Maaxi.cz

SÓLO PRO DOLEŽALOVOU: Až po porodech si uvědomíme, jak bylo naše tělo dokonalé

Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké scény pro kulturní rubriku iDNES.cz v rámci seriálu „Sólo pro“ své vlastní texty. Tento týden uveřejňujeme slovo herečky Marie Doležalové.

Mohlo by vás zajímat

Festivalové Vary, den pátý: Co přijde po Mordu aneb filmy ze sekce Budoucí premiéry

Dost o tom, co by mohly nabídnout následující ročníky festivalu, napovídají výsledky grantových výzev a scenáristických soutěží, které jsou ve Varech každoročně vyhlašovány. V minulosti bylo třeba podle oceněného scénáře Jaroslava Žváčka natočeno drama Jana Prušinovského Kobry a užovky, které později získalo šest Českých lvů. ...

Červený koberec a pozornost médií? Není mi to moc příjemné, říká Jiří Havelka

Po Vlastnících a Mimořádné události je tu další film v režii Jiřího Havelky. Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli vstoupí do kin 18. července a na karlovarském filmovém festivalu se dočkal zvláštního uvedení. V rozhovoru s Monikou Zavřelovou z karlovarského filmového festivalu promluvil Jiří Havelka o obrazové i verbální přehlcenosti ...

Festivaly, které nezklamou. Shakespeare vládne na Hradě, Kravitz dobývá Ostravu a flamenco se tančí v rytmu hip hopu

Prázdniny právě odstartovaly, nejvyšší čas vybrat si ten správný festival a pak si ho pořádně užít. Přinášíme 10 tipů, ať už máte rádi divadlo, film, hudbu anebo dobré víno.

Další velká hvězda na festivalu. Do Varů dorazil herec Daniel Brühl

Mezi hosty karlovarského festivalu ve středu po poledni přibyl několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Herec a režisér zde obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Po příjezdu před hotelem Pupp jej vítalo přibližně pět desítek filmových nadšenců a zástupců médií.

PRVNÍ DOJMY: ... a dětského Oscara získává Mia Bankó za Světýlka

Zase jedno malé milé překvapení z domácí dílny zažil karlovarský festival. Po Mordu se v hlavní soutěži předvedla Světýlka, rovněž soustředěná na rodinný půdorys během jednoho dne. Tentokrát však film vypráví o holčičce, jejíž bezpečný svět ohrožují dospělí.

Mladí čeští (a slovenští) filmaři jdou do sebe. Které filmy z Varů nutně musíte vidět i v kinech?

Tradiční česká zabijačka, rodinné krize a zátěže i příběhy osobních bojů o respekt. To jsou některá z témat, která do Varů přivezli čeští (a také slovenští) filmaři. Jak se lokálním filmům daří obstát v silné mezinárodní konkurenci a které z nich musíte vidět i v kinech?

Kontroverzní americký rapper Kanye West přijel do Moskvy na oslavu narozenin

Kontroverzní americký rapper Kanye West, který nyní používá přezdívku Ye, o víkendu překvapivě navštívil Moskvu. Slavní západní umělci se přitom Rusku po jeho velkém vpádu na Ukrajinu v roce 2022 vyhýbají. West do Moskvy přiletěl v sobotu. V noci z neděle na pondělí už odlétal soukromým letadlem.

Mattu Damonovi v opilosti nic neříkejte. Vše si pamatuje, varoval Soderbergh

Nejen neobvyklým nápadem, který by mohl zlepšit mezinárodní vztahy, zaujal americký režisér Steven Soderbergh během veřejného setkání na karlovarském festivalu. Oscarový režisér, který má na svém kontě hity, jako jsou Dannyho parťáci, Traffic či Erin Brockovich, se rozpovídal i o natáčení v Praze těsně po revoluci.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 5: Útěk před svatbou, rozvod a anonymní sex

V pátý festivalový den se na plátnech sešlo několik filmů o pochroumaných vztazích, ale i o naději na jejich nápravu. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky karlovarského filmového festivalu i pro ty, jimž promítané snímky zkříží cestu v průběhu roku.

Když jsme Jirkovi tleskali vestoje, tekly mi slzy. Mám z filmu Vlny upřímnou radost, vypráví Kotek

Herec Vojtěch Kotek si zahrál ve filmu svého kolegy a kamaráda Jiřího Mádla Vlny. Jak vnímá film a jaká byla slavnostní premiéra? „Byl jsem u toho, kdy se Jirkovi splnil sen se vší parádou, měl ve Varech premiéru filmu a tleskal mu vestoje celý karlovarský festival. Natočil něco, co má obrovskou sílu a hodnotu a co je skvělá výpověď v dnešní době,“ ...

Kam v létě za uměním po Praze? Překvapením výstavní sezony je sbírka někdejšího ředitele TV Nova Vladimíra Železného

Za uměním nemusíte v létě vyrážet jen do regionů, mnoho nových výstav najdete i v Praze. Přední pražské výstavní instituce i mnoho menších galerií nabízí spoustu uměleckých zážitků. Jedním z nejzajímavějších může být pozoruhodná soukromá sbírka někdejšího ředitele TV Nova Vladimíra Železného.

OBRAZEM: Karlovarský festival v úterý rozzářila Světýlka s Fingerem a Žilkovou

Ústředním momentem festivalového úterý byla premiéra druhého českého filmu, který se letos účastní Hlavní soutěže. Večer totiž ve Velkém sále slavnostně uvedli snímek Světýlka s Veronikou Žilkovou a Martinem Fingerem. U pátý den filmového festivalu se toho ale stalo mnohem víc.

VE VARU BEZ MIRKY: Herečtí boxeři, televizní sex a Macháčkova kapela

Mezi dávkami antibiotik, která mě stále drží mimo reálný prostor festivalu, se přenáším do světa hvězd pomocí Actorsmap. Herecký rejstřík, jehož zdokonalenou podobu včera ve Varech předvedli, odhalí plno kuriozit. Třeba že mezi zastupovanými herečkami jenom jedna jediná ovládá box.

PRVNÍ DOJMY: Loni Přišla v noci, letos Mord. Není nad malý český film

Miloš Forman by nejspíš uznale pozval na pivo. Řeč je o Adamu Martincovi, jehož prvotina Mord se v hlavní soutěži karlovarského festivalu blýskla jako český granát. Hlásí se totiž k nejlepší tradici tuzemských tragikomedií, malých filmů s velkým účinkem.

OBRAZEM: Film Vlny má za sebou premiéru ve Varech. Herci se prošli po červeném koberec a uvedli snímek

Film Vlny režiséra Jiřího Mádla měl v pondělí ve 14.00 premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Snímek zobrazuje vzdor a odvahu zaměstnanců Československého rozhlasu v srpnu 1968, kdy zvládli po okupaci ještě několik dní nezávisle vysílat. Snímek ve Velkém sále v hotelu Thermal uvedli hlavní tvůrci a protagonisté. ...

Festivalové Vary, den čtvrtý: O půlnoci najdete věčné mládí a zamilujete se v posilovně

Je cosi zvláštním způsobem uklidňujícího na tom, že pokud se při karlovarském festivalu o půlnoci vyskytnete ve Velkém sále hotelu Thermal, vždycky se stran filmového zážitku dočkáte něčeho veskrze bizarního a zároveň syrově lidského. A dost možná také zalitého hektolitry krve. Naštěstí tahle festivalová pamětihodnost nenabízí 4D promítání. ...

Studio N z Varů: Mádl dal Česku národní film

Film Vlny, který mapuje roli novinářů během srpna 1968, vzbudil na letošním karlovarském festivalu velká očekávání. Povedlo se Jiřímu Mádlovi ohromit publikum už mnohokrát vytěženým tématem pražského jara? V čem je unikátní dokument o světoznámé české fotografce Libuši Jarcovjákové? A na které filmy letos zajít do kina? Filip Titlbach a vedoucí kul ...

Vynechávám večírky a chodím do kina, ale letos se to zatím nedaří, říká Janžurová

Do Karlových Varů letos herečka Iva Janžurová společně s dcerou a režisérkou Theodorou Remundovou přivezla dokumentární portrét Janžurka, který do kin vstoupí v září. I kvůli jeho prezentaci však ještě letos nestihla vidět žádný jiný film. „Já skutečně každý festival v posledních letech vynechávám večírky a chodím do biografu. A letos jsem ještě ne ...

KOMENTÁŘ: Za rok se u nás protočilo třináct miliard. Pořád je to málo?

Když nepřijdou cizinci, vypomohou našinci, mohl by hlásat domácí filmový průmysl. Podle bilance, kterou Asociace producentů v audiovizi zveřejnila tradičně na karlovarském festivalu, se u nás loni protočilo 13,5 miliardy korun, píše ve svém komentáři redaktorka kulturní rubriky MF DNES Mirka Spáčilová.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 4: Příběh o bolesti, válečné hrůzy i „domácí video“

Hlavní karlovarská soutěž, stejně jako sekce ohlížející se za světovými festivaly, letos přinášejí mimořádně pestrou nabídku filmů se současnými i historickými náměty. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky přehlídky i pro ty, jimž festivalové filmy zkříží cestu v průběhu roku.

