Maaxi.cz

Tržby obchodníků v ČR v květnu zpomalily meziroční růst na 4,4 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v květnu šestý měsíc v řadě meziročně stouply. Růst však zpomalil na 4,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Meziměsíčně tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel klesly o 0,1 procenta.

Mohlo by vás zajímat

Francouzské akcie smazaly ranní zisky, S&P 500 na novém rekordu

Francouzské akcie v pondělí ztratily ranní zisky a uzavřely v záporu, když trhy zprvu reagovaly pozitivně na překvapivé vítězství levice v parlamentních volbách.

Akcie jsou „naceněny na dokonalost“. Co by to vlastně znamenalo?

O nacenění na dokonalost se na trhu hovoří už poměrně dlouho. Jde ale o jeden z mnoha výrazů, které nejsou nijak blíže definovány. Často tak jde spíše o jiný způsob, jak vyjádřit, že valuace jsou z určitého pohledu hodně vysoko.

V Bruselu vznikla frakce Patrioti pro Evropu, do čela byl zvolen francouz Bardella

V Bruselu dnes vznikla europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), do jejíhož čela byl zvolen šéf francouzského Národního sdružení (RN) Jordan Bardella, informoval bruselský zpravodaj serveru Euronews.

Farmaceutická Eli Lilly koupí za 3,2 miliardy USD firmu Morphic

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly koupí za 3,2 miliardy USD (74,3 miliardy Kč) vývojáře léků Morphic Holding. Eli Lilly tak získá přístup k experimentálnímu léku na zánětlivá onemocnění střev, uvedla firma v dnešním prohlášení.

Nová britská vláda dál představuje své plány, Starmer chce "lepší" dohodu s EU

Nová britská vláda po čtvrtečním drtivém vítězství labouristů v parlamentních volbách pokračuje v představování svých plánů s cílem podpořit ekonomický růst.

Vláda schválila nový trest za nelegální práci, zaměstnavatel půjde „na pranýř“

Vláda schválila zavedení nového trestu nelegální práci. Nově bude moct inspekce práce zveřejnit podnikatele, kterým byla pravomocně uložena pokuta za umožnění výkonu nelegální práce nebo za zastřené zprostředkování zaměstnání.

Politico: Pět věcí, které byste měli vědět o chaotických volbách ve Francii

Voliči ve Francii se opět zmobilizovali, aby neumožnili krajní pravici Marine Le Penové převzít moc. Pro anti-Lepenovce to ale bylo vítězství velmi těsné, ze kterého se úplně radovat nemohou.

Siegel to vidí na snižování sazeb, podle Sloka k tomu není důvod

Poslední čísla z amerického trhu práce jsou „dost slabá“. Pro CNBC to uvedl Jeremy Siegel z Wharton School of Business, který data vnímá jako další důkaz zpomalující ekonomiky.

Výsledková sezóna Česko: Kalendář pro 2. čtvrtletí 2024

Přinášíme vám kalendář vybraných firemní výsledků pro domácí výsledkovou sezónu za druhé čtvrtletí roku 2024. Na Patria.cz pro Vás výsledkovou sezónu průběžně pokrýváme.

Výsledková sezóna v Evropě: Kalendář pro 2. čtvrtletí 2024

Přinášíme Vám kalendář výsledkové sezóny v západní Evropě od 10. července do 30. září 2024. Seznam obsahuje vybrané společnosti obchodované na západoevropských burzách.

Výsledková sezóna v USA: Kalendář pro 2. čtvrtletí 2024

Patria.cz Vám přináší kalendář výsledkové sezóny nejdůležitějších firem, zařazených do akciového indexu S&P 500. Uvidíme, které společnosti překonají očekávání a které naopak zaostanou za odhady.

Nastavte si budíky, zítra startuje první dražba zabavených iPhonů

V úterý 9. července v 8 hodin ráno startuje první dražba iPhonů, které finanční správa zabavila během kontrolní akce. Jde o balík 10 kusů Apple iPhone 15 PRO MAX 256 GB Natural Titanium, přičemž vyvolávací cena je 111 670 Kč.

Týdenní výhled: Francouzské volby vyhrála překvapivě levice, Klíčovou položkou makro kalendáře je americká inflace

Francii čeká nebývalá politická nejistota, neboť v parlamentních volbách překvapivě zvítězila levicová aliance. Vzhledem k tomu, že žádná strana nezískala většinu, bude mít současná Francie poprvé parlament bez dominantní strany.

Zaměstnavatelé už nebudou muset vydávat písemný rozvrh dovolené

Součást novely zákoníku práce, která zavádí valorizační mechanismus u minimální mzdy, tvoří i zrušení povinnosti zaměstnavatele vydávat písemný rozvrh čerpání dovolené.

Zahraniční obchod ČR vykázal v květnu přebytek 13,6 mld. Kč, meziročně byl vyšší

Zahraniční obchod ČR skončil v květnu v přebytku 13,6 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 4,4 miliardy korun. Výsledek kladně ovlivnil zejména obchod s elektrickými zařízeními.

Jan Bureš: Horší průmysl ukazuje na pomalejší HDP

Po lepším dubnovém výsledku nás průmysl v dubnu opět zklamal. Sezónně neočištěný průmysl poklesl meziročně o 3,2 % (naše očekávání -1,4 %). Když přidáme k horšímu výkonu výroby i nepřesvědčivé výsledky podnikatelských nálad (PMI) a slabé nové objednávky, zdá se, že reálné exporty i investice mohou minimálně ve druhém kvartále zaostat za našimi oč ...

Výsledek francouzských voleb rozsévá fiskální obavy. Trhy ale počáteční ztráty již mazají

Francouzské akcie klesly kvůli obavám z toho, že překvapivé vítězství levicové aliance povede k politice, která bude tlačit na již tak napjaté finance této země.

Společný důchod manželů? Víme, komu by se vyplatil

Vláda v současné době plánuje hned několik změn souvisejících s důchody. Jednou z nich je zavedení dobrovolných společných vyměřovacích základů manželů, kteří by tak měli přibližně stejný důchod. Příjmy by se totiž zprůměrovaly.

Meziroční pokles stavební výroby v ČR v květnu zrychlil na 6,8 procenta

Meziroční pokles stavební výroby v Česku po dubnovém zpomalení letos v květnu zrychlil na 6,8 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se produkce oproti loňskému květnu snížila o 6,3 procenta.

EUC a.s.: Vnitřní informace

EUC a.s. IČ: 26730413 Společnost EUC a.s. zveřejňuje vnitřní informaci: Oznámení o akvizici společnosti Advantis Medical. Více informací zde. (komerční

Český průmysl v květnu meziročně klesl o 3,2 procenta, hlavně kvůli výrobě aut

Průmyslová produkce v Česku v květnu zrychlila meziroční pokles na 3,2 procenta, v dubnu se snížila o 0,4 procenta. Hlavním důvodem byla nižší výroba motorových vozidel.

Francii po volebním překvapení čekají složitá vyjednávání, píše tisk

Francouzští voliči znovu řekli ne Marine Le Penové a její krajně pravicové straně Národní sdružení (RN), kdo ale bude po parlamentních volbách Francii vládnout, jasné není.

Rozbřesk: Může rostoucí schopnost vyvážet služby tlumit inflaci?

Sektor služeb, jak jsme upozorňovali na konci uplynulého týdne, je pod drobnohledem centrálních bankéřů, a to zejména kvůli výrazně vyšší setrvačnosti inflace v tomto segmentu.

Ve Francii získala nejvíce hlasů levice, evropské futures jsou smíšené

Ministr financí Stanjura chce jednat s koaličními partnery o zrušení mimořádné daně. Nejvíce mandátů získala v předčasných parlamentních volbách ve Francii levicová Nová lidová fronta, která může počítat s nejméně 178 mandáty.

Plánujete se zapojit do dražby o iPhony? Seznamte se s podmínkami

V úterý 9. července odstartují dražby produktů Apple, které byly zabaveny v rámci kontrolní akce finanční a celní správy. Zúčastnit aukce se může až na několik výjimek každý, důležitá je především registrace a poté splnění povinností spojených s dražební jistinou.

U minimální mzdy se zavede „poloautomat“, zaručená mzda u firem skončí

Poslanci schválili zavedení valorizačního mechanismu u minimální mzdy. Stále nicméně bude záležet na rozhodnutí vlády. Kromě toho se též zruší zaručená mzda u firem.

Investiční výhled na druhé pololetí 2024: Strategie

Během prvního pololetí se postupně ukázalo, že v rámci roku 2024 sklouzáváme k našemu druhému alternativnímu scénáři se silnější ekonomikou a pomalejším uvolňováním měnové politiky.

Co je ROI?

ROI (return on investment tj. návratnost investice) je ukazatel, který vyjadřuje efektivitu investice. Je to poměr mezi ziskem a náklady, který se vyjadřuje v procentech. Investoři a podniky ho používají k vyhodnocení investic a srovnání jejich výkonnosti s ostatními. Nejčastěji se uvádí v procentech. Vzorec pro výpočet ROI je následující: ROI = (V ...

Tvoří technologie, aby pomáhaly. Podniká úspěšně v oboru, který se vyvíjí

„Pozor, kritická teplota, hrozí požár!“ vzkazuje termokamera přes zprávu na mobilu. Sci-fi? Ne, úspěšný byznys firmy Workswell, která se zabývá výrobou termokamer a infračervených zobrazovacích systémů. Firma vznikla před 14 lety jako start-up. „Zakládal jsem ji já s kamarádem Adamem Švestkou, když jsme byli ještě na vysoké škole,“ říká podnikatel ...

Spoření v červenci: kam s penězi? Přehled všech nabídek na trhu

Úrokovou sazbu nad 5 % p.a. už mají jen 3 banky a pouze jedna z nich bez dalšího omezení. Termínované vklady nad 5 % p.a. už najdete jen u družstevních záložen.

Víkendář: Pokud by se americká inflace měřila stejně jako ta evropská, už by byla na 2 %

Podle Bloombergu existuje řada ekonomů, kteří považují za vhodné snižovat v USA sazby. Je tedy nyní rizikem zejména to, že americká centrální banka s tímto krokem čekala příliš dlouho? Na tuto otázku na Bloombergu odpovídal prezident Chicago Federal Reserve Bank Austan Goolsbee, podle kterého toto riziko existuje, ale to samé platí o unáhleném pok ...

Investiční výhled na druhé pololetí 2024: Dvoje volby se starají trhům o zábavu. Jak se připravit na Trumpa?

Během prvního pololetí se postupně ukázalo, že v rámci roku 2024 sklouzáváme k našemu druhému alternativnímu scénáři se silnější ekonomikou a pomalejším uvolňováním měnové politiky.

KVÍZ: Vysokohorská turistika či elektrokolo. Jaká připojištění na dovolenou

Součástí každé dovolené v zahraničí by mělo být kvalitní cestovní pojištění. Jednou z jeho nejdůležitějších součástí je krytí léčebných výloh, které se vztahuje na úrazy a náhlá onemocnění. Kromě toho je dobré zvážit i připojištění. Co o pojištění na cesty víte? Otestujte si své znalosti.

Co je run na banku?

Run na banku je fenomén, kdy mnoho lidí začne vybírat peníze z banky, protože se obávají, že bance dojdou finanční prostředky. Tento jev je důsledkem paniky než skutečné platební neschopnosti finanční instituce. Bankovní run může vzniknout i pouhou nedůvěrou veřejnosti, která nemusí nutně odrážet reálný stav banky. V minulosti se odehrálo několik r ...

Víkendář: Je důležité pochopit, že současný směr není udržitelný

Banka pro mezinárodní vypořádání (anglicky Bank for International Settlements – BIS) se domnívá, že globální ekonomika s velkou pravděpodobností míří k hladkému přistání.

Investiční výhled na druhé pololetí 2024: Celkový obrázek, tři pilíře růstu a možné problémy

Během prvního pololetí se postupně ukázalo, že v rámci roku 2024 sklouzáváme k našemu druhému alternativnímu scénáři se silnější ekonomikou a pomalejším uvolňováním měnové politiky.

Nenašla na trhu, co potřebovala, tak začala vyrábět sama. Zákazníků přibývá

Jana Podroužková má ráda pohyb a baví ji design. Oboje nakonec skloubila a založila vlastní značku Dhaara. Ta za osm let existence vyrostla, v loňském roce se její obraty pohybovaly kolem 6 milionů korun a aktuálně má přibližně 3 000 zákazníků.

Prémiová hádanka a bubliny z ničeho

Místo sazeb by se na akciovém trhu mohlo mnohem více hovořit třeba o rizikových prémiích. Ty totiž na rozdíl od sazeb centrální banky ovlivňují akcie přímo.

