Maaxi.cz

Dnes musíte uhradit další ze záloh na daň z příjmů. Je však možné žádat o úlevu

Dnes, 16. září 2024, je nejzazší termín pro platbu jedné z dalších záloh na daň z příjmů. Týká se těch poplatníků, jejichž poslední známá daňová povinnost přesáhla 150 000 Kč, a to ve výši 1/4 poslední známé daňové povinnosti.

Mohlo by vás zajímat

Kdo otálí s vymáháním dluhu, nemusí dostat všechny úroky

Kdy platí pravidlo, že když úroky dosáhnou výše jistiny samotného dluhu, další už věřitel nezíská? Na které situace se vztahuje a jakých úroků se týká?

Jak platit „zbytečně“ povinné ručení a havarijní pojištění? Stačí prevence na silnici. Hoďte se do klidu

Je dobré optimalizovat ceny povinného ručení, případně havarijního pojištění, ale raději ať ani jedno z toho vůbec nevyužijete. Ušetříte spoluúčast, bezeškodný průběh, čas, případně zdraví, pokutu, řidičské oprávnění, ale i vězení.

Zrychlení povolovacího řízení? Ve finále stejně rozhoduje libovůle úředníka, říká developer Daniel Římal

Teprve v lednu příštího roku se naplno uvidí, co vše v novém systému digitalizace stavebního řízení nefunguje, říká developer a investor Daniel Římal, zakladatel Československého nemovitostního fondu. Žádostí dle starého systému, který skončil...

Nacisté, komunisté a nakonec marocká monarchie. Oděvní velkopodnikatel Jan Nehera přišel o svoji firmu hned třikrát

Slogan „Nehera šije šaty dobře“ výstižně charakterizoval podnik Jana Nehery, jednoho z nejtalentovanějších byznysmenů první republiky. Během krátkých deseti let se s kvalitními pánskými obleky, dámskými plášti a kostýmy a sportovním...

Zíráme, jak se lidé skvěle ptají, říká zakladatelka projektu Zeptej se vědce Adéla Šimková

V mládí zpívala v punkrockové kapele, mezi její záliby patří pole dance neboli tanec u tyče, a když si s ní povídáte, v podstatě nepřetržitě se ozývá její zvonivý smích. Chemička Adéla Šimková z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR celou svou...

Začala ostrá fáze prodeje Fortuny, ve hře je rekordní obchod za desítky miliard

Rekordní obchod za desítky miliard korun se přiblížil. Investiční skupina Penta Investments Marka Dospivy a jeho společníků minulý týden odstartovala ostrou fázi prodeje jedné ze svých klíčových firem – sázkové a herní společnosti Fortuna...

Olympiáda byla tučným soustem. Teď si král luxusu brousí zuby na sponzoring formule 1

Ze sportu se stala výkladní skříň pro mnohamilionové publikum. Luxusní značky se tak tlačí i tam, kde dříve nebyly.

Inovace a technologie mění zaměření podnikových právníků

Ocenění Podnikový právník 2024 potvrdilo narůstající význam profese i rostoucí roli technologií a udržitelnosti. Týdeník Ekonom představuje vítěze.

Jak jsme se za posledních 30 let poučili z povodní?

Současné povodně se zřejmě zařadí za ty z roku 1997, 2002 a 2013 a v některých lokalitách je svou mohutností nejspíše i předčí. Povodně na řadě míst stále trvají, na hodnocení je tedy příliš brzy. Jistě se najde mnoho příběhů, které si zaslouží...

Kapitalismus zachraňuje lidské životy

Když člověk sleduje v současnosti zprávy nejen z Česka, ale z celého světa, snadno získá pocit, že naši planetu stíhá jedna přírodní pohroma za druhou. A skutečně – jak před dvěma lety spočítali vědci ze Světové meteorologické organizace,...

Firmy ještě kvůli zelené regulaci zažijí peklo. Časem však byrokracie ubude, říká šéf Svazu průmyslu Jan Rafaj

Regulace průmyslu spojená s klimatickými cíli už tak nabobtnala, že i největší podporovatelé zelené transformace začínají pochybovat o jejím smyslu. „Evropský model je postaven na těžké regulaci, velkém zdanění, až firmy přemýšlejí, zda se jim...

