Maaxi.cz

Nick Cave uchvátil Prahu, čas nebeského království se kvapem blíží

Nick Cave se svými Bad Seeds se na svém čtvrtečním koncertě v pražské O2 areně i po dvou letech od své poslední návštěvy dočkal nadšeného přijetí. S diváky byl v neustálém kontaktu a jeho koncert patřil mezi ty nejsilnější, které na české půdě dosud odehrál.

Mohlo by vás zajímat

TRENDY V KLIPECH: Marek Ztracený do svatebního klipu obsadil své fanoušky

Rok a půl čekali fanoušci Marka Ztraceného na nový song a dočkali se písně, která má ambici stát se hymnou novomanželů. Ztraceného svatební klip nyní zabojuje v KitKat Óčko Chart proti novinkám od Shakiry, skupiny Imagine Dragons nebo bývalého moderátora hitparády Canna.

Příběh Dukly Jihlava rozbruslí Horácké divadlo. V roli Holíka lidé uvidí herečku

Když se řekne Jihlava, mnohým se vybaví legendární hokejový klub, který svého času sbíral jeden titul za druhým a hrála v něm ta největší hokejová esa. Dukle Jihlava, fenoménu, který pobláznil nejednoho sportovního fanouška, ale utvářel i identitu města, se věnuje nová divadelní hra, která má v sobotu premiéru v Horáckém divadle. Má prostý název – ...

Média lžou, pojďme se tomu zasmát. Jan Hřebejk má s Výjimečným stavem vysoké ambice, snahou o crazy komedii si je ale kazí

Jan Hřebejk se už před drahnou dobou přeorientoval z tvůrce nostalgických komedií či historických dramat v autora filmů, které se snaží promlouvat k české současnosti a jejím aktuálním výzvám a tématům. Ve Výjimečném stavu se ke komedii vrátil – výsledek je ale rozpačitý.

RECENZE: Když sportu vládne strach, získává Tatami neskutečnou sílu

Kdo se rozhodne, že ho nezajímá ani judo, ani politika, připraví se o jeden z nejsilnějších zážitků filmového roku. Novinka kin jménem Tatami přináší navenek úsporný, černobílý, ale přitom výbušný, napínavý a mistrně nasnímaný příběh.

Výměna generací v českém novém cirkusu? Mladí umělci komentují svět, ženské zkušenosti i hranice testosteronu

Koncem září měla na pražských Jatkách78 premiéru inscenace Hey, Earth! z dílny Cirku La Putyka. Cirkusová sezona však v Česku tradičně začíná už srpnovou Letní Letnou, na které se letos též představila řada působivých českých premiér. Co mají společného? Chuť komentovat svět, v němž žijeme – nebo ten, který nás teprve čeká. ...

Když jsem se do toho materiálu ponořil, bylo mi mizerně, říká Josef Chuchma o aktuální výstavě fotografií umírajících rodičů

„Nějak mi nedošlo, co bude obnášet probírat se těmi fotkami. Bolest a úzkost posledního období otcova života se vrátila,“ říká publicista a fotograf Josef Chuchma o přípravách své výstavy Otec, matka, já a tak…, na níž zachytil odcházení svých rodičů. Výstava v pražské Leica Gallery probíhá až do 16. listopadu. ...

Nekonečná víkendová párty. Kylie Minogue vydala album Tension II

Rok po vydání alba Tension, v němž našla zalíbení posluchačská obec i kritici, vydala australská zpěvačka Kylie Minogue pokračování Tension II. Kromě již dříve zveřejněných pěveckých spoluprací se Siou, Tove Lo, Bebe Rexhou a dalšími obsahuje devět nových písní.

Soutěžní přehlídka Prix Bohemia Radio zná vítěze. Ve dvou kategoriích se umístil i Český rozhlas

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio zná své vítěze. Na čtvrtečním slavnostním zakončení 40. ročníku festivalu, jehož pořadatelem je Český rozhlas, vyhlásily odborné poroty tři nejlepší příspěvky v kategoriích Dokument, Reportáž, Drama a Podcast. Český rozhlas se umístil na prvních příčkách hned ve dvou kategoriích, v kategorii ...

