Maaxi.cz

Tomáš Holub: Moje hodnocení rizik jde směrem rychlejšího poklesu sazeb ČNB ve zbytku roku

„Moje hodnocení rizik je mírně protiinflační, tedy jdoucí ve směru potřeby rychlejšího poklesu domácích úrokových sazeb ve zbytku letošního roku,“ uvádí člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub v prezentaci, zveřejněné na webu centrální banky.

Mohlo by vás zajímat

Akcie nejsou ekonomika

Na jednu stranu je rozumné předpokládat, že akciovému trhu se nemůže dlouhodobě vést dobře, pokud na tom dobře není celá ekonomika. Na stranu druhou platí to, co jsem psal v nadpisu.

Dluhopisy se odpoledne zvedají, mezi akciemi se daří technologiím, ropa na závěr týdne padá

Odpolední obchodování na akciích není úplně přesvědčivě pozitivní. V zámoří se po otevření Wall Street daří zejména technologiím, když sektor táhnou vzhůru největší jména jako Apple a Nvidia.

Invesco o Investování, co má dopad: Adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě

Rizika spojená se změnou klimatu mají dopad na naši společnost, narušují potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní systémy a pobřežní oblasti. Zvyšování hladiny moří, rozsáhlé požáry a narušení dodavatelských řetězců vyvolané prudšími a častějšími projevy nepříznivého počasí jsou jen některé příklady těchto rizik. ...

Česko si v ekonomické svobodě pohoršilo, je 22. na světě

Česko je dvaadvacátou ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 165 sledovaných států světa. Proti loňskému revidovanému žebříčku si pohoršilo o čtyři příčky, ekonomická svoboda se ale zhoršila i v absolutním hodnocení.

Inflace v Británii zpomalila, tamní trh reaguje pozitivně. Zbytek Evropy zahájí v červeném

Evropské akciové trhy zahájí obchodování negativně, index Stoxx 50 před otevřením hlavního trhu klesá o 0,8 %. Nedaří se především francouzskému CAC 40, který ztrácí 1,2 %, německý DAX pak klesá o 0,2 %.

Rozbřesk: Veřejný dluh na šikmé ploše

Veřejné zadlužení napříč globální ekonomikou znovu narůstá, varuje ve své nejnovější zprávě Mezinárodní měnový fond. Zatímco v letech 2021-2022 došlo k mírnému poklesu, v tomto roce by měl celkový dluh přesáhnout 100 bilionů dolarů (93 % světového HDP).

Podle Mezinárodní agentury pro energii stojí svět na prahu nového věku elektřiny

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) stojí svět na prahu nového věku elektřiny. Poptávka po fosilních palivech dosáhne vrcholu do konce desetiletí a přebytek zásob ropy a plynu by mohl podpořit investice do takzvané zelené energie, uvedla dnes agentura ve svém Výhledu světové energetiky.

Šok z ASML se zmenšuje, zatímco zklamala další z klíčových evropských firem

Evropské akciové trhy dopoledne nenacházejí společný směr, když vzhůru míří FTSE100 (+0,7 pct). Převažuje však pokles, a to o 0,4 pct na DAXu nebo o 0,6 pct na AEXu.

Inflace v Británii v září klesla na 1,7 procenta, je nejníže od jara 2021

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v září zpomalilo na 1,7 procenta z 2,2 procenta v předchozím měsíci. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň od dubna 2021 a sestoupila pod dvouprocentní cíl centrální banky.

Prodeje luxusního zboží v Číně zpomalují, akcie LVMH se propadly až o 7,5 %

Akcie LVMH se propadly poté, co poprvé od pandemie klesl prodej módního a koženého zboží, což odhalilo rozsah poklesu poptávky kdysi nenasytných čínských spotřebitelů.

ASML propadem ztratila pozici tech lídra Evropy, nejhodnotnější je nově SAP

Nejhodnotnější technologickou společností v Evropě se stal německý softwarový podnik SAP, který tak z první příčky sesadil nizozemského výrobce zařízení pro výrobu čipů ASML Holding.

Morgan Stanley překonala odhady, pomohla správa majetku a trading

Obchodníci a bankéři společnosti Morgan Stanley se připojili ke svým rivalům z Wall Street, kteří vykázali lepší než očekávané tržby, což přispělo ke zvýšení zisku ve třetím čtvrtletí.