Přitažlivost českého průmyslu klesá. Pár nápadů, které ho mohou do budoucna nakopnout

Zotavení z pandemie a vysoké inflace se nedostavilo. Firmy stojí před nutností investovat a země může jít i cestou deindustrializace.

Mé děti musí rozumět investicím, dividendy znaly už v pěti letech, říká investorka Simona Kijonková

Je to pár měsíců, co zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková uzavřela jeden z nejúspěšnějších podnikatelských příběhů novodobé historie českého byznysu. Společně s manželem za několik miliard korun prodala Packetu, mateřskou společnost Zásilkovny....

Stát lije peníze do podniků, které jsou vidět. Tvrzení, že se vrátí, má slabou oporu

Vládo, přispěj ze státního rozpočtu na náš projekt. Na oplátku budeme my i naši zákazníci více utrácet a tvoje peníze se ti vrátí ve formě daní, které zaplatíme. Tak by se dal popsat princip, na jehož základě žádají podnikatelé z různých oborů...

Miliardy propálené v kolonách

Kdo jezdí ve všední dny ráno do centra Prahy, musí se obrnit trpělivostí. Jak ukazují data z Google Maps, prakticky na všech radiálách jsou kolony na denním pořádku. Česká metropole ovšem není žádnou výjimkou. Podle Evropské komise ztrácí unie v...

Kvalita životního pojištění v Česku roste, zvyšuje se i pojistná ochrana

Kvalita sjednávaného životního pojištění v Česku rok od roku roste. Lidé se v něm už lépe orientují a zaměřují na krytí velkých rizik, jako jsou invalidita, trvalé následky a smrt. A tím, jak roste kvalita pojištění, roste i pojistná ochrana klientů.

Ceny nemovitostí nabírají na tempu. Mohou to povodně změnit?

Léto bývá, co se týká prodejů bytů a rodinných domů, spíše klidné. S podzimem ale poptávka opět roste. Redakce iDNES.cz zmapovala vývoj trhu s rezidenčními nemovitostmi v první polovině roku i prognózy po aktuálních extrémních povodních. Na co by se tedy měli zájemci o pořízení bytu či domu připravit?

Na vlně podnikání s Radoslavem Slovákem o moravských vývojářích pracujících na světových projektech

Když Radoslav Slovák v roce 2006 hledal na Moravě práci, zjistil, že mu žádná firma nevyhovuje. A tak si s kolegou založili vlastní. Vývojářská společnost Edhouse se od té doby rozrostla až na 150 zaměstnanců a její softwarová řešení využívá řada...

Které daňové úlevy můžete využít, pokud vás postihly povodně?

Jestliže vás postihly povodně a kromě zkomplikování samotné činnosti vás ztížily dodržení daňových povinností, můžete využít hned několika nástrojů, které vám mohou pomoct.

Revoluce ve financování firem? Chystá se platforma na bázi blockchainu

Malé a střední podniky budou mít od roku 2026 možnost využít pro své financování nové evropské digitální platformy, a to na Evropském blockchainu European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), tedy pomocí technologie, která zabezpečuje sledování transakcí v digitálním světě.

Bazary a zastavárny si se zákony stále hlavy nelámou, ukázaly kontroly

Česká obchodní inspekce se v rámci kontrolní akce zaměřila na zastavárny a bazary. Celkově provedla 124 kontrol a porušení nějakého zákona zjistila ve více než polovině případů.

Zpráva od VZP s pomocí? Pozor, podvodníci zneužívají povodně

Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje na podvodné SMS, které nyní chodí lidem zasaženým povodní. Slibují výplatu peněz na likvidaci škod.

Účtování na kapitálových účtech

Čtvrtá účtová třída obsahuje kapitálové účty. Objevují se zde tedy jak účty vlastních zdrojů, tak i cizích zdrojů, které účetní jednotky využívají pro svoje podnikání.

Oddlužení podle nových podmínek od října 2024

Aktuálně schválená novela insolvenčního zákona ovlivní dlužníky, ale také zaměstnavatele. Těm se od října 2024 dokonce změní postup při srážkách ze mzdy.