Tiki Taka Live - Brno

„S krizí nejužšího vedení jsme nebyli obeznámeni.“ K rezignaci rektorky AVU vedla její nedostatečná komunikace

Rektorka Akademie výtvarných umění v Praze (AVU) Maria Topolčanská ve středu 16. října rezignovala na svůj post. Akademický senát svolal mimořádné zasedání a navrhl ji odvolat z funkce. Tomu již v pondělí 14. října předcházelo odstoupení všech čtyř prorektorů akademie. Hlavním důvodem jejich rezignace byl nesouhlas s tím, jak Topolčanská školu řídi ...

Výjimečný stav. Hřebejk natočil trochu sitcom, trochu dezinformační satiru a hodně špatnou komedii

Nový film Jana Hřebejka vypráví o rozhlasovém redaktorovi, který ve svém bytě falšuje reportáže ze zahraniční revoluce. Jako komedie i jako výpověď o dezinformacích ale selhává na mnoha rovinách.

Boj s alkoholem i psychické problémy. Smrt bývalého člena skupiny One Direction zasáhla miliony fanoušků

Hudební svět přišel o další talentovanou osobnost. Ve věku 31 let zemřel britský zpěvák, kytarista a skladatel Liam Payne, který se proslavil jako člen chlapecké skupiny One Direction a později i úspěšnou sólovou kariérou. Payne v posledních letech otevřeně hovořil o svých problémech s duševním zdravím.

RECENZE: Ty vole, dvě kila dole, zpívá si jedinečný Život k sežrání

Čistou, chytrou, nakažlivou radost vyzařuje celovečerní animovaný film Život k sežrání, který okouzlí diváky napříč generacemi od školáků po seniory svým vtipem i něhou, o písních s texty Jiřího Macháčka nemluvě.

Igor Bareš odvyprávěl Pověsti z Olomouckého kraje, na řadě míst sám trampoval

Bezmála stovka neznámých nebo pozapomenutých pověstí z různých koutů Olomouckého kraje ožila díky hlasu vypravěče a známého herce i olomouckého rodáka Igora Bareše. Příběhy pro Český rozhlas namluvil ve čtyřiceti pokračováních.

Winter Hockey Games spojí špičkový hokej s předvánoční atmosférou

Začátkem prosince čeká na hokejové fanoušky sedm neopakovatelných open air hokejových utkání pod širým nebem v Praze na Letné. Kromě exhibičního utkání českých legend proti výběru světa nabízí program letošních Winter Hockey Games i zástupce německé a slovenské nejvyšší soutěže.

„To víš, hormony…“ Když je vám dvanáct a bojujete s obezitou, stejně můžete mít život k sežrání

Do českých kin právě vstupuje nový český loutkový film Život k sežrání. Jiří Bartoška v něm propůjčil hlas „doktoru přes tlustoprdy“, v hlavní roli je ale boj hlavního hrdiny, dvanáctiletého Bena, s obezitou i strastmi dospívání. Film jednou podporuje, jindy narušuje známé stereotypy – citlivé téma ale dokáže elegantně vybalancovat. ...

RECENZE: Mistři svého řemesla. Take That přivezli popovou dokonalost

Z původní pětice zbyli už jen tři a na premiérový pražský koncert dorazili řadu let po svém komerčním vrcholu, o čemž svědčil i zdaleka ne plný sektor na stání. Přesto si britští Take That v hale O2 universum rozhodně neuřízli ostudu, právě naopak – diváky si naprosto získali už od první písničky.

Zpěvák Liam Payne zemřel po pádu z balkónu v Argentině. Bývalému členovi One Direction bylo 31 let

Zpěvák a někdejší člen kapely One Direction Liam Payne zemřel ve věku 31 let. O jeho smrti informovala argentinská policie. Podle ní zemřel po pádu ze třetího patra hotelu v Buenos Aires. V roce 2010 se Payne stal členem chlapecké skupiny One Direction, která se stala velmi úspěšnou po své účasti v pěvecké soutěži X Factor. Po rozpadu kapely v roce ...

Zemřel zpěvák Liam Payne z kapely One Direction. V Argentině spadl z balkonu

U hotelu v argentinské metropoli Buenos Aires našli mrtvého Liama Payna, zpěváka někdejší irsko-britské chlapecké skupiny One Direction, informovala ve středu místní média. Podle nich 31letý hudebník zemřel po pádu ze třetího podlaží hotelu.

