Maaxi.cz

Co dělat, pokud zjistíte, že vám v evidenci ČSSZ chybí některé doby pojištění?

Evidenční list důchodového pojištění (ELDP) umožňuje všem bez ohledu na věk, aby měli přehled o údajích důchodového pojištění Jestliže zjistíte, že některé doby chybí, měli byste to řešit.

Mohlo by vás zajímat

"Byla řízena tak, že jí hrozí zánik." Získá značku Playboy nový majitel?

Nejmladší syn zesnulého zakladatele časopisu Playboy Hugha Hefnera chce odkoupit práva na tuto slavnou značku, kterou jeho otec vybudoval. Cooper Hefner spolu se skupinou investorů předložil nabídku na odkoupení značky Playboy od společnosti Playboy Group za 100 milionů USD (2,3 miliardy Kč).

Citi: Expozice na americké akcie dosáhla úrovní, které předcházejí 10% propadu

Podle stratégů Citigroup dosáhla expozice na akciový index S&P 500 úrovní, po kterých v minulosti následoval 10% propad. Dlouhé pozice na futures spojené s tímto indexem jsou na nejvyšší úrovni od poloviny roku 2023 a vypadají „obzvláště našponovaně“, uvedl tým vedený Chrisem Montagu.

Pojišťovna upozorňuje, že máte dluh na pojistném. Co když ho budete ignorovat?

Ignorovat dluhy, ať už jsou jakékoliv, se obecně nevyplácí. Co hrozí, pokud budete přehlížet upozornění od zdravotní pojišťovny, že jste povinen doplatit pojistné?

Kde vidíte největší potenciál a také případná rizika sdílení elektřiny?

David Blažek, hlavní koordinátor Unie komunitní energetiky Hlavní potenciál sdílení elektřiny vidím v možnosti spotřebovávat zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo v místě výroby. To přináší několik výhod. Podporuje lokální ekonomiku,...

Research Affiliates o atraktivitě hodnotových akcií a využívání volatility na trzích

Zakladatel společnosti Research Affiliates Rob Arnott hovořil na Bloombergu o tom, že hodnotové společnosti jsou nyní v relativním vyjádření mimořádně levné.

Maersk zvedl výhled, těží ze silné poptávky a potíží v Rudém moři

Dánský námořní dopravce Maersk zvedl celoroční výhled zisku. Nově očekává zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) 11 až 11,5 miliardy dolarů (257 až 269 miliard Kč) oproti dříve udávaným devíti až 11 miliardám dolarů.

Rozbřesk: Slabý forint nedovolí MNB pokračovat v cyklu snižování úrokových sazeb

Maďarské vládní dluhopisy a forint jsou na trzích ve střední Evropě nejviditelnějšími oběťmi prudkého nárůstu dolarových úrokových sazeb v posledních několika dnech.

Maersk navýšil celoroční výhled, komentáře z Fedu hovoří ve prospěch mírnějších snížení sazeb a futures jsou smíšené

Moneta ve čtvrtek zveřejní své výsledky. Gevorkyan upsal druhou tranši emise pětiletých zelených dluhopisů. Ruský prezident bude hostit největší setkání světových vůdců v zemi od invaze na Ukrajinu, zatímco země G7 připravují půjčku Ukrajině vyplacenou ze zmrazených ruských aktiv.

E-shopy čeká vrchol sezóny. Co si musí pohlídat u online reklamy?

Předvánoční období je nejen pro internetové obchody vrcholem sezóny. Podpořit prodeje mohou také internetovou reklamou. Na co si musí dát pozor?

FX Strategie: Stoupající preference Trumpa a neduživý růst eurozóny dostávají eurodolar pod tlak

Kombinace slabé konjunktury v eurozóně, stoupajících předvolebních preferencí D. Trumpa, resp. obecně Republikánské strany a překvapivě dobrých konjunkturálních čísel v USA seslaly eurodolar hluboko pod úroveň 1,10.

Jablonec pro rok 2025 výrazně zvýší daň z nemovitostí. Co další města na Liberecku?

Koeficienty k dani z nemovitých věcí doznají mnoha úprav. Přinášíme přehled, k jakým změnám dojde v roce 2025 ve větších městech v Libereckém kraji.

Spoříte si na důchod v novém penzijním spoření? Spořte si ale správně

Změny, které se aktuálně odehrávají v prvním pilíři důchodového systému, omezují současné i budoucí penzisty s jediným účelem. A to srazit náklady státu na výplatu důchodů. Proto se vyplatí spořit si na penzi i po vlastní ose.

