Maaxi.cz

Pět let od smrti Karla Gotta. Vdova Ivana ukázala fotky, přátelé vzpomínají

Přesně před pěti lety zemřela legenda české populární hudby, Karel Gott. Na svého manžela zavzpomínala s láskou nejen vdova Ivana Gottová s dcerami, ale i dlouholetí přátelé z řad známých osobností. Na hrob zpěváka na hřbitově na pražských Malvazinkách, zhruba kilometr od jeho slavné vily na Bertramce, přicházejí uctít památku svého idola fanoušci, kteří sem přinášejí květiny, drobnosti i vzkazy.

Mohlo by vás zajímat

Jakou cenu platíme za udržitelnost? Nejen to budou v Praze řešit hvězdy architektury a designu

2. a 3. října 2024 se do Technologického centra UMPRUM v srdci Prahy slétnou celebrity světové architektury. Bude se tu konat konference PULSE Prague 2024. Letošním tématem je udržitelnost, hlavním hostem bude hvězdný japonský architekt Kengo Kuma. Můžete být u toho.

Nečinnost libanonské armády má svůj důvod. Je slabá a má svázané ruce

Konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem v Libanonu neustále balancuje na hraně otevřené války a objevuje se celá řada otázek. Má vlastně Libanon armádu? Kde je? Proč se nesnaží sestřelit izraelské rakety, které dopadají na libanonské území? Odpovědi na tyto otázky jsou mnohem složitější, než by se mohlo zdát.

Fiala: Ministr zahraničí Lipavský zůstává členem vlády jako nestraník

Ministr zahraničí Jan Lipavský zůstává členem vlády i po odchodu Pirátů z kabinetu. Po dnešní schůzce s ním to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Považuje mimo jiné za důležitou kontinuitu ve vedení české diplomacie.

Spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Důvodem jsou odlišné názory současného vedení

Spoluzakladatel a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes ČTK potvrdil, že vystoupil ze strany. Krok zdůvodnil odlišnými názory, než jaké prosazuje její současné vedení. Ke spekulacím ohledně svého dalšího působení se nejprve nevyjádřil, později ale další své politické angažmá nevyloučil. Ne že bych o tom nepřemýšlel, ale nechci o tom veřejně ...

Ústecký kraj stále nemá novou vládu. Jednáme interně, říká lídr ANO Brabec

Hnutí ANO se stále nerozhodlo s kým půjde do koalice v Ústeckém kraji. Jeho lídr Richard Brabec bezprostředně po volbách avizoval, že její podoba bude známá brzy, zatím nad ní ale pořád visí otazník. Možní koaliční partneři se nechali slyšet, že s nikým nejednají a čekají.

U Masarykova nádraží v Praze prověřují nález granátu, míří tam pyrotechnik

V Havlíčkově ulici na Praze 1 blízko Masarykova nádraží policisté prověřují možný nález dělostřeleckého granátu. Údajnou munici nalezli pracovníci během výkopových pracích. Na místo byl vyslán pyrotechnik. Provoz tramvají byl v této části centra byl odkloněn přes Čechův most.

Piráti odcházejí z vlády, teď je čeká těžší úkol: Zvolit nové vedení a směr. Ten dosavadní nefunguje

Hlasování o odchodu Pirátů z vlády dopadlo podle očekávání, jak paradoxně už před jeho zahájením avizoval odstupující předseda Ivan Bartoš. Z celkových 894 členů se 709 vyslovilo pro a Pirátská strana přechází do opozice. Stále však zůstává nejasné, kam bude směřovat dál.

Kalousek se rozhoupal, do roka poznáme jeho novou stranu, míní politolog

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a zakladatel TOP 09 v úterý oznámil vystoupení ze strany. Podle politologa Lukáše Valeše jeho rozhodnutí souvisí s tím, že se strana stává proevropskou a progresivistickou. V aktuálním prostředí očekává Valeš vznik nové strany, Kalousek by podle něj mohl oslovit až půl milionu voličů. ...

Schodek státního rozpočtu vzrostl na 181,7 miliardy

Schodek státního rozpočtu na konci září vzrostl na 181,7 miliardy korun ze srpnových 175,8 miliardy. Vyplývá to z dat ministerstva financí. Deficit je čtvrtý nejhlubší od vzniku Česka, loni v září byl 180,7 miliardy korun. Příjmy vzrostly hlavně díky výběrům daní a pojistného, výdaje naopak prohloubily kromě důchodů a dalších dávek prostředky na po ...

