Maaxi.cz

Umělá inteligence Xiaomi ovládá češtinu a slovenštinu. Poradí si s překlady, textem i nahraným hlasem

Umělá inteligence, neboli AI, je bezpochyby nejomílanější slovní spojení letošního roku ve světě mobilních technologií. Každý výrobce smartphonů se zaklíná AI a představuje různé formy umělé inteligence na svých telefonech, od jednoduchých funkcí až po propracované jazykové modely. Pro ...

Mohlo by vás zajímat

Všichni čekají nový Switch, a Nintendo místo něj představí budík

Z ESG se nepůjde vymluvit nebo to „po švejkovsku ošéfovat“, říká Pavel Nejman z České spořitelny

Hlavně nestrkat hlavu do písku a nečekat, až se vlna převalí. Přesně to vzkazují českým firmám odborníci v rámci ESG a povinného nefinančního reportování, které nově nařizuje EU. Článek Z ESG se nepůjde vymluvit nebo to „po švejkovsku ošéfovat“, říká Pavel Nejman z České spořitelny se nejdříve objevil na CzechCrunch. ...

Bob Dylan s tváří Timothéeho Chalameta řádí v novém traileru. V minulosti ho hrála i Cate Blanchett

Úplně neznámý je životopisné drama o začátcích Boba Dylana od režiséra filmů Logan: Wolverine nebo Le Mans '66. V hlavní roli Timothée Chalamet. Článek Bob Dylan s tváří Timothéeho Chalameta řádí v novém traileru. V minulosti ho hrála i Cate Blanchett se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Populární doména .io je v ohrožení. Kvůli předání několika ostrovů jí hrozí zánik 

Nad budoucností zkratky .io visí otazník. Doména, po které v posledních letech často sahaly služby, které chtěly znít futuristicky či technologicky, dost možná bude muset zaniknout, může za to nenápadná geopolitická změna v Indickém oceánu. Byť doména .io působí genericky, jako zkratka na úrovni ...

Dacia přichází s očekávanou novinkou Bigster. Větší brácha Dusteru je důstojnou konkurencí i pro Kodiaq

Dacia přichází s novinkou, která by mohla bodovat i u českých řidičů. Bigster přiváží zajímavý design i atraktivní nabídku pohonů. Článek Dacia přichází s očekávanou novinkou Bigster. Větší brácha Dusteru je důstojnou konkurencí i pro Kodiaq se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Kauza P. Diddyho dál bobtná. Přidala se podezření z vraždy rapperů Tupaca a Notorious B.I.G.

Rapová legenda Sean Combs alias P. Diddy je ve vazbě a obvinění se vrší. Rodina zavražděného Tupaca Shakura nechá znovu prošetřit jeho smrt. Článek Kauza P. Diddyho dál bobtná. Přidala se podezření z vraždy rapperů Tupaca a Notorious B.I.G. se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Máme skoro 30 let starý ceník Alzy. Na nový počítač tehdy padly minimálně dvě měsíční mzdy

V listopadu to bude 30 let od založení Alzy (dříve Alzasoftu) a firma se už pomalu připravuje na oslavu jubilea. V archivu přitom našla starý ceník jedněch z prvních počítačů, které tehdy skládala. I ten největší lowend stál začátkem roku 1997 přes 18 tisíc bez operačního systému, průměrná mzda ...