Co při náboru zaměstnanců odhalí AI a jak ji české firmy využívají

Umělá inteligence se stala novým pomocníkem personalistů. Udělá za ně rutinní úkony, najde nové talenty, vybere nejvhodnější adepty na konkrétní pozice... Ale nemusí odhalit, zda člověk dobře zapadne do týmu a jestli s ním kolegové budou chtít jít večer na pivo.

Za výhodu operativního leasingu platíte tvrdými podmínkami. I nezaviněná nehoda je průšvih

Nájemce vozu autohavárii nezavinil, přesto musí zaplatit dlužné nájemné za 3 měsíce, ačkoliv nemohl bourané vozidlo užívat. A ještě musí uhradit propad ceny vozidla (rozdíl účetní zůstatkové ceny vozidla a ceny při prodeji). Jak je to možné?

Pozor na „důchodové poradce“, kteří vám za peníze nabízí to samé, co obstaráte na úřadu zdarma

V poslední době začínají nabízet služby různí „dobráci“, kteří se vydávají za důchodové poradce, ale nabízí jen to, co si můžete obstarat na úřadu sami a bezplatně.

Dluhopisy pod rostoucím tlakem. Poklesu akcií dnes vzdoruje Nvidia

Během pondělí už jsme nedostali zásadní zprávy či příspěvky ke klíčovým tématům, která momentálně formují tržní náladu. Data nebyla na programu, firemní výsledky se zapojí spíše až v dalších dnech a z Fedu jsme se také nedozvěděli mnoho nového - Lorie Loganová by chtěla snižovat sazby postupně k neutrální úrovni. ...

JPMorgan: Poptávka po dolarech je před volbami v USA na vzestupu

Poptávka po amerických dolarech se minulý týden prudce zvýšila a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami ve Spojených státech vydrží.

Brookings Institution: Nesahejte na nezávislost centrální banky

Donald Kohn z Brookings Institution působil i ve vedení americké centrální banky a v New York Times nyní vyšel jeho článek o tom, proč by politici neměli zasahovat do vedení Fedu.

Česká exportní banka, a.s.: Informace o výplatě výnosu s rozhodným dnem 21. října 2024

Česká exportní banka, a.s., se sídlem Vodičkova 34/701, 111 21 Praha 1, IČ 63078333, uhradí ke stanovenému dni 5. listopadu 2024 roční úrokový výnos z emise dluhopisů, a zároveň k tomuto dni splatí celou emisi dluhopisů, vydaných 5.

Německé automobilky se podle kancléře Scholze nemusejí bát čínské konkurence

Německé automobilky by se neměly bát čínské konkurence v oblasti elektromobilů. Řekl to dnes kancléř Olaf Scholz. Upozornil přitom, že německý automobilový průmysl už se v minulosti vyrovnal s příchodem silné konkurence z Japonska i ze Severní Koreje.

Za týden je tu další státní svátek. Nakoupíme v supermarketech?

Blíží se další státní svátek. Další dilema, jak to bude s možností nákupu v obchodech. Týká se zákaz prodeje říjnového Dne vzniku samostatného Československa?

Návratnost akcií v následujících deseti letech podle dlouhodobého cyklu

Goldman Sachs přišel s určitými predikcemi dlouhodobějšího vývoje na akciovém trhu. Tyto predikce by odpovídaly dlouhodobým cyklům na trhu, ale investory by jejich naplnění asi moc nepotěšilo.

Týdenní výhled: Výsledková sezóna v plném proudu

Co se týče témat, bude nový týden o tom, co už známe. Výsledková sezóna pokračuje ve velkém tempu, dál se přelévá nálada ohledně čínských stimulů, obavy kolem Blízkého východu opět o něco narostly a do toho vyjde i něco málo makrodat.

Týdenní výhled: Výsledková sezóna v plném proudu. Od evropských PMI toho moc nečekáme

Co se týče témat, bude nový týden o tom, co už známe. Výsledková sezóna pokračuje ve velkém tempu, dál se přelévá nálada ohledně čínských stimulů, obavy kolem Blízkého východu opět o něco narostly a do toho vyjde i něco málo makrodat.

