Maaxi.cz

Fico dostal obálku s nábojem, odhalila ji ochranka úřadu vlády

Slovenskému premiérovi Robertu Ficovi ve středu přišla obálka s nábojem. Odhalila ji ochranka v úřadu vlády. Napsal to portál časopisu Plus 7 Dní a incident potvrdila policie. V zemi nejde o první případ svého druhu, Fico letos na jaře přežil atentát.

Mohlo by vás zajímat

Psi ušatí unikli z výběhu. Lapíme je jen těžko, jsou hrozně rychlí, zoufá si zoo

Ze Zoo Na Hrádečku v Horní Pěně na Jindřichohradecku v úterý utekli dva psi ušatí. Podhrabali se z výběhu a pohybují se v okolní přírodě. Zoo prosí veřejnost o pomoc při odchytu. Jde totiž o velmi rychlá a plachá zvířata. „Může to trvat měsíce,“ uvědomuje si ředitelka zoo.

Lipavského chápu, ve vládě bychom měli zůstat, vyzval hejtman Špoták

Po odvolání šéfa Pirátů Ivana Bartoše z ministerstva pro místní rozvoj čeká Piráty hlasování o odchodu z vlády. Proti tomu vystoupil ministr zahraničí Jan Lipavský, který oznámil, že pokud odejdou, rezignuje a zároveň skončí ve straně. A není sám. „Podporuji ho, mám na to úplně totožný názor. Neměli bychom utíkat,“ řekl iDNES.cz hejtman Plzeňského ...

Kupte si náboje stejně jako sendvič. V USA prodávají munici v automatech

Představte si tu nepříjemnou situaci: vracíte se po ránu ze zdravotní přestřelky a vtom si uvědomíte, že už máte asi jen sto nábojů, takže se cítíte jako nahý. Ale už je to vyřešeno. V USA si teď můžete koupit munici v automatu jako sendvič nebo prezervativ.

Nad Evropou zavlaje rudý prapor. Tradiční čínská značka aut pro bolševické papaláše přijíždí

KOMENTÁŘ MICHALA BORSKÉHO | Jméno Hongqi znamená „rudý prapor“ a rozhodně to není náhoda. Limuzíny této značky vozily všechny nejvyšší představitele komunistické Číny od Mao Ce-Tunga až po současného generálního tajemníka Ústředního výboru komunistické strany a prezidenta Si Ťin-pchinga. V Evropě se přidají k čínským firmám, které se snaží nabídnou ...

Belgická policie za smrt Slováka v cele nemůže, rozhodl po čtyřech letech soud

Belgičtí policisté nenesou žádnou trestní odpovědnost za smrt Slováka Jozefa Chovance, který před šesti lety zemřel po policejním zákroku na letišti nedaleko Bruselu. Ve středu o tom rozhodl prvoinstanční belgický soud, podle nějž vyšetřování nepřineslo důkazy o jejich vině. Vdova po Chovanci anebo slovenské úřady mají dva týdny na odvolání proti v ...

Jiřina Bohdalová je v nemocnici. Musí zabrat antibiotika, říká její lékař

Herečka Jiřina Bohdalová (93) byla hospitalizovaná ve vážném stavu v Nemocnici Na Homolce. Údajně šlo o otravu jídlem. Informoval o tom server Blesk.cz. Podle jejího lékaře jí nasadili antibiotika.

Držel se jen větví v koruně stromu. Letecký záchranář o pomoci při povodních

Déšť, husté mraky, silný vítr. V takovém počasí se dvojice leteckých záchranářů středočeského hasičského sboru a tříčlenná posádka policejního vrtulníku vydala pomáhat povodněmi postižené Moravě. Poté, co voda opadla, je čas na bilancování.

