Maaxi.cz

Pracovali jsme jako Bob Dylan, říká o vzniku nové desky Vladimír Mišík

Letos v říjnu vydá zpěvák, skladatel a textař Vladimír Mišík nové album Vteřiny, měsíce a roky. Půjde o třetí desku, kterou natočil společně s producentem Petrem Ostrouchovem.

Mohlo by vás zajímat

Aukce šedesáti obrazů od Železného. Prodaly se díla Filly i Zrzavého

Všech 60 děl, které v neděli v aukci nabízel aukční dům 1. Art Consulting a která pocházela z depozitářů Galerie Zlatá Husa sběratele umění Vladimíra Železného, bylo prodáno. Kupující za ně v souhrnu zaplatí 45,5 milionu korun včetně aukční přirážky.

TELEVIZIONÁŘ: Tvůrce Americké krásy se ve Franšíze směje superhrdinům

Vůbec první televizní projekt Sama Mendese, tvůrce oscarové Americké krásy, se jmenuje Franšíza, přichází s ním HBO prostřednictvím služby Max. Slibuje zábavnou střelbu do vlastních, tedy filmařských řad.

Venkov míří do Prahy. V Lucerna Music Baru bude koncertovat kapela Vidiek

V pražském Lucerna Music Baru vystoupí 25. ledna 2025 slovenská skupina Vidiek, která v roce 1988 bodovala s hitem Vidiečan. Ta na pražském koncertě samozřejmě zazní, společně s dalšími písničkami z dosavadních šesti alb.

Tu krásnou Thálii šoupnu do Tančícího domu, prozradila Vondráčková

Už jako malá holka jsem měla možnost naučit se vše, co je pro muzikál důležité, vzpomínala pro iDNES.cz Helena Vondráčková nad Cenou Thálie. Tu převzala během sobotního slavnostního ceremoniálu v Národním divadle.

Umělecká scéna Nová Spirála voní novotou. První show po otevření se stal muzikál Vzkříšení

Scéna Nová Spirála v Praze voní novotou, je totiž po rekonstrukci. Návštěvníkům se otevřela po 22 letech chátrání. „Brodili jsme se tady v bahně,“ popsal nedávno na Radiožurnálu ředitel Nové Spirály Jan Makalouš. I tak ale po přestavbě na diváky, kteří zažili Spirálu před povodněmi v roce 2002, dýchne nostalgie.

Báseň jako zkratka ke katarzi. V běsích války se jí na Ukrajině daří nejlíp

Básnířku a režisérku Irynu Tsilykovou poslouchají diváci raději v neprůstřelných vestách. Její poezie připomíná surrealismus, protože sirény a letecký poplach bez jakéhokoli přechodu střídá vybírání vína v supermarketu. Básníci se na Ukrajině za války stali nejpopulárnějšími umělci. „Poezie dosáhla bodu, kdy se stala součástí masové kultury,“ myslí ...

GLOSA: Dvacet cen. Ale po Tháliích se propírala jen Helena Vondráčková

Jeden by čekal, že uhlazeně veřejnoprávní ceremoniál divadelních cen Thálie ponechá národ chladným, zvláště když si na konkurenčních kanálech mohl vybrat detektivku či zábavu. Ale stačilo jedno jméno, aby se z Thálií stal v internetových debatách současně hit i otloukánek.

Tu cenu bych přál i Janě, je to vzácný člověk, řekl Preiss nad Thálií

Tomu bych se rád vyhnul, to by bylo sebehodnocení, nechtěl se Viktor Preiss po skončení sobotního předávání Thálií pouštět do rozebírání své divadelní kariéry. A že to byla kariéra úspěšná, dokládala mimo jiné Cena Thálie za celoživotní činoherní mistrovství, kterou třímal v rukou. Převzal ji v samém vrcholu slavnostního večera. ...

Ilustrátorka Seifertová: V historii se nevyznám, ale věřím vtipu. Proto mají děti moje knížky rády

Ilustrátorka, spisovatelka a výtvarnice Lucie Seifertová si před čtvrt stoletím za půjčené peníze založila rodinné nakladatelství. Od té doby vytvořila spoustu úspěšných knih a projektů, třeba Dějiny udatného českého národa, Mendel a strastiplný příběh genů, Tajemný golem nebo Tajemná Ostrava. „Věřím nápadu, fóru a vtipu. To je důležitá věc, aby to ...

Poválečná architektura není pouhý brutalismus. To by byla zjednodušující nálepka, vysvětluje Vladimir 518

„Projekt Architektura ČSSR 58–89 není primárně o prefabrikovaném typu architektury, není o panelácích, ale víc o stavbách kreativních, solitérních až ikonických,“ vysvětluje Vladimír 518. Právě na základě jeho námětu pak režisér Jan Zajíček natočil nový dokument.