Nedělat přestávku, nebo utečou. Cimrmanovští Jasoň a Drsoň slaví padesátiny

Dlouhý, Široký a Krátkozraký, s podtitulem Pohádka, která u dětí propadla, je sedmá divadelní hra z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Premiéru měla před 50 lety, 17. října 1974, v pražském divadle Reduta a napsali ji Zdeněk Svěrák a již zesnulý Ladislav Smoljak. Jako spoluautor je uváděn samozřejmě i fiktivní velikán, světoběžník a vynálezce Jára C ...

Bojíte se smrti? Nový český film vám ukáže, jak se vyrovnat s odchodem svých blízkých

Jak vrátit do veřejné debaty a každodenního života tak trochu tabuizované téma smrti? I na tuto otázku hledá odpověď nový český film Rok vdovy, který před týdnem vstoupil do kin. Pavla Beretová v něm ztvárnila ženu, která se vyrovnává s nenadálým úmrtím svého manžela.

Konec jedné televizní éry. The Grand Tour (a před ním Top Gear) skončil. Vehnal slzy do očí i vám?

V půlce září vyvrcholil na Amazon Prime po šesti odvysílaných řadách nástupce televizního automagazínu Top Gear. Jeho moderátoři Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May si s ním plnili automobilové sny – své vlastní i milionů fanoušků.

Škréta, Bronzino i Hals. Vypravte se za díly starých mistrů do Národní galerie Praha

Ve Schwarzenberském a Šternberském paláci naleznete jedinečná díla v rámci dvojice stálých expozic Staří mistři. Vůbec poprvé jsou zde k vidění dva obrazy Karla Škréty spojené tématem cizoložství.

VIDEO: Český slavík? Pokud pustí Hámu a Sokola z vězení, pak bude

Letošní ročník ankety Český slavík odvysílá v pátek 29. listopadu TV Nova – pokud se moderátorská dvojice Aleš Háma a Ondřej Sokol dostane včas z vězení, kde skončila za úplatkářství a pokud ovlivnit výsledky. Tedy alespoň podle nadsazené pozvánky na přímý přenos.

Začíná festival Hudební dny K. B. Jiráka. Návštěvníci se můžou těšit na čtyři celovečerní koncerty

Už v pátek 18. 10. od 19.00 začíná v Atriu na Žižkově v Praze festival Hudební dny K. B. Jiráka. Návštěvníky čekají čtyři celovečerní koncerty zaměřující se kromě symfonické tvorby také na všechny další aspekty skladatelova díla. Letošní ročník zahájí cyklus Rok op. 42 z Jirákovy písňové tvorby. Přednese ho sólistka Národního divadla Tamara Morozov ...

RECENZE: Herci a hračky zdobí Výjimečný stav, zato agitky mu škodí

Ondřej Vetchý si v komedii Výjimečný stav počíná podobně jako hrdinové americké satiry Vrtěti psem. Tam však válku simulovali, aby zakryli skandál, kdežto český zpravodaj vysílání z reálné arabské revoluce předstírá v Praze, kam si tajně odskočil prověřit věrnost přítelkyně.

Rektorka AVU Maria Topolčanská odstoupila, byla terčem nebývalé kritiky

Rektorka Akademie výtvarných umění v Praze Maria Topolčanská odstoupila ze své funkce. Oznámila to na jednání akademického senátu školy. Práce vysokoškolské pedagožky na AVU byla jedním z ústředních témat červnové petice, kterou podepsaly přední osobnosti české kulturní scény od Františka Skály, Milana Knížáka, Stanislava Kolíbala, Davida Černého a ...

Incident v O2 areně. Kapela přerušila koncert, fanoušek na ni mířil laserem

Americké bratrské trio Jonas Brothers muselo v úterý večer přerušit svůj pražský koncert v O2 areně. Někdo z publika měl na jednoho z členů, Nicka Jonese zamířit laserovým ukazovátkem. O události už informují i zahraniční zpravodajské weby.

GROOVUP: Fun Lovin’ Criminals, Freak Power, Kraak& Smaak

ČESKO vs. SLOVENSKO

Láska nebeská: Filmový večer s živým orchestrem

VIDEO: Boj o Zlatovlásku. Nová verze pohádkové klasiky se představuje první ukázkou

Nová verze pohádky Zlatovláska v prvním teaseru naznačuje, co mohou diváci očekávat. Roli Jiříka po Petru Štěpánkovi převzal Tomáš Weber, dále hrají Marek Lambora, Jasmína Houf, Ján Jackuliak, Tomáš Matonoha či Jan Budař. Premiéru si snímek odbude 23. ledna 2025.

