Maaxi.cz

Vlny: Jíří Mádl ve své novince vzdává poctu poctivé novinařině na pozadí událostí roku 1968

Studenti nespokojení s podmínkami na strahovských kolejích se vydávají na pokojný protest ulicemi města. Spontánní demonstraci mladých lidí brutálně rozeženou ozbrojené složky komunistického režimu… Už úvodní, davovou a velmi intenzívní scénou dává scenárista a režisér Jiří Mádl jasně najevo, že od svých dřívějších autorských snímků, komorních dramat ­Pojedeme k moři (2014) a Na střeše (2019), filmařsky výrazně vyrostl. Už nevypráví příběhy ze současnosti, konverzačky „jeden na jednoho“. Hrdiny jeho velkofilmových Vln jsou členové proslulé Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, pozadím je vypjatá doba kolem roku 1968.

Mohlo by vás zajímat

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru nastražil před vchod paneláku v Horšovském Týně podomácku nastraženou bombu. Tu našel muž, který ji nohou odstrčil, bomba vybuchla a střepiny ho zranily v obličeji.

Never more personálním tahanicím v Národní galerii Praha, které vedou ke znepokojení mezi odborníky

Martin Musílek byl odvolán z pozice vedoucího odboru vědy a výzkumu v NGP. Zvedla se nesouhlasná reakce jednadvaceti odborníků. Je to další z řady „drncáků“, které naší přední (?) uměleckou institucí v poslední době otřásají. Patří mezi ně i petice osobností veřejného života, ta si ale podráží sama sobě nohy jazykem, kterým je psána. A zemřel Donal ...

Putin a Si Ťin-pching v Kazachstánu bojují o vliv. Jejich zájmy se tam kříží

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní dvoudenního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), regionální organizace zahrnující devět členských států, z nichž mnohé mají napjaté vztahy se Západem. Očekává se, že ve čtvrtek bude oznámeno rozšíření organizace o Bělorusko, jež je hlavním s ...

Rusové dobyli čtvrť v Časiv Jaru. Za chyby se platí, píší ukrajinští analytici

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo ve středu ruské ministerstvo obrany. Dobytí tamního sídliště připustili také ukrajinští analytici z projektu DeepState, který je považován za blízký ukrajinské armádě.

Bidenových lapsů přibývá a demokraté stojí na křižovatce

Šéf Bílého domu Joe Biden označil svůj chabý výkon v televizní debatě za důsledek únavy z opakovaných cest do Evropy, které mu způsobily jet lag. Podle některých představitelů, kteří s Bidenem poslední dobou přišli do styku, jsou ale prezidentovy lapsy stále častější. Bidenovo zmatené vystupování v debatě znepokojilo Demokratickou stranu, která se ...

Mistrovství Evropy ve fotbale už na ČT viděly čtyři miliony diváků

Mistrovství Evropy ve fotbale v sousedním Německu má před sebou čtvrtfinálové boje a postupující týmy teď odpočívají. Přenosy ze šampionátu nabízí Česká televize a podle jejích statistik je dosavadní zásah všech odvysílaných zápasů bezmála čtyři miliony diváků starších čtyř let.

Ministerstvo odmítá omluvu pro SPD za spojