Maaxi.cz

OBRAZEM: Pondělní karlovarský festival rozvlnili Mádl se Soderberghem

Premiéra očekávaného filmu Vlny se stala ústředním momentem festivalového pondělí. Snímek Jiřího Mádla o hrdinství zaměstnanců Československého rozhlasu v srpnu 1968 zaujal nejen Velký sál. Své chvíle si ale užil i legendární americký režisér Steven Soderbergh, který uvedl svůj snímek Kafka. Podívejte se, co všechno se v pondělí stalo na karlovarském festivalu.

Mohlo by vás zajímat

Vzít roli Jamese Bonda? Jak bych pak chodil na drink? řekl Clive Owen

O odmítnutí zásadní role agenta 007 i o spolupráci se slavnými režiséry, jako jsou Spike Lee či Steven Soderbergh, promluvil Clive Owen na karlovarském festivalu. Britský herec následně ve Velkém sále uvedl snímek Na dotek, který mu vynesl několik ocenění.

Petice pro restrukturalizaci Národní galerie. ‚Jde o akt nedůvěry,' říká signatářka a odbornice Zapletalová

Pod peticí požadující restrukturalizaci Národní galerie přibývá podpisů. Podepsané populární osobnosti kritizují vedení galerie. Od instituce se odvrátila i akademická sféra. „Odchod předních odbornic a odborníků z rad a komisí, činnost Národní galerie ochromuje,“ říká pro Český rozhlas Plus Jana Zapletalová, vedoucí katedry dějin umění na Filozofi ...

Stály se fronty na lístky. Herecký soubor Ypsilonky byl vůbec nejsilnější v republice, vzpomíná Dejdar

V pátek se bude Karlových Varech promítat snímek Vladimíra Michálka Amerika, v níž si hlavní roli zahrál Martin Dejdar, člen souboru divadla Ypsilon. Amerika vznikla na motivy románu Franze Kafky a v roce 1994 to byla událost filmového roku. Premiéra byla na Výstavišti v Letním kině. „Bylo tam kolem tisíce lidí,“ vzpomíná pro Radiožurnál herec Mart ...

Piráti z Karibiku? Jedna velká rodina, rodilo se i umíralo, vzpomíná Geoffrey Rush

Léta strávil na divadelních prknech než přišel po čtyřicítce zásadní zlom a Geoffey Rush se stal světovou hereckou hvězdou. V rozhovoru Moniky Zavřelové mluví o své „herecké trojkoruně“, kterou drží díky získanému Oscaru, Emmy a Tony Award, ale také o Pirátech z Karibiku, divadelních kořenech nebo svém idolu Bolku Polívkovi. ...

OBRAZEM: The Smashing Pumpkins rozezněli zaplněnou pražskou halu

Dorazili plní energie a v zaplněném O2 universu potvrdili, že nestárnou. Americká rocková kapela The Smashing Pumpkins v Praze ve čtvrtek večer zahrála svou tradiční širokou škálu žánrů a v světelném opojení bavila posluchače. Prohlédněte si charismatickou hudební show v obrazech Tomáše Krista, fotografa MAFRA.

PRVNÍ DOJMY: Tolik lásky! Přitom o ní Od marca do mája nepadne slovo

Snímek Od marca do mája zastupuje v karlovarské soutěži Proxima Česko, ale jeho scenárista a režisér Martin Pavol Repka, který studoval pražskou FAMU, pochází, stejně jako herci, ze Slovenska. Tam se také jeho nevtíravě podmanivý debut odehrává.

