Maaxi.cz

Wilson z Morgan Stanley: Vybírejte zisky na americké defenzivě

Investoři by měli vybírat zisky na amerických defenzivních akcií. Po jejich silném výkonu jsou nyní jejich ocenění podle stratégů Morgan Stanley drahá.

Mohlo by vás zajímat

Začali v pronajatých prostorách, dnes už mají obrat přes čtvrt miliardy

Všichni čtyři vyrůstali jako truhláři. Dnes vlastní prosperující firmu, která vyrábí vlastní designové nábytkové řady. Shodují se ale, že jen estetika rozhodně nestačí. „Módní trendy přichází ve vlnách a zase odchází. Sázíme proto na pevné truhlářské základy a nestárnoucí nadčasové materiály,“ říká František Čermák, jeden ze spolumajitelů humpoleck ...

Samoobslužných prodejen přibývá. Nakoupíte i bez chytrého telefonu

V České republice je několik samoobslužných obchodů fungujících nepřetržitě. Ve většině z nich je ke vstupu nutná bankovní identita a tím pádem chytrý telefon.

Nelegálními dovozy připravili stát o 1,2 mld. Kč, počíhala si na ně Daňová kobra

Daňová kobra „uštkla“ další podvodníky. Tentokrát si vyšlápla na organizovanou skupinu, která nelegálním dovozem zboží z Číny připravila stát o 1,2 miliardy korun.

Ostrava zvýší části firem daň z nemovitých věcí

Ostravské zastupitelstvo rozhodlo před několika dny o zvýšení daně z nemovitých věcí pro některé podniky ve městě. Změny by měly Ostravě přinést navíc do rozpočtu 153 milionů korun.

Pustila se na okrajový trh s krmivy a dnes má za zády tým plný pejskařů

Soňa internetový obchod rozjela před dvaceti lety. Od té doby v něm výrazně rozšířila sortiment, ale také otevřela několik kamenných prodejen.

Odchod do předčasného důchodu se od října zpřísní, další změny má přinést reforma

Kdo bude chtít od října odejít do předčasného důchodu, bude to mít komplikovanější. Nově bude nutné získání pojištěné doby v délce 40 let.

První banky už ohlásily pokles úrokových sazeb spoření, ale máme i dobré zprávy

Spořicí účty a termínované vklady jsou vždy první na ráně, které potká snižování základních sazeb. Na druhé straně, pořád to není ještě tak zlé a někteří klienti si polepší.

O zkrácené úvazky je zájem. Reflektují na to firmy?

Nejžádanějším benefitem mezi zaměstnanci jsou různé formy flexibility, které jim umožňují lépe skloubit soukromý a pracovní život. Jde především o home office, flexibilní pracovní dobu a zkrácené úvazky. Zatímco první dvě možnosti zaměstnavatelé postupně přijali za své, u třetí možnosti to poměrně vázlo. Změnilo se to? ...

Velký průzkum mezd. Kolik berou v IT, bankách, právníci či zdravotníci

Rozsáhlý průzkum personální agentury Grafton Recruitment zmapoval letos finanční ohodnocení pracovních pozic napříč obory a regiony. Zároveň přinesl pohled na možnosti uplatnění ve vybraných oborech a šanci na zvýšení mzdy. Přinášíme aktuální údaje, co se děje na pracovním trhu, s čím mohou zaměstnanci počítat a kolik si vydělávají vybrané profese. ...

Na rychlosti záleží. Večerní objednávky z e-shopu můžete mít ráno doma

Doposud ranní doručení při objednávce do půlnoci fungovalo v Alze a nyní se objevuje další hráč. E-shopy si uvědomují, jak na rychlém doručení záleží.

Nedorazíte na pracák na povinnou schůzku? Mohou vás vyřadit z evidence

Pokud je člověk bez práce v evidenci uchazečů o zaměstnání na úřadu práce, má povinnosti, které musí plnit. Při jejich porušení hrozí, že bude z evidence vyřazen.

Změna u nároku na předčasný důchod: Příklad, jak přesně stanovit datum

Od 1. října 2024 se mění podmínky pro nárok na předčasný důchod. Aby byl předčasný důchod přiznán, bude nutné získat alespoň 40 let doby důchodového pojištění.

