Maaxi.cz

Zemřel John Amos, filmový major Grant ze Smrtonosné pasti a bývalý fotbalista

Ve věku 84 let zemřel americký herec John Amos. Hrál ve více než 100 filmech, seriálech či televizních pořadech. Čeští diváci si ho můžou pamatovat coby jednoho z protivníků Bruce Willise ve Smrtonosné pasti 2, či otce filmové snoubenky Eddieho Murphy z filmu Cesta do Ameriky.

Mohlo by vás zajímat

V Izraeli je realita podivnější než scénář, říká o válce producentka seriálu Fauda

Seriály jako Fauda nebo Shtisel podle jejich producentky Danny Stern už jen tak nevzniknou. Poměry v Izraeli se po 7. říjnu totiž dost změnily. „Vybuchující pagery a vysílačky bych neschválila ani ve špionážním dramatu, zdálo by se mi to příliš nereálné,“ dodává v rozhovoru pro iDNES.cz na pražském festivalu KOLNOA, kam dorazila kvůli uvedení svéh ...

KVÍZ: Největší akce v dějinách stěhování. Jak dobře znáte Kulový blesk?

Komedii z tvůrčí dílny Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka známe jako svoje boty, ale stejně se na ni znovu rádi podíváme. Na sobotní odpoledne 5. října ji zařadila Prima, čili bude opět příležitost. A pokud máte pocit, že tento film znáte skrznaskrz, své znalosti si můžete ověřit v kvízu.

RECENZE: Film Prokletí Salemu potvrzuje prokletí adaptací knih Stephena Kinga

Do rozsáhlé série filmových adaptací románů Stephena Kinga přibyla další. V produkci streamovací služby Max vzniklo další zpracování knihy Prokletí Salemu, které bohužel kopíruje neduhy většiny přepisů Kingova díla.

Ještě nejsem, kým chci být. Český film roku je fascinující portrét i nejsoučasnější cesta půlstoletím

Dokumentární film Ještě nejsem, kým chci být představuje osobnost přední české fotografky Libuše Jarcovjákové. Objel řadu světových festivalů a teď je k vidění v domácích kinech. V Česku se navíc silný a originální snímek potkává s fotografčinou retrospektivou v pražském Veletržním paláci.

RECENZE: Coldplay už nemají odvahu přijít s „normální“ písničkovou deskou

Album Moon Music britské kapely Coldplay je exemplárním příkladem toho, jak to dopadá, když se hudebníci ze všech sil a vlastně kontraproduktivně drží „konceptu“. A ten jim přeroste přes hlavu natolik, že nejsou schopni napsat dobré písničky.

Bob Dylan odehraje v Praze tři koncerty. Jako tradičně platí zákaz používání mobilních telefonů

V Česku americký hudebník vystoupil poprvé před 30 lety a od roku 1994 se vrací pravidelně. V pátek startuje jeho série koncertů v pražském O2 universum, která potrvá až do neděle. Bob Dylan ukázal, že texty písní mohou být i básněmi, čímž inspiroval hudebníky po celém světě. Na svých koncertech zakazuje používání mobilních telefonů a komunikuje vý ...

Rapper P. Diddy čelí stovce obvinění. Své oběti bil, znásilňoval a prodával

Slavný americký rapper P. Diddy čelí více než stovce obvinění ze sexuálního násilí, znásilnění nebo sexuálního vykořisťování. Podle zjištění jsou mezi žalujícími také osoby, které byly v době útoku nezletilé. Hudebník svou vinu odmítá.

RECENZE: Nejlepší důvod, proč sledovat Taneční, poskytuje Saša Rašilov

Špičkový tanec a úchvatné róby předvádějí v Tanečních zejména dámy, ale největší ozdobou seriálu Novy je muž, ústřední (anti)hrdina ve skvostném podání Saši Rašilova, který jinak standardní rodinnou zábavu pozvedá o ligu výš.

Zpíval prezidentům, teď čelí žalobě ze znásilnění. Zpěváka Brookse viní kadeřnice

Americký country zpěvák Garth Brooks čelí žalobě kvůli údajnému znásilnění. Obvinila ho žena, která v minulosti pečovala o jeho vlasy a make-up. Tvrdí, že se na ní dopustil násilí v roce 2019 v hotelu v Los Angeles. Brooks, který dříve vystoupil například i na inauguraci Joea Bidena, to důrazně odmítl.

Do Prahy míří UVA kolektiv: Digitální mágové a spolupracovníci Massive Attack, kteří hledají řád v chaosu

Přední britské seskupení digitálních umělců United Visual Artists, které spolupracuje i s legendární kapelou Massive Attack, představuje své vize současného světa na výstavě v Kunsthalle Praha. Ta startuje 10. října zároveň se Signal Festivalem.