Vyšší odvody z dohod, které měl přinést nový rok, zřejmě nebudou

S příchodem nového roku měli lidé pracující na dohody o provedení práce platit vyšší odvody na zdravotní a sociální pojištění. Ministerstvo práce a sociálních věcí tuto změnu zřejmě zruší.

Colt CZ Group oznámila výsledky úpisu akcií a navýšení základního kapitálu

Skupina Colt CZ Group SE oznámila výsledky úpisu akcií a navýšení základního kapitálu, včetně akcionářské struktury po realizaci úpisu a ředícího efektu.

Evropa se na úvod týdne červená. Ztrácejí akcie i dluhopisy

Začíná týden, kdy nás čeká především spousta firemních výsledků. V pondělí ale do hry tolik nevstupují, navíc aktuální zůstávají i další témata. Stále je to Čína, která snížila 1- a 5- letou úrokovou sazbu v rámci širšího plánu podpory ekonomice.

IEA čeká letos přebytek nabídky ropy na trhu a slabou poptávku v Číně

Poptávka po ropě zůstane v letošním roce v Číně slabá, a to navzdory nedávným stimulačním opatřením Pekingu. Druhá největší ekonomika světa totiž elektrifikuje svůj vozový park a tempo růstu tam zpomaluje.

Akciová rally bude pokračovat navzdory prezidentským volbám. S&P 500 zamíří k 6 000 bodů

Podle nejnovějšího průzkumu Bloomberg Markets Live Pulse se letošní rally na amerických akciích pravděpodobně protáhne do konce roku 2024, i přes divokou kartu amerických prezidentských voleb.

Studie: Globální trh fúzí a akvizic pomalu ožívá, letos stoupl o desetinu

Globální trh s fúzemi a akvizicemi letos pomalu ožívá. V prvních devíti měsících roku se uskutečnily celosvětově transakce za 1,6 bilionu dolarů, tedy 37,3 bilionu Kč, což je meziroční nárůst o deset procent.

Důchodovým poradcům, kteří radí za peníze, se vyhněte. Platit nemusíte

V současné době se stále častěji objevují tzv. důchodoví poradci, kteří nabízí své služby například v oblasti důchodového pojištění nebo doplňování chybějících dob pojištění. Za své služby si nechávají zaplatit.

Čínská centrální banka snížila důležité úrokové sazby, aby podpořila růst

Čínská centrální banka dnes snížila důležité základní úrokové sazby z úvěrů o čtvrt procentního bodu. Učinila tak poté, co minulý měsíc v rámci balíčku stimulačních opatření na oživení ekonomiky snížila i ostatní základní sazby.

Rozbřesk: Kam se ztratil německý růst?

Německé ministerstvo hospodářství snížilo v uplynulém týdnu opět odhad růstu největší evropské ekonomiky. Nově předpokládá letos pokles o 0,2 %. Pokud bude mít pravdu, půjde o druhý meziroční pokles HDP v řadě poprvé za posledních dvacet let.

Čína snížila sazby u úvěrů, zlato je na rekordu, volby v USA se neúprosně blíží a futures jsou dnes smíšené

Čína snížila sazby u úvěrů a zlepšila tak optimismus investorů. Zlato se vyšplhalo na rekord na pozadí geopolitických rizik a blížících se voleb v USA.

Boeing se dohodl s odbory na návrhu smlouvy, která má ukončit stávku

Americký výrobce letadel Boeing se s odborovou centrálou IAM 751, která zastupuje přibližně 33.000 stávkujících zaměstnanců na západním pobřeží USA, dohodl na novém návrhu kolektivní smlouvy na příští roky.

Sound branding už je i u nás. Proč by ho značky měly začít používat?

Už i do českého marketingu se začíná dostávat sound branding, založený na zvukové identitě a melodiích ve spojení se značkami.

Náhrada mzdy 2025: Po delší době výrazněji vzroste

Každoročně se mění výše náhrady mzdy v dočasné pracovní neschopnosti. Ale také výše nemocenských dávek. Vše se odvíjí od redukčních hranic.

Proč evropské akcie zaostávají za USA? Odpoveď přináší pochmurná výsledková sezóna

Záplava varování o nižším zisku, kterou vypustily největší evropské společnosti, ostře kontrastuje s optimistickým začátkem výsledkové sezóny v USA. To jen dokazuje, proč evropské akciové trhy budou pravděpodobně i nadále zaostávat za Wall Street.