RECENZE: Pet Shop Boys se opakovali, přesto znovu strhli a dojali

Po dvou letech přivezlo britské popové duo Pet Shop Boys v rámci turné Dreamworld: The Greatest Hits Live znovu do Prahy průřez dosavadním repertoárem s přihlédnutím k nejznámějším hitům. Překvapení sice žádné, ale husí kůže od prvních tónů spolehlivě.

Recenze filmu Vlny: Mádl natočil český film roku. Objevte v kině svou národní hrdost, jde to i bez sportovních mistrovství

Jak těžké je být v Česku hrdinou? A máme vůbec nějaké? Nový film Jiřího Mádla, který v pondělí ohromil Vary, jich na filmové plátno přivedl hned několik. Ve filmu Vlny prostřednictvím tolikrát již vytěženého příběhu srpna 1968 ukázal, že můžeme být (také jednou) hrdým národem. Dokážeme to?

Světýlka jsou film, který vás skutečně dostane do vašeho dětství, přibližuje herečka Elizaveta Maximová

Na festivalu v Karlových varech představí režisérka Beata Parkanová svůj třetí snímek, Světýlka. „Je mi velkou ctí, že tu letos můžeme být s filmem Světýlka v hlavní soutěži. Natáčení s Beatou Parkanovou bylo fakt krásné a je to krásný příběh,“ vypráví herečka Elizaveta Maximová. Herečka Martina Jindrová také v rozhovoru pro Radiožurnál popsala, ja ...

„Dostaňte nás odtud pryč!“ Oleh Sencov ve Varech představil drásavou zkušenost z fronty

Nové ukrajinské filmy ve Varech sugestivně přibližují válečnou realitu v napadené zemi. Na festivalu je představili i jejich tvůrci Oleh Sencov a Sergej Loznica. Filmy Real a Invaze velmi zblízka nahlížejí do zákopů i měst zničených válkou.

OBRAZEM: Pondělní karlovarský festival rozvlnili Mádl se Soderberghem

Premiéra očekávaného filmu Vlny se stala ústředním momentem festivalového pondělí. Snímek Jiřího Mádla o hrdinství zaměstnanců Československého rozhlasu v srpnu 1968 zaujal nejen Velký sál. Své chvíle si ale užil i legendární americký režisér Steven Soderbergh, který uvedl svůj snímek Kafka. Podívejte se, co všechno se v pondělí stalo na karlovarsk ...

Myslela jsem si, že to bude hrozně jednoduché, popisuje Remundová natáčení filmu Janžurka

Říká jí Ivuška. Režisérka Theodora Remundová natočila film o své mamince Ivě Janžurové, do kin půjde 26. září s názvem Janžurka. Jak se pro natáčení filmu rozhodla? A jaké je bydlet s maminkou v jednom domě?

VE VARU BEZ MIRKY: Mimoni mimo, Mord na vzestupu a záhadná Leonarda

Opět odklad. Zánět se zmenšil, ale trvá, přihodíme antibiotika a klidový režim ještě na tři dny, rozhodla paní doktorka. Takže festivalový kufr zase vybalím a pokračuji ve Varech na dálku. Je to na zabití – což mi připomíná, jak český soutěžní Mord chytá světový vítr.

Smetana a Dvořák v japonských koncertních sálech. Rozhlasoví symfonici míří na zahraniční turné

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vyráží po pěti letech na další zahraniční turné, tentokrát do Japonska. Doprovázet ho bude šéfdirigent Petr Popelka, pod jehož taktovkou zazní ve vzdálených koncertních sálech tóny významných českých skladatelů, informoval v pondělní tiskové správě Symfonický orchestr Českého rozhlasu. ...

První dojmy z filmové události roku: Mádlovy Vlny ohromily Vary

První dojmy z filmové události roku: Mádlovy Vlny ohromily Vary Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

PRVNÍ DOJMY: Mádl ve filmu Vlny zkouší podívanou amerického střihu

Velkoryse natočený snímek Jiřího Mádla Vlny, který po předpremiéře na karlovarském festivalu vstoupí do kin v půli srpna, sleduje novináře mezinárodní redakce Československého rozhlasu ve vypjaté éře let 1967-69. Včetně pravých jmen, tanků a krve v ulicích.

České kulturní instituce jsou v žalostném stavu, říká umělkyně Bára Šlapetová

Na české kulturní scéně probíhá debata o budoucnosti podoby Akademie výtvarných umění (AVU) či funkci Národní galerie. Přes devadesát českých umělců žádá odstoupení rektorky AVU Márie Topolčanské z funkce a restrukturalizaci obou institucí. Jednou z nich je Bára Šlapetová.