V USA je velké téma UFO, pro mě je vesmír především velká prázdnota, říká umělec Jiří Příhoda

V poslední době vytváří hlavně moderní architektonické zásahy do historických sálů i přírody v podobě příbytků hrajících si s perspektivou a světlem. Přitom se ale Jiří Příhoda zajímá i o limity lidského poznání nebo existenci mimozemských civilizací. Jak jeho tvorbu ovlivňuje prostředí Nového Mexika, kde poslední roky žije, a jakým způsobem jej př ...

Apokalypsa, kterou si přejete. Co bude dělat AI, až tu nebudeme?

Co se stane s umělou inteligencí, když začne žít svým vlastním životem ve světě bez lidí? Tak zní hlavní téma nadžánrové novinky Slunce, kterou do pražského divadla Archa+ na příští týden chystá soubor Burkicom okolo režisérky Jany Burkiewiczové.

Signal Forum: týden do zahájení, nepropásněte poslední vstupenky

Praha se již připravuje na další ročník Signal Festivalu, největšího festivalu digitální a kreativní kultury u nás. Ten letošní dvanáctý s sebou přináší novinky jako atraktivní trasy centrem Prahy nebo přes Pražský hrad. Další velkou novinkou je nová konference Signal Forum, která festivalový ekosystém rozšiřuje o edukační a networkovací platformu ...

S příběhem rodinné vraždy se vrací série Monstrum. Proč vidět nový hit Netflixu, i když vám rozhoupe půdu pod nohama?

Je fascinující, čeho jsou lidé na sobě schopni – a jak snadno se dokážou změnit v monstra. I o tom je návrat mrazivé netflixové série Monstrum, tentokrát pojednávající skutečný příběh vrahů Lylea a Erika Menéndezových z devadesátých let, kteří zavraždili své rodiče. Publikum ale ještě víc než brutální vražda šokuje, jak si s ním budou pohrávat sami ...

Designové mládí v Praze. Pět tipů, co nevynechat na letošním Designbloku

Ve středu v Praze začíná šestadvacátý ročník Designbloku. Festival designu a módy zavede návštěvníky na Pražský hrad, do Uměleckoprůmyslového muzea, Bastionu Florenc a Muzea Prahy. Tématem letošní přehlídky je Mládí. Přinášíme pět tipů, co letos na Designbloku nevynechat.

My dva jsme Amerikánky! Režisér Tauš a jeho životní inspirace Zdena o životě v dětském domově a na ulici, o filmu, lásce a naději

„Dětský domov se pro mě stal domovem. Byla jsem v pěstounské péči a z ní jsem jako asi jediný člověk na světě utíkala zase zpět do děcáku,“ říká ve společném rozhovoru s režisérem Viktorem Taušem Zdena Vrbová, předloha filmové Amerikánky, která minulý týden vstoupila po letech příprav do českých kin.

„Miláčku, nedělej čaj, zůstaň a dýchej tady se mnou.“ Na novém albu David Gilmour zapojil celou rodinu včetně své životní lásky

Nové album Davida Gilmoura Luck and Strange oživuje ducha Pink Floyd, ale v první řadě je rodinnou záležitostí. Na Gilmourově hlasu už je znát, že mu táhne na osmdesátku, ale věk neubral nic z jeho vitality a kreativity. A příběh lásky za ním už mu jen dodává na síle.

Nevěřte náhodným známým z dovolené. Horor Nepřivolávej nic zlého s Jamesem McAvoyem vám vysvětlí proč

V půlce září vstoupil do českých kin americký horor Nepřivolávej nic zlého. Remake dva roky starého dánského snímku sklízí dobré recenze a s rozpočtem 15 milionů dolarů už utržil více než trojnásobek. Hrdiny filmu jsou členové rodiny Daltonových, která přijme pozvání na farmu od charismatického Paddyho. Jejich dovolená se ale postupně změní v noční ...

Jak voní modrá barva? Jana Bernartová bude na Signalu malovat tekutými krystaly na digitálním plátně

I obyčejný displej může vypadat jako pestrý krasohled, upozorňuje svou LED instalací na Starém Městě v rámci nadcházejícího Signal Festivalu Jana Bernartová. Umělkyni zajímá zobrazení a vnímání barev na různých digitálních zařízeních, přičemž se zaměřuje především na modrou záři monitorů.