Svou roli ve filmu má na karlovarském festivalu i hotel Thermal

Karlovarský hotel Thermal je nejen srdcem filmového festivalu, ale stal se také jedním z námětů filmu, který měl v lázních světovou premiéru. Vidět ho tu mohli návštěvníci hned dvakrát, a to ve snímku Architektura ČSSR 58–89. Kdo to nestihl, uvidí ho letos na podzim v kinech po celé České republice.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 7: Japonci se umějí rozvádět, Španělé by neublížili mouše

Čtvrtek na karlovarském festivalu potvrdil vysokou kvalitu hlavní soutěže, zejména filmů o temných stránkách rodinných vztahů. Přibyl k nim důstojný zástupce z Japonska. Experimentální snímky z vedlejších sekcí tolik nenadchly. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky přehlídky i pro ty, jimž promítané filmy zkříží cestu v průběh ...

VE VARU S MIRKOU: Trofej pro Mádla, fotbal se Sokolem a králíci Hádkovi

Je zima, prší, techno duní a řízek s chlebem u stánku stojí sto padesát korun, ale čert to vzal, to jsou přece staré dobré známé Vary. Konečně jsem tady, už jen vypnout na pokoji klimatizaci, aby se streptokok nevrátil, alespoň než se rozdají ceny.

Dáša čte Oldovi scénáře. Nakázala mu, aby ve filmu hrál, říká o filmu Zahradníkův rok režisér Havelka

Herec a režisér divadelní i filmový Jiří Havelka natočil mimo jiné filmy Vlastníci nebo Mimořádná událost. Letos měl v Karlových Varech premiéru jeho film Zahradníkův rok, film natočený volně podle skutečných událostí, vybavený čapkovským názvem. Je to komedie, drama, nebo dramedie? A proč v něm Oldřich Kaiser nemluví? Pro Radiožurnál odpovídal rež ...

„Proč teď pláčeš?“ Janžurka se vyhýbá patosu, ne ale zvídavým otázkám své dcery

Iva Janžurová představila v Karlových Varech dokument Janžurka. Nečekejte nic oslavného, jeho autorkou je hereččina dcera Theodora Remundová, místo sentimentu a patosu je tu spíš spousta vzájemné lásky. I když i na překvapivé otázky dojde.

OBRAZEM: Čtvrtek ve Varech? Brühl ovládl Velký sál, Trojan Městské divadlo

Daniel Brühl a Ivan Trojan se postarali o hlavní program čtvrtečního dne na karlovarském festivalu. Zatímco první jmenovaný převzal cenu, druhý uvedl film v Městském divadle. To ale rozhodně nebylo vše, co se sedmý den filmové přehlídky událo.

Tata Bojs slaví 36 let na scéně. ‚Jsme s Mardošou tak odlišní, že se nehádáme,‘ usmívá se Milan Cais

Kapela Tata Bojs na filmovém festivalu v Karlových Varech odehrála koncertní set u příležitosti uvedení dokumentu k 36. výročí svého vzniku, který s ní natočil režisér Marek Najbrt. „Ten projekt měl různé peripetie a zatáčky. Nakonec jsme zakotvili u Marka Najbrta, protože nám přišlo fajn, jak pracuje s humorem,“ přibližuje Milan Cais ve speciálním ...

Měl zpoždění, revanšoval se dobrou náladou. Vary ozdobil hvězdný Clive Owen

Do Karlových Varů dorazil britský herec Clive Owen. V sobotu na závěr filmového festivalu převezme Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu. Na držitele Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara před vstupem do hotelu Pupp čekala asi stovka lidí.

Festivalové Vary, den šestý: Daniel Brühl přivezl svého Souseda a odvezl si fotku pro maminku

„Tohle je ta nejkrásnější soška, ještě krásnější než Oscar,“ usmíval se Daniel Brühl, když si před zraky publika ve Velkém sále hotelu Thermal potěžkával svůj Křišťálový glóbus. „A moc mě těší, že je to Cena prezidenta, předaná přímo tím festivalovým prezidentem. Pomůže to mé krizi středního věku,“ vtipkoval čerstvě 46letý španělsko-německý herec. ...