Odra na německo-polské hranici zaplavila první ulice

Hladina Odry na německo-polské hranici dál stoupá, na německé straně byl ve dvou pohraničních obcích vyhlášen čtvrtý, nejvyšší stupeň varování. Vyplývá to z údajů braniborského zemského povodňového centra. Podle veřejnoprávní stanice rbb24 se voda v Eisenhüttenstadtu dostala k prvním domům na nábřeží, zaplavené jsou zatím ulice, garáže a zahrady. J ...

Odvolání Bartoše Piráty urazilo, ale vládu rozkolísali sami a přehnali hysterickou reakci

Premiér Petr Fiala odvolal ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a vyzval Piráty, aby navrhli jeho náhradu. Z jedné strany je kritizován, že to měl udělat už dřív, jiní si myslí, že měl ještě pár dní počkat. Málo se ale řeší, co tomu předcházelo a co by mohlo následovat.

VIDEO: Šofér ujížděl v protisměru, těsně minul blikající sanitku s pacientem

Pod vlivem drog a bez řidičského průkazu ujížděl muž na Liberecku policistům, kteří ho chtěli zastavit v rámci běžné silniční kontroly. Vjížděl do protisměru, vyhnul se zátarasům a dokonce ohrozil sanitku záchranné služby převážející pacienta. Policisté řidiče zastavili až po několika kilometrech.

Fatální chyba, k míru nás nedonutíte, reaguje Kreml na plán Zelenského

Prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Rusko je třeba k míru donutit, je fatální chybou, která bude mít pro Kyjev následky. Ve středu to prohlásil mluvčí Kreml Dmitrij Peskov s tím, že Rusko mír chce, ale je nemožné mu ho vnutit. Zároveň řekl, že dynamika na bojišti v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny je pro ruské síly pozit ...

Zírání, nevyžádané návrhy i doteky. Každý pátý člověk zažil obtěžování v MHD

Nějakou formu sexuálního násilí v hromadné dopravě zažil každý pátý cestující. Nejčastěji šlo o nevhodné návrhy, vstupování do intimní zóny, pokřikování a zírání. Někteří cestující se setkali i s onanováním v jejich přítomnosti, uvádí průzkum agentury NMS Market Research. Se všemi formami obtěžování se více setkávají ženy. ...

ÚOHS: Radnice zkazila soutěž na hřiště se stegosaurem. Opozice chce odvolat starostu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že městský obvod Pardubice V porušil pravidla pro zadávání veřejných zakázek před stavbou hřiště s průlezkou v podobě stegosaura. Zároveň uložil pokutu sto tisíc korun radnici starosty Jiřího Rejdy. Toho na dnešním zasedání zastupitelstva bude chtít opozice kvůli případu odvolat. ...

Never more pochybným diskusím nad uměním, které nebezpečně připomínají doby minulé

Ve Veletržním paláci končí Bienále ve Věci umění, „prostor pro hlasy současných umělců a umělkyň, kteří podávají svědectví o složité historické a politické situaci, v níž se nacházíme“. Takže se tam třeba vedla diskuse na téma „historické a současné momenty bojů v kontextu dělnických, družstevních a nájemnických hnutí“. Jakože cože? A když už se kv ...

Kdo se směje nakonec, ten se směje nejlíp. Kdo vydělá na odchodu Pirátů z vlády?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Prakticky jistý odchod Pirátů z vlády vyloženě vybízí k úvahám, kdo na tomto manévru a následné rekonstrukci vlády vydělá. Kdo bude nakonec vítězem, a kdo poraženým? Pokusme se tedy politický terén nasvítit z této perspektivy.

Podnikům v gastru sezona nevyšla. Diskotéky jsou na odstřel, hitem jsou kavárny

Letní sezona gastro podnikům letos příliš nevyšla. Provozovatelé restaurací, hospod a dalších zařízení se během prázdnin nepřiblížili tržbám z loňského léta a po započtení inflace skončili dokonce v červených číslech. Odhalila to nejnovější data společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší procento českých gastro zařízení. ...