Šašek a královna (popu): Film Joker se s Lady Gaga změnil v rozpačitý muzikál, nebude vám z něj ale do zpěvu

Joker je zpět. I přes četná ujištění režiséra Todda Phillipse, že je příběh traumatizovaného Arthura Flecka uzavřenou kapitolou, vstupuje pět let po premiéře Jokera do kin pokračování nesoucí podtitul Folie à Deux. To je ale především propadem do hlubin prázdných klišé a banalit.

TRENDY V KLIPECH: Paris Hiltonová se vrátila k muzice, přemluvila ji Sia

Paris Hiltonová se nevzdala snu prosadit se coby zpěvačka a po osmnácti letech vydala své druhé album. S novým klipem BBA teď v KitKat Óčko Chart bojuje proti novinkám od Billie Eilish, českého rappera Refewa nebo youtubera, který si říká Martin Creep.

RECENZE: Otello ve Státní opeře je spíš ke koukání. Aspoň občas

Nová inscenace Verdiho Otella, kterou pražské Národní divadlo uvedlo ve Státní opeře, nabízí některé působivé obrazy a detaily. A věčnou otázku, co je to vlastně zpěv.

Dcera národa, ne asi. ‚Příběh Zdeňky Havlíčkové byla strašná škoda nechat ležet,‘ říkají tvůrci nové série

Čerstvě oceněná zvláštním uznáním na brněnském festivalu Serial Killer vstoupila na naše malé obrazovky Dcera národa. Moderně stylizovaná výpravná minisérie o osudech Zdeňky Havlíčkové, dcery spisovatele Karla Havlíčka Borovského, je prvním českým seriálem z produkce společnosti CANAL+. Národní obrození v něm nachází svou dost možná první romantick ...

Od táty jsem se nejdřív potřeboval oddělit, vzpomíná herec Ondřej Rychlý

Na jevišti ze sebe nechává všechno. Ať už hraje Ichareva v klasice Hráči v Činoherním klubu nebo Petronela v soudobém muzikálu Anděl Páně v Hudebním divadle Karlín. Herec a muzikant Ondřej Rychlý v rozhovoru s Monikou Zavřelovou promluvil nejen o tom, ale také o umělecké spolupráci se svou ženou Terezou Rychlou Krippnerovou nebo tatínkem Petrem Ryc ...

RECENZE: Velký Pán přináší do kin loutkovou bondovku s koncertem

Před devíti lety měl premiéru Malý Pán, nyní na něj navazuje Velký Pán. Přichází se stejnými postavami, stejným týmem i stejným přesvědčením, že originální spojení klasických loutek na vodicích nitkách s prostředím skutečného lesa stvoří více než zajímavý unikát.

Po bídném jaru rekordní prázdniny. Do českých kin přišlo v létě nejvíc lidí za čtvrt století

Covid, hollywoodské stávky i útlum domácí produkce zamíchaly s divácky silnými a slabými měsíci. Zatímco před pandemií býval tradičně nejsilnější prosinec, poslední roky se do kin nejvíc chodí v červenci a srpnu.

Lékař obviněný kvůli smrti herce Matthewa Perryho se přiznal, že prodával ketamin. Dostane nižší trest

Jeden z lékařů obviněných v kauze loňské smrti amerického herce Matthewa Perryho se přiznal, že nelegálně distribuoval drogu ketamin. Stal se tak již třetím člověkem z pěti obviněných, který se doznal ke spáchání trestného činu souvisejícího s úmrtím někdejší hvězdy seriálu Přátelé, informovaly agentury AP a Reuters. ...

Český dirigent Jakub Hrůša získal dva ‚Oscary klasické hudby‘, za operu a koncertní záznam roku

Dirigent Jakub Hrůša proměnil obě své nominace v prestižních hudebních cenách Gramophone. V „Oscarech klasické hudby“, které udílí britský měsíčník Gramophone, nahrávky s jeho účastí uspěly v kategoriích Opera a Concerto. V kategorii Opera porota ocenila záznam opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová a v kategorii Concerto zvítězilo album skladeb Benjami ...

Joker šílí podruhé, tentokrát i láskou. Nový film s rozšklebeným antihrdinou přináší dávku nekorektního výsměchu

Zdá se, že konec roku bude divoký, prohlásil režisér Todd Phillips v propagační kampani svého nového filmu Joker: Folie à Deux. Dá se to od něj chápat jako dvojsmysl. Jednak bude sledovat, jak se jeho originálnímu počinu povede v kinech, jednak...