Svět není divadlo, jak si myslel Shakespeare. Je to kuchyně, tvrdí mexický režisér Ruizpalacios

V průběhu filmového festivalu Be2Can navštívil Česko mexický režisér Alonso Ruizpalacios. Představil svůj film V kuchyni. Odehrává se ve vytížené restauraci blízko Times Square a přibližuje dramata, které se tam odehrávají. S režisérem jsme mluvili o jeho filmu ze zákulisí gastronomie, ale také o zločinu v mexickém muzeu anebo nepopulárních mexický ...

S rozhlasovými symfoniky si zahraje ‚umělec s téměř nadlidskou technikou‘. Koncert završí Osudová

Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravil na pondělí 21. října barvitý koncert. Posluchače provede skrz první dvě skladby zahraniční host Marc-André Hamelin a celý večer ve Smetanově síti v Obecním domě zakončí Osudová symfonie Ludwiga van Beethovena. Přímý přenos bude od 19.30 vysílat Český rozhlas Vltava.

„Vždyť jsem vám říkala, že jsem old school…“ Aneta Langerová o své cestě od SuperStar ke dvaceti letům v českém showbyznysu

Aneta Langerová slaví dvacet let na scéně, na niž vtrhla po vítězství v první české SuperStar. V čem je sláva otravná a v čem je super? Co jí její kariéra dala a vzala a jak vnímá proměny času? „Ze svého stárnutí mám radost, protože mnohem líp vím, co chci a co nechci. Netrápím se tolik zbytečnostmi jako dřív,“ říká v rozhovoru. ...

Tři tipy, proč vyrazit na Das Filmfest: za zamilovaným Franzem Kafkou i za sexuálními skandály v rakouském lyžování

Das Filmfest každý říjen přináší na česká plátna výběr německy mluvených snímků. Festival představuje aktuální filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska, z nichž řada míří i do běžné distribuce. V letošním výběru se zásadně odhaluje křehkost rodinných vztahů.

Poslouchám kolegy, abych věděl, do čeho nejít, říká Václav Bláha z Divokýho Billa

V sobotu 19. října se bude v pražské O2 areně konat další ročník Českého mejdanu s Impulsem. Kromě kapely Mirai, zpěvačky Lenky Filipové a její dcery Lenny na něm vystoupí i úvalská parta Divokej Bill. Která, jak prozradil frontman Václav Bláha, pozvolna pracuje na novém albu.

Rozhlas je nekonečný prostor pro oslí můstky, říká Cihlář. ‚O rolích ale mluvit nejde,‘ míní Kostková

„Je přece nesmysl, abych vám popsala, jak něco hraji. Kouzlo vzniká mezi jevištěm a hledištěm,“ zamýšlí se Tereza Kostková, moderátorka Blízkých setkání, nad častým motivem zpovídání herců v pořadu Radiožurnálu Host Lucie Výboné na festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v Olomouci. „Zjistil jsem, že dokážu v jakékoli situaci reagovat na jak ...

Jsem bojovník, Francouzi tvrdí, že mám slovanskou energii, říká Antonín Holub

Pendluje mezi Českem a Francií, kde vystudoval muzikálovou školu a nyní se tam objevuje v několika divadelních projektech. Antonín Holub nosí na krku kamínek turmalín na ochranu, který dostal od maminky Báry Hrzánové. Spolu s ní a s tatínkem Radkem Holubem ho můžete vidět na jevišti pražského divadla Kalich, kde hrají v inscenaci Dobře rozehraná pa ...

Zemřel herec, dabér a aktivista za práva homosexuálů Jiří Hromada. Namluvil za svůj život 9000 rolí

Ve věku 66 let zemřel v pondělí 14. října herec, dabér a aktivista za práva homosexuálů Jiří Hromada, bývalý prezident Herecké asociace. Nadaboval tisíce filmů a seriálů. Diváci ho můžou znát třeba jako Rufuse Brouska z Harryho Pottera. Zprávu o jeho úmrtí v úterý potvrdil jeho nástupce v čele asociace Ondřej Kepka.

Generace Z pomáhá. V klubu Doupě se bude konat koncert ve prospěch obětí povodní

V úterý 15. října se bude v pražském hudebním klubu Doupě konat benefiční koncert na podporu obětí povodní s názvem Na vlně pomoci. Bez nároku na honorář na něm vystoupí Renne Dang, 7krát3, Sharlota, Andrea Kalousová, Lucie Bikarová, Marsell Bendig, We Are Domi, Albert Černý z kapely Lake Malawi a další.