Seš si jistá, že nepotřebuješ domov? Bez kořenů se špatně stojí, připomíná nový román Jiřího Hájíčka Drak na polní cestě

V knize Drak na polní cestě zůstává Jiří Hájíček, oceněný Magnesií Literou za své předchozí romány Selský baroko a Rybí krev, věrný tématům venkova, domova i jižním Čechám. Nově reflektuje problém velkých investičních firem, které bez ohledu na cokoli kupčí se zemědělskou půdou a statky.

Černá kočka vyráží na psychedelickou plavbu zatopeným světem. Na palubě si veze kapybaru, retrívra i lemura

Přehlídku festivalového filmu Be2Can zahájil tento týden lotyšssko-francouzsko-belgický animovaný snímek Kočičí odysea. Přehlídku Be2Can můžete navštívit ještě do 9. října. Půvabná Kočičí odysea pro děti i dospělé už je díky ní v kinech, ač do nich oficiálně vstoupí až v lednu.

Život ve fotografii. Národní galerie Praha přináší rozsáhlou retrospektivu Libuše Jarcovjákové

Nová výstava mapuje půl století tvorby mezinárodně uznávané české fotografky Libuše Jarcovjákové. V pražském Veletržním paláci si můžete prohlédnout archiv i současnou tvorbu umělkyně až do 30. března příštího roku.

Ceny Thálie za činohru míří do pražského Divadla Na zábradlí. Získali je Kateřina Císařová a Miloslav König

Obě letošní Ceny Thálie za činoherní výkony míří do pražského Divadla Na zábradlí. Získali je Kateřina Císařová a Miloslav König. Císařová ztvárnila Káťu ve Vzkříšení, König si zahrál francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve Veřejných nepřátelích. Oba v sobotu při vyhlášení výsledků poděkovali svému domovskému divadlu. Cenu pro mladého umě ...

Sci-fi dokáže zhmotnit naše úzkosti. Co kdyby ožilo mé lepší já, zajímalo autora scénáře série Odcizení

Uspěchaný svět blízké budoucnosti v podcastové sérii Odcizení stojí na sociálních kreditech a zprostředkovávání zážitků. „Každý se snažíme skrze sociální sítě hlídat, abychom působili jako lepší lidi. A já jsem si chtěl představit, jak by vypadalo, kdyby se opravdu zhmotnilo mé ego,“ říká autor scénáře David Košťák v pořadu Radiožurnálu Host Lucie ...

Bob Dylan v Praze: Mobily zakázány, silné zážitky nikoliv. Najdete je i na Dylanových „živácích“?

První z trojice letošních pražských koncertů Boba Dylana byl jedním slovem hezký. A vzhledem k tomu, že třiaosmdesátiletý nobelista v rámci koncertních šňůr své setlisty spíše nemění, lze předpokládat, že stejně hezký bude i ten sobotní a nedělní.

Nechtělo se mi zpívat o tom, že jsem dostal metál, říká Vladimír Mišík

Po třech letech od desky Noční obraz natočil Vladimír Mišík album Vteřiny, měsíce a roky. Nahrála ho živě ve studiu skupina vynikajících muzikantů a několika texty na něj přispěl i publicista, překladatel a diplomat Michael Žantovský.

RECENZE: Bob Dylan přišel, zahrál a v očích znalců svého díla zvítězil

Vidět na vlastní oči živoucí legendu, jakou Bob Dylan bez nejmenších pochybností je, sebou nese jistá úskalí. Nejde o to, že si hudebník vymínil naprostý zákaz používání mobilních telefonů, to bylo spíš k prospěchu atmosféry večera. Podstatnější je, že je to Dylan, který si tvrdošíjně diktuje náladu koncertu a ani mrknutím oka nedá najevo, že vnímá ...

Viktor Preiss a Helena Vondráčková převezmou Thálie za celoživotní mistrovství

Dvacítka umělců si v sobotu večer odnese ocenění za mimořádné jevištní výkony v divadelním umění. Vyhlášení výsledků 31. ročníku Cen Thálie se tradičně uskuteční v Národním divadle. Pořádající Herecká asociace předem oznámila jména osobností, které získají cenu za celoživotní mistrovství. Je mezi nimi herec Viktor Preiss či zpěvačka Helena Vondráčk ...