Samotný e-shop CZC.cz dnes v noci definitivně končí

Dvojka na trhu s elektronikou dnes v noci definitivně skončí. E-shop se stal součástí online tržiště mateřské společnosti Allegro. O jeho konci společnost nejprve mlžila.

K lékaři chodí pouze během pracovní doby. Může mu to zaměstnavatel zakázat?

Není výjimkou, že chodí zaměstnanci k lékaři v době, kdy by měli být v práci. Je možné, aby zaměstnavatel lékařské návštěvy během pracovní doby zakázal?

Jak propojit české a německé podniky

Již pošesté se letos bude konat Bavorsko-český den pro firmy, akce, na níž se propojují podniky z obou stran hranice a domlouvají základy společného byznysu. „Za tu dobu došlo již k uzavření řady obchodních vztahů nejen mezi českými a...

V jaký moment se e-mail považuje z právního hlediska za doručený?

E-mail je jedním z nejpoužívanějších forem elektronické komunikace, které moderní svět nabízí. Jak se ovšem u e-mailové komunikace řeší okamžik doručení?

Minimální mzda a zaručený plat od roku 2025

Minimální mzda i plat výrazně vzrostou. Polepší si i zaměstnanci na dohody a zaměstnanci pracující ve ztíženém pracovním prostředí.

Volkswagen ID. Buzz: Výkon vzhůru, cena dolů

Kdyby při nákupu auta hrál důležitou roli poměr ceny a roztomilosti, ID. Buzz by za sebou nechal relativně početný peloton konkurence. Ale ani poměr ceny a vnitřního prostoru pro něj nedopadá vůbec špatně, třeba kufr je dokonce o fous větší, než má...

Přestaňte hltat. Snížíte riziko obezity i srdečních onemocnění

Studie ukazují rozdíly mezi prospěšnými a škodlivými stravovacími návyky. Radí víc žvýkat a nerozptylovat se při jídle četbou, zvuky ani hrami.

Ostravsko už není černé, ale zůstává plné pracovitých lidí. Toho musíme využít, říká ředitel OKD Roman Sikora

V Dole ČSM ve Stonavě má Česko poslední černouhelné šachty, kde se ještě těží. Podle původních plánů měla těžba skončit v roce 2022, změnil to vývoj cen uhlí po vypuknutí války na Ukrajině. Horníci tak v Dole ČSM zažívají prodlouženou jízdu. Je jich...

Sen o vyrovnaných státních financích vždy zahnala ekonomická a politická realita

Na podobu českých státních rozpočtů má vliv i tradice. Nikoliv náhodou zdobí chodbu před pracovnou ministra financí galerie portrétů jeho předchůdců od vzniku samostatné republiky roce 1918. Převažuje mínění, že zejména v dávnější minulosti, za...

Státní rozpočet: pokračují závody, kdo zemi více zadluží. Fiala s Babišem si nemají co vyčítat.

I za růstu ekonomiky Fialova vláda počítá s obřím dluhem. V roce parlamentních voleb koalice nechce škrtat ani zvyšovat daně.

Zájem o hypotéky roste vysokým sazbám navzdory, banky tak nic nenutí zlevňovat

Tahle čísla překvapila i experty na hypotéky. Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu nové úvěry na bydlení celkem za 25,7 miliardy korun, což proti předchozímu měsíci představuje skok takřka o třetinu. Je to zároveň největší objem peněz, jaký...

Kapesní kardiolog pohlídá srdce a upozorní na zdravotní potíže

Pohodlné nošení, rychlé a přehledné zhodnocení rizik. Takové přednosti má zařízení firmy Kardi Ai Technologies na monitoring srdce. Start‑up propojil přístroj na měření EKG v hrudním pásu s aplikací v mobilu nebo počítači. Systém s podporou...

Zdroje tu nejsou, aneb jak už i pravicové vlády pojídají nevykynuté těsto

Zdroje tu jsou, prohlásil před dvaadvaceti lety tehdejší premiér Vladimír Špidla. Už o rok později, v květnu 2003, se ukázalo, že to tak úplně nebyla pravda a tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka musel veřejně přiznat, že sliby sociálních...