Jak jsou na tom dluhopisy a akcie v názoru na další ekonomický vývoj

Výnosy dlouhodobějších vládních dluhopisů v USA mohou sloužit jako ukazatel toho, co si investoři myslí o dalším ekonomickém vývoji. Kdysi jsem tu také zmiňoval, že když se názory akciového a dluhopisového trhu v této oblasti lišily, často dal vývoj za pravdu právě dluhopisům.

Random Thoughts #3: From hero to zero a naopak

Třetí edice Random Thoughts zase až tak náhodná není. Na mysli máme konkrétní dvě události, které poznačily tržní vývoj posledních dní. Přinášíme update kolem Investičních tipů: ASML Nelze začít jinak než zpackaným releasem od nizozemské ASML (Investiční tipy).

Kondice akcií se zlepšuje i díky dalším výsledkům, koruna však zvětšuje ztráty

Na akciových trzích udává tempo výsledková sezóna. Zátěží se staly zprávy z Evropy, tedy hlavně výsledky ASML a dnes LVMH. Tyto firmy však během dne své ztráty už neprohlubují a jejich efekt na zbytek trhu už není tak negativní.

KARO Leather upravuje výhled hospodaření. Fond CZEGG VENTURES poskytne 42 milionů korun proti akciím na výhodné předzásobení materiály

Zpracovatel kůží KARO Leather a.s. upravuje na základě dosavadního vývoje svůj výhled hospodaření pro roky 2024 a 2025. "Skupina KARO Leather se nyní plně soustřeďuje na dokončení investic a optimalizaci pracovního kapitálu tak, aby brzy dosáhla svého maximálního výrobního a obchodního potenciálu," uvádí firma.

Hlavní zámořské indexy posilovaly, technologie překvapivě zaostávaly

Hlavní americké indexy dnes dokázaly posílit, překvapivě dnes ale zaostávaly technologické akcie a index Nasdaq 100 , který byl tažen dolů zejména tržní reakcí na včerejší výsledky ASML.

Fidelity: Čínské stimuly – inspiraci v minulosti nehledejte

Portfolio manažeři Oliver Hextall a James Richards vysvětlují, co čínský stimulační balíček znamená pro poptávku po komoditách a transformující se ekonomiku.

Futures nemají příliš jasno. TSMC zvyšuje výhled tržeb s důvěrou v růst AI, ECB zřejmě sníží sazby

Nejednoznačně se vyvíjejí futures pro čtvrteční obchodování na hlavních akciových burzách v Evropě i USA. Významný čipař TSMC zvyšuje výhled tržeb v důvěře v růst oblasti AI.

Rozbřesk: ECB vstříc nižším úrokovým sazbám

Přestože se po zářijovém zasedání zdálo, že ECB hodlá znovu snížit sazby až v prosinci, makro vývoj posledních šesti týdnů významně zvýšil šance na pootočení měnového kormidla již dnes.

Výrobce čipů TSMC po silném čtvrtletí dál zlepšuje celoroční výhled a avizuje silné investice

Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 54 procent na 325,3 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; zhruba 236 miliard Kč).

TSMC zlepšilo náladu kolem technologií, ECB dnes znovu sníží sazby

Evropské akciové indexy dnes stoupají v čele s CAC40, který si připisuje přes procento. Také americké futures vypadají dobře a naznačují, že by Wall Street měla otevřít v zeleném.

Čína uvolní více peněz na výstavbu a na podporu bydlení, usnadní financování

Čína do konce roku zvýší objem peněz vynaložených na výstavbu a na podporu bydlení ve formě půjček až na čtyři biliony jüanů (13 bilionů Kč). Na dnešní tiskové konferenci v Pekingu to podle hongkongského listu South China Morning Post (SCMP) oznámil náměstek vedoucího Státního úřadu pro finanční dohled Siao Jüan-čchi. ...

Eurostat: Inflace v EU v září zvolnila na 2,1 procenta, v Česku se ale zvýšila

Míra inflace v zemích Evropské unie v září zvolnila na 2,1 procenta ze srpnového tempa 2,4 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat.

Jefferies: Akcie pro další růst nepotřebují klesající sazby

Na CNBC hovořili o tom, že revoluce na straně generativní umělé inteligence spojená s hladkým přistáním amerického hospodářství a snižováním sazeb „přináší na akciový trh pěknou rally“.

