Maaxi.cz

Nolan, Gerwigová, Villeneuve? Nový Bond stále nemá tvář. A ani režiséra

Kdo bude režírovat očekávaný šestadvacátý snímek ze slavné filmové série o Jamesi Bondovi? To se zatím neví, spekuluje se ale o skutečně velkých jménech. Christopher Nolan? Denis Villeneuve? Či snad dokonce Greta Gerwigová? Odpověď na tuto otázku je přitom důležitější než věčné dohady nad tím, jakou barvu bude mít pleť nového představitele agenta 007.

Mohlo by vás zajímat

Nový Harry Potter budí kontroverze, lobbuje se za obsazení Voldemorta

Přípravy seriálové adaptace knižní série o Harrym Potterovi jsou v plném proudu. Společnost HBO vyhlásila casting na trojici hlavních postav, tedy Harryho, Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou. Fandové Cilliana Murphyho lobují za jeho obsazení do role Voldemorta a ozval se i Gary Oldman.

Jméno Brousek, to je firma, tvrdil herec. Vyprávějí syn, dcera i vnuk

Sto let od narození Otakara Brouska staršího připomene sobotní dokument ČT Jméno Brousek, to je firma. Svedl dohromady rodinné následovníky hercovy profese, jeho syna Otakara Brouska mladšího, dceru Jaroslavu Brouskovou a vnuka Ondřeje Brouska.

KVÍZ: Piertotum locomotor! Jak dobře si pamatujete Minervu McGonagallovou?

V pátek zemřela ve věku 89 let britská herečka Maggie Smithová, kterou proslavila populární série filmů o Harrym Potterovi. Jako profesorka Minerva McGonagallová provázela slavnou trojici žáků studiem v Bradavicích a díky svým dovednostem a důvtipu se zapsala mezi jednu z nejoblíbenějších postav. Vyzkoušejte, nakolik si profesorku McGonagallovou pa ...

TRENDY V KLIPECH: Verona hlásí comeback, The Weeknd natočil klip na mobil

Duo Verona bylo populární na českých diskotékách na začátku milénia. Nyní se vrací s novinkou, která dvacet let staré hity připomíná. V KitKat Óčko Chart bude proti ní stát The Weeknd, Teddy Swims a Orion s Čistychovem a Fejbs.

Zemřela herečka Maggie Smithová, známá jako profesorka McGonagallová z Harryho Pottera

Zemřela herečka Maggie Smithová, známá jako profesorka Minerva McGonagallová z filmové série o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Bylo jí 89 let. Informovala o tom britská BBC.

Zemřela Maggie Smithová, profesorka McGonagallová z Harryho Pottera

Ve věku 89 let zemřela britská herečka Maggie Smithová, představitelka profesorky Minervy McGonagallové z filmů o Harrym Potterovi, informuje BBC.

Alphaville - BEST OF 40 YEARS

VIDEO: Klip ke Žbirkově písni vymyslela dívka, která přežila střelbu na FF UK

V pátek 27. září se objevil videoklip k písni Naivná od Miroslava Žbirky. Námět k němu vymyslela Tereza Doležalová, dívka, která přežila loňský střelecký útok na Filozofické fakultě UK v Praze. Osobně se také zúčastnila natáčení videa na pražské Kampě.

Ohana Horor Cirkus má novou show, diváci uvidí kolo smrti i ohnivý tanec

První hororový cirkus v České republice Ohana Horor Cirkus má novou hrůzostrašnou show pro rok 2024. Program s názvem Principálova smlouva s ďáblem je novou velkolepou freak show a diváci ji mohou vidět od konce září v Brně a v říjnu v Praze.

Byl vlídný, ale přesto budil pohoršení. Škvorecký by dnes oslavil stovku

Dnes, v pátek 27. září, by oslavil sté narozeniny Josef Škvorecký. Autor, jejž mnozí vyzdvihují nad Kunderu, Seiferta i Vaculíka, se dočkal i sochy z litiny v nadživotní velikosti. Komedie dokonána jest.

Filmová Amerikánka je kaleidoskop ze života holky, kterou nedostali

Viktor Tauš natočil podle scénáře Davida Jařaba životní story silné, charismatické dívky z dětského domova 80. let v Československu. Film-explozi nápadů teď můžete vidět v českých kinech.