Umělkyně připodobnily Rusko k Islámskému státu. Odpykají si šest let

Verdikt šest let vězení za schvalování terorismu si letos v Rusku vyslechly dvě ruské umělkyně za oceňovanou divadelní hru Finist, jasný sokol. Ta přitom pojednává o ženách provdaných za islámské bojovníky. Takzvaná „Divadelní kauza“ překvapila celý kulturní svět. Pražské Divadlo X10 uvede ve středu večer v Knihovně Václava Havla scénické čtení toh ...

RECENZE: Zpívající zamilovaný Joker 2 opakuje, co už pět let víme

Jestli se před pěti lety Joker stal zjevením, světovým hitem i filmařskou parádou oceněnou dvěma Oscary, jeho nynější pokračování Joker: Folie a Deux vzbuzuje řadu nevěřícných proč. Proč opakuje minulost, proč se tu zpívá a proč vlastně vznikl.

Rozhlasoví symfonici završí projekt opery Tristan a Isolda. Posluchači ji uslyší i v přímém přenosu Vltavy

V pondělí 7. října dovrší Symfonický orchestr Českého rozhlasu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina několikasezonní projekt opery Richarda Wagnera Tristan a Isolda. V čele s šéfdirigentem Petrem Popelkou přinesla každá z dosavadních sezon jedno dějství díla. To poslední budou mít posluchači také šanci si poslechnout prostřednictvím přímého přenosu ...

‚Už tu nejsou žádní civilisti. Kdo má rozum, nezůstane.‘ Film Válečný zpravodaj představuje trailer

Jaké to je žít v neustálém strachu, když slyšíte dopady raket? A dá se na válku zvyknout? Dokument Válečný zpravodaj přináší pohled na život a práci jednoho z nejvýznamnějších českých reportérů na Ukrajině Martina Dorazína. Vypráví ale také o osudech lidí, které válka přímo zasáhla, a nabízí pohled zblízka na současný konflikt. ...

Už jsem sama za sebe. S dědečky bych si ale ráda popovídala, říká Antonie Formanová

Udělat z tragického osudu mladé dívky marketingový nástroj uměli už obrozenci, odhaluje nový seriál Dcera národa o dceři K. H. Borovského. O tom, jak se žije se slavným příjmením, věděla své Zdeňka Havlíčková a ví to i její představitelka Antonie Formanová. Nejen o tom promluvila v Rozstřelu.

Výjimečné místo, rok a půl příprav a splněný jeden velký sen. Lenny zazpívala v Obecním domě

Komorní atmosféra, majestátní prostory Smetanovy síně Obecního domu a známé i méně známé songy. Zpěvačka Lenny si splnila jeden velký sen, na kterém začala pracovat před více než rokem a půl, a společně s několikačlenným orchestrem zazpívala na prknech, kde popová hudba doma úplně tak často není.

RECENZE: Na vlastní peří. Formani nachystali další působivou podívanou

Působivou technickou, pohybovou a vizuální podívanou je novinka Divadla bratří Formanů nazvaná Ptačí sněm. Oblíbená bratrská dvojice v ní nechá publikum zúčastnit se mytického putování ptáků. Jejich cestu za novým králem zažijí diváci v na míru vybudovaném stanu doslova na vlastní peří. Víc než podívanou by ale od novinky čekat neměli. ...

U první role mi změnili jméno a Milena už mi zůstala, vzpomíná Steinmasslová

Na jaře získala Českého lva za svou dosud poslední filmovou roli milující a oddané matky, která ve filmu Němá tajemství bojuje za svého syna postiženého vážným úrazem mozku. Podařilo se jí také zrealizovat vysněný projekt – představení o surrealistické malířce Toyen. „V naší inscenaci balancujeme na pomezí reality, snu a poezie. Ale samozřejmě jsme ...

Prima nasadí koncem října premiérové seriály Hrdina a Kamarádi

Prima do konce roku uvede ze svých chystaných novinek krimiseriál Hrdina či rodinný seriál Kamarádi, na platformě prima+ pak pokračování cyklu Bez lítosti 2 nebo minisérii o složité cestě k rodičovství Náhradníci.

Poslední Simpsonovi? Nový díl seriálu vyděsil diváky a zklamal Toma Hankse

„Poslední díl Simpsonových“ – to se dozvěděli diváci, kteří sledovali úvodní epizodu aktuální řady populárního amerického seriálu. Začátek dílu okamžitě vyvolal bouřlivé reakce na internetu. Sledující ovšem brzy pochopili, že tvůrci si nejspíš tradičně v „simpsonovském“ duchu pouze pohrávají se seriálovými klišé. ...

Inovativní restaurování. Bakterie pomáhají obnovit fresky ve Valencii

Dvě generace jedné rodiny spojily své síly v inovativním projektu na záchranu uměleckých děl pomocí bakterií. Mikrobioložka Pilar Boschová a její matka, restaurátorka Pilar Roigová, společně pracují na obnově cenných fresek v jednom z nejstarších kostelů ve Valencii.