RECENZE: Operetní Goebbels vymění Baarovou za protižidovskou kampaň

Už kvůli Lídě Baarové je životopis Goebbels jedním z lákadel přehlídky německy mluvených děl Das Filmfest, který začíná ve středu. Na předpremiéru filmu, který po festivalu jde do kin, zvou pořadatelé režiséra Joachima Langa a představitele titulní role Roberta Stadlobera.

Nejsilnější byl pro mě stalking. Ženy mi psaly své příběhy, vzpomíná Ilona Svobodová

Hereckou kariéru začínala Ilona Svobodová u režisérů velikosti Františka Vláčila nebo Otakara Vávry. Nyní se pod jejím vedením tvarují na pražské konzervatoři, kde vede hudebně-dramatické oddělení, nové osobnosti českého filmu a divadla. Pro většinu televizních diváků však už asi navždy bude hlavně oblíbenou Jitkou Farskou z Ulice, která právě slav ...

Co dalo Brno světu? Mendela, Janáčka, vilu Tugendhat a art protis

Od 5. do 23. října probíhá v křížové chodbě brněnské Nové radnice výstava unikátní výtvarné techniky art protis. Ta vznikla před šedesáti lety právě v Brně a je dědictvím zdejšího kdysi světoznámého textilního průmyslu. Co všechno se dá vytvořit z netkané textilie? Třeba gobelíny nebo obrazy, ale také tašky, kimono, bunda nebo ledvinka. ...

Na portrét Beatles spotřeboval 24 tisíc šroubů. Tvorbu ukázal umělec na videu

Z 24 tisíc šroubů vytvořil britský designér a umělec Darren Timby portrét skupiny Beatles. Muž ze Sunderlandu v severovýchodní Anglii pracoval na netradičním díle o rozměrech 180 krát 90 centimetrů celkem 120 hodin. Tvorbu díla sledovaly prostřednictvím živých přenosů na sociálních sítích tisíce lidí.

Stačí dobrý příběh, dvě postavy, jedna lokace a dá se za to i vyhrát Oscar, říkají ocenění mladí filmaři

Autoři krátkého válečného snímku Krajan Viktor Horák a Pavel Sýkora si v pondělí v Londýně převzali studentského Oscara. Jde o první takové ocenění pro jejich domovskou Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku a teprve čtvrté pro české filmařské absolventy za více než 50 let, co americká Akademie filmového umění a věd tuto studentskou obdobu sv ...

Mých německy napsaných knih se opravdu prodalo mnohonásobně víc, říká Jaroslav Rudiš. Česky mu právě vychází Vánoce v Praze

„Já mám němčinu prostě strašně rád. A ty příběhy si o jazyk samy řeknou. Píšu dvoukolejně, německy a česky,“ říká Jaroslav Rudiš. Po loňském německém vydání mu právě vychází česky nová kniha Vánoce v Praze,. Do knihkupectví vstoupí tento týden v rámci Velkého knižního čtvrtka.

„To abych si vzal teplé prádlo“. Limonádový Joe slaví šedesáté narozeniny

Ve středu 16. října uplyne šedesát let od premiéry vynikající westernové parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera režiséra Oldřicha Lipského podle stejnojmenné knihy a divadelní hry Jiřího Brdečky.

Opulentní, polarizující i vysněné Megalopolis

Do kin se blíží v Cannes uvedený a hojně diskutovaný srdcový projekt Francise Forda Coppoly (trilogie Kmotr, Apokalypsa, Dracula). Rozmáchlé, vrstevnaté a názory štěpící Megalopolis variuje formativní klasiku Fritze Langa Metropolis a v čele s hvězdným obsazením současné i minulé generace herců a hereček láká na nekonformní příběh o lidské velikost ...

Když jsme u mikrofonu, zapomeneme na strádání, shodují se moderátoři Misařová a Pokorný

Na festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v Olomouci se ve speciálu Lucie Výborné potkali moderátor Jan Pokorný a redaktorka ostravského rozhlasu Dagmar Misařová. Oba dva zavzpomínali na rozhlasové začátky, na to, co výjimečného v rozhlase při moderování zažili. V čem po desítkách let práce v rádiu vidí existenci rozhlasového boha? ...