S autory Máje jsme chtěli dům oživit, říká architekt. ‚Las Vegas nepatří do centra Prahy,‘ namítá historik

Z obchodního domu centrum zábavy. To je výsledek rekonstrukce Máje. Kromě internetových hádek o hranici umění a kýče vzbudil i debatu o tom, jak přistupovat k ochraně kulturních památek. „Snažili jsme se vymyslet koncept společně s původními autory tak, abychom dům oživili,“ říká peo Český rozhlas Plus spoluautor interiéru Milan Mlada z kanceláře A ...

Proč mě má zajímat, kdo se kde opil? Nečtu si ani o sobě, říká Jordan Haj

Říjen bude letos pro Jordana Haje nabitý měsíc. Chystá se premiéra filmu Výjimečný stav, do nějž ho obsadil Jan Hřebejk, pořádá dva koncerty, oslaví narozeniny a hlavně světlo světa spatří jeho první sólová deska. O tom všem i dalším promluvil v rozhovoru Moniky Zavřelové z karlovarského filmového festivalu.

Krásná soška. Hezčí než Oscar, pochválil Brühl Bartoškovi Cenu prezidenta

Jen slova chvály měl pro karlovarský festival Daniel Brühl. Německo-španělský herec a režisér převzal ve čtvrtek odpoledne z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a ve Velkém sále Thermalu uvedl svůj vlastní film Soused.

Vědci v Indonésii našli nejstarší jeskynní malbu na světě. Je na ní vyobrazeno prase

Australští a indonéští vědci objevili na indonéském ostrově Sulawesi nejstarší příklad figurálního jeskynního umění na světě. Malba divokého prasete a tří postav podobných lidem je stará nejméně 51.200 let, což je o přinejmenším 5000 let více než předchozí známé nejstarší jeskynní umění, napsal zpravodajský server BBC News. ...

„Pokud neřešíte traumata z dětství, udělají to za váš vaše vztahy.“ Malý průvodce tajemstvím šťastného partnerství

Myslíte, že budete se svým partnerem žít až na věky? Pokud dokážete čelit svým traumatům, tak možná ano. Nenápadný snímek Až na věky z hlavní soutěže MFF Karlovy Vary uhranul řadu diváků tím, jak přesně pojmenoval povědomé problémy řady dlouhodobých partnerských vztahů.

PRVNÍ DOJMY: Western na pokračování. Kaiser mlčí celý Zahradníkův rok

Netypickou podobu zvolil režisér Jiří Havelka pro svou novinku Zahradníkův rok, která po předpremiéře na karlovarském festivalu přijde 18. července do kin. Titulní hrdina v podání Oldřicha Kaisera vede tichou bitvu o svůj mikrosvět během dvanácti měsíců, uvozených vždy citací z předlohy Karla Čapka.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 6: Soutěž má favorita, mimořádný asijský film o šermu

Výjimečně dobrý film měl ve středu světovou premiéru v hlavní karlovarské soutěži. Drama o dvou šermujících bratřích, z nichž jeden je možná vraždící bestie (a možná taky ne), je bez pochyby hlavním objevem letošního festivalu a favoritem klání o Křišťálový glóbus. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky přehlídky i pro ty, jimž ...

Nevadí mi, když jsou děti na mobilu. Sociální sítě se naučíme využívat pro náš růst, věří Žilková

Na festivalu v Karlových Varech se setkala Veronika Žilková s Janem Pokorným v den, kdy oba slavili výročí, a to neuvěřitelných 40 let, kdy Jan Pokorný přišel do rozhlasu a Veronika Žilková byla poprvé na karlovarském festivalu. „Je fajn, že jsme se toho dožili,“ říká se smíchem herečka.

RECENZE: Rod Stewart se loučil bez křeče, ale bohužel také bez silného hlasu

Věk neošidíš. Rodu Stewartovi táhne na osmdesát, tudíž je jasné, že energií natlakovaný koncert od něj už očekávat nemůžeme. V O2 areně ale nic neošidil, snažil se jet naplno od prvních vteřin a pokud si během koncertu dal čas od času od zpěvu pauzu a přenechal mikrofon sboristkám, nemůžeme se nijak pohoršovat.