Sny o meziplanetárním cestování jsou toxické, říká velikán minimalismu Gormley

Britský sochař sir Antony Gormley se po několika letech vrátil do Prahy kde společně s Pavlou Melkovou uspořádal v Rudolfinu výstavu, která upozorňuje na palčivé problémy současného světa. Podle velikána plastiky a držitele řady prestižních ocenění jsou jimi otázky migrace, klimatické změny či rozdílů v bohatství. Výstava trvá do 5. ledna příštího ...

Srdce nehasnou, fanoušci nezapomínají. Pět let bez Karla Gotta

Mnohonásobný „zlatý slavík“ podlehl zhoubné nemoci před pěti lety, 1. října 2019. Na jeho hrob na pražských Malvazinkách přišly zapálit svíčku i jeho fanynky, které na koncerty jezdily od sedmnácti let. V listopadu se bude konat vzpomínkový koncert a příští rok by se mělo otevřít nové Gottovo muzeum. K výročí úmrtí vyšla také kniha Příběhy skryté z ...

Na kanibala Dahmera navazují Monstra, která rozstřílela své rodiče

Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových. Tak zní český název vysoce očekávaného televizního počinu, který vévodí aktuálním žebříčkům na streamovací platformě Netflix. Americký krimi seriál popisující skutečné události brutální vraždy rodičů jejich dvěma syny navazuje na veleúspěšnou sérii o sériovém vrahu Dahmerovi. ...

KVÍZ: Korunou si hodím. Jak dobře znáte přejaté písně v podání Karla Gotta?

V úterý 1. října 2024 uplynulo pět let od smrti zpěváka Karla Gotta, bez diskuse jedné z nejvýraznějších osobností české i československé populární hudby. Kromě přímo pro něj složených písní se v jeho repertoáru našlo i nemálo převzatých. A právě těch se týká tento kvíz.

Tenhle film není pro každého, ale každý by ho měl vidět. Amerikánka vás zasáhne přesně tam, kde má

Před půl rokem, na jaře, jsme seděli u režiséra Viktora Tauše doma, dívali se z okna na Petřínské sady a on mi vyprávěl o osudovém setkání s Amerikánkou. Úplně upřímně, bez zbytečných příkras a často v detailu, až mi naskočila husí kůže. Potkali se...

SOUTĚŽ: Žít hořkosladce jako v blues. Vyhrajte audioknižní verzi Škvoreckého Prima sezóny

S podtitulem Text o nejdůležitějších věcech života vyšla k letošnímu 100. výročí narození spisovatele Josefa Škvoreckého audioverze jeho Prima sezóna. Role autorova alter ega Dannyho Smiřického se ujal herec Jan Meduna. O audioknihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

RECENZE: Jazz a muzikál zní na albu Harlequin od Lady Gaga zlověstně

Neočekávaně, jako překvapení, se v pátek 27. září objevilo nové album Lady Gaga nazvané Harlequin. Jak už ale název napovídá, nejde o desku s novým materiálem, ale kolekci muzikálových a jazzových standardů, které se vážou k filmu Joker: Folie a Deux.

Předplatné Tady Vary láká milovníky kina na premiéry Jokera nebo Anory

Festivalovou atmosféru mohou i letos návštěvníci českých kin nasát díky projektu Tady Vary. S předplatným prožijí předpremiéry deseti očekávaných filmů postupně každou jednu středu v měsících od října do června, a to i s červeným kobercem, úvodem s hosty nebo následnou diskusí s tvůrci. Zapojeno je 73 kin v celé zemi a promítání běží vždy ve stejný ...

Český rozhlas vybral na dobročinném koncertě tři miliony korun. Další peníze přidají i jeho symfonici

Během sobotního dobročinného koncertu Českého rozhlasu se na pomoc domovům pro seniory, které poškodily povodně, vybraly tři miliony korun. I pondělní zahajovací koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu bude benefiční. Vybranou částku odhaduje ředitel SOČR Jakub Čížek na půl milionu korun. Zároveň v premiéře zazní symfonická báseň Continuo s ...

RECENZE: Co je doma, to se počítá aneb Boučková za sto procent

Tereza Boučková vydala novou knihu, román Dům v Matoušově ulici. A řekněme to rovnou: je to nejsilnější, nejangažovanější – a taky nejlepší kniha, co tahle zkušená autorka, spjatá s tituly jako Indiánský běh nebo Rok kohouta, po roce 1989 vydala.