Než otevře Wall Street: Expedia, Alcoa

Hlavní zámořské indexy včera dokázaly posílit. Po dlouhé době ale zaostávaly za zbytkem trhu akcie technologických společností, které byly zpomaleny špatnými výsledky ASML.

Akcie polského řetězce Žabka na burze debutovaly růstem o devět procent

Akcie polského řetězce se smíšeným zbožím Žabka první den obchodování na burze zpevnily až o devět procent. V Polsku je to největší primárních veřejná nabídka akcií (IPO) od roku 2020, kdy se začalo obchodovat s akciemi internetového prodejce Allegro.

ECB snížila úroky o čtvrt procentního bodu, depozitní sazba je na 3,25 procenta

Rada guvernérů Evropské centrální banky se dnes rozhodla snížit všechny tři základní úrokové sazby o 25 bazických bodů. S účinností od 23. října 2024 se tak depozitní úroková sazba sníží na 3,25 %, úroková sazba pro hlavní refinanční operace na 3,40 % a úroková sazba mezní zápůjční facility na 3,65 %.

Solidní maloobchod a nepřekvapivá ECB. Wall Street přebírá růstovou štafetu

ECB dnes podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bps. Bez překvapení je také známý postoj k výhledu, kde se banka nehodlá zavazovat k akci a chce postupovat jednání od jednání v závislosti na nových informacích.

Americký akciový trh a blížící se volby

Nedávno jsme se dívali, jak si americký trh obvykle vede poté, co centrální banka v daném cyklu poprvé sníží sazby. Nyní blížící se volby vyvolávají diskuse o jejich možném vlivu na trh.

MONETA Money Bank, a.s.: Oznámení k návrhu výplaty mimořádné dividendy a pozvánka na valnou hromadu

MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank zveřejnila pozvánku na valnou hromadu, která se bude konat dne 19. listopadu 2024. Představenstvo v ní navrhlo výplatu mimořádné dividendy ve výši 3 Kč na akcii.

Mobius vidí známky dlouhodobého zlepšení na čínských trzích

Mark Mobius, který stojí v čele Mobius Emerging Opportunities Fund, se domnívá, že čínská vláda bude pokračovat ve svých snahách o „oživení trhů“. Podle investora totiž potřebuje, aby do země proudil kapitál namísto toho, aby Čínu opouštěl.

Moneta navrhuje mimořádnou dividendu, Netflix překonal očekávání počtu uživatelů a evropské futures jsou v červeném

Představenstvo Monety navrhlo mimořádnou dividendu 3 Kč/akcii, akcionáři o ní budou hlasovat 19. listopadu. Netflix ve třetím čtvrtletí díky zásahu proti sdílení hesel navýšil počet platících uživatelů o více než 5 milionů.

Cena zlata poprvé překročila 2700 dolarů za troyskou unci

Cena zlata pokračuje v růstu a dnes poprvé za dobu záznamů překonala hranici 2700 dolarů (téměř 63.000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Poptávku po žlutém kovu podporuje nejistota před prezidentskými volbami ve Spojených státech a také napětí na Blízkém východě.

Rozbřesk: ECB snižuje sazby a bude pokračovat dál

Evropská centrální banka podle očekávání snížila sazby o 25bps. Klíčová depozitní sazba centrální banky se tak dostala na 3,25 %, což je nejnižší úroveň od září 2023.

Růst čínské ekonomiky ve čtvrtletí zvolnil na 4,6 procenta, ale překonal odhady

Růst čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí meziročně zvolnil na 4,6 procenta, oznámil dnes čínský statistický úřad. Tempo růstu sice mírně překonalo očekávání, bylo však nejslabší za rok a půl a dál zaostávalo za celoročním vládním cílem, který na letošek počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) zhruba o pět procent. ...

McKinsey varuje: Protivítr zesiluje, banky mají to nejlepší za sebou

Konzultanti společnosti McKinsey & Co. ve své výroční zprávě o stavu odvětví varovali, že vyšší zisky, kterých světové banky dosahovaly v posledních dvou letech, se mohou ukázat jako „pomíjivé“, a předpověděli nepříznivý vliv nižších úrokových sazeb a klesající poptávky po úvěrech.

