Maaxi.cz

Exit poll: Grolich vysál voliče svých koaličních partnerů, uspělo Stačilo!

Krajské volby na jižní Moravě vyhrála pravděpodobně koalice SPOLU vedená stávajícím lidoveckým hejtmanem Janem Grolichem. Zřejmě však vysál své nynější partnery z krajské vlády, kteří jsou blízko pětiprocentní hranice, spíš pod ní. Vyplývá to z výsledků exit pollu neboli odhadu výsledku voleb, který pravidelně prezentuje Katedra politologie brněnské Masarykovy univerzity.

Mohlo by vás zajímat

Lidé v Rohozné souhlasí se stavbou větrné elektrárny, referendum je závazné

Obyvatelé Rohozné na Svitavsku dali v referendu zelenou výstavbě větrné elektrárny. V obci s více než šesti sty obyvateli vyslovilo 31 procent lidí souhlas se změnou územního plánu. Proti stavbě jednoho větrníku bylo 41 lidí. Účast u referenda byla 40,77 procenta.

Senátní volby ovládlo ANO. Několik jeho kandidátů bere mandát hned po prvním kole

Vybíráme výsledky deseti nejzajímavějších výsledků prvního kola senátních voleb. Hlavní zprávou je dominance hnutí ANO. A nebývale vysoký počet obvodů, kde se o jméně příštího senátora rozhodlo už v prvním kole. Do druhého kola naopak nepostoupil Dominik Hašek.

Senátním volbám dominuje ANO. Několik jeho kandidátů bere mandát hned po prvním kole

Vybíráme výsledky deseti nejzajímavějších výsledků prvního kola senátních voleb. Hlavní zprávou je dominance hnutí ANO. A nebývale vysoký počet obvodů, kde se o jméně příštího senátora rozhodlo už v prvním kole. Do druhého kola naopak nepostoupil Dominik Hašek.

Glosujeme ŽIVĚ krajské a senátní volby: ANO vyhrává ve všech krajích kromě tří. Babiš zpochybnil povodně

V Česku dnes v 08:00 začal druhý den vybírání krajských zastupitelů a třetiny senátorů. Hlasovat mohou ti z více než sedmi milionů voličů, kteří to nestihli v pátek před noční přestávkou. Krajské zastupitele si vybírají mimopražští voliči včetně obyvatel obcí, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Senátní volby se týkají i čtyř pražsk ...

Vítězové a poražení krajských voleb: Hnutí ANO dominuje

Už je to jasné: v letošních krajských volbách masivně zvítězilo hnutí ANO. To sice podle projekcí vyhrálo ve stejném počtu krajů jako v roce 2020, tedy v deseti, ovšem letos hnutí posílilo do té míry, že už nebude tak jednoduché ho obejít při následných koaličních vyjednáváních.

Do druhého kola senátních voleb na Budějovicku míří Sýkora a Ondřich

V senátním obvodě České Budějovice bylo před 16:30 sečteno přes 60 procent hlasů. Do druhého kola by se nyní dostali Zbyněk Sýkora z ODS a Ladislav Ondřich z ANO. Zatím třetí je Juraj Thoma kandidující za STAN.

Čunek v senátních volbách znovu slaví v prvním kole, na Zlínsku postoupil i Hájek

Podruhé za sebou uspěl lidovec Jiří Čunek v senátních volbách hned v prvním kole. Podle propočtů ČTK zvítězil. Má zisk přes 55 procent hlasů. Ve vsetínském obvodě měl jen dva vyzyvatele. Na Zlínsku a Uherskohradišťsku uspěl Oldřich Hájek (ANO), který má po sečtení 85 procent hlasů zisk 38 procent.

Skupina lidí napadla sídlo KSČM v Praze červenými dýmovnicemi

Do vchodu sídla KSČM v ulici Politických vězňů v Praze v sobotu po 16:00 skupina lidí vhodila červené dýmovnice. Zasažena byla nejen budova a prostranství před ní, ale i obchod, který je její součástí. Situaci bude řešit policie, řekl mluvčí KSČM a koalice Stačilo! Roman Roun.

V klání o Senát na Rokycansku a Domažlicku zatím vedou kandidáti ANO

Po sečtení hlasů ve více než polovině volebních okrsků vede v senátním obvodu Rokycany Petr Vanka z ANO, následuje ho Miroslav Kroc ze STAN a Pavel Karpíšek z ODS. V domažlickém obvodu vede Jan Látka z ANO, za ním je Vladislav Vilímec z ODS.