Dekarbonizace výroby či zelené technologie. Na konferenci Vyspělé Česko se propojí firmy, stát i vědci

První ročník akce, která řeší energetiku, financování inovací nebo biodiverzity, se uskuteční 7. listopadu v Praze. Článek Dekarbonizace výroby či zelené technologie. Na konferenci Vyspělé Česko se propojí firmy, stát i vědci se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Evropská komise připravuje digitální pas. Zrychlí kontroly na hranicích, fyzický pas ale kompletně nenahradí

Evropská komise připravila plány pro budoucí digitální pas • Zrychlí kontroly na hranicích a nafotíte jej sami telefonem • Nebude se však jednat o kompletní náhradu fyzického pasu

Kvalitní informace o počasí stále na očích. Počasí & radar home 3 je meteodisplej, který to trochu přehání s cenou

Populární aplikace Počasí Radar ( Android , Apple iOS ) nabývá fyzickou podobu. Říkají tomu meteodisplej, jmenuje se počasí radar home 3 , má 10,1" IPS displej a mateřská firma jej už několik let prodává v sousedním Německu, takže by mělo jít o ověřený koncept. [********************] ...

Nejsem Satoshi, odmítá Peter Todd závěry dokumentu HBO, že je mýtickým tvůrcem Bitcoinu

HBO tvrdí, že odhalilo identitu tvůrce kryptoměny Bitcoin Satoshiho Nakamota. Důkazy o tom má přinést dokumentárním film „Money Electric: The Bitcoin Mystery“. Oním tajemným mužem, který má stát za zrodem nejpopulárnější kryptoměny, má být komunitou uznávaný vývojář bitcoinového jádra Peter Todd.

Budník a J&T kupují další českou IT firmu, Thein díky M-COMu posílí v kyberbezpečnosti

Investiční skupina Thein Digital Tomáše Budník a J&T kupuje další IT firmu. Tentokrát jde o M-COM, v němž Thein získal stoprocentní podíl od dosavadního majitele Radka Erbena.

QR platby Qerko získaly od ČNB licenci platební instituce a zaznamenaly 1,2 milionu uživatelů

Česká služba Qerko rozšířila dosavadní licenci poskytovatele platebních služeb malého rozsahu od České národní banky na licenci platební instituce. Nyní může expandovat do dalších zemí Evropské unie.

Nobelisté v oblasti chemie navrhovali a předpovídali strukturu proteinů

Ve švédském Stockholmu pokračovalo během úterka udělování Nobelových cen. Třetí z prestižních medailí získali David Baker, Demis Hassabis a John B. Jumper. Všichni se zabývali trojrozměrnou strukturou základních molekul života – proteinů.

Tuzemskou e-commerce čeká letos růst. Tržby některých e-shopů poskočí o více než deset procent

Letošní rok skončí pro tuzemskou e-commerce scénu. Některé e-shopy zaznamenávají nárůst už třetí kvartál po sobě. Na konferenci E-Bussines Forum 2024 se na tom shodli představitelé vybraných online obchodů – například místopředseda představenstva Alza.cz Petr Bena nebo výkonný ředitele Slevomatu Tomáš Braverman.

Tuzemskou e-commerce čeká letos růst. Tržby některých e-shopy poskočí o více než deset procent

Letošní rok skončí pro tuzemskou e-commerce scénu. Některé e-shopy zaznamenávají nárůst už třetí kvartál po sobě. Na konferenci E-Bussines Forum 2024 se na tom shodli představitelé vybraných online obchodů – například místopředseda představenstva Alza.cz Petr Bena nebo výkonný ředitele Slevomatu Tomáš Braverman.

Recenze Sony WF-C510. Výborná levná sluchátka s dlouhou výdrží a kvalitním zvukem

Jürgen Klopp míří do Red Bullu. Hvězdný trenér bude šéfovat jeho globální fotbalové divizi

Bývalý německý fotbalista a jeden z nejuznávanějších trenérů bude dohlížet na pět týmů, které Red Bull vlastní. Článek Jürgen Klopp míří do Red Bullu. Hvězdný trenér bude šéfovat jeho globální fotbalové divizi se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Recenze deskové hry Duna: Válka o Arrakis. Dobuďte pouštní planetu, nebo přijde váš konec

Jednou z velkých letošních událostí na české deskoherní scéně bylo vydání strategické hry Duna: Válka o Arrakis, která rozšiřuje už tak dost početnou rodinu her z univerza Duny.