Solidní čínská data pomohla tamním akciím, Evropa se při pátku jen pomalu zvedá

Kondice čínské ekonomiky zůstává jedním z důležitých tržních témat. Čerstvá data přitom vyznívají relativně dobře. Platí to hlavně o tempu průmyslové výroby (5,4 pct) a maloobchodních tržeb (3,2 pct) v září.

Perly týdne: Končící zisková recese a měnící se příběh kolem umělé inteligence

Dan Niles z Niles Investment Management míní, že se mění investiční příběh kolem umělé inteligence a projevuje se to po celé délce technologické vertikály.

Jakub Blaha: Netflix opět poráží očekávání a přidává přes 5 milionu předplatitelů

I když se Netflix (NFLX) už před časem rozhodl, že data o počtu nových předplatitelů už s námi v roce 2025 sdílet nebude, opět díky této metrice vystřelil své akcie na historická maxima a v pre-marketu roste o 6 %.

Banky se předhání v bonusech. Peníze navíc rozdávají i podnikatelům

Tuzemské banky se snaží nalákat nové klienty nebo přimět ty stávající sjednat si něco nového různými způsoby. Jedním z nich je nabídka finančních odměn.

Podnikání na volné noze se stává doménou žen, ukázal unikátní průzkum

Ještě před devíti lety bylo podnikání na volné noze doménou mužů. Letos se však situace už obrátila a většina „volnonožců“ jsou ženy. Ukázal to unikátní průzkum portálu Na volné noze, který zmapoval podnikání na volné noze od A do Z.

Nezaměstnáváte OZP? Výpočet limitu náhradního plnění se zjednodušší

Aktuálně podle § 81 zákona o zaměstnanosti platí, že zaměstnavatelé v průměru s více než 25 zaměstnanci musí zaměstnávat osoby se zdravotním postižením, a to ve výši povinného podílu těchto osob na celkovém počtu zaměstnanců zaměstnavatele. Povinný podíl činí 4 %. Povinnost mohou dle zákona o zaměstnanosti splnit nejen jejich zaměstnáváním, ale tak ...

Úspěšný „byznys“ s fiktivními fakturami utnula policie, pachatelům hrozí 12 let

Daňové kobře (kriminalistům Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování a příslušníkům Celní správy ČR) se podařilo odhalit organizovanou skupinu osob, která měla prostřednictvím fiktivních faktur připravit stát o více než 149 milionů korun.

Své koníčky přetavili v byznys. Jejich outdoorové oblečení slouží po celém světě

U Vladimíra platí, že pro koho se práce stane koníčkem, ten už nemusí nikdy pracovat. Vyrábí outdoorové oblečení a zakládá si na kvalitě i osobním přístupu.

Která města na Plzeňsku mění pro rok 2025 koeficienty k dani z nemovitých věcí?

Koeficienty k dani z nemovitých věcí doznají mnoha úprav. Přinášíme přehled, k jakým změnám dojde v roce 2025 ve větších městech v Plzeňském kraji.

Spoření ve druhé polovině října. Kam s penězi? Kompletní přehled po dalším poklesu sazeb

Ve druhé polovině října úrokové sazby spoření snížilo 7 bank. Některé očekávaně a o snížení předem informovaly, jiné se rozhodly potichu.

Domácí mazlíčci způsobují i statisícové škody, potvrzuje to praxe

Máte doma psa. Nebo chováte hospodářská zvířata, třeba kozy či ovce. Nebo jste milovníkem a vlastníkem koně. Potud to zní hezky. Jenže zvířata nepředstavují jen radost, ale také závazek a odpovědnost. I takový pes, kůň nebo třeba krůta totiž dokážou způsobit vysoké škody. Kdy je budete muset uhradit? A jaké pojištění vám s tím pomůže? ...

Moje práce nestojí za nic. Nejste náhodou placení za takzvaný bullshit job?

Koncept ‚‚bullshit jobs‘‘ představil David Graeber už v roce 2013 a s příchodem nových technologií i pracovních postupů se stává rok od roku aktuálnější. „Je načase, abychom si každý z nás položil otázku: Není moje práce tak trochu k ničemu?“ doporučuje ve svém komentáři odborník na pracovní vztahy Jan Klusoň. ...

Vyvinuli aplikaci, která pomáhá lidem číst. Do jejich startupu míří miliony

Cílem startupu Elredo je pomoci Čechům více číst, a to díky aplikaci s mnoha podporujícími funkcemi. Nedávno získali významnou investici.