Jurečka navrhuje srovnat platy státních zástupců s politiky

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) navrhuje snížit platový koeficient pro výpočet platu státních zástupců. Dosud zákon stanovil, že plat státních zástupců odpovídá 90 % platové základny pro soudce. Nově by se jejich plat odvíjel od platů ostatních představitelů státní moci.

Děti se budou dívat na umírající lidi? Stavba domu pro seniory vyvolala bouři

Případ stavby domova pro seniory v Horní Lidči na Vsetínsku, kterou lidé (ne)zastavili v referendu, je z mnoha pohledů výjimečný. Otevírá debatu o soužití mladých a starých lidí, právu na svobodný protest i o tom, jak snadno se obec může dostat do průšvihu.

RECENZE: Tupí buditelé a feministická Dcera národa, která říká „super“

Dcera národa, první seriál společnosti Canal+ v Česku, má zvláštní uznání festivalu Serial Killer za scénografii. To sedí, výtvarná stránka včetně dobových kostýmů zasluhuje respekt. Zato moderní stylizace budí otázku, čím si Zdeňka Havlíčková vlastně šest dílů vysloužila. Jedním románkem?

Schodek 181,7 miliardy. Ministerstvo zveřejnilo hospodaření za tři čtvrtletí

Schodek státního rozpočtu dosáhl v září částky 181,7 miliardy korun. Stát tak prohloubil srpnový výsledek, kdy schodek činil 175,8 miliardy. Ke konci roku hospodaření státu ještě ovlivní povodně, kvůli nimž by se měl letošní plánovaný deficit zvýšit o 30 miliard.

ŽIVĚ: Sněmovna kvůli povodňovým škodám mimořádně jedná o rozpočtu

Poslanci se mimořádně sešli, aby ve stavu legislativní nouze rozhodli o zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o třicet miliard korun. Vláda potřebuje získat peníze navíc na odstraňování škod po povodních, které v polovině září postihly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Schválený schodek se tak zvýší z 252 na 282 miliard. Peníze bude ...

V autě na Klatovsku uhořel člověk, okolnosti požáru zjišťují hasiči i policie

Hasiči dnes při likvidaci požáru osobního automobilu v Žichovicích na Klatovsku našli uvnitř vozu mrtvého člověka. Okolnosti události vyšetřují hasiči i policisté.

Uvnitř Vuhledaru na východě Ukrajiny probíhají boje

Ukrajinští obránci bojují s ruskými jednotkami ve městě Vuhledar na východě Ukrajiny, uvedl šéf správy Doněcké oblasti Vadym Filaškin. Potvrdil tak dřívější zprávy o tom, že Rusové vstoupili do obléhaného města. Situaci na místě označil za extrémně složitou, píše Kyiv Independent.

Do Česka se vrací Airbus A380 Emirates. Po čtyřech letech přistane v prosinci

Po více než čtyřech letech přistane letecká společnost Emirates na pražském Letišti Václava se svým Airbusem A380. Dvoupatrový letoun bude opět pravidelně létat na lince z Dubaje do Prahy od 1. prosince. Opětovné nasazení stroje umožní aerolinkám reagovat na rostoucí poptávku po cestování mezi oběma místy a přidá dalších 3 570 sedadel do týdenní na ...

Dva exministři, Dienstbier a Maláčová, se utkají o post předsedy SOCDEM

Dva bývalí ministři za sociální demokracii se v sobotu 5. října v Hradci Králové utkají o post nového šéfa sociální demokracie. Soupeřem bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové bude bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Nikdo jiný se do souboje nepřihlásil.

Rozhodnutí respektuji. Jeho postoje k tomu směřovaly, komentovala Pekarová Kalouska

Miroslav Kalousek v úterý odpoledne na sociální síti X oznámil, že opouští TOP 09. Zdůvodnil to odlišnými názory, ke spekulacím o dalším působení se nevyjádřil. „Rozhodnutí Miroslava Kalouska respektuji. Jeho postoje v poslední době k tomuto vyústění směřovaly,“ komentovala jeho odchod pro iDNES.cz předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. ...

Bonus Hodiny dějepichu: Kde se vzaly čvančáky a jak mít úspěšný podcast?

V poslední bonusové epizodě Hodiny dějepichu se podíváme trochu do minulosti. Ale tentokrát strukturovaně! Otočíme se pro radu k naší knize, kterou stále můžete koupit buď v našem elektronickém kiosku, nebo u všech svých oblíbených knihkupců, a mrkneme na podcastové desatero, které jsme pro vás sestavili.