Jako by žena nikdy neměla všechno splněno, říká spisovatelka Klára Vlasáková

Před rokem vyšla Kláře Vlasákové novela Těla, která rezonovala mezi čtenáři především tématy tělesnosti a (ženského) stárnutí. Aktuálně ji už krom českých čtenářů v překladu mohou číst i Slováci. Těla se loni stala také beletristickou knihou roku Deníku N.

Šary Vary: Oficiální ozvěny KVIFF přinesou filmové hity do Prahy a Brna

Od 8. do 14. července proběhnou v pražských kinech Světozor, Aero a Přítomnost a v brněnském Scalním letňáku Janáček tradiční festivalové ozvěny Šary Vary.

Bílý lev pro Kryla? Příběh ‚největšího ze všech bardů‘, který měl o zlu jasno

Další vyznamenání pro Karla Kryla. Navrhuje ho Sněmovna. Kývne na něj i prezident Pavel?

OBRAZEM: Na festival dorazili Trojan i Brühl, středa ale patřila Tata Bojs

Že se festival pomalu láme do své druhé poloviny lze poznat i podle toho, že začínají najíždět nové hvězdy. Ve středu se tak před Puppem během několika minut vystřídali herci Daniel Brühl a Ivan Trojan. Jejich chvilky ale teprve přijdou, tento den totiž patřil Tata Bojs a Zahradníkovu roku.

VE VARU BEZ MIRKY: Rokenrole Tata Bojs, triumf prostituce a Taylor Swift

Poslední pilulka antibiotik je spláchnuta birellem, kufr sbalen, jízdenka zakoupena, dá-li Bůh a svatý Václav, čtvrteční poledne už zažiju ve Varech, kde mě v sále uvítá zelenovlasá hrdinka italského filmu Chlorofyl.

Xindl X: Měl jsem pocit, že jsem ve svých písničkách už vše podstatné řekl

Píše muzikál a po delší tvůrčí odmlce chystá novou desku odkazující na bájného ptáka vstávajícího z popela. Ochutnávky v podobě jednotlivých singlů již bodují u posluchačů v tuzemském éteru. Zpěvák a skladatel Ondřej Ládek alias Xindl X se vloni téměř po dvou letech vrátil s rodinou ze španělského Tenerife, kam se odstěhovali v době covidu. „Byl js ...

V Ostravě začal festival Beats for Love. Hlavní hvězdou bude David Guetta

Více než 500 umělců různých žánrů elektronické taneční hudby vystoupí na festivalu Beats for Love, který odstartoval ve středu v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. Hlavní hvězdou desátého ročníku akce bude francouzský DJ David Guetta. Loni festival v součtu všech dnů navštívilo zhruba 150 tisíc lidí.

Festivalové Vary, den pátý: Co přijde po Mordu aneb filmy ze sekce Budoucí premiéry

Dost o tom, co by mohly nabídnout následující ročníky festivalu, napovídají výsledky grantových výzev a scenáristických soutěží, které jsou ve Varech každoročně vyhlašovány. V minulosti bylo třeba podle oceněného scénáře Jaroslava Žváčka natočeno drama Jana Prušinovského Kobry a užovky, které později získalo šest Českých lvů. ...

Červený koberec a pozornost médií? Není mi to moc příjemné, říká Jiří Havelka

Po Vlastnících a Mimořádné události je tu další film v režii Jiřího Havelky. Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli vstoupí do kin 18. července a na karlovarském filmovém festivalu se dočkal zvláštního uvedení. V rozhovoru s Monikou Zavřelovou z karlovarského filmového festivalu promluvil Jiří Havelka o obrazové i verbální přehlcenosti ...