GLOSA: Závěr Glastonbury ve znamení rozpaků a triumfu Avril Lavigne

Poslední den festivalu začal na hlavním pódium poetickým číslem Birminghamského národního baletu. Pomyslný noční souboj headlinerů SZA, The National a Justice dopadl rozpačitě. Největší hvězdou finále festivalu Glastonbury se překvapivě ukázala být pop punkerka Avril Lavigne.

Kina nejsou v krizi. Divák jen potřebuje lepší důvod se tam vydat, říká Jiří Mádl

V srpnu vstoupí do českých kin Vlny, třetí film v režii Jiřího Mádla, který se odehrává na půdorysu dění v Redakci mezinárodního života Československého rozhlasu na konci šedesátých let. Trápí režiséra měsíc před premiérou nízká čísla návštěvnosti kin? „Myslím, že ta čísla nám neříkají, že by byla kina nebo kinematografie v krizi. Změnil se jen výb ...

Festivalové Vary, den třetí: ‚Nemůže to být nazýváno filmem.‘ Sencov přivezl omylem natočené záběry z války

Zmatečná komunikace přes vysílačku. Vzdálený zvuk střelby. Vojáci posedávající v zákopech. Vlastně to ani moc jako válka nevypadá – aspoň ne jako ta, na kterou jsme z filmů zvyklí. Chybí tu jakákoli akce nebo viditelný boj. Přesto bitva o pozice Realu, označovaných podle madridského fotbalového klubu, patří k jedné z pokračujících lidských tragédií ...

KOMENTÁŘ: Jak se vyfotit s hollywoodskou celebritou? Chce to hlavně štěstí

Někdy čekáte dlouhé hodiny, třeba i za deště, za horka, a štěstí se na vás neusměje. Jindy si jdete pro lístek na film a najednou kolem vás projde Aragorn. Setkání s hollywoodskými hvězdami patří pro řadu návštěvníků karlovarského festivalu k vrcholům celé kulturní události. Podpis či společná fotka je pro ně trofejí, ale často i obchodním artiklem ...

SOUTĚŽ: Pán prstenů jako nová legitimní kultura? Vyhrajte knižní exkurz do pravidel vkusu

Kdo určuje, co je ten pověstný „dobrý vkus“? Kdo má moc označit něco za vhodné, nevhodné, „cool“ nebo trapné? Kde se tato moc vlastně získává a jak se ve společnosti distribuuje? Právě na to se ptají autoři knihy Pravidla vkusu. O jejich bádání na pomezí sociologie a kultury hrajeme tento týden v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz. ...

Studio N z Varů: Proč je hraný film v tvůrčí a finanční krizi

Za červeným kobercem je často hodně práce, nervů, úzkosti, vyjednávání, změn plánů a tvrdé politiky, říká režisér Šimon Holý. Nepodceňujme duševní zdraví filmařů a filmařek, upozorňuje publicistka Hana Trojánková Biriczová. V jaké kondici je česká kinematografie? A jsou Karlovy Vary důstojným svátkem českého filmu? Poslechněte si Studio N z festiva ...

Filmová nadace ve Varech ocenila protektorátní příběh malířky Toyen

Jako každý rok vyhlásila Filmová nadace na karlovarském festivalu výherce scenáristické soutěže. V hlavní kategorii zvítězily dva texty ze současnosti, které zkoumají mezilidské vztahy, sekci Hvězda zítřka ovládl příběh malířky Toyen z období protektorátu.

Ve Varech má premiéru Mádlův film Vlny. ‚Jsem nervózní, ale začínám se těšit,‘ říká režisér

Svoboda projevu. Tím se řídili jak rozhlasoví redaktoři, ale i zvukoví technici, kteří po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zvládli ještě několik dní nezávisle vysílat. Odvahu a vzdor zaměstnanců Československého rozhlasu přibližuje film Vlny režiséra Jiřího Mádla. Premiéru má v pondělí odpoledne na karlovarském filmovém ...

Ve velkém stylu. Anastacia přijede do Prahy oslavit čtvrtstoletí od vydání debutu

Zpěvačka Anastacia oznámila na příští rok světové turné Not That Kind, na němž oslaví 25 let od vydání stejnojmenného debutového alba s hity I’m Outta Love nebo titulní Not That Kind. V pražském O2 universe vystoupí 28. března 2025.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 3: Otcům doba nepřeje, selhávají na Západě i na Východě

Na karlovarském festivalu se letos sešlo vícero snímků mapujících ožehavé vztahy mezi rodiči a dětmi, zejména pak tápání otců a synů. Většina z nich stojí za vidění. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky přehlídky i pro ty, jimž festivalové filmy zkříží cestu v průběhu roku.