Šéf evropského výboru Benešík: Západní velvyslanci nám nemají co mluvit do naší domácí politiky

Politický komentátor Martin Schmarcz si tentokrát do studia INFO.CZ pozval hosta – šéfa výboru pro evropské záležitosti a poslance za KDU-ČSL Ondřeje Benešíka, který nedávno vzbudil poměrně dost kontroverzí svým příspěvkem na síti X, kde vyzval britského velvyslance Matta Fielda, aby se vyjádřil k videu, na kterém jedna z nových britských poslankyň ...

Lipavský přinese Fialovi demisi, ve vládě by mohl zůstat jako nestraník

Premiér Petr Fiala se v úterý setká s ministrem zahraničí Janem Lipavským, který podá demisi. Lipavský dopoledne požádal o ukončení členství u Pirátů. Jednání začne ve 13:30, po jeho konci bude následovat tisková konference, kterou můžete sledovat živě na iDNES.cz.

Izrael se pokouší o nelegální invazi, zuří Turci. Znepokojen je Kreml i Madrid

Turecké ministerstvo zahraničí označilo pozemní operaci, kterou na jihu Libanonu zahájila izraelská armáda, za pokus o invazi. Vážné obavy z další destabilizace regionu vyjádřil mimo jiné Kreml. Nový generální tajemník NATO Mark Rutte před převzetím funkce uvedl, že doufá v co nejrychlejší ukončení nepřátelských akcí v Libanonu. ...

V Pardubickém kraji podepsali koaliční smlouvu, hejtmanem zůstává Netolický

Pardubický kraj povedou ANO, 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP09. Zástupci všech čtyř stran podepsali v úterý dopoledne koaliční smlouvu.

V Pardubicích podepsali koaliční smlouvu, hejtmanem bude opět Netolický

Pardubický kraj povede nová koalice. Čtyři subjekty v úterý podepsaly smlouvu do roku 2028. Na spolupráci se dohodlo vítězné hnutí ANO, 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09. Hejtmanem bude podle povolební dohody už počtvrté za sebou Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

Česko evakuovalo několik občanů z Libanonu

V minulých týdnech Česko prostřednictvím ukrajinského a maďarského speciálu evakuovalo několik občanů z Libanonu. Uvedl to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Úřad je v kontaktu se všemi Čechy v Libanonu registrovanými v cestovatelském systému Drozd i s krajany, kteří žijí v zemi dlouhodobě. Jedná se zhruba o dvě stě osob. ...

Vítězství Svobodných vyděsilo rakouské Židy. Mluví o „salónních nacistech“

Židovská obec v Rakousku vyjádřila své obavy nad výsledkem nedělních parlamentních voleb, které vyhrála Svobodná strana Rakouska (FPÖ). V rámci povolebního vývoje se pak sešla k vnitrostranickému jednání ve volbách druhá Rakouská strana lidová (ÖVP) a vyjádřila důvěru svému předsedovi, současnému rakouskému kancléři Karlu Nehammerovi. ...

Ekofarma PROBIO vyšlapává cestu k udržitelnosti skrze ekologické zemědělství a ví, jak na přemnožené hraboše

Na počátku stála vize osvěty v oblasti ekologického zemědělství a jeho příznivého vlivu na životní prostředí, vzdělávání, ochranu biodiverzity, krajiny, erozi a mnoho dalšího. A právě kouzelné místo ve Velkých Hostěrádkách se stalo jedním z klíčových pilířů celé iniciativy.

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek se v politice pohyboval od roku 1984, kdy vstoupil k lidovcům. V červnu 2009 pak spolu s Karlem Schwarzenbergem založil TOP 09. v lednu 2021 se vzdal poslaneckého mandátu. V listopadu 2023 oznámil, že je připraven kandidovat do Evropského parlamentu za TOP 09. Širší vedení strany to ale odmítlo a vyzvalo ho, aby se angažoval v tu ...

Kalousek vystoupil z TOP09, kterou založil. Zdůvodnil to odlišnými názory

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Napsal to na sociální síti X. Krok zdůvodnil odlišnými názory. Ke spekulacím o dalším působení se nevyjádřil.

V Číně se objevil zombie tanker s íránskou ropou. Měl být dávno ve šrotu

S rozšiřováním flotil lodí přepravujících ropu dopravci neustále přicházejí s novými taktikami, jak obcházet sankce. Mezi oblíbené nástroje, které provozovatelé používají k manipulaci se systémem automatické identifikace (AIS), patří takzvané zombie lodě. Jsou to plavidla, která přebírají identitu legitimních, ale již nefunkčních lodí. Jedno takové ...