Výstřely i divoká honička. V Břeclavi ukradli lupiči ze směnárny dva miliony

Pomocí násilí se v úterý odpoledne zmocnila trojice maskovaných mužů peněz ze směnárny v Břeclavi. Lupiče nezastavily ani výstřely jednoho ze směnárníků a autem prchli do Rakouska. Tam je dopadli policisté.

Tři mladí útočníci vylákali muže do parku, při přepadení mu vystřelili oko

Skupinka útočníků vylákala sedmadvacetiletého muže v noci do pražského parku Podviní. Měli v plánu ho tam oloupit. Poškozený nakonec při obraně nepřišel o peníze a majetek, ale o oko. Podezřelí muži mu vystřelili do obličeje z kuličkové, nebo plynové pistole.

Hradečtí objevují kouzlo graffiti, pořadatelé chtějí víc legálních ploch

Před pár dny sprejeři v Hradci Králové proměnili k nepoznání oba konce mostu u soutoku Labe a Orlice. První ročník akce Spray´n´chill se povedl. Nový barevný vzhled oprýskaným betonovým zdím prostě sluší. Se sprejem si vyhráli umělci i rodiče s dětmi a studenti.

Miloš Zeman zhodnotí vládní krizi. Ohlédne se i za svým politickým působením

Bývalý prezident Miloš Zeman, který tento týden oslaví své 80. narozeniny, vystoupí ve 20:10 na CNN Prima News a zhodnotí aktuální vládní krizi. Exprezident se poohlédne i za vlastní politickou kariéru, ve které se s podobnými situacemi odvolávání ministrů nejednou setkal.

„Manželka dál u řeky žít nechce.“ Do domu se ani nestihli nastěhovat, a už se bourá

Dům po babičce v Šumperské ulici v Jeseníku, který stojí na břehu řeky Bělé, Michal Lukáš a jeho rodina nejprve zrekonstruovali a teprve pak se do něj měli nastěhovat. Chyběl pouhý měsíc. Už to však nestihli, zářijová povodeň totiž všechny plány zásadně změnila.

USA žalují společnost Visa. Viní ji z nezákonného potlačování konkurence

Spojené státy podaly žalobu na společnost Visa. Viní ji z nezákonného potlačování konkurence s cílem udržet si dominantní postavení na trhu s debetními kartami. V úterý to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti. Visa v obraně informovala, že tato tvrzení jsou neopodstatněná a že se bude proti nim bránit.

Známý scénář. Na Vysočině je ve hře tichá podpora komunistů, za placené funkce

Lídr hnutí ANO v krajských volbách Martin Kukla předpokládá, že koaliční dohodu uzavře v Kraji Vysočina do konce tohoto týdne. „Jednáme se stranami, které s námi chtěly jednat a jednají, a domlouváme detaily. Do konce týdne se domluvíme,“ řekl Kukla.

Podrazák Fiala, reagují na Slovensku. V Bruselu se píše o chaosu v české vládě

Zahraniční média reagují na situaci na tuzemské politické scéně. Slovenský portál Aktuality.sk píše o podrazu premiéra Petra Fialy, bruselské servery Politico a Euractiv pak o chaosu v české vládě, z níž by měl být na konci září odvolán vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

VIDEO: Spojené státy poprvé ukázaly svůj nový superbombardér za letu

Nový americký „neviditelný“ bombardér B-21 Raider má za sebou první úspěšné letové zkoušky. Ty jsou důležitým krokem pro uvedení stroje do provozu. Výrobce Northrop Grumman označuje B-21 za první letoun šesté generace, bude moci sloužit k útokům na dlouhé vzdálenosti pomocí konvenčních i jaderných zbraní.