HBO odhaluje autora bitcoinu pod komíny české železárny. K reálné identitě Satoshiho Nakamota je ale stále daleko

Na streamovací službě Max čerstvě najdete dokument Tajemství bitcoinu ( odkaz na Max ) . V produkci HBO ho natočil režisér Cullen Hoback, který už ve svých předchozích dílech několikrát zabrousil do digitálního světa. Hlavním tahákem dokumentu má být údajné odhalení autora bitcoinu, který se od ...

Plán demonopolizace vyhledávání Googlem je na stole

Právníci amerického ministerstva spravedlnosti představili plán, jak se vypořádat se soudně konstatovaným monopolem Googlu a obnovit konkurenci na trhu vyhledávačů. V 32stránkovém dokumentu navrhují sadu opatření zahrnujících od dohledu nad chováním společnosti až po nucený odprodej části podnikání.

Vyhledávací monopol sílí. Americká vláda zvažuje, že by nařídila rozdělení společnosti Google

Naposledy se americká vláda pokoušela rozdělit velkou technologickou společnost před 20 lety. U Microsoftu se to nepovedlo. Co teď Google? Článek Vyhledávací monopol sílí. Americká vláda zvažuje, že by nařídila rozdělení společnosti Google se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Dětský hit Roblox má problém. Pedofily a podvodné počty, hlásí firma, která sestřelila falešné tahače Nikola

Fejkové počty uživatelů, žádné zásahy proti zneužívání dětí, mizivá kontrola kontroverzního obsahu. Shoří další přefouknutá vzducholoď? Článek Dětský hit Roblox má problém. Pedofily a podvodné počty, hlásí firma, která sestřelila falešné tahače Nikola se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Dimensity 9400 výrazně zlepšil výkon a efektivitu. Využívá čtyři superjádra, možná ho použije Samsung

Maximální výkon a vylepšená energetická efektivita • Qualcomm bude mít co dělat, aby jej alespoň dorovnal • Dimensity 9400 by se mohl objevit v řadě Galaxy S25 od Samsungu

Výstřižky ve Windows už nemusí ukládat obrázky a videa do výchozí složky. Vyberete si tu svou

**Výstřižky podporují změnu složek pro ukládání obrázků a videí **Funkci najdete v programu od verze 11.2408.15.0 **Nové Výstřižky postupně míří do všech instalací Windows 11

Androidy v Česku dostaly ochranu proti krádeži. Poradíme, jak funkci zapnout

Androidy v Česku dostaly ochranu proti krádeži • Google však tři klíčové součásti (opět) nezapíná automaticky • Poradíme, kde hledat, a co byste měli udělat co nejdříve

Nejmodernější Wi-Fi už není luxusní zboží. Mercusys MR47BE je rychlý a spolehlivý, k tomu nabízí i něco navíc

První routery s podporou wi-fi 7 stály kolem dvaceti tisíc a domácím uživatelům neměly moc co nabídnout. Na trhu už jsou ale modely, které stojí pár tisíc. Router s ošklivým označením ME47BE značky Mercusys byl chvíli nejlevnější na trhu, a tak jsme...

Je libo nealko gin nebo víno? Poptávka po náhražkách drinků roste. Tohle jsou naše dojmy po ochutnávce

Redakce CzechCrunche ochutnala nealko drinky – od vína po gin. Zjistili jsme, co stojí za to i které náhražky alkoholu je lepší nezkoušet. Článek Je libo nealko gin nebo víno? Poptávka po náhražkách drinků roste. Tohle jsou naše dojmy po ochutnávce se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Tesla přichází s historickým zlevněním Modelu 3 a jeho novou verzí. Na jedno nabití dojede až k moři

Tesla prolomila magickou hranici. Model 3 je dostupný za méně než jeden milion korun. S dotací je jeho cena ještě zajímavější. Článek Tesla přichází s historickým zlevněním Modelu 3 a jeho novou verzí. Na jedno nabití dojede až k moři se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Penta chce na Florenci stavět do pěti let. Do území za Masaryčkou investuje 20 miliard korun

