Maaxi.cz

Pár poznámek k 50 bazickým bodům

Ke všem diskusím o poklesu sazeb v USA bych dnes dodal, že pro akcie nemají sazby zase takový vliv. Významnější jsou výnosy dlouhodobých dluhopisů a jak míní třeba pan Gundlach, těm se „agresivnější“ pokles sazeb moc nelíbí.

Mohlo by vás zajímat

Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz

Tahanice v americkém Kongresu kolem financování vlády v dalším fiskálním roce, který začíná 1. října, by se opět mohly protáhnout do poslední chvíle. Necelé dva týdny před hrozící uzavírkou federálních agentur stále chybí plán s dostatečnou podporou v obou komorách, informují americká média.

Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur

Nynější záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ekonomické ztráty až za miliardy eur, myslí si analytici. Na přesnější odhady je podle nich brzy, protože v některých oblastech voda ještě nekulminovala.

Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží

Data o amerických maloobchodních tržbách dopadla lépe, než se čekalo. Srpen nakonec nepřinesl očekávaný pokles, ale naopak drobný nárůst (0,1 vs -0,2 pct), který je po solidním, více než 1procentním červencovém vzestupu známkou odolné spotřebitelské poptávky během třetího kvartálu.

Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel

Pokud bychom chtěli jít za pouhé „kecací“ úvahy o tom, zda je trh příliš vysoko (či nízko), tak v nejjednodušší verzi potřebujeme pět základních čísel.

Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu

Hlavní zámořské indexy uzavřely dnešní den bez větších změn. Úvod obchodování byl sice silný a indexy měly tendenci po otevření ještě drobně posilovat, tak okolo 18:00 SEČ začaly postupně ztrácet a dostaly se až na hodnoty včerejšího závěru.

Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách

Inflace ve Spojeném království se v srpnu udržela těsně nad 2% cílem Bank of England. V průběhu asijské seance, která byla převážně bez směru, jen posílil a získal zpět velkou část úterních ztrát, protože obchodníci diskutovali o rozsahu možného snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem (ve 20:00 SELČ). ...

Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí

Již jsme to zažili, ale ta situace se začíná opakovat nepříjemně často. Scéna vypadá asi takto: blíží se zasedání Fedu, přičemž pár dní před začátkem - tedy v momentě, kdy by již centrální bankéři neměli mluvit, se deník Wall Street Journal vytasí s článkem, který předchozí komunikaci posouvá zcela jinam a výsledkem je zásadní posun v tržních očeká ...

Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence

Americká internetová společnost Google ze skupiny Alphabet vyhrála u soudu Evropské unie spor o pokutu 1,49 miliardy eur (bezmála 38 miliard Kč). Soudní dvůr EU to dnes oznámil v tiskové zprávě s tím, že evropské regulační orgány pochybily.

Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci

Dnes ve 20 hodin se dozvíme rozhodnutí americké centrální banky o nastavení úrokových sazeb. Data z realitního trhu či zprávy z Bank of England během dne budou pouze malý předkrm, investoři se zaměří na večer a na amerických trzích ještě budou mít dvě hodiny, aby zareagovali.

Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje

CNBC přinesla rozhovor s investorem Johnem Paulsonem, který se domnívá, že americká centrální banka se aktuálně nachází „poněkud za křivkou“. To by hovořilo o poklesu sazeb o 50 bazických bodů, stejně jako vývoj inflace, která dál klesá.

Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko

Vanguard, jeden z největších světových správců aktiv, tento týden nakupuje dolar, protože se domnívá, že sázky trhu na snížení úrokových sazeb Federálního rezervního systému jsou přehnané.

Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem

Absolutní většina významných firem ve Spojených státech i západní Evropě již reportovaly své hospodářské výsledky za druhé letošní čtvrtletí. Je proto již čas a prostor pro bilancování výsledkové sezóny.

Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Ideální makroekonomické prostředí pro akcie je takové, kde se výnosy dlouhodobějších dluhopisů nachází blízko tempa růstu ekonomiky, či dokonce pod ním.

Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává

Evropské akcie budou mít možnost zareagovat na večerní rozhodnutí až zítra. Možná proto v průběhu dne korigují včerejší zisky a na klíčových indexech většinou ztrácejí.

Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat

Americká centrální banka Fed rozhodla o snížení sazeb o 50 bps do pásma 4,75 – 5,00 procenta. Tímto směrem se v posledních dnech stále silněji posouvaly sázky trhu pohledem swapů, většinovým názorem analytiků a ekonomů, ztělesněným konsensuálním očekáváním pro Bloomberg zůstávalo snížení sazeb o 25 bps.

Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory

Polostátní energetická společnost ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce SMR při vývoji malých modulárních reaktorů. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého vzala dnes vláda na svém jednání informaci od ČEZ na vědomí.

Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy

Americké akciové trhy při dlouho očekávaném zasedáním Fedu předvedly velice kostrbatou jízdu. Americká centrální banka překvapila rychlejším snížením sazeb o 50 bps, zatímco tržní konsensus počítal pouze s 25 bps.

Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou

Fed dostál novinovým spekulacím a snížil napoprvé v tomto cyklu oficiální úrokové sazby o 50 bazických bodů. K agresivnímu snížení úrokových sazeb se Fed odhodlal ve světle narůstajících rizik na straně druhého z mandátu centrální banky, kterým je plná zaměstnanost.

Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell vedl své kolegy k výraznému snížení úrokových sazeb, které má zachovat sílu americké ekonomiky v době, kdy se zvyšují rizika na trhu práce, a ukončil tak jejich cílevědomé úsilí o potlačení inflace.

Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením

Fed dostál novinovým spekulacím a snížil napoprvé v tomto cyklu oficiální úrokové sazby o 50 bazických bodů. K agresivnímu snížení úrokových sazeb se Fed odhodlal ve světle narůstajících rizik na straně druhého z mandátu centrální banky, kterým je plná zaměstnanost.

Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky

Včerejší zasedání americké centrální banky dopadlo pro akcie dobře. Je třeba přiznat, že jsme čekali snížení sazeb menšího rozsahu a že jsme příliš nevěřili v razantní začátek uvolňovacího cyklu.

Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard

Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 30 miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok, jeho schodek by měl být 240 miliard korun.

Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na dnešek odmítla plán republikánského předsedy Mikea Johnsona, který chtěl spojit návrh dočasného financování federální vlády se zpřísněním pravidel pro registraci voličů.

Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?

Akcie JP Morgan se nacházejí na zajímavých úrovních. V posledních dnech došlo k pozitivnímu obratu od spodní linie trendového kanálu, který dominuje grafu.

Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu

České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu v budoucnu. Stane se tak ale za předpokladu, že se udrží nastolené trendy a schválené změny uskuteční.

Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase

Hlavní americké indexy včera překvapivě uzavřely v záporu, a to přesto, že Fed snížil sazby nakonec o 50 bazických bodů. Přes noc ale investoři zřejmě změnili názor, a proto dnešní futures na indexy prozatím solidně posilují.

Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů

Britská centrální banka dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na pěti procentech. Její guvernér Andrew Bailey nicméně signalizoval, že v příštích měsících bude centrální banka pokračovat ve snižování úroků, které zahájila začátkem srpna.

Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě

Už ráno bylo celkem jasné, že včerejší reakci na Fed je třeba brát s rezervou, načež si investoři nové informace znovu přebrali a shodli se na jejich pozitivním charakteru.

Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?

Federální rezervní systém ve středu poprvé po čtyřech letech snížil úrokové sazby. Podívejme se, jak si akcie vedly na začátku předchozích cyklů uvolňování a také na to, které akcie z tohoto okamžiku typicky těžily.

Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"

Americké akciové trhy po včerejším rozhodnutí Fed snížit sazby o 0,5 % strmě rostly. Největší nárůst si připsal technologický index Nasdaq Composite (+ 2,5 %).

Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném

Skupina Mercedes-Benz AG snížila svou finanční prognózu kvůli rychlému zhoršování obchodních výsledků v Číně, což je poslední rána pro německý průmyslový sektor, který se potýká s problémy.

Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích

Ministr financí Zbyněk Stanjura včera oznámil, že navrhne novelizovat státní rozpočet v reakci na škody způsobené ničivými povodněmi. Původně plánovaný deficit 252 mld.

Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů

Včerejší euforie na akciích ještě doznívala dnes v Asii, jenže Evropa už dál nahoru nepokračuje. Do cesty se jí postavil zejména profit warning Mercedesu, který stahuje nejen tuto akcii (-7 pct), ale tradičně celý sektor.

Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů

Titulek velmi úsporně destiluje středeční poselství Fedu. Inflace trenduje směrem dolů, ale ekonomika zůstává odolná. Tudíž si (Fed) můžeme dovolit začít zostra, ale vlastně není kam spěchat.

Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu

Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI) se stahuje z běloruského trhu, prodává svůj 88procentní podíl v místní bance Priorbank JSC.

Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb

Jim Paulsen poukazuje na netypický býčí trh na akciích, Jeffrey Gundlach míní, že dlouhodobější dluhopisy nechtějí agresivní snižování sazeb americkou centrální bankou.

Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Direct Financing s.r.o. IČO: 13975323 Společnost Direct Financing s.r.o. zveřejňuje Oznámení o výplatě úrokového výnosu CZ0003538399, k nahlédnutí zde.

Než otevře Wall Street: FedEx, Nike

Hlavní americké indexy včera silně posilovaly, kdy byly hnány reakcí na snížení sazeb Fedu. S&P 500 uzavřel dokonce na historických maximech. Silně posiloval i Nasdaq , který je od historických maxim 3 %.

Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role

Korelace mezi akciemi a dluhopisy je negativní. Důležité je, ale v jakém kontextu. „Povzbudivé znamení pro majitele dluhopisů: tříměsíční korelace mezi akciemi a dluhopisy se opět dostala do záporných hodnot.

Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst

Po zveřejnění výsledků došlo k poklesu akcií Adobe, ale včera již byly vidět známky zlepšení na grafu Fundamenty ukazují stabilitu, což naznačuje, že pokles v posledních týdnech mohl být přehnanou reakcí.

Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky

CNBC poukazuje na růst akcií společnosti Uber zaznamenaný poté, co firma oznámila spolupráci se společností Waymo vlastněnou Alphabetem. Podle CNBC to ukazuje, že autonomní vozy na silnicích mohou být časově blíže, než se nyní domníváme.

Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky

Dnešek přinesl slušná data o růstu britského maloobchodu, jenže další čísla o odolné ekonomice moc nesvědčí. Jsou to přitom firemní čísla. Profit warning Mercedesu dokreslil vážné problémy evropského autoprůmyslu a zhoršení výhledu Fedexu naznačuje obecně slabší aktivitu.

EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur

Evropská komise (EK) poskytne Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur (zhruba 878 miliard Kč). Oznámila to dnes předsedkyně EK Ursula von der Leyenová při návštěvě Kyjeva.

Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera

Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rady České národní banky (ČNB) Jakuba Seidlera. Mandát po šesti letech skončí Tomáši Holubovi.

Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu

V Česku se ve 14:00 otevřely volební místnosti pro volby budoucích krajských zastupitelů. Na části území republiky jsou spojeny s prvním kolem senátních voleb.

Americká akciová výjimečnost pokračuje

Americké valuace se relativně k historickým standardům stále pohybují na vysokých úrovních. Přesněji řečeno to platí o poměrech cen k ziskům, u poměrů cen k volnému toku hotovosti tomu tak je výrazně méně (což je celkem důležitá věc – viz předchozí úvahy na toto téma).

Půlka českých firem zaměstnává pracovníky ze zemí mimo EU, dominují Ukrajinci

Zahraniční pracovníky ze zemí mimo EU zaměstnává polovina českých firem. V drtivé většině jde o Ukrajince. Vyplývá to ze šetření, které uskutečnila Hospodářská komora ČR (HK ČR) ve druhé polovině června mezi svými členy a dalšími firmami zapojenými prostřednictvím HK ČR do Programu kvalifikovaný zaměstnanec.

Podnikatelé ze zaplavených oblastí mohou žádat o prominutí penále na sociálním pojištění

Zaměstnavatelé i OSVČ z oblastí, kde řádily povodně, mohou požádat o prominutí penále pro neplacení pojistného z důvodu odstranění tvrdosti zákona. Úřady doplňují, že žádost není nutné navíc podat ihned, ale lze ji poslat později.

Podmínky na trhu práce se zhoršují. Proč jsme pod průměrem EU?

Nedostatek flexibility nebo genderová nerovnost mají vliv na podmínky na trhu práce. Ty se u nás navzdory nízké nezaměstnanosti stále zhoršují.

Z garážového řešení vybudoval úspěšnou značku produktů s dobrou karmou

Vyrábí produkty prospěšné jak přírodě, tak člověku. Příběh Stanislava a jeho e-shopu ukazuje, jaké výzvy a úskalí tato práce obnáší.