ty, jimž promítané filmy zkříží cestu v průběh ...

VE VARU S MIRKOU: Trofej pro Mádla, fotbal se Sokolem a králíci Hádkovi

Je zima, prší, techno duní a řízek s chlebem u stánku stojí sto padesát korun, ale čert to vzal, to jsou přece staré dobré známé Vary. Konečně jsem tady, už jen vypnout na pokoji klimatizaci, aby se streptokok nevrátil, alespoň než se rozdají ceny.

Dáša čte Oldovi scénáře. Nakázala mu, aby ve filmu hrál, říká o filmu Zahradníkův rok režisér Havelka

Herec a režisér divadelní i filmový Jiří Havelka natočil mimo jiné filmy Vlastníci nebo Mimořádná událost. Letos měl v Karlových Varech premiéru jeho film Zahradníkův rok, film natočený volně podle skutečných událostí, vybavený čapkovským názvem. Je to komedie, drama, nebo dramedie? A proč v něm Oldřich Kaiser nemluví? Pro Radiožurnál odpovídal rež ...

„Proč teď pláčeš?“ Janžurka se vyhýbá patosu, ne ale zvídavým otázkám své dcery

Iva Janžurová představila v Karlových Varech dokument Janžurka. Nečekejte nic oslavného, jeho autorkou je hereččina dcera Theodora Remundová, místo sentimentu a patosu je tu spíš spousta vzájemné lásky. I když i na překvapivé otázky dojde.

OBRAZEM: Čtvrtek ve Varech? Brühl ovládl Velký sál, Trojan Městské divadlo

Daniel Brühl a Ivan Trojan se postarali o hlavní program čtvrtečního dne na karlovarském festivalu. Zatímco první jmenovaný převzal cenu, druhý uvedl film v Městském divadle. To ale rozhodně nebylo vše, co se sedmý den filmové přehlídky událo.

Tata Bojs slaví 36 let na scéně. ‚Jsme s Mardošou tak odlišní, že se nehádáme,‘ usmívá se Milan Cais

Kapela Tata Bojs na filmovém festivalu v Karlových Varech odehrála koncertní set u příležitosti uvedení dokumentu k 36. výročí svého vzniku, který s ní natočil režisér Marek Najbrt. „Ten projekt měl různé peripetie a zatáčky. Nakonec jsme zakotvili u Marka Najbrta, protože nám přišlo fajn, jak pracuje s humorem,“ přibližuje Milan Cais ve speciálním ...

Měl zpoždění, revanšoval se dobrou náladou. Vary ozdobil hvězdný Clive Owen

Do Karlových Varů dorazil britský herec Clive Owen. V sobotu na závěr filmového festivalu převezme Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu. Na držitele Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara před vstupem do hotelu Pupp čekala asi stovka lidí.

Festivalové Vary, den šestý: Daniel Brühl přivezl svého Souseda a odvezl si fotku pro maminku

„Tohle je ta nejkrásnější soška, ještě krásnější než Oscar,“ usmíval se Daniel Brühl, když si před zraky publika ve Velkém sále hotelu Thermal potěžkával svůj Křišťálový glóbus. „A moc mě těší, že je to Cena prezidenta, předaná přímo tím festivalovým prezidentem. Pomůže to mé krizi středního věku,“ vtipkoval čerstvě 46letý španělsko-německý herec. ...