Volby nám opravdu zajistili, říká starostka vyplavené Kobylé. Bojkot se nekonal

Chvíli se zdálo, že v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku, kterou silně poničila povodeň, se k urnám nepůjde. Nakonec ale i zde volby zdárně zvládli. „Za nás mohu říct, že ministr Rakušan slib, že volby zajistí, opravdu splnil,“ řekla dnes po skončení hlasování starostka Miroslava Rybáriková.

ANO a pak dlouho nic. Hnutí ve volbách neublížilo ani zatčení lídra kandidátky

S výrazným náskokem vyhrálo volby v Ústeckém kraji hnutí ANO. Partaj, která v regionu kralovala i v letech 2020 a 2016, tentokrát získala 40 procent hlasů. Druhou příčku obsadili s 12 procenty Starostové pro Ústecký kraj. Těsně za nimi skončila SPD kandidující společně s Trikolorou a PRO Jindřicha Rajchla.

Na sídle KSČM přistály rudé dýmovnice. Byli to lidé s Havlem, řekl mluvčí

Na budovu Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) v sobotu krátce po 16. hodině skupina lidí naházela rudé dýmovnice. Ve volebním štábu koalice STAČILO! to uvedl mluvčí KSČM Roman Roun. Podle jeho slov útočili lidé, kteří na sobě měli trička s podobiznou Václava Havla, označil to za útok.

Skrytý komplex viny živí nenávist Čechů ke všemu ruskému, napsal server

Prokremelský server EurAsia Daily ve článku s titulkem „Mnichovské spiknutí v září 1938 vypěstovalo dnešní rusofobii Čechů“ hlásá teorii, že česká rusofobie je převlečený komplex viny. Údajně vznikl po Mnichovské dohodě.

V Karlovarském kraji vede s velkým náskokem hnutí ANO, následuje STAN

Po sečtení půlky okrsků vítězí v krajských volbách v Karlovarském kraji ANO s 46,13 procenta. Následuje STAN s 11,48 procenta, třetí je SPD a Trikolora.

Senátor Miroslav Adámek směřuje k obhajobě už v prvním kole

V obvodu Šumperk to po sečtení zhruba čtvrtiny všech obvodů vypadá na vítězství Miroslava Adámka (ANO) v prvním kole. Nyní má 56 procent. Adámek obhajuje svůj mandát. Stanislav Balík (NK) je druhý s odstupem dvaceti procent.

Holišovo ANO ve Zlínském kraji jasně vede, největší vyzyvatel Čunek ztrácí

Po sečtení 70 procent hlasů ve volebních okrscích vede v krajských volbách ve Zlínském kraji hnutí ANO v čele s hejtmanem Radimem Holišem. Získalo 38 procent hlasů. Druhá je koalice K21 (KDU-ČSL, hnutí Zlín 21) s více než 17 procenty hlasů.

V Olomouckém kraji míří ANO k ještě drtivějšímu triumfu, nynější koalice končí

Že ANO v Olomouckém kraji v krajských volbách zvítězí bylo prakticky jasné předem, skutečnost ale očekávání ještě předčila. Po sečtení více než čtyř pětin okrsků má hnutí přes 40 procent hlasů a dokonce je ve hře možnost, že bude moci vládnout samo bez nutnosti skládat koalici.

Volby 2024: Chytrý vyhledávač iDNES.cz ukáže, jak volili vaši sousedé

Portál iDNES.cz ve spolupráci s Českým statistickým úřadem (ČSÚ) přináší detailní výsledky krajských a senátních voleb. Nabízíme vám chytrý vyhledávač, díky kterému si můžete najít podrobné statistiky z vaší obce.

Ještě neotvírám šampaňské, budu rád, pokud to takhle dopadne, říká Havlíček

Ve středních Čechách, kde kandidoval z posledního místa, se nejspíš první místopředseda ANO Karel Havlíček stane díky preferenčním hlasům skokanem kraje. „Pro mě tyto volby ale rozhodně nejsou o tom, že bych kandidoval na hejtmana. Postavil jsem se na poslední místo a v uvozovkách tlačil tu káru zezadu. Dali jsme tomu hrozně moc,“ okomentovala průb ...

Glosujeme ŽIVĚ krajské a senátní volby: ANO vyhrává ve všech krajích kromě dvou. Fischer obhájil Senát

V Česku dnes v 08:00 začal druhý den vybírání krajských zastupitelů a třetiny senátorů. Hlasovat mohou ti z více než sedmi milionů voličů, kteří to nestihli v pátek před noční přestávkou. Krajské zastupitele si vybírají mimopražští voliči včetně obyvatel obcí, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Senátní volby se týkají i čtyř pražsk ...