Soudce povolil muzeu zakázat mužům vstup do části výstavy. ‚Upozorňuje tím na diskriminaci,‘ říká

Muzeum v australském městě Hobart může dál zakazovat vstup mužům na jednu ze svých výstav nazvanou Dámský salonek, rozhodl v pátek nejvyšší soud Tasmánie. Expozice se zavřela v dubnu z rozhodnutí soudu nižší instance, který vyhověl stížnosti jednoho muže, podle něhož je zákaz diskriminační. Informoval o tom deník The Guardian. ...

Mádlovy Vlny dohnaly Zápisník alkoholičky, míří do Francie a Španělska

Zatímco Jiří Mádl stojí před kamerou při natáčení filmu Tomáše Vorla Džob, jeho režijní a autorský hit Vlny pokračuje v úspěšné dráze. V kinech překonal dosud rekordní Zápisník alkoholičky, míří za diváky do Francie i Španělska a před Oscary hledá distributora ve Státech.

VIDEO: Hey, Earth! volá La Putyka. Experiment inspirovali Trnka se Zemanem

Do skutečně experimentálních vod se rozhodl vstoupit soubor Cirk La Putyka, když jako první premiéru nové sezony vybral novinku Hey, Earth! Nadžánrová podívaná slibuje dosud neviděné a sám šéf souboru Rosťa Novák je zvědav, co na to diváci řeknou. Premiéra už tento pátek večer.

Sexsymbol (nejen) 60. let Brigitte Bardot ničeho nelituje, ale postrádá přátele. „Až do konce budu bojovat,“ píše HN

Někdejší filmová hvězda a módní ikona žije stále ve vile La Madrague nedaleko Saint-Tropez, pracuje pro svou nadaci na ochranu zvířat a nepochybuje, že to má smysl. V sobotu jí bude 90 let.

Kulturní tipy: Nalezené obrazy, německý fest či Hypnóza v kině

Hypnóza (Švédsko, Norsko a Francie, 2023) FILM, režie Ernst De Geer, distribuce Artcam Films, v kinech od 12. 9. „K Hypnóze mě přivedlo zhlédnutí kresleného filmu o Kačeru Donaldovi, kde hypnotizuje Pluta. A také myšlenka, jak by někdo...

OBRAZEM: Až na lustr v O2 areně. Podívejte se, co přivezl Cirque du Soleil

Velkolepá podívaná v podání světově proslulého a jednoznačně nejznámějšího novocirkusového souboru je právě teď k vidění v Praze. Kanadští Cirque du Soleil k nám totiž přivezli svou populární show Corteo. Jak to až do neděle bude každý večer v O2 areně vypadat, se můžete podívat na snímcích našeho fotoreportéra. ...

Do kin vstupuje Janžurka. Dokumentární film o své matce herečce natočila Theodora Remundová

Opravdová, upřímná a lidská – taková je podle své dcery, režisérky Theodory Remundové, herečka Iva Janžurová. Naprosto obyčejně se ji snažila vystihnout i v dokumentárním filmu Janžurka, který ve čtvrtek vstupuje do českých kin. Poodkrývá i osobní témata, včetně mileneckých a rodinných vztahů.

RECENZE: Na cestě od divadla k filmu Amerikánka zabloudila v efektech

Film „o holce, která přestala utíkat“, jak se představuje Amerikánka, má obrovské ambice, barvitou historii, bohulibý účel – ale, bohužel, staví formu nad obsah. Svádí tak k ironické otázce: Proč vyprávět jednoduše, když to jde složitě?

V Brně se dá vybudovat sexy festival, říká o Serial Killerovi zakladatelka Zlatušková

V Brně proběhl sedmý ročník šestidenního seriálového festivalu Serial Killer. Cílem akce je propojit tvůrce napříč Evropou a ukázat, že seriály mohou odrážet moderní trendy a vývoj ve společnosti. Ředitelka festivalu Kamila Zlatušková se pro iDNES.cz rozpovídala o tom, jak vnímá ve filmech česká devadesátá léta či zda podle ní do snímků patří homoe ...

To tam nedávejte, to nepochopí. České diváky filmaři často podceňují, říká Rašilov

Loutkový film i divadlo má v Česku velkou tradici, netěší se však stejné pozornosti jako dřív. Přesto se režisérovi Radku Beranovi, herci Sašu Rašilovovi a jejich kolegům povedlo za uplynulou dekádu na plátna kin vyslat hned dva „loutkofilmy“. V roce 2015 Malého pána a příští týden jeho pokračování: Velkého pána. V Rozstřelu promluvili o tom, jestl ...