Čtvrtletní zisk Samsungu prudce vzrostl, podpořily ho vyšší ceny čipů

Provozní zisk jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics se v letošním druhém čtvrtletí podle předběžných výsledků v meziročním srovnání více než zpatnáctinásobil.

Data z trhu práce posílila šance na záříjové snižování sazeb, Evropa čeká na nedělní volby ve Francii

Největší světový trh dluhopisů se zotavil poté, co poslední zpráva o pracovních místech v USA posílila sázky na to, že Fed letos úrokové sazby přeci jen sníží.

Lékárny Pilulka získaly úvěr až 80 milionů korun od firmy podnikatele Čupra

Česká skupina lékáren Pilulka Lékárny získá úvěr až 80 milionů korun od firmy ze skupiny TCF Capital podnikatele Tomáše Čupra, který stojí za dovážkovou službou s potravinami Rohlík.

Index Nasdaq 100: Kde podle společnosti Invesco sídlí největší inovátoři?

Kde najdete nejznámější světové společnosti, podniky, které se staly synonymem růstu a inovací? A kde se nachází společnosti produkující převratné novinky v oblastech, jako jsou elektromobily, umělá inteligence, cloud computing, sociální média a elektronický obchod? Všechny najednou se nenachází v Silicon Valley, Seattlu, Austinu ani v žádném jiné ...

Perly týdne: Uber-robo a hladké přistání americké ekonomiky

Nouriel Roubini nyní vidí jako nejpravděpodobnější hladké přistání americké ekonomiky. K tomu v souvislosti s blížícími se volbami v USA připomíná, že protekcionismus by zvedal inflační tlaky.

Průmyslová výroba v Německu v květnu klesla nejvíce od roku 2022

Průmyslová výroba v Německu v květnu oproti předchozímu měsíci klesla o 2,5 procenta a výrazně zaostala za očekáváním analytiků. Jde o největší pokles od konce roku 2022.

Recenze DASE – Zkušenosti s krypto burzou, poplatky, bezpečnost

Zakladatelé populární směnárny Anycoin spustili další ambiciózní projekt – kryptoměnovou burzu DASE. Ta by měla nabídnout snadné a levné obchodování kryptoměn v souladu s nadcházející regulací MiCA. Jaká je ale realita? Je obchodování přes DASE opravdu výhodné? Nejen to zjistíte v této recenzi DASE! OBSAH RECENZE Recenze DASE ve zkratce Jak funguje ...

Německo by do roku 2035 mohlo potrubím dovážet až 100 TWh zeleného vodíku

Německo by do roku 2035 mohlo potrubím dovážet až 100 terawatthodin (TWh) zeleného vodíku ze sousedních zemí. To by pokrylo značnou část předpokládané roční poptávky, uvádí studie berlínských organizací Agora Energiewende a Agora Industry, ze které cituje agentura Reuters.

Labouristé si zajistili většinu, Marine Le Penové se to pravděpodobně nepodaří a futures jsou zelené

V britských volbách si již většinu zajistila labouristická strana Keira Starmera a ukončila tak éru 14 let Toryů u moci. Podle předvolebních průzkumů si ve francouzských volbách Národní sdružení Marine Le Penové většinu nezajistí.

Morgan Stanley radí kupovat francouzské akcie než se po volbách politické riziko vypaří

Investoři by měli nakupovat francouzské akcie než dojde na nedělní druhé kolo předčasných parlamentních voleb, protože podle stratégů Morgan Stanley se trh po jednom ze dvou nejpravděpodobnějších výsledků odrazí zpátky nahoru.

Investiční výhled na druhé pololetí 2024: Zhodnocení prvního pololetí

Během prvního pololetí se postupně ukázalo, že v rámci roku 2024 sklouzáváme k našemu druhému alternativnímu scénáři se silnější ekonomikou a pomalejším uvolňováním měnové politiky.

Recenze Klips – zkušenosti s brokerem Klips, poplatky, diskuze

Na evropský trh přichází nová brokerská společnost Klips, která se snaží zaujmout „snadnou a intuitivní aplikací pro každého“. Bude to ale stačit? Dokáže Klips konkurovat nejlepším brokerům? Abychom to zjistili, připravili jsme pro vás podrobnou recenzi Klips! OBSAH RECENZE Recenze Klips ve zkratce Jak funguje Klips Obchodování s CFD Poplatky u Kli ...