ANALÝZA: Netanjahu si vodí Bidena jako loutku, ofenziva v Libanonu je důkazem

Může se stát prezident největší světové mocnosti pouhým pozorovatelem klíčového dění na Blízkém východě? Joe Biden ukazuje, že i takto nepravděpodobný scénář je možný. Prázdné výroky o příměří izraelský premiér Benjamin Netanjahu přehlíží, jeho politika tvrdé ofenzivy funguje. Paradoxně za pomoci amerických bomb. ...

Česko z Libanonu evakuovalo několik občanů, je v kontaktu s dalšími 200 Čechy

Česko v minulých týdnech prostřednictvím ukrajinského a maďarského speciálu evakuovalo několik občanů z Libanonu, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničí je v kontaktu s dalšími Čechy v Libanonu, kteří se zaregistrovali do systému Drozd, i s krajany, kteří v zemi dlouhodobě žijí. Jedná se zhruba o 200 osob. ...

Premiér Libanonu požádal o pomoc vysídleným civilistům

Libanon zažívá jedno z nejnebezpečnějších období ve své historii, řekl v úterý jeho premiér Nadžíb Mikátí. Podle agentury AFP také vyzval OSN k pomoci Libanoncům, kteří kvůli izraelským útokům museli opustit své domovy a kterých je podle něj už milion. Izraelská armáda zesílila před dvěma týdny letecké útoky na libanonské území, kde cílí na teroris ...

Jan Lipavský požádal o ukončení členství u Pirátů, dnes předá premiérovi demisi

 Jan Lipavský požádal o ukončení členství v pirátské straně. Potvrdil zároveň, že dnes jako ministr zahraničí předá svoji demisi premiérovi Petru Fialovi (ODS). Oznámil to dosavadním spolustraníkům na jejich internetovém fóru. Lipavský byl členem Pirátů od podzimu 2015.

Začátek konce Hizballáhu: Sporný aktér v šedé zóně se ocitl na pokraji sil

Nejvyzbrojenější nestátní aktér na světě, kterému se daří poutat pravidelně pozornost světových médií už přes čtyřicet let, i tak někteří popisují libanonský Hizballáh. Zpočátku šlo o osvobozenecké hnutí etablující se na politické scéně, dnes jeho „bojovníky“ nenazve Západ jinak než teroristé. Kde se vzal Hizballáh a proč se politologové neshodnou ...

Mladistvý na elektrokoloběžce srazil chodkyni, ta leží se zraněním v nemocnici

Pražští kriminalisté vyšetřují vážnou dopravní nehodu, která se stala ve středu na stezce v ulici K Lochkovu. Jezdec na elektrokoloběžce tam srazil ženu, která byla s vážným zraněním převezena do nemocnice. Policie nyní hledá svědky, kteří střet viděli.

Jurečkův muž má zachránit digitalizaci stavebního řízení. Trpkoš představí plány

Gesce Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) dočasně přechází pod ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) poté, co byl z vlády odvolán Ivan Bartoš (Piráti). Za hlavní důvod Bartošova konce premiér Petr Fiala (ODS) označil nepovedenou digitalizaci stavebního řízení. S tou má pomoci Karel Trpkoš z Jurečkova resortu. ...

Řezník porážel v garáži nemocná prasata, maso pak prodával do restaurací

Muž z Liberecka vykupoval nemocná prasata, která se svým kumpánem porážel v pronajaté garáži a následně jejich ostatky dával do oběhu jako maso ze zdravých kusů. Při prohlídce garáže kromě závadných kusů prasat policie zajistila i marihuanu. Řezník dostal podmínku a ještě si stěžoval u Ústavního soudu.

Probudí se La Niña? Spíš ano, a přinese Evropě chladnější zimu

„Holčička“ neboli La Niña nejspíš ovládne v příštích měsících oblast především západní a severní Evropy a přinese s sebou chladné počasí, shodují se meteorologové. A tvrdí, že pravděpodobnost, že tento jev nastane, se postupně zvyšuje.

Lipavský požádal o ukončení členství u Pirátů, předá Fialovi demisi

Jan Lipavský požádal o ukončení členství v pirátské straně. Potvrdil zároveň, že v úterý jako ministr zahraničí předá svoji demisi premiérovi Petru Fialovi (ODS). Oznámil to dosavadním spolustraníkům na jejich internetovém fóru. Také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) předpokládá, že by mohl ve funkci skončit v příštích čtrnácti dn ...