Státní opera představí Verdiho Otella. Tragédie plná lásky a intrik se vrací po téměř deseti letech

Státní opera v Praze uvede ve čtvrtek premiéru opery Giuseppe Verdiho Otello v režii Martina Čičváka a v hudebním nastudování Andrije Jurkevyče. Druhá premiéra se koná v neděli 29. září. Slavná italská operní tragédie plná lásky, žárlivosti a intrik se do Státní opery vrací po téměř deseti letech.

Tvrdík by hráče Slavie rád poučil příkladem Pláničky, říká Fotbalový rytíř

František Plánička: Fotbalový rytíř. Tak zní název nezvyklého divadelního představení, které vzniklo k letošnímu sto dvacátému výročí narození jednoho z našich nejslavnějších fotbalistů. Slávistickou brankářskou legendu v pražském Strašnickém divadle ztvárňuje Jaromír Nosek. Jak popisuje pro iDNES.cz, inscenace prý oslovila i Jaroslava Tvrdíka, pře ...

V době internetu může umělce hanit každý blbec, říká Gottfried Helnwein

Gottfried Helnwein patří mezi známé rakouské umělce. Ani jemu se však nevyhnulo tažení zpochybňující svobodu umění. „Cenzura je vždy špatná, ať je zleva nebo zprava. Historicky byla vždy spjata s diktaturou a sloužila jako omluva pro režim,“ říká v rozhovoru pro MF DNES.

GLOSÁŘ: Dvořákova Praha plní zadání. Dokázala to i euforickou tečkou

Dvořákova Praha skončila symbolicky koncertem České studentské filharmonie. Celkově i letos potvrdila svoje významné postavení v pražském klasickohudebním životě - jako důstojného podzimního rivala Pražského jara.

Zrzavý, Neprakta či Panuška. Aukce Galerie Goltzova tvrz nabídne průřez českým malířstvím

Čáslavská Galeriie Goltzova tvrz bude v neděli 29. října od 20:00 hodin pořádat online aukci obrazů, soch a starožitností. Těžištěm jsou malířská díla od počátku dvacátého století po současnost.

Kontrafagot má pět metrů, novinku filharmonie uslyší diváci na úvod sezony

Poslední novinkou v nástrojovém obsazení Moravské filharmonie Olomouc (MFO) se stal kontrafagot. Je vyrobený z horského javoru, který vyzrával minimálně dvacet let, a patří k nejhlouběji znějícím nástrojům symfonického orchestru. Jeho zvuk si posluchači vychutnají už ve čtvrtek v olomoucké Redutě na zahajovacím koncertu 79. sezony. ...

VIDEO: Rozvíjej se, poupátko! Animovaná Pyšná princezna má ukázku

Do kin 7. listopadu vstoupí animovaný film Pyšná princezna, inspirovaný pohádkovou předlohou Boženy Němcové a kultovní hranou verzí v režii Bořivoje Zemana. Nyní představuje svůj trailer a plakát.

RECENZE: Kouzelník nepřišel, ale Monkey Business ho na křtu nepotřebovali

V komorním prostředí pražské Občanské plovárny pokřtili Monkey Business své první kompletně česky nazpívané album Když múzy mlčí. Evidentně na vlně euforie z desky plující kapela odehrála šťavnatý, energický set.

GLOSA: Ulice slaví dvacet let. Proč s ní každý třetí divák tráví podvečery?

Když začínala, skeptici mluvili o pokusné nápodobě amerického žánru, která dlouho nevydrží. Zmýlili se, Ulice – první a pořád ještě jediný původní český denní nekonečný seriál – slaví dvacet let a běží dál. Proč?

Někteří lidé si myslí, že konají dobro, i když páchají zlo, domnívá se spisovatel Padevět

Spisovatel a nakladatel Jiří Padevět vydal knihu Český bestiář, která sleduje osudy Čechů, kteří se během dob protektorátu i socialismu rozhodli spolupracovat s tehdejším režimem a přivedli do vězení nebo na smrt mnoho lidí. „Velká část z nich si myslela, že konají dobro a bojují proti zlu,“ vysvětluje Padevět pro Český rozhlas Plus. ...

Symfonický orchestr pomůže seniorům, které zasáhly povodně. Zahajovací koncert uvede báseň Continuo

Symfonický orchestr na konci září zahájí sezonu Koncertem pro severní Moravu. Peníze ze vstupenek podpoří domovy seniorů, které zasáhli letošní rozsáhlé povodně. Symfonický orchestr se tak pod záštitou Národního fondu Českého rozhlasu zapojí do sbírky Pomáhejte s námi. Letošní ročník Roku české hudby otevře Dvořákův Houslový koncert či premiéra sym ...