Ekonom Skořepa: Česká pracovní síla je pořád levná, je třeba se ozvat

Michal Skořepa je přední český makroekonom. Řadu let působil v České národní bance, věnuje se ekonomickému výzkumu a je popularizátorem ekonomických a finančních témat. V exkluzivním rozhovoru pro iDNES.cz reaguje na otázky, nakolik je inflace pod kontrolou a zda se jí lidé teď nemusejí bát. Vyjadřuje se i k růstu mezd a problémům obyčejných lidí. ...

Partners Banka po více jak půl roce. Od zelené louky k pobočkové síti, úvěrům a multiměnovým účtům

Na startu měla vysoké ambice. Jaké je průběžné skóre banky postavené na zelené louce a co připravuje v následujících měsících?

Gerber míní, že Tesla dělá kritickou chybu

Investor Ross Gerber hovořil na Schwab Network o tom, že Tesla dělá kritickou chybu. Podle něj se totiž firma odklání od svého jádrového byznysu, kterým jsou elektromobily, a zaměřuje se na robotaxíky, ve kterých je ale už nyní znát silná konkurence a Tesla je od jejich plného rozjetí vzdálena ještě několik let.

Víkendář: Zájmy technologických firem a celé ekonomiky mohou být odlišné

Roger McNamee z Elevation Partners poukazuje na velkou váhu technologického sektoru na současné kapitalizaci celého amerického trhu. A tvrdí, že investoři by mohli být obezřetnější ohledně údajných přínosů, které by měly přinést mohutné investice do umělé inteligence (viz včerejší víkendář).

Mluvíte spolu v práci stejnou řečí? Rozumíte zkratkám a anglicismům?

{"content":[{"type":"paragraph","children":[{"type":"text","attributes":{"text":"V dnešním světě, kde technologie a globalizace pronikají do každého aspektu našich životů, se pracovní zkratky a anglicismy staly běžnou součástí komunikace. Pro řadu lidí může být přechod na nový způsob komunikace obtížný. Čím dříve si ale nové výrazy osvojíte, tím lé ...

Klíč k dlouhodobým výnosům v době klesajících sazeb?

Úrokové sazby klesají, a tak by se na výsluní mohly dostat dividendové akcie. Co musí investoři udělat, aby zvýšili své dlouhodobé výnosy v těchto pozicích? Federální rezervní systém zahájil v září snižování sazeb snížením o půl procentního bodu a do konce roku by mohly klesnout o dalšího půl bodu.

Víkendář: U umělé inteligence nemusí platit „postavte to a oni přijdou“

Roger McNamee z Elevation Partners se domnívá, že akcie nyní „vypadají velmi dobře“, trhu ale dominuje technologický sektor. A u něj je důležité sledovat dvě hlavní témata.

Rodiče převzali krachující firmu, teď mají úspěšný rodinný podnik

Práce v lesní školce je fyzicky stále velmi namáhavá. „A ač se to může zdát trochu jako sci-fi, i tady už dnes umí v některých činnostech lidi nahradit roboti,“ říká Vojtěch Němec z rodinného podniku Lesoškolky, který je největším domácím pěstitelem sazeniček. Ročně jich na 160 hektarech vypěstují přes 45 milionů. ...

Netflixu se dále daří a pomohl k růstu trhu na závěr týdne

Výsledková sezona utěšeně pokračovala i na závěr týdne. Nejzásadnější pohyb zaznamenaly akcie streamovací společnosti Netflix, které narostly o 11,1 %.

Akcie nejsou ekonomika

Na jednu stranu je rozumné předpokládat, že akciovému trhu se nemůže dlouhodobě vést dobře, pokud na tom dobře není celá ekonomika. Na stranu druhou platí to, co jsem psal v nadpisu.

Dluhopisy se odpoledne zvedají, mezi akciemi se daří technologiím, ropa na závěr týdne padá

Odpolední obchodování na akciích není úplně přesvědčivě pozitivní. V zámoří se po otevření Wall Street daří zejména technologiím, když sektor táhnou vzhůru největší jména jako Apple a Nvidia.

Invesco o Investování, co má dopad: Adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě

Rizika spojená se změnou klimatu mají dopad na naši společnost, narušují potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní systémy a pobřežní oblasti. Zvyšování hladiny moří, rozsáhlé požáry a narušení dodavatelských řetězců vyvolané prudšími a častějšími projevy nepříznivého počasí jsou jen některé příklady těchto rizik. ...