K pozemkům na pražské Florenci přišla společnost Marka Dospivy díky koupi ČSAD Praha holding. Stala se tak i vlastníkem autobusového nádraží. Článek Penta chce na Florenci stavět do pěti let. Do území za Masaryčkou investuje 20 miliard korun se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Celý rozsah IP adres Wedosu se dostal na blacklist, zákazníkům se ztrácela pošta

Podle vysvětlení hostingu šlo o penalizaci za tři izolované kyberincidenty. Zkušenosti oslovených expertů ukazují, že může jít o vážnější problém.

Regulace fakt není pro firmy pohoda jazz

Novinky obsažené v návrhu zákona o kybernetické bezpečnosti přinesou zásadní administrativní a byrokratické náklady nad rámec další přísné regulace, říká zástupce sdružení poskytovatelů připojení.

Má stejný panel, ale jiný obraz. Kvalitu televizoru stále víc určují algoritmy

Dva televizory s totožným zobrazovacím panelem, jeden však s výkonnějším procesorem, na kterém běží algoritmy vytrénovaných AI modelů. A úplně jiný výsledný obraz. Novinka společnosti Philips jasně ukazuje, jakou roli má u televizorů výkon procesorů a „neviditelný“ software.

I do vašich Windows přichází nová várka změn. Podzimní aktualizace je tady

Na počítače s Windows 11 míří další várka změň a nových funkcí. Tentokrát těch opravdu významných vylepšení není tolik. I tak update rozhodně stojí za instalaci a přechod na nejnovější verzi operačního systému společnosti Microsoft. Pojďme se podívat na to, co se změnilo.

Nanonástřik ochrání elektroniku před bakteriemi i špínou na několik let

Klávesnice počítače, tablety, to jsou spotřebiče, kterých se dotýkáme několikrát za den. Mobil někteří lidé prakticky nedají z ruky. Ač si to nemusíme uvědomovat, tato zařízení jsou vysoce kontaktní, a tím i riziková kvůli vysoké mikrobiální náloži, jako jsou bakterie, viry i plísně. Japonská nanotechnologie TiZonic od společnosti NanoZone nabízí n ...

Softwarová sklizeň (9. 10. 2024): spočítejte si BMI a nastavte MIDI klávesy

Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vypočítáme index tělesné hmotnosti (BMI), pohrajeme si s MIDI klávesami, všechno si ručně spočítáme a spojíme si PDF dokumenty.

MicroK8s: tři roky zkušeností s Kubernetes v Ubuntu

V článcích na internetu často narazíte jen na krátkodobé zkušenosti. Proto jsem se rozhodl podělit o svou tříletou zkušenost s Kubernetes řešením MicroK8s od Canonicalu, abyste věděli, co očekávat a na co si dát pozor.

Recenze sluchátek Sony WF-C510. Výborná levná sluchátka s dlouhou výdrží a kvalitním zvukem

[RateBox: {"rate":"9","ratetext":"","plus":"Malé rozměry sluhcátek i pouzdra;Kvalita zvuku;Velmi pohodlné;Cena;Dlouhá výdrž (11 hodin)","minus":"Působí levněji, než předchůdce;Nemají ANC (pro ...

Jak dojet z jihu na sever Prahy na kole? Jde to i s minimem aut v zádech a jen s jedním krpálem

Vyzkoušeli jsme netradiční cestu napříč Prahou: z Vraného nad Vltavou až do Čakovic. Mezi pomyslným jižním a severním pólem Prahy leží 42 kilometrů. Článek Jak dojet z jihu na sever Prahy na kole? Jde to i s minimem aut v zádech a jen s jedním krpálem se nejdříve objevil na CzechCrunch.