Přidala se na čundr a projeli jsme USA. Malásek o Hegerové i slavném tátovi

Jeho otec Jiří Malásek byl autorem hudby k řadě úspěšných muzikálů jako například Starci na chmelu, Dáma na kolejích, napsal hudbu k seriálu Pan Tau. „To jsou všechno legendární věci a jsem hrdý, že to mám v genech,“ usmívá se skladatel a klavírista Petr Malásek. I on má za sebou řadu úspěšných divadelních a filmových projektů. Roky skládá hudbu i  ...

KOMENTÁŘ: Muzikanty z Police či robota v divočině žádná vlna nespláchne

Upřímně: kdybych měla v bytě bláto, vysoušeče a zástupce pojišťovny, taky by mě ani ve snu nenapadlo vyrazit k volbám, natožpak do kina. Nicméně obě události minulých dní, přírodní a politická, obrazně řečeno spláchly pár zdánlivých podružností. Nezbyl na ně čas, prostor ani nálada, ale byla by škoda, kdyby jen tak zmizely v propadlišti dějin. ...

Návrat na epické místo. Mirai v říjnu znovu vystoupí v O2 areně

Mirai Navrátil začíná po vynucené letní zdravotní pauze znovu koncertovat. První velký koncert odehraje kapela Mirai za necelý měsíc, 19. října ve finále Českého mejdanu s Impulsem v pražské O2 areně.

O peníze nikdy neprosím, říká Vojtěch Dyk. O2 arénu chystá jinak než kolegové

Na jevišti O2 arény už stál několikrát, letos v listopadu však bude poprvé patřit opravdu jen jemu, respektive jeho projektu D.Y.K. Uspořádat akci se rozhodl sám společně se svým týmem. Jak je mu komfortní shánět finanční podporu u partnerů, bez které to při podobných akcích nejde? I o tom promluvil v Rozstřelu, který si můžete pustit na videu. ...

Zasloužím si lásku? Film Až na věky osvobozuje hrdinku a publiku nabízí terapii vyprávěním

Film Až na věky vypráví o krizi jednoho manželství a také o tom, jestli je možné milovat druhé, když tak úplně nemilujeme sami sebe. Dostal pět různých cen na karlovarském filmovém festivalu, vzbudil divácké emoce a teď ho promítají kina po celém Česku.

„Potěj se nohy v krepsilonu, v Tuzexu žmouláme pár bonů…“ Múzy Monkey Business se docela „rozkecaly“

24. září pokřtí pop funková skupina Monkey Business své nové abum Když múzy mlčí. Po deseti titulech nazpívaných v angličtině na něm poprvé zpívá česky. Jinak ale vlastně vše zůstává při starém, což je v tomto případě dobře.

Ceny Vinyla vyráží do regionů, kurátorují dvě desítky koncertů a workshopů. Na podzimních akcích Vinyly zahraje Amelie Siba, Máří, Anna Vaverková, Dukla nebo Oliver Torr

Podzim plný inspirativních koncertů a workshopů chystají pořadatelé XIV. ročníku hudebních cen Vinyla, kteří kurátorují akce v Boskovicích, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Veselí nad Moravou, Znojmě a nově také ve Zlíně. Koncerty jsou průřezem toho nejlepšího na aktuální nezávislé hudební scéně a pod hlavičkou Vinyly se na ...

Český rozhlas chystá koncert na pomoc zasaženým povodněmi. Vystoupí na něm Xindl X nebo Petr Janda

Český rozhlas uspořádá v sobotu 28. září ve Státní opeře v Praze benefiční koncert pro severní Moravu na podporu lidem zasaženým povodněmi. Celý výtěžek půjde na pomoc domovům pro seniory v postižených oblastech. Partnerem akce je Národní divadlo, informovala o tom Blanka Bumbálková z Českého rozhlasu.