Festivaly, které nezklamou. Shakespeare vládne na Hradě, Kravitz dobývá Ostravu a flamenco se tančí v rytmu hip hopu

Prázdniny právě odstartovaly, nejvyšší čas vybrat si ten správný festival a pak si ho pořádně užít. Přinášíme 10 tipů, ať už máte rádi divadlo, film, hudbu anebo dobré víno.

Další velká hvězda na festivalu. Do Varů dorazil herec Daniel Brühl

Mezi hosty karlovarského festivalu ve středu po poledni přibyl několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Herec a režisér zde obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Po příjezdu před hotelem Pupp jej vítalo přibližně pět desítek filmových nadšenců a zástupců médií.

PRVNÍ DOJMY: ... a dětského Oscara získává Mia Bankó za Světýlka

Zase jedno malé milé překvapení z domácí dílny zažil karlovarský festival. Po Mordu se v hlavní soutěži předvedla Světýlka, rovněž soustředěná na rodinný půdorys během jednoho dne. Tentokrát však film vypráví o holčičce, jejíž bezpečný svět ohrožují dospělí.

Mladí čeští (a slovenští) filmaři jdou do sebe. Které filmy z Varů nutně musíte vidět i v kinech?

Tradiční česká zabijačka, rodinné krize a zátěže i příběhy osobních bojů o respekt. To jsou některá z témat, která do Varů přivezli čeští (a také slovenští) filmaři. Jak se lokálním filmům daří obstát v silné mezinárodní konkurenci a které z nich musíte vidět i v kinech?

Kontroverzní americký rapper Kanye West přijel do Moskvy na oslavu narozenin

Kontroverzní americký rapper Kanye West, který nyní používá přezdívku Ye, o víkendu překvapivě navštívil Moskvu. Slavní západní umělci se přitom Rusku po jeho velkém vpádu na Ukrajinu v roce 2022 vyhýbají. West do Moskvy přiletěl v sobotu. V noci z neděle na pondělí už odlétal soukromým letadlem.

Mattu Damonovi v opilosti nic neříkejte. Vše si pamatuje, varoval Soderbergh

Nejen neobvyklým nápadem, který by mohl zlepšit mezinárodní vztahy, zaujal americký režisér Steven Soderbergh během veřejného setkání na karlovarském festivalu. Oscarový režisér, který má na svém kontě hity, jako jsou Dannyho parťáci, Traffic či Erin Brockovich, se rozpovídal i o natáčení v Praze těsně po revoluci.

CO (NE)VIDĚT PO VARECH, den 5: Útěk před svatbou, rozvod a anonymní sex

V pátý festivalový den se na plátnech sešlo několik filmů o pochroumaných vztazích, ale i o naději na jejich nápravu. iDNES.cz přináší každodenní tipy z programu pro návštěvníky karlovarského filmového festivalu i pro ty, jimž promítané snímky zkříží cestu v průběhu roku.

Když jsme Jirkovi tleskali vestoje, tekly mi slzy. Mám z filmu Vlny upřímnou radost, vypráví Kotek

Herec Vojtěch Kotek si zahrál ve filmu svého kolegy a kamaráda Jiřího Mádla Vlny. Jak vnímá film a jaká byla slavnostní premiéra? „Byl jsem u toho, kdy se Jirkovi splnil sen se vší parádou, měl ve Varech premiéru filmu a tleskal mu vestoje celý karlovarský festival. Natočil něco, co má obrovskou sílu a hodnotu a co je skvělá výpověď v dnešní době,“ ...

Kam v létě za uměním po Praze? Překvapením výstavní sezony je sbírka někdejšího ředitele TV Nova Vladimíra Železného

Za uměním nemusíte v létě vyrážet jen do regionů, mnoho nových výstav najdete i v Praze. Přední pražské výstavní instituce i mnoho menších galerií nabízí spoustu uměleckých zážitků. Jedním z nejzajímavějších může být pozoruhodná soukromá sbírka někdejšího ředitele TV Nova Vladimíra Železného.