Špičkový čínský ekonom zmizel poté, co kritizoval ekonomiku a prezidenta

Špičkový čínský ekonom Ču Cheng-pcheng z vládní expertní skupiny údajně zmizel poté, co v soukromé diskusní skupině na síti WeChat kritizoval ekonomiku a patrně i prezidenta Si Ťin-pchinga, píše The Guardian. List The Wall Street Journal s odvoláním na anonymní zdroje uvedl, že pětapadesátiletý expert byl v dubnu zadržen a vyšetřován. ...

Bartoš neplánuje vyzývat Starosty k tomu, aby opustili vládu s Piráty

Končící předseda Pirátů Ivan Bartoš na středeční schůzce s předsedou Starostů a nezávislých (STAN) Vítem Rakušanem neplánuje vyzývat Starosty k odchodu z vlády. Motto předvolební koalice Pirátů se STAN „Společně do vlády, společně do opozice“ platilo před třemi lety, ale nyní je situace jiná, uvedl v příspěvku na síti X. ...

Jako bych hrál počítačovou hru, popsal muž chvíli, kdy sokovi odpálil bombu u domu

Na lavici obžalovaných dnes usedl třicetiletý Michal Bubla, který podle žalobce letos v únoru nastražil u domu v Horšovském Týně na Domažlicku podomácku vyrobenou bombu. Když k ní večer přišel muž, se kterým chodila jeho bývalá přítelkyně, na dálku ji odpálil. Nechtěl prý soka v lásce zabít, jen mu ublížit.

Praze došla trpělivost, bourá nelegální předzahrádky na Staromáku u orloje

V Praze na Staroměstském náměstí ráno začala demontáž nelegálně stojících předzahrádek firmy K.V.P. Gastro. Na místě jsou i technici, kteří mají zajistit odpojení od plynu a elektřiny. Bourání provádí Technická správa komunikací.

Dohodu plníme, platy rostou, vzkazuje ministerstvo. S lékaři bude jednat zítra

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že plní prosincovou dohodu, kterou uzavřelo se zástupci zdravotnických odborů a Českou lékařskou komorou (ČLK). Podle zástupců resortu došlo k nárůstu platů či změnám ve vzdělávání. ČLK a odbory však dlouhodobě oponují. Podle nich ministerstvo některé body nesplnilo. Další jednání je naplánováno na čtvrtek. ...

Žádné výzvy k odchodu z vlády, řekl Bartoš před jednáním s Rakušanem

Končící předseda Pirátů Ivan Bartoš, kterého chce premiér a šéf ODS Petr Fiala odvolat z vlády z pozice vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, ještě zkusí zvrátit průběh vládní krize. Bude jednat s Vítem Rakušanem, šéfem hnutí STAN, se kterým Piráti společně kandidovali ve volbách do Sněmovny a šli i do vlády Petra Fialy. ...

Nabízím energii a nový přístup, budu mezi lidmi, říká uchazeč o Senát Hájek

Třiačtyřicetiletý Oldřich Hájek (ANO) vstoupil do klání o místo v Senátu letos poprvé a získal nejvíce hlasů. Podporu mu vyjádřilo 36,94 procenta voličů z části Zlínska a Uherskobrodska. V druhém kole senátních voleb v obvodu 80 mu bude soupeřem lidovec Patrik Kunčar.

Senior spadl z kola a silně krvácel. Měl štěstí, jela kolem speciální jednotka

Záchranu života v praxi si v úterý vyzkoušeli členové speciální jednotky pro Jadernou elektrárnu Temelín. V Hrdějovicích u Budějovic pomáhali seniorovi, který spadl z kola a silně krvácel z hlavy. Po poskytnutí první pomoci ho předali záchranářům.

Třetí exploze v řadě. V Kolíně nad Rýnem válčí gangy, vybuchla kavárna

Kavárnou v Kolíně nad Rýnem na západě Německa v noci otřásl výbuch. Při následném požáru byli zraněni dva lidé z bytů nad podnikem, kteří se nadýchali kouře, informoval místní web Kölner Stadt-Anzeiger. V krátké době se jedná už o třetí explozi ve městě, podle médií si mezi sebou zřejmě vyřizují účty místní gangy. ...

Muž zabil svou přítelkyni a zazdil ji na balkoně. Přišlo se na to po 16 letech

Po dlouhých šestnácti letech se muž z Jižní Koreje přiznal, že zavraždil svou přítelkyni a její tělo zazdil na balkoně. Žena byla celou tu dobu hlášená jako pohřešovaná, uvádí stanice BBC. Vrah žil v bytě ještě dalších osm let, než ho zatkli kvůli drogám.

Po stopách češtiny: Po stopách frazémů aneb Proč býváme mokří zrovna jako myš?

V oblasti frazémů, tedy sousloví, rčení, pořekadel, pranostik, přísloví a dalších ustálených slovních spojení, je běžný uživatel češtiny obvykle dost zběhlý. Samozřejmě, jsou naším denním chlebem. Ale víte taky, jak se v českém jazyce vyskytly? Proč říkáme, že jsme z něčeho jelen? A proč nám hoří zrovna koudel? ...

Zástupci SPOLU a Starostů pro jižní Moravu v Brně podepsali koaliční smlouvu

Zástupci koalice SPOLU, která v Jihomoravském kraji vyhrála volby, a Starostů pro jižní Moravu ve středu ráno v Brně podepsali koaliční smlouvu. Hejtmanem zůstává Jan Grolich (KDU-ČSL), který řekl, že je rád, že se podařilo dosáhnout koaliční dohody tak rychle. Až na Piráty, kteří pětiprocentní hranici nepřekročili, bude pokračovat stejná koalice j ...

Můžou za to bobři. Tusk si našel výmluvu za povodně, velí k lovu

Úhlavním nepřítelem Donalda Tuska už není Jarosław Kaczyński, ale někdo mnohem chlupatější. Polský premiér po ničivých povodních vytáhl do boje proti bobrům, kteří podle něj přispěli k nedávnému řádění živlů. Bezpečnost občanů a měst by neměla být zanedbávána kvůli ochraně zvířat, míní. Veřejnosti dal k vyřešení tohoto zvířecího problému volnou ruk ...

Baví nás složité projekty s vysokou přidanou hodnotou, říkají Emília Mamajová a Tereza Davidová

Jak se stane, že se správkyně úspěšného private equity fondu rozhodne založit fond nový? Jak složité je v Česku začít podnikat? A jak velkou podporu svého okolí potřebují úspěšné ženy? Pozvání do dalšího dílu podcastové série Women in Finance, která vzniká ve spolupráci s projektem #FinŽeny, přijaly investorka Emília Mamajová a advokátka z Deloitte ...

Na jižní Moravě mají koaliční smlouvu. Hejtmanu Grolichovi se mění jen čtyři radní

Vznik nové jihomoravské vlády je stvrzen. Představitelé KDU-ČSL, ODS a TOP 09, kteří kandidovali pohromadě pod značkou SPOLU, a Starostů pro jižní Moravu ve středu ráno v brněnské vile Löw Beer slavnostně podepsali koaliční smlouvu. Hejtmanem zůstává po oslnivém volebním úspěchu Jan Grolich.

Malé myšky doputovaly na Chebsko až z Afriky, vědci je nalákají na sardinky

Monitorovat výskyt bělozubky tmavé na Chebsku budou opět po roce zoologové z Akademie věd. Malý hmyzožravec podobný rejskovi se v oblasti Chebské pánve rozšířil v posledních dvou letech. Cenné poznatky o životě tohoto drobného savce vědci získávají i díky spolupráci s místními obyvateli, zdůraznila Alena Fornůsková z Ústavu biologie obratlovců Akad ...