SOUTĚŽ: Posmrtná léčba ze závislosti na životě. Vyhrajte novelu oceňovaného vlámského autora

Tento týden hrajeme v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz o novou knihu vlámského spisovatele a básníka Dimitriho Verhulsta. Začíná všudypřítomnou cedulkou na dveřích: „Život je nejčastější příčinou smrti.“

OBRAZEM: I na pohřbu může být veselo. Nejkouzelnější show Cirque du Soleil je tu

Nejkouzelnější část svého repertoáru k nám veze slavný novocirkusový soubor Cirque du Soleil. Tento týden totiž v pražské O2 areně uvede představení Corteo. To divákům nabídne pohled do hlavy klauna, který si představuje svůj vlastní pohřeb. Nebude se ale jednat o nějakou tryznu, tento pohřeb bude spíše melodramatický karneval plný energie, skvělé ...

Vojtko a Geislerová: Jak si léčit duši skrze umění

Kulturní podněty nás dokážou dráždit, uklidnit, pobavit i rozesmutnit. A stačí k tomu málo: třeba jedna věta v knize nebo scéna ve filmu. Jak si z kultury vědomě vytvořit vlastní terapii? A je to vždycky bezpečné? Filip Titlbach se ptal na živém natáčení Studia N v pražském kině Přítomnost psychoterapeuta Honzy Vojtka a vizuální umělkyně Ester Geis ...

Dokumentární Ji.hlavu zahájí Prezidentka. Svou práci představí ve filmu i válečný zpravodaj Dorazín

Letošní, poprvé 10denní přehlídku dokumentárních filmů Ji.hlava odstartuje světová premiéra časosběrného portrétu bývalé slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Program nabídne také doku-komedii Petera Kerekese o italské věštkyni Je to ve hvězdách nebo dokumentární thriller Válečný zpravodaj z cest rozhlasového zpravodaje Martina Dorazína po Ukrajin ...

Obrazem: Nejde mi o to, dostat na festival velká jména, chci objevit nová, o nichž ještě uslyšíme, říká dramaturgyně Lustru

V pátek začal jedenáctý ročník festivalu Lustr. Haly pražské Holešovické tržnice zaplnily komiksy a ilustrace tvůrců a tvůrkyň z celého světa. Hlavní výstava se letos zaměřuje na současný komiks, výstava Showcase představí autory a autorky, kteří se zapojili do otevřeného výběrového řízení, a každoroční zahraniční salonek je věnovaný současné newyo ...

RECENZE: Každý je miluje, protože se milují. Pár snů Taylor a Travis

Je neskutečné, co vše se může vydávat za dokument, napadá člověka při sledování titulu Taylor a Travis: Příběh opravdové lásky, jehož českou premiéru uvádí Voyo. „Vyšetřuje“ vztah hvězdné dvojice, již tvoří hráč amerického fotbalu Travis Kelce a zpěvačka Taylor Swift. Už natruc tak tupému filmu by se snad měli rozejít. ...

Kino Scala vstoupilo do „punkové éry“. Zúčastněné instituce se neshodnou na tom, co s ním dál bude

Brněnské kino Scala otevřelo nový alternativní promítací prostor ve svém předsálí. Velký sál významného kulturního místa je od června loňského roku zavřený kvůli statickým vadám na střešní konstrukci. Kino i Divadlo Bolka Polívky, které sídlilo ve stejné budově, se z původních prostor muselo vystěhovat. Jestli proměna foyer kina v alternativní kino ...

Národní obrození v novém světle. CANAL+ přináší minisérii Dcera národa

Příběh o tom, jak se z národem milované dívky stane přes noc jeho zrádkyně, uvede v Česku streamovací platforma CANAL+ už v neděli 29. září. Nová minisérie Dcera národa vypráví příběh Zdeňky Havlíčkové, jediné dcery Karla Havlíčka Borovského.

PRVNÍ DOJMY: Zvítězí nejlepší pátrač, či nejlepší lhář. To jsou Zrádci

Přinejmenším ve dvou ohledech novinka Primy Zrádci překvapí. Zaprvé tím, jak se model pořadu podobá všem reality show od talentových po seznamovací, zadruhé hrdostí, s níž se hráči hlásí ke schopnosti zvládnout taktiku shrnutou slovy lest a zrada. Tedy že umějí lhát.

Budou z Konce světa Bohdana Slámy nové Pelíšky? Miroslav Krobot v novém filmu srdnatě bojuje s nástrahami srpna 1968

Do kin vstupuje letos už druhý film Bohdana Slámy. Po poněkud aktivistickém Suchu se režisér obrací do minulosti s příběhem o vztahu dědy a vnuka během srpna 1968 ve filmu Konec světa. Snaha natočit útěšný rodinný film pelíškovského typu je patrná, film ale zůstává v půli cesty, zejména kvůli neúměrné stopáži. ...