„Satisfakce za všechno to, co prožil.“ V Rudolfinu ve světové premiéře zazní skladba z pozůstalosti terezínského dirigenta

Za měsíc se v Praze odehraje mimořádná událost, na niž je lepší si vstupenky zajistit s předstihem. Čelný evropský smyčcový orchestr Aukso Tychy odehraje 1. listopadu v pražském Rudolfinu světovou premiéru skladby Karla Ančerla nalezené jeho vnučkou v dirigentově pozůstalosti.

Od domu SNB až do multikina Galaxie. Festival 4+4 dny v pohybu pokračuje v propátrávání opuštěných pražských budov

V pátek večer začal letošní festival 4+4 dny v pohybu. Jeho ředitelka Denisa Václavová píše pro rubriku Za oponou o tom, proč si letos jako hlavní místo konání zvolili bývalé sídlo Sboru národní bezpečnosti v pražské Hybernské ulici.

V Izraeli je realita podivnější než scénář, říká o válce producentka seriálu Fauda

Seriály jako Fauda nebo Shtisel podle jejich producentky Danny Stern už jen tak nevzniknou. Poměry v Izraeli se po 7. říjnu totiž dost změnily. „Vybuchující pagery a vysílačky bych neschválila ani ve špionážním dramatu, zdálo by se mi to příliš nereálné,“ dodává v rozhovoru pro iDNES.cz na pražském festivalu KOLNOA, kam dorazila kvůli uvedení svéh ...

KVÍZ: Největší akce v dějinách stěhování. Jak dobře znáte Kulový blesk?

Komedii z tvůrčí dílny Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka známe jako svoje boty, ale stejně se na ni znovu rádi podíváme. Na sobotní odpoledne 5. října ji zařadila Prima, čili bude opět příležitost. A pokud máte pocit, že tento film znáte skrznaskrz, své znalosti si můžete ověřit v kvízu.

RECENZE: Film Prokletí Salemu potvrzuje prokletí adaptací knih Stephena Kinga

Do rozsáhlé série filmových adaptací románů Stephena Kinga přibyla další. V produkci streamovací služby Max vzniklo další zpracování knihy Prokletí Salemu, které bohužel kopíruje neduhy většiny přepisů Kingova díla.

Ještě nejsem, kým chci být. Český film roku je fascinující portrét i nejsoučasnější cesta půlstoletím

Dokumentární film Ještě nejsem, kým chci být představuje osobnost přední české fotografky Libuše Jarcovjákové. Objel řadu světových festivalů a teď je k vidění v domácích kinech. V Česku se navíc silný a originální snímek potkává s fotografčinou retrospektivou v pražském Veletržním paláci.

RECENZE: Coldplay už nemají odvahu přijít s „normální“ písničkovou deskou

Album Moon Music britské kapely Coldplay je exemplárním příkladem toho, jak to dopadá, když se hudebníci ze všech sil a vlastně kontraproduktivně drží „konceptu“. A ten jim přeroste přes hlavu natolik, že nejsou schopni napsat dobré písničky.

Bob Dylan odehraje v Praze tři koncerty. Jako tradičně platí zákaz používání mobilních telefonů

V Česku americký hudebník vystoupil poprvé před 30 lety a od roku 1994 se vrací pravidelně. V pátek startuje jeho série koncertů v pražském O2 universum, která potrvá až do neděle. Bob Dylan ukázal, že texty písní mohou být i básněmi, čímž inspiroval hudebníky po celém světě. Na svých koncertech zakazuje používání mobilních telefonů a komunikuje vý ...

Rapper P. Diddy čelí stovce obvinění. Své oběti bil, znásilňoval a prodával

Slavný americký rapper P. Diddy čelí více než stovce obvinění ze sexuálního násilí, znásilnění nebo sexuálního vykořisťování. Podle zjištění jsou mezi žalujícími také osoby, které byly v době útoku nezletilé. Hudebník svou vinu odmítá.

RECENZE: Nejlepší důvod, proč sledovat Taneční, poskytuje Saša Rašilov

Špičkový tanec a úchvatné róby předvádějí v Tanečních zejména dámy, ale největší ozdobou seriálu Novy je muž, ústřední (anti)hrdina ve skvostném podání Saši Rašilova, který jinak standardní rodinnou zábavu pozvedá o ligu výš.

Zpíval prezidentům, teď čelí žalobě ze znásilnění. Zpěváka Brookse viní kadeřnice

Americký country zpěvák Garth Brooks čelí žalobě kvůli údajnému znásilnění. Obvinila ho žena, která v minulosti pečovala o jeho vlasy a make-up. Tvrdí, že se na ní dopustil násilí v roce 2019 v hotelu v Los Angeles. Brooks, který dříve vystoupil například i na inauguraci Joea Bidena, to důrazně odmítl.