První Red Dead Redemption se po 14 letech konečně dostane na PC. Rockstar hru vydá na konci října

Obchod Google Play se otřese v základech. Už za měsíc si z něj stáhnete další aplikační obchody

Google Play byl léta dominantním obchodem na Androidu • Možná i proto, že jste přes něj nemohli nainstalovat jiný obchod • Soud v USA však rozhodl o opaku, a Google čekají velké změny

Novým ministrem průmyslu a obchodu je Lukáš Vlček

Premiér Petr Fiala uvedl do úřadu nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka. Dosavadní poslanec za STAN ve funkci nahradil Jozefa Síkelu, který se má stát zástupcem České republiky v Evropské komisi.

Nobelovu cenu za fyziku získali dva vědci, kteří přispěli k vývoji strojového učení a AI

John Hopfield a Geoffrey Hinton. To jsou letošní laureáti Nobelovy ceny za fyziku. Podle švédské Královské akademie věd ji získali za vývoj metod, které jsou základem pokročilého strojového učení, zejména za pokrok v umělých neuronových sítích, na kterých stojí dnešní umělá inteligence (AI).

Word při uložení soubor smaže. Naštěstí ho najdete v koši

**Textový procesor Word ve verzi 2409 postihuje chyba **Některé dokumenty se při lokálním uložení smažou **Naštěstí je najdete v koši a problémům se můžete vyhnout

Za skoro 40 let nikdo nedohrál Tetris do poslední úrovně. Teď to dokázal šestnáctiletý kluk

Mladý rekordman dosáhl v Tetrisu pro konzoli Nintendo Entertainment System 255. levelu. Ale vyžadovalo to drobnou úpravu hry, aby ji vůbec bylo možné dohrát. Článek Za skoro 40 let nikdo nedohrál Tetris do poslední úrovně. Teď to dokázal šestnáctiletý kluk se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Vodafone uzavřel smlouvu s Googlem. Do nabídky zařadí telefony Pixel a slibuje chytřejší služby na bázi AI

Vodafone uzavřel desetiletou dohodu v hodnotě miliardy dolarů s Googlem. Telekomunikační společnost chce díky tomu nabídnout svým zákazníkům v Evropě a Africe služby postavené na nejmodernější umělé inteligenci, včetně řešení Google Cloud. Spolupráce se dotkne patnácti zemí, kde Vodafone přímo ...

Applu unikl nejnudnější notebook, jaký si dovedete představit

Někdy koncem tohoto měsíce bude mít Apple podle Marka Gurmana akci, na níž představí další generaci počítačů postavených kolem rodiny čipů M4. Od 1. listopadu se pak mají začít prodávat nové MacBooky Pro, Macy mini, iMacy a dorazí i vylepšený iPad mini. Jedna z novinek, 14" MacBook Pro, je teď ...

Zadržen třetí největší distributor dětského porna na světě. Čecha měla FBI v hledáčku desetiletí

Pražská policie dopadla jednoho z největších distributorů dětské pornografie na světě. Jednalo se o staršího Čecha, který dříve získal i americké občanství. V 80. letech ho zámořská média popisovala jako „elektronického génia“. Policie o tom informovala v tiskové zprávě.

Živě: Siemens propojuje výrobní a informační technologie

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 uvádí společnost Siemens nejnovější produkty a řešení, které se zaměřují na propojení informačních (IT) a výrobních technologií (OT). Konektivita, kybernetická bezpečnost a využití digitálních dvojčat a...

Přemýšlel, co s ožvýkanými zubními kartáčky. Nápad poslal šéfovi Curaproxu a ten obratem kývnul

Michal Klaška se rozhodl přetvářet kartáčky od Curaproxu na psací pera. V hlavě navíc nosí spoustu nápadů, co dalšího by šlo upcyklovat podobným způsobem. Článek Přemýšlel, co s ožvýkanými zubními kartáčky. Nápad poslal šéfovi Curaproxu a ten obratem kývnul se nejdříve objevil na CzechCrunch.