Pět věcí, kterých lidé před smrtí nejvíce litují, a poučení, které si od nich vzít

Umět se učit z vlastních chyb je skvělá schopnost. Jak ale říká investor Warren Buffett, umět se učit z chyb druhých je ještě lepší. A v některých případech to ani jinak nelze. Mezi ně jistě patří příležitost poučit se z toho, čeho lidé nejvíce...

Kolik protopí Češi

Začíná topná sezona. V Česku je teplo domova energeticky náročnější,než ve většině evropských zemí, včetně některých severněji položených. Po předloňských šocích se růst cen paliv zastavil, elektřina, plyn a dřevo letos dokonce zlevnily. Citelněji...

Nebyli u nehody, netušili, že mají nárok na odškodné. Získali tři miliony

V Česku se každý rok stane až 100 tisíc dopravních nehod a dojde k více než 40 tisícům pracovním úrazům. Karamboly se stávají ve školách, při běžném sportování i na dovolené. To s sebou nese i nároky zraněných na odškodnění. Jak to ale s kompenzací? Kdo ji vyplácí a jakými pravidly se řídí? Má na něco nárok i samotný viník problému? ...

Na vlastní bydlení mladí rezignují. Nechtějí splácet dluhy až do důchodu

Od pořízení vlastního bydlení dávají mladí lidé často ruce pryč. Závazek na celý život v podobě vysoké hypotéky jim za to nestojí. Někteří volí pronájem, jiní zůstávají u rodičů. A jen minimum jich věří, že se situace v dostupnosti bydlení zlepší.

Povinné ručení od října začíná platit až okamžikem platby. Některé pojišťovny opozdilcům počkají se smlouvou

Pravidla pro začátek platnosti povinného ručení se od října mění. Budete si tak muset dávat větší pozor na to, abyste pojistku zaplatili včas. Několik pojišťoven zapomnětlivcům se smlouvou počká.

O chytrých výdejních boxech s Vítem Voláčkem z Conteg Group

Jádrem byznysu Conteg Group je výroba komponentů pro datacentra. Specializují se například na IT a průmyslové rozvaděče. Před časem se však vrhli také na výdejní boxy. Šéf a spoluzakladatel firmy Vít Voláček v podcastu Na vlně podnikání říká, že jim...

Balíkovna nabízí zřízení vlastních boxů pro příjem zásilek i rodinným domům

Balíkovna, kterou provozuje Česká pošta, nabízí nově i rodinným domům, aby si zřídily vlastní boxy pro příjem zásilek. Příští rok se navíc boxy otevřou i dalším přepravcům.

Jurečka navrhne zvýšit podporu v nezaměstnanost v prvních měsících

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravilo návrh na zvýšení podpory v nezaměstnanosti v prvních dvou měsících. Nově by měla činit 80 % z čistého příjmu v posledním ukončeném zaměstnání, uvedl server SeznamZpravy.cz.

Kybernetický zákon je na spadnutí. Jak jsou na něj firmy připravené?

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti se dotkne nejen velkých firem nebo veřejných institucí, ale také například dodavatelských řetězců.

Opravné položky k pohledávkám: Co byste měli vědět?

Opravné položky slouží k vyjádření dočasného snížení hodnoty majetku. Tvoří se nejen k pohledávkám, ale také k zásobám nebo dlouhodobému majetku.

2025: Vyplatí se OSVČ více paušální daň, nebo výdajové paušály? Máme velké srovnání

V roce 2025 vzrostou jak minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění OSVČ, tak paušální daň OSVČ v prvním pásmu. Co je pro koho výhodnější?

Pronajímání jako pasivní příjem bez práce? Zapomeňte. Jak správně pronajímat a co vás čeká?

Lidé za jeden z pasivních příjmů berou pronajímání. A také jím je. Každý čeká, že je tam nějaká práce, ale řekl bych, že dost lidí, kteří nepronajímají, netuší jak moc práce. Ukážeme si, na co vše se připravit, když uvažujete o koupi bytu pro pronájem nebo byt pro pronájem jste např. zdědili.