OBRAZEM: Karlovarský festival v úterý rozzářila Světýlka s Fingerem a Žilkovou

Ústředním momentem festivalového úterý byla premiéra druhého českého filmu, který se letos účastní Hlavní soutěže. Večer totiž ve Velkém sále slavnostně uvedli snímek Světýlka s Veronikou Žilkovou a Martinem Fingerem. U pátý den filmového festivalu se toho ale stalo mnohem víc.

VE VARU BEZ MIRKY: Herečtí boxeři, televizní sex a Macháčkova kapela

Mezi dávkami antibiotik, která mě stále drží mimo reálný prostor festivalu, se přenáším do světa hvězd pomocí Actorsmap. Herecký rejstřík, jehož zdokonalenou podobu včera ve Varech předvedli, odhalí plno kuriozit. Třeba že mezi zastupovanými herečkami jenom jedna jediná ovládá box.

PRVNÍ DOJMY: Loni Přišla v noci, letos Mord. Není nad malý český film

Miloš Forman by nejspíš uznale pozval na pivo. Řeč je o Adamu Martincovi, jehož prvotina Mord se v hlavní soutěži karlovarského festivalu blýskla jako český granát. Hlásí se totiž k nejlepší tradici tuzemských tragikomedií, malých filmů s velkým účinkem.

OBRAZEM: Film Vlny má za sebou premiéru ve Varech. Herci se prošli po červeném koberec a uvedli snímek

Film Vlny režiséra Jiřího Mádla měl v pondělí ve 14.00 premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Snímek zobrazuje vzdor a odvahu zaměstnanců Československého rozhlasu v srpnu 1968, kdy zvládli po okupaci ještě několik dní nezávisle vysílat. Snímek ve Velkém sále v hotelu Thermal uvedli hlavní tvůrci a protagonisté. ...

Festivalové Vary, den čtvrtý: O půlnoci najdete věčné mládí a zamilujete se v posilovně

Je cosi zvláštním způsobem uklidňujícího na tom, že pokud se při karlovarském festivalu o půlnoci vyskytnete ve Velkém sále hotelu Thermal, vždycky se stran filmového zážitku dočkáte něčeho veskrze bizarního a zároveň syrově lidského. A dost možná také zalitého hektolitry krve. Naštěstí tahle festivalová pamětihodnost nenabízí 4D promítání. ...

Studio N z Varů: Mádl dal Česku národní film

Film Vlny, který mapuje roli novinářů během srpna 1968, vzbudil na letošním karlovarském festivalu velká očekávání. Povedlo se Jiřímu Mádlovi ohromit publikum už mnohokrát vytěženým tématem pražského jara? V čem je unikátní dokument o světoznámé české fotografce Libuši Jarcovjákové? A na které filmy letos zajít do kina? Filip Titlbach a vedoucí kul ...

Vynechávám večírky a chodím do kina, ale letos se to zatím nedaří, říká Janžurová

Do Karlových Varů letos herečka Iva Janžurová společně s dcerou a režisérkou Theodorou Remundovou přivezla dokumentární portrét Janžurka, který do kin vstoupí v září. I kvůli jeho prezentaci však ještě letos nestihla vidět žádný jiný film. „Já skutečně každý festival v posledních letech vynechávám večírky a chodím do biografu. A letos jsem ještě ne ...

KOMENTÁŘ: Za rok se u nás protočilo třináct miliard. Pořád je to málo?

Když nepřijdou cizinci, vypomohou našinci, mohl by hlásat domácí filmový průmysl. Podle bilance, kterou Asociace producentů v audiovizi zveřejnila tradičně na karlovarském festivalu, se u nás loni protočilo 13,5 miliardy korun, píše ve svém komentáři redaktorka kulturní rubriky MF DNES Mirka Spáčilová.