Novým šéfem NATO se stal bývalý nizozemský premiér Mark Rutte, nahradil Jense Stoltenberga

Novým generálním tajemníkem NATO se stal bývalý nizozemský premiér Mark Rutte. Nahradil Nora Jense Stoltenberga, který byl ve funkci deset let. Stoltenberg mu během slavnostního zasedání Severoatlantické rady symbolicky předal slavnostní kladívko, které šéf NATO používá při zahájení jednání. Severoatlantická rada je nejvyšším orgánem aliance. ...

Kauzu Vidkun odročili. Podnikatel Kyselý nepřišel k soudu, dostal pokutu 40 tisíc

Téměř rok se čekalo na další posun v kauze Vidkun a po úterý se bude čekat dál. Olomoucký vrchní soud totiž odročil plánované projednávání případu kvůli neomluvené absenci obžalovaného podnikatele Ivana Kyselého. Ten za svojí neúčast obdržel od soudu pokutu ve výši 40 000 korun, nové líčení je naplánované na 14. října. ...

Piráti neměli utíkat z boje, míní Lacina. Podle Gregorové šlo o zradu důvěry

Zástupci vládní koalice řešili v debatě Událostí, komentářů situaci kolem odchodu Pirátů z kabinetu. Shodli se na tom, že Piráty z vlády nikdo nevyhazuje. Podle místopředsedy STAN Jana Laciny neměli tak snadno utíkat z boje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že ho situace trápí i kvůli tomu, že na resortech končí i náměstci, kteř ...

Povinné ručení platné až po úhradě. Podmínky pojištění pro řidiče se mění

Povinné ručení je od 1. října platné až po připsání na účet pojišťovny, zatímco dosud ho mohl vlastník vozidla zaplatit zpětně. Na včasnou úhradu bude rovněž důležité dbát i při prodlužování smlouvy. Úlevou pro řidiče naopak může být to, že už nebudou muset s sebou vozit zelenou kartu, a to ani v elektronické podobě. O změnách v zákonech informoval ...

Lipavský oznámil Pirátům odchod ze strany, nesouhlasí s odchodem z vlády

Ministr zahraničí Jan Lipavský potvrdil odchod z Pirátské strany, který avizoval minulý týden. Pirátům to sdělil písemně. Nesouhlasí s odchodem strany z vlády.

Soud s exsoudcem Sovákem se dál protahuje. Ráno krvácel, omlouvá ho obhájce

Hlavní líčení s bývalým soudcem Zdeňkem Sovákem stíhaným za ovlivňování rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze se v úterý nikam nepohnulo. Sovák nepřišel, obhájce to zdůvodnil jeho akutními zdravotními problémy. Údajně nemocný je i další obžalovaný Milan Bíba. Zmařena byla také předchozí jednání, kdy od soudu jednoho nebo druhého odvážela záchranná sl ...

Senátorka Zwyrtek Hamplová požádala o členství v klubu ANO a SOCDEM

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za hnutí Nezávislí) požádala o členství v klubu ANO a SOCDEM. Senátorčino přijetí by posílilo pozici klubu jako třetí nejsilnější frakce v horní komoře Parlamentu. Klub by se měl podle nedělního vyjádření nové senátorky ANO Jany Mračkové Vildumetzové sejít během úterý, vybrat své nové vedení a vyjednávací tým pro ob ...

Muž udusil družku polštářem, vadil mu její křik. Zasloužím trest, řekl soudu

U Krajského soudu v Olomouci v úterý dopoledne stanul 51letý Marcel Kočí, který podle obžaloby ukončil dlouhodobé partnerské hádky a domácí násilí loni před Vánoci vraždou své přítelkyně. Svou partnerku v opilosti ve společném bytě ve Štítech na Šumpersku fyzicky napadl a poté udusil polštářem. K činu se před soudem přiznal. ...

Soud uznal v kauze úniku informací od policie část obžalovaných vinnými

Krajský soud v Brně v úterý uznal deset z 25 obžalovaných v kauze úniku informací od policie vinnými. Předsedkyně senátu Dita Řepková čte rozhodnutí, které má 125 stran. Očekává se, že to bude trvat několik hodin. Obžalovaných bylo původně 28 lidí, u tří soud už dříve stíhání pro neúčelnost zastavil. Obžalovaní vinu vesměs odmítali. ...