Do Prahy míří UVA kolektiv: Digitální mágové a spolupracovníci Massive Attack, kteří hledají řád v chaosu

Přední britské seskupení digitálních umělců United Visual Artists, které spolupracuje i s legendární kapelou Massive Attack, představuje své vize současného světa na výstavě v Kunsthalle Praha. Ta startuje 10. října zároveň se Signal Festivalem.

V USA je velké téma UFO, pro mě je vesmír především velká prázdnota, říká umělec Jiří Příhoda

V poslední době vytváří hlavně moderní architektonické zásahy do historických sálů i přírody v podobě příbytků hrajících si s perspektivou a světlem. Přitom se ale Jiří Příhoda zajímá i o limity lidského poznání nebo existenci mimozemských civilizací. Jak jeho tvorbu ovlivňuje prostředí Nového Mexika, kde poslední roky žije, a jakým způsobem jej př ...

Apokalypsa, kterou si přejete. Co bude dělat AI, až tu nebudeme?

Co se stane s umělou inteligencí, když začne žít svým vlastním životem ve světě bez lidí? Tak zní hlavní téma nadžánrové novinky Slunce, kterou do pražského divadla Archa+ na příští týden chystá soubor Burkicom okolo režisérky Jany Burkiewiczové.

Signal Forum: týden do zahájení, nepropásněte poslední vstupenky

Praha se již připravuje na další ročník Signal Festivalu, největšího festivalu digitální a kreativní kultury u nás. Ten letošní dvanáctý s sebou přináší novinky jako atraktivní trasy centrem Prahy nebo přes Pražský hrad. Další velkou novinkou je nová konference Signal Forum, která festivalový ekosystém rozšiřuje o edukační a networkovací platformu ...

S příběhem rodinné vraždy se vrací série Monstrum. Proč vidět nový hit Netflixu, i když vám rozhoupe půdu pod nohama?

Je fascinující, čeho jsou lidé na sobě schopni – a jak snadno se dokážou změnit v monstra. I o tom je návrat mrazivé netflixové série Monstrum, tentokrát pojednávající skutečný příběh vrahů Lylea a Erika Menéndezových z devadesátých let, kteří zavraždili své rodiče. Publikum ale ještě víc než brutální vražda šokuje, jak si s ním budou pohrávat sami ...

Designové mládí v Praze. Pět tipů, co nevynechat na letošním Designbloku

Ve středu v Praze začíná šestadvacátý ročník Designbloku. Festival designu a módy zavede návštěvníky na Pražský hrad, do Uměleckoprůmyslového muzea, Bastionu Florenc a Muzea Prahy. Tématem letošní přehlídky je Mládí. Přinášíme pět tipů, co letos na Designbloku nevynechat.

My dva jsme Amerikánky! Režisér Tauš a jeho životní inspirace Zdena o životě v dětském domově a na ulici, o filmu, lásce a naději

„Dětský domov se pro mě stal domovem. Byla jsem v pěstounské péči a z ní jsem jako asi jediný člověk na světě utíkala zase zpět do děcáku,“ říká ve společném rozhovoru s režisérem Viktorem Taušem Zdena Vrbová, předloha filmové Amerikánky, která minulý týden vstoupila po letech příprav do českých kin.

„Miláčku, nedělej čaj, zůstaň a dýchej tady se mnou.“ Na novém albu David Gilmour zapojil celou rodinu včetně své životní lásky

Nové album Davida Gilmoura Luck and Strange oživuje ducha Pink Floyd, ale v první řadě je rodinnou záležitostí. Na Gilmourově hlasu už je znát, že mu táhne na osmdesátku, ale věk neubral nic z jeho vitality a kreativity. A příběh lásky za ním už mu jen dodává na síle.

Nevěřte náhodným známým z dovolené. Horor Nepřivolávej nic zlého s Jamesem McAvoyem vám vysvětlí proč

V půlce září vstoupil do českých kin americký horor Nepřivolávej nic zlého. Remake dva roky starého dánského snímku sklízí dobré recenze a s rozpočtem 15 milionů dolarů už utržil více než trojnásobek. Hrdiny filmu jsou členové rodiny Daltonových, která přijme pozvání na farmu od charismatického Paddyho. Jejich dovolená se ale postupně změní v noční ...

Jak voní modrá barva? Jana Bernartová bude na Signalu malovat tekutými krystaly na digitálním plátně

I obyčejný displej může vypadat jako pestrý krasohled, upozorňuje svou LED instalací na Starém Městě v rámci nadcházejícího Signal Festivalu Jana Bernartová. Umělkyni zajímá zobrazení a vnímání barev na různých digitálních zařízeních, přičemž se zaměřuje především na modrou záři monitorů.