K reformě zdravotnictví chybí odvaha. Sestry by měly posílit svou roli, říká expert

Ve zdravotnictví se pohybuje téměř 25 let, z toho přes dvacet let v akutní lůžkové péči. Pět let je šéfem sítě ordinací praktických lékařů. Jak je na tom naše zdravotnictví, jací jsou Češi pacienti? A pomůžou nám telemedicína nebo AI? Na otázky iDNES.cz odpovídá Jaroslav Šíma, předseda představenstva sítě Moje ambulance. ...

O kolik si přilepšují rodiče při uplatnění daňového zvýhodnění na děti

Daň z příjmu fyzických osob lze výrazně snížit daňovým zvýhodněním na děti. Zaměstnanci s nižší hrubou mzdou díky tomu žádnou daň z příjmu nezaplatí a ještě dostanou od státu peníze v podobě daňového bonusu. Finanční přilepšení ale záleží na tom, jak vysoké jsou vaše příjmy. Daňové zvýhodnění na děti lze uplatnit i u zkrácených úvazků a pracovních ...

Nenechte se od likvidátora odbýt. Nemusíte přistoupit na první nabídku, kterou vám dá

Likvidátoři pojišťoven jsou taky lidi, jsou omylní. Pokud pojistnou událost vyhodnotí špatně, nemusíte přistoupit na návrh plnění, který vám předloží.

Platí OSVČ nižší odvody než zaměstnanci? Kdo je parazitem systému?

Jaký je rozdíl mezi odvody zaměstnance společně se zaměstnavatelem a odvody, které musí platit OSVČ? A jak jsou na tom ti, za které platí stát?

Mají dobrovolníci, kteří uklízí po povodních, nárok na volno a náhradu mzdy?

Do odklízení následků po povodních se zapojili také dobrovolníci. Celá řada z nich tak místo do zaměstnání vyrazila poskytnout pomocnou ruku. Jak je to s nárokem na volno v práci a s náhradou mzdy?

Důchody či nemocenské v hotovosti dorazí. Co pro to však musíte udělat?

Povodně zkomplikovaly v zasažených oblastech mimo jiné výplatu důchodů či nemocenských dávek v hotovosti. Lidé se však o své peníze bát nemusí.

Povodně zavřely školy a školky a vy jste s dětmi doma? Máte nárok na ošetřovné

V celé řadě oblastí, které postihly povodně, jsou uzavřené školy a školky. Rodiče tak musí v mnoha případech zůstat s dětmi doma. Kdy mají nárok na ošetřovné a jak o něj žádat?

Má stát podporovat české tvůrce videoher? Názory se různí

Stát se v příštím roce chystá podpořit česká herní studia, což mu umožní audiovizuální zákon. Tento krok však vyvolává emoce.

Míříte na zahraniční trhy? Pozor, ať váš produkt není lidem pro smích

U nás běžná slova mohou mít v zahraničí naprosto odlišný význam. Na to musí myslet firmy především při expanzi na cizí trhy.

Chystá se aktualizace obsahových náplní živností. Víme, kterých 20 z nich se změní

Brzy by mělo být realizováno jedno z opatření antibyrokratického balíčku, konkrétně jde o aktualizaci obsahových naplní jednotlivých živností.

Podílové fondy připsaly mírný výnos investorům i v srpnu

V průběhu srpna zažili investoři až překvapivě velkou turbulenci. Akciové trhy padaly. Nejhůře na tom byly japonské akcie a ze sektorů ten technologický, který již nějakou dobu vykazoval známky přehřátí. Prospělo to dluhopisům a uškodilo akciím.

Korporáty s mladými počítají. Lidi s chutí do práce potřebuje každá firma

Nabízíme zázemí velké společnosti, mezinárodní kolektiv, širokou škálu benefitů včetně vzdělávání... Pro někoho inzerát z říše snů, pro jiného reklama na příliš velké sousto. Větší, třeba i nadnárodní firmy jsou však pro čerstvé absolventy ideálním startovacím blokem. Jak se v nich pracuje a je těžké se tam dostat? ...

Pracovní neschopnost není absolutní ochranou před výpovědí: Kdy při ní můžete dostat vyhazov a kdy ne?

Pro jaké výpovědní důvody platí zákaz výpovědi od zaměstnavatele? Co když se zaměstnanec účelově hodí marod? A co když onemocní až po doručení výpovědi? Kdy a jak prodlužuje pracovní neschopnost výpovědní dobu a celý poměr?

Hledáte si na internetu informace o uchazeči o zaměstnání? Pozor na GDPR

Veřejný ochránce práv upozornil na to, že zaměstnavatelé se mohou během výběrových řízení dopouštět diskriminace a chování v rozporu se zákony.

Operátoři reagují na povodně: Vodafone dává zdarma data, T-Mobile také volání

Operátoři v reakci na nelehkou situaci způsobenou aktuálními záplavami přichází se speciálními nabídkami. Zatímco T-Mobile nyní dává svým zákazníkům volání a data zdarma, Vodafone data přidává.

Zaměstnavatele zasáhly povodně, zaměstnanci zůstali doma. Jak to bude se mzdou?

Záplavy se dotkly také celé řady zaměstnavatelů, kteří teď nemohou poskytnout práci svým zaměstnancům. Jak to bude s jejich mzdou?

Zasáhly vás povodně? Požádejte úřad práce o mimořádnou finanční pomoc

Pokud jste se dostali do tíživé situace následkem povodní, je možné obrátit se na Úřad práce ČR s žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci.

eTurista jako alternativa EET? Většina hoteliérů změny vítá, ale má i obavy

Vláda nedávno schválila novelu zavádějící nové povinnosti pro ubytovací služby. Zjistili jsme, co na to říkají hoteliéři a odborníci.

Ostatní nemocenské dávky od roku 2025 a žádost vystavená zaměstnavatelem

Postup u ostatních nemocenských dávek je plánován odlišně od eNeschopenky. Žádost bude od příštího roku vystavovat přímo zaměstnavatel.

Léčba nakupováním: proč a jak funguje „maloobchodní terapie“

Za maloobchodní terapii označuje psychologie nakupování, jehož hlavním cílem není koupit si něco, co potřebujeme, ale koupit si něco, abychom se cítili lépe. Tato terapie skutečně funguje. Její působení je často okamžité, je však třeba ji provádět rozumně. Jak poznat, že se nám její aplikace vymkla z ruky, vysvětluje psycholog Jan Urban. ...

Minimální zálohy pro OSVČ budou nakonec o trochu nižší, než se původně předpokládalo

Návrh nařízení, který prošel připomínkovým řízením, obsahuje nový přepočítací koeficient, který mění výši odhadované průměrné mzdy pro příští rok i výši minimálních záloh pro OSVČ.

KVÍZ: Vyznáte se v placení virtuálními kartami?

Počet virtuálních platebních karet v České republice razantně narůstá. Zatímco v roce 2019 si jich lidé pořídili jen něco málo přes 42 tisíc, o tři roky později jich bylo vydáno skoro 346 tisíc. Víte, jak virtuální karty fungují? Ověřte si své znalosti.

Věcné dary na povodně jsou daňově uznatelné, peněžní pak snižují základ daně

Česku hrozí v následujících dnech záplavy. Pokud se rozhodnete pomoct těm, které povodně postihnou, můžete si dary snížit svoji daňovou povinnost. Je ovšem rozdíl mezi věcnými a peněžními dary.

Evropští obchodníci si dělají zásoby kávy. Víme proč

Rostoucí ceny kávy a klimatické podmínky při jejím pěstování už nejsou jedinou starostí obchodníků s ní. Už brzy se budou muset vypořádat s novými pravidly.

KVÍZ: Teta, dm, Barevný ráj? Ověřte si, jak dobře znáte české drogérie

Spoustu sortimentu drogérií je v dnešní době možné sehnat v supermarketech. V našem kvízu si však můžete ověřit, co víte o řetězcích drogérií.

Které zboží musí být označeno cenou za jednotku? Pozor, po 15 letech to půjde vymáhat

Přestože povinnost označovat zboží měrnými cenami platí již 20 let, u nepotravinářského sortimentu není 15 let vymahatelná. To se teď změní.