V polovině sčítání vede v Plzeňském kraji s velkým náskokem ANO

Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků vede v krajských volbách v Plzeňském kraji hnutí ANO, které zatím získalo dvě pětiny odevzdaných hlasů, tedy 40,34 procenta.

V Pardubickém kraji zatím vede hnutí ANO, druhá je koalice 3PK

V polovině sčítání krajských voleb vede v Pardubickém kraji hnutí ANO, má 30,55 procenta hlasů. Druhá je 3PK s 23,09 procenta, třetí Koalice pro Pardubický kraj, má 10,97 procent hlasů.

Po sečtení více než poloviny okrsků vede v Moravskoslezském kraji ANO

S drtivým náskokem zatím ve volbách do zastupitelstev krajů vede na severu Moravy a ve Slezsku hnutí ANO vedené současným hejtmanem Josefem Bělicou. Druzí jsou Starostové a osobnosti pro kraj, velmi špatné výsledky mají zatím Piráti.

Ve Středočeském kraji vede hnutí ANO. Je to pro nás prestižní, řekl Havlíček

Hnutí ANO vede ve Středočeském kraji po sečtení poloviny volebních okrsků. V letošních krajských volbách mu zatím dalo hlas 37,17 procenta voličů. Starostové a nezávislí získali zatím 23,94 procenta odevzdaných hlasů. Třetí SPOLU má 15,8 procenta hlasů. Volební účast je 32,84 procenta.

Na jižní Moravě triumfuje SPOLU, ke koalici jim stačí Starostové. Propadli Piráti

Ke 40 procentům se blíží zisk koalice SPOLU v krajských volbách na jižní Moravě po sečtení víc než dvou třetin hlasů. Jeho triumf je momentálně tak drtivý, že k sestavení vlády a obhájení hejtmanského postu pro Jana Grolicha jí stačí jediný koaliční partner v podobě Starostů. Průběžný součet nasvědčuje tomu, že ze zastupitelstva vypadnou Piráti. ...

Obstáli jsme, hodnotí porážku Šťastný. Svůj obvod označil za nejtěžší

Ve volebním obvodu v Praze 12 zvítězil obhajující senátor Pavel Fischer už v prvním kole. Nechal za sebou Borise Šťastného nominovaného za koalici Motoristů sobě a hnutí ANO. I přes brzkou prohru hodnotil Šťastný výsledky spíše pozitivně. „Hráli jsme derby, ne okresní přebor,“ těšilo ho bezprostředně po oznámení výsledku. ...

Volby v Hradeckém kraji vede hnutí ANO, druhá je koalice hejtmana Červíčka

Po sečtení více než 70% okrsků vede ve volbách do zastupitelstva Královéhradeckého kraje ANO s lídrem Petrem Koletou se ziskem přes 35 % hlasů. Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) současného hejtmana mají okolo 26 % hlasů.

V půli sčítání vede v Libereckém kraji ANO, druzí jsou Starostové

Hnutí ANO zatím vítězí v Libereckém kraji po sečtení poloviny volebních okrsků. V krajských volbách mu dalo hlas 35,83 procenta voličů. Pro druhé Starosty pro Liberecký kraj hlasovalo 33,24 procenta voličů. Třetí Spolu má 7,85 procenta hlasů. Volební účast je 32,49 procenta.

Po sečtení tří čtvrtin okrsků vede na Vysočině hnutí ANO, má přes 34 procent

Ve třech čtvrtinách sčítání vítězí v krajských volbách v Kraji Vysočina hnutí ANO, má zatím 34,59 procenta hlasů. Následuje koalice Společně se Starosty pro občany s 21,43 procenty, třetí KDU-ČSL má 9,6 procenta hlasů.

Senátor Fischer obhájil mandát v Praze 12 už v prvním kole, na „čtyřce“ vede Drahoš

Bývalý diplomat Pavel Fischer zvítězil v senátních volbách v městské části Praha 12 už v prvním kole, když podle propočtů získá přes 50 procent odevzdaných hlasů. Následuje Boris Šťastný nominovaný za koalici Motoristů a hnutí ANO, na třetím místě je Eva Tylová (Piráti).

Na jihu Čech drtivě vede dosavadní hejtman Kuba s ODS, druhé je ANO

Jihočeský kraj se zatím naprosto liší od průběžných výsledků v ostatních regionech. Vypadá to, že by měl hejtman Martin Kuba zcela bezpečně obhájit svůj post. V půl čtvrté odpoledne po sečtení zhruba poloviny okrsků měla jeho ODS bezmála 45 procent všech hlasů. Pokud se čísla nebudou už tolik měnit, bude to doslova jednoznačné vítězství. ...