Šašek a královna (popu): Film Joker se s Lady Gaga změnil v rozpačitý muzikál, nebude vám z něj ale do zpěvu

Joker je zpět. I přes četná ujištění režiséra Todda Phillipse, že je příběh traumatizovaného Arthura Flecka uzavřenou kapitolou, vstupuje pět let po premiéře Jokera do kin pokračování nesoucí podtitul Folie à Deux. To je ale především propadem do hlubin prázdných klišé a banalit.

TRENDY V KLIPECH: Paris Hiltonová se vrátila k muzice, přemluvila ji Sia

Paris Hiltonová se nevzdala snu prosadit se coby zpěvačka a po osmnácti letech vydala své druhé album. S novým klipem BBA teď v KitKat Óčko Chart bojuje proti novinkám od Billie Eilish, českého rappera Refewa nebo youtubera, který si říká Martin Creep.

RECENZE: Otello ve Státní opeře je spíš ke koukání. Aspoň občas

Nová inscenace Verdiho Otella, kterou pražské Národní divadlo uvedlo ve Státní opeře, nabízí některé působivé obrazy a detaily. A věčnou otázku, co je to vlastně zpěv.

Dcera národa, ne asi. ‚Příběh Zdeňky Havlíčkové byla strašná škoda nechat ležet,‘ říkají tvůrci nové série

Čerstvě oceněná zvláštním uznáním na brněnském festivalu Serial Killer vstoupila na naše malé obrazovky Dcera národa. Moderně stylizovaná výpravná minisérie o osudech Zdeňky Havlíčkové, dcery spisovatele Karla Havlíčka Borovského, je prvním českým seriálem z produkce společnosti CANAL+. Národní obrození v něm nachází svou dost možná první romantick ...

Od táty jsem se nejdřív potřeboval oddělit, vzpomíná herec Ondřej Rychlý

Na jevišti ze sebe nechává všechno. Ať už hraje Ichareva v klasice Hráči v Činoherním klubu nebo Petronela v soudobém muzikálu Anděl Páně v Hudebním divadle Karlín. Herec a muzikant Ondřej Rychlý v rozhovoru s Monikou Zavřelovou promluvil nejen o tom, ale také o umělecké spolupráci se svou ženou Terezou Rychlou Krippnerovou nebo tatínkem Petrem Ryc ...

RECENZE: Velký Pán přináší do kin loutkovou bondovku s koncertem

Před devíti lety měl premiéru Malý Pán, nyní na něj navazuje Velký Pán. Přichází se stejnými postavami, stejným týmem i stejným přesvědčením, že originální spojení klasických loutek na vodicích nitkách s prostředím skutečného lesa stvoří více než zajímavý unikát.

Po bídném jaru rekordní prázdniny. Do českých kin přišlo v létě nejvíc lidí za čtvrt století

Covid, hollywoodské stávky i útlum domácí produkce zamíchaly s divácky silnými a slabými měsíci. Zatímco před pandemií býval tradičně nejsilnější prosinec, poslední roky se do kin nejvíc chodí v červenci a srpnu.

Lékař obviněný kvůli smrti herce Matthewa Perryho se přiznal, že prodával ketamin. Dostane nižší trest

Jeden z lékařů obviněných v kauze loňské smrti amerického herce Matthewa Perryho se přiznal, že nelegálně distribuoval drogu ketamin. Stal se tak již třetím člověkem z pěti obviněných, který se doznal ke spáchání trestného činu souvisejícího s úmrtím někdejší hvězdy seriálu Přátelé, informovaly agentury AP a Reuters. ...

Český dirigent Jakub Hrůša získal dva ‚Oscary klasické hudby‘, za operu a koncertní záznam roku

Dirigent Jakub Hrůša proměnil obě své nominace v prestižních hudebních cenách Gramophone. V „Oscarech klasické hudby“, které udílí britský měsíčník Gramophone, nahrávky s jeho účastí uspěly v kategoriích Opera a Concerto. V kategorii Opera porota ocenila záznam opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová a v kategorii Concerto zvítězilo album skladeb Benjami ...

Joker šílí podruhé, tentokrát i láskou. Nový film s rozšklebeným antihrdinou přináší dávku nekorektního výsměchu

Zdá se, že konec roku bude divoký, prohlásil režisér Todd Phillips v propagační kampani svého nového filmu Joker: Folie à Deux. Dá se to od něj chápat jako dvojsmysl. Jednak bude sledovat, jak se jeho originálnímu počinu povede v kinech, jednak...