Založila hospic, chtěla zkusit, zda to zvládne. Fungují už čtyři roky

Začínala jako sestra na dětském ARO, pracovala ve zdravotnictví u nás i v zahraničí, spolupracuje s Lékaři bez hranic. Od návratu z poslední mise působí v paliativní péči. „O umírání se neradi bavíme, ale je to potřeba,“ říká Jitka Kosíková.

Živnostníkům razantně zdraží minimální odvody i paušální daň

Živnostníci a další OSVČ s nízkými příjmy si opět připlatí. Pro rok 2025 dochází k výraznému zvýšení minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění. Ty podnikajícím osobám narostou oproti letošnímu roku o 1 082 korun za měsíc. Pro rok 2025 navíc dochází ke zvýšení měsíční paušální daně v nejoblíbenějším prvním daňovém pásmu. Měsíční platba se ...

Zaměstnanec se schválně „hodil marod“. Můžete jej vyhodit?

Ve většině případů zaměstnavatel nemůže vyhodit zaměstnance v pracovní neschopnosti. Co když však stoná účelově?

Exekuční akce zabavených věcí neplatičů daní vynesla státu přes 4 miliony

Za neplnění daňových povinností a úmyslné neodvádění povinné daně přicházejí tresty v podobě zabavení majetku. Pokud nedojde k nápravě, majetek je posléze nabízen v online dražbách. Výtěžkem jsou pokryty nedoplatky do státního rozpočtu.

Zářijový státní svátek vychází na sobotu. Jak budou mít ochody otevřeno?

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě stanovuje dvě podmínky, kdy musejí být zavřené obchody. Konkrétní datum, které zákon předepisuje, a prodejní plochu. Jak je to na Den české státnosti 28. září?

Pale Fire Financing a.s.: Pololetní finanční zpráva společnosti

Pale Fire Financing a.s. IČO: 11643064 Společnost Pale Fire Financing a.s. zveřejnila pololetní finanční zprávu. K nahlédnutí zde či na webu společnosti .

KKCG Financing a.s.: Pololetní finanční zpráva k 30.6.2024

KKCG Financing a.s. IČO: 21531455 Společnost KKCG Financing a.s. zveřejňuje Pololetní finanční zprávu k 30.6.2024. Více informací zde. (komerční sdělení)

Čínské akcie výrazně zvedl nový balík opatření. Profitují z něj i evropské trhy

Po nevýrazném včerejším obchodování na Wall Street přišel masivní nárůst čínských akciových trhů, který na hlavních indexech přesahuje 4 procenta. Stojí za ním balík podpůrných opatření představených čínskou centrální bankou.

Krátké oživení na cyklických akciích již ztrácí dech. Kdy nastane ideální čas na rotaci z defenzivy?

Vzhledem k tomu, že evropský výrobní průmysl zatím nedosáhl dna, si investoři možná budou muset počkat o něco déle, než začnou nakupovat na cyklické akcie.

Dálniční známka od nového roku opět podraží

S příchodem nového roku podraží dálniční známky. Důvodem je automatická valorizace její ceny, která začne nově platit.

Boeing dal dle slov managementu poslední a nejlepší mzdovou nabídku. Odbory o ní hlasovat odmítají

Americký výrobce letadel Boeing učinil stávkujícím zaměstnancům podle svých slov nejlepší a konečnou mzdovou nabídku. Největší odborová organizace o ní ale odmítla hlasovat a firma nechce o návrhu, který nesplňuje požadavky členů, vyjednávat, uvedla agentura Reuters.

J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Shrnutí výsledků fondu ve 2Q 2024

J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s. IČO: 08800693 Shrnutí výsledků fondu J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s. ve 2Q 2024. Podrobnosti naleznete v přiložené čtvrtletní zprávě investorům zde.

Rozbřesk: Nálada v evropském průmyslu stále pod bodem mrazu, špatná zpráva pro Česko. MNB si opět dovolí snížit sazby

Čekání na “světlo na konci tunelu” se v evropském průmyslu protahuje. Průmyslový index PMI v eurozóně spadl na nejnižší úrovně za posledních devět měsíců (-44,8 bodu) a ukazuje na pokračující pokles těžce zkoušené části evropské ekonomiky.