Čína překvapivě přiznala, že otestovala mezikontinentální balistickou raketu

Čínské ministerstvo obrany oznámilo, že Peking ve středu nad Tichým oceánem otestoval mezikontinentální balistickou raketu vybavenou maketou bojové hlavice. Podle agentury Reuters je to poprvé, co Peking veřejně přiznal, že podobnou zkoušku provedl.

KOMENTÁŘ: Generál zapomněl, že je už dávno prezidentem a politikem. Nechtěně ubližuje Ukrajině

Český prezident Petr Pavel se rád vyjadřuje k situaci na Ukrajině a k její válce s Ruskem. Naposledy mluvil s novinářem důležitého amerického liberálního listu The New York Times. A jako už několikrát nemluvil jako politik, ale spíš jako vojenský analytik. Ke škodě Ukrajiny, které chce zřejmě tento sice na první pohled solidní, leč občas zmatený po ...

Další atentát na Trumpa? Tajná rozvědka varuje, že nyní může přijít z Íránu

Představitelé americké rozvědky v úterý informovali bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o „konkrétních hrozbách ze strany Íránu, že na něj bude spáchán atentát“. S odvoláním na mluvčího Trumpovy předvolební kampaně Stevena Cheunga o tom píše zpravodajský server The New York Times (NYT).

Valné shromáždění OSN pokračuje. S projevem vystoupí Pavel i Zelenskyj

V New Yorku ve středu pokračuje 79. zasedání Valného shromáždění OSN. Zhruba v 9:30 místního času (15:30 SELČ) na ní vystoupí i český prezident Petr Pavel. Následovat ho bude jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj. Pavel ve středu vystoupí také na Radě bezpečnosti OSN, v plánu má i schůzky s nejvyššími představiteli světové organizace. ...

Jak ochránit Zemi před srážkou s asteroidem? Dokázat by to mohl jaderný výbuch

Naši planetu by před drtivou srážkou s asteroidem mohl ochránit jaderný výbuch. Tento způsob obrany Země, o kterém dlouho diskutovali vědci a snili hollywoodští režiséři, nyní pomocí experimentu otestovali výzkumníci z americké vládní laboratoře Sandia. A katastrofu by podle nich skutečně mohlo odvrátit silné záření způsobené jaderným výbuchem. ...

Covid znovu útočí: Jak totální izolace během lockdownů poškodila dětem mozek

I FLiRT dostane člověka do postele. Nyní ale přichází XEC. Řeč je o variantách covidu, které aktuálně dominují v Evropě. Jak se projevují? Vesměs stejně jako jiné respirační choroby. Kdo se necítí dobře, měl by si udělat test a zůstat doma. Podobně se zachovalo Švédsko už na začátku pandemie. Důraz na osobní zodpovědnost namísto lockdownů mu přines ...

KOMENTÁŘ: Náprava pirátského neštěstí v digitalizaci bude delší než následky povodní

Piráti udělali dvě zásadní chyby. První byla ta, že už v předminulých parlamentních volbách opustili své vlajkové téma digitalizace. A tou druhou, že se k němu pokusili vrátit.

Ulice slaví 20 let. Podívejte se jak šel čas s Nyklovými nebo Jordánovými

Za dvacet let existence Ulicí prošla spousta herců. Někteří už nejsou mezi námi, jiní ze seriálu odešli, aby se pak zase vrátili, další skončili nadobro. Přesto zůstává novácký nekonečný seriál fenoménem obrazovek. Podívejte se, jak se představitelé některých postav za léta změnili.

Hizballáh potvrdil smrt jednoho ze svých velitelů

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh ve středu brzy ráno potvrdilo, že úterní izraelský útok na Bejrút zabil jeho vysoce postaveného člena Ibrahíma Kubaisiho. Izrael ve středu třetí den v řadě útočil na jih Libanonu, uvedla libanonská agentura NNA. Nálety si podle ní vyžádaly oběti, jejich počty ale neupřesnila. V Tel Avivu se rozezněly varovné ...