VE VARU BEZ MIRKY: Nenápadná Jarmila, neskutečná Iva a potoky krve

Pokaždé, kdy můj streptokok a teploměr vstoupí do dalšího kola souboje o možný odjezd do Varů, zkouším psychoterapii nadhledem. Filmy i přenosy vidím, známí volají, přišla jsem snad o něco světoborného? Přišla, pravím s básníkem: Hynku, Viléme, Jarmilo!

‚Kdyby to udělal někdo jiný, žaloval bych ho.‘ Režisér Soderbergh představil ve Varech snímek Mr. Kneff

Možná vás to překvapí, ale filmař Ridley Scott nedostal v roce 2001 za film Gladiátor Oscara za nejlepší režii. Ten rok získal prestižní zlatou sošku Steven Soderbergh za film Traffic - nadvláda gangů, který se letos promítá v Karlových Varech. A do lázeňské metropole přijel i sám Soderbergh. Na festivalu ve Velkém sále hotelu Thermal uvedl v neděl ...

„Už je ti padesát? Skončilas.“ Demi Moore vzdoruje stárnutí v provokativním filmu Substance

Film Substance s Demi Moore a Margaret Qualley ve Varech předcházela pověst hitu z Cannes. Jenže film má také 140 minut a čas festivalové projekce v sobotu v 22.30 po předchozím zhlédnutí čtyř jiných filmů různorodých kvalit napovídal, že to bude náročný zážitek. Byl – ale také velmi zábavný (a že by u něj někdo usnul, také nehrozilo). ...

V mládí jsem byl fanouškem detektivek, dnes je píšu, říká slovinský spisovatel Tadej Golob

Tadej Golob je horolezec, cyklista, ale zejména spisovatel. A zatímco ve Slovinsku jsou jeho knihy poměrně známé, v Česku vyšel překlad jeho detektivky Jezero až začátkem letošního roku. Golob román v květnu představil na Světě knihy.

OBRAZEM: Varská neděle patřila Pavlovi. Potkal se s Janžurkou i Sencovem

Stejně jako loni i letos vzbudila návštěva českého prezidenta na karlovarském festivalu rozruch. Spolu s manželkou se nejprve objevil v Městském divadle, aby se zde podíval na dokument Janžurka. Následně se setkal s ukrajinským režisérem Olehem Sencovem a ještě stihl premiéru soutěžního filmu Mord. Podívejte se, co všechno se v neděli dělo ve Varec ...

PRVNÍ DOJMY: Víc než herecký medailonek. Tohle je ryzí Janžurka

Díkybohu, dokument Janžurka, který po předpremiéře na karlovarském festivalu vejde do kin v září, se ani v nejmenším nepodobá běžným hereckým medailonkům. Dokonce tu ani nevystupují obvyklé „mluvící hlavy“. Zato tady vládne důvěrnost, hravost a vtip.

Nasnímal na Ukrajině krutou realitu bojů, ve Varech Sentsova přivítal Pavel

V neděli v podvečer uvedl ukrajinský režisér, občanský aktivista a někdejší vězeň Kremlu Oleh Sentsov osobně svůj snímek s názvem Real. Promítání předcházela schůzka s prezidentem Petrem Pavlem. „Film dnes neuvidím, sám bych se na něj podíval, ale jsem tu se ženou a pro ni by to přeci jen byl příliš silný zážitek. Proto jdeme na jiný film,“ sdělil ...

Hádám se nejenom s režiséry, ale taky sám se sebou, říká herec Vincent Lindon

Známý francouzský herec Vincent Lindon se představuje v hlavní roli francouzského televizního seriálu O penězích a krvi. V exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál mluví o tom, že má rád režiséry a režisérky s velkým egem, pokud je na správném místě. „Být v potížích podle mě znamená být naživu. Kdo není v potížích, žije asi dost nezajímavý život,“ řík ...

Jarmila Poláková se stane první ženou v Producentské síni slávy

Přední producentka dokumentárního filmu a hlavní osobnost produkční společnosti Film & sociologie Jarmila Poláková vstoupí v neděli večer na 58. ročníku MFF Karlovy Vary jako první žena do Producentské síně slávy. Před ní se této pocty dostalo producentům Jiřímu Ježkovi a Jaromíru Kallistovi. Ocenění vyhlašuje již potřetí Asociace producentů v audi ...