Plakát o referendu zmizel. Vadil volební komisi, říká majitel pozemku

Několik trestních oznámení okořenilo volební víkend v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. Z plotu u soukromého domu totiž v pátek večer zmizel banner Spolku pro přírodu vyzývající k účasti na místním referendu. Podle zjištění redakce plakát odstranily členky komise z volební místnosti v základní škole v ulici J. A. Komenského. Natočily je při tom bez ...

U Blatné bouralo auto se čtyřmi mladými lidmi. Dva zemřeli a dva jsou zranění

Policisté a další složky integrovaného záchranného systému zasahují u dopravní nehody, která se stala u obce Paštiky nedaleko Blatné v okrese Strakonice. Dva lidé zemřeli a další dva se zranili.

V senátních volbách na Praze 12 vítězí Fischer, dostal přes 50 procent hlasů

Po sečtení 90 procent okrsků v prvním kole senátních voleb na Praze 12 vítězí obhajující senátor TOP 09 Pavel Fischer. První místopředseda Senátu Jiří Drahoš (STAN), který obhajuje za Prahu 4, zřejmě postoupí do druhého kola společně s Josefem Svobodou (ANO).

Slovák znásilnil a ubil k smrti 91 letou ženu. Pátrá po něm rakouská policie

Poklidnou vídeňskou čtvrť Floridsdorf šokovala brutální vražda 91 leté seniorky. Podle rakouské policie se muž vloupal do jejího zahradního domku, tam jí znásilnil a zabil. V sobotu kriminalisté uvedli, že pachatel pochází ze Slovenska a je nyní na útěku. Za pomoc při jeho dopadení sousedský spolek nabízí odměnu pět tisíc eur (125 396 korun). ...

Proč nezkusit být první? Američané začali hlasovat v prezidentských volbách

Ve Spojených státech dnes více než šest týdnů před oficiálním termínem začalo hlasování v prezidentských volbách. Ve třech státech se otevřely některé volební místnosti pro lidi, kteří chtěli svůj hlas odevzdat již nyní. Ve Virginii, Minnesotě a Jižní Dakotě jich k urnám dorazily stovky, informovala agentura AP.

V krajích se sčítají hlasy. Hnutí ANO momentálně vítězí v jedenácti regionech

V Česku skončily dvoudenní krajské volby. Letošní hlasování silně ovlivnily záplavy, někde dorazila sotva desetina voličů, jinde i 40 procent. Vítězství chce obhájit hnutí ANO, po sečtení 15 procent hlasů se mu to zatím daří ve většině Česka. V jižních Čechách vede ODS, na jižní Moravě koalice SPOLU.

Exploze pagerů v Libanonu by mohly být válečným zločinem, řekl činitel OSN

Sérii explozí komunikačních zařízení z tohoto týdne v Libanonu, která cílila na členy hnutí Hizballáa a je připisována Izraeli, odsoudil i vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. Podle něj by tato akce mohla být považována za válečný zločin. Türk to podle tiskových agentur řekl v pátek na zasedání Rady bezpečnosti OSN k této záležitosti. ...

PŘEHLEDNĚ: Jak se může změnit politická mapa oproti minulým volbám

Skončily volby do všech krajů kromě Prahy a obměňovat se bude i třetina Senátu. Přinášíme přehled současného rozpoložení politických sil a toho, kde se může situace změnit. Nejvíce mandátů obhajuje hnutí ANO, které získalo celkově 178 mandátů. Druzí byli v roce 2020 Piráti s celkově 91 mandáty, s větším odstupem následovala ODS s třiapadesáti a hnu ...

Mladí muži ve Finsku častěji vstupují do klášterů. Hledají tam stabilitu

Vstávat brzy ráno, tvrdě pracovat a dodržovat přísnou disciplínu, o tom sní mnoho mladých mužů ve Finsku. Tento narůstající trend překvapuje experty i samotné kněží, píše agentura AFP. Ve Finsku, které je známé pro svůj sekularismus a pokrokové myšlení, si v posledních letech získává stále víc příznivců křesťanství a konzervatismus, a to zejména u ...

Jakub Linhart: Předsudkům se nedá divit, spousta fotek označovaná za akty je nevkusná a laciná

K focení přistupuje jednoduše, nejdříve vymyslí lokaci a následně improvizuje. „Když jsem objevil lokaci s takovým množstvím balónků, tak mě hned napadla fotka shora,“ popisuje Jakub Linhart, jak vznikl jeho vítězný snímek Balónkovka. Ten si společně s ostatními oceněnými akty můžete prohlédnout do 30. září v pražské Fragment Gallery. Do 22. září p ...

ON-LINE: Voliči vybrali nové krajské zastupitele

V Česku skončily krajské volby, začíná sčítání hlasů. V pěti obcích postižených záplavami organizovalo hlasování ministerstvo vnitra. Před polednem volební účast v regionech kolísala od jednotek procent až po čtyřicet procent voličů.

ON-LINE: První kolo senátních voleb skončilo

V Česku lidé v pátek a sobotu volili třetinu senátorů. Senátní volby se týkají 27 obvodů, v nichž se letos hlasuje. Pokud nikdo z kandidátů nezíská v obvodu v prvním kole nadpoloviční většinu, dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů se utkají za týden ve druhém kole.

TOP 09 si ve volbách věří. Do boje o kraje a Senát vyslala Fischera či Haška

S heslem „Nikdo v kraji na okraji“ očekávají volební úspěch v krajských volbách lídři TOP 09. Stejně tomu je i v případě voleb do Senátu, kde strana sází na pětici zvučných jmen, mimo jiné obhájce senátního křesla Pavla Fischera či bývalého hokejového brankáře Dominika Haška.

Rusové zabili v Kryvém Rihu tři lidi včetně dítěte, Ukrajinci cílili na muniční sklady

Rusové zasáhli raketami ukrajinské město Kryvyj Rih a zabili tam nejméně tři lidi včetně dítěte, uvedly městské a oblastní úřady. V pátek večer zranil ruský úder na Charkov nejméně patnáct lidí. Naopak ukrajinské drony útočily v noci na sobotu na vojenské cíle v Rusku, ve dvou regionech podle ruských oficiálních i telegramových zdrojů hoří muniční ...

SPD zkouší štěstí ve volbách s Trikolorou a PRO Jindřicha Rajchla

SPD si v krajských volbách neklade vysoké cíle. Dle vyjádření šéfa hnutí Tomia Okamury bude úspěch obhájení 35 mandátů, které SPD před čtyřmi lety získalo. „Krajské volby jsou extrémně těžké,“ připustil Okamura. Pro letošní volby se ale SPD spojilo s Trikolorou a v mnoha krajích i s PRO Jindřicha Rajchla a někde dokonce se Svobodnými. ...

ODS má ambici obhájit tři křesla hejtmanů a udržet nejsilnější senátní klub

Chceme obhájit pozice, které máme a popřípadě i trochu posílit, definoval cíl pro letošní krajské a senátní volby premiér a předseda ODS Petr Fiala. „ODS má v současnosti tři hejtmany – Martina Kubu, Martina Červíčka a Vítězslava Schreka. Všichni tři dělají svou práci skvěle. Byli bychom rádi, kdyby v ní pokračovali,“ řekl předseda vlády. ...

Krajská premiéra Přísahy. Koalice ať si skládá lídr podle sebe, říká Šlachta

Hnutí Přísaha existuje teprve tři roky, krajské volby si tak vyzkouší vůbec poprvé. Členové sestavili kandidátky v deseti krajích. Šéf hnutí Robert Šlachta bude považovat za úspěch, když se do zastupitelstev dostanou. Na jižní Moravě ale chce zasáhnout i do skládání rady. Sám Šlachta usiluje o senátorské křeslo.

Lidovci věří v Grolicha. Volby rozhodnou i o pokračování Jurečky v čele strany

Lidovci v krajských volbách obhajují 56 mandátů. Předseda Marian Jurečka v sobotu odpoledne přijede sledovat sčítání hlasů do volebního štábu v Brně. Právě v Jihomoravském kraji má KDU-ČSL největší šanci na úspěch s obhajujícím hejtmanem Janem Grolichem. Výsledek voleb určí i další osud Jurečky v čele strany.

Hnutí STAN chce více zastupitelů, věří i v silné zastoupení v Senátu

Hnutí STAN a jejich sesterský projekt Starostové pro Liberecký kraj tentokrát hrají o hodně. Před čtyřmi lety dokázali ve dvou krajích, Středočeském a Libereckém, zvítězit a jako jediní tak porazit jinak suverénního vítěze voleb hnutí ANO. Aktuálně mají Starostové čtyři hejtmany a jednadevadesát křesel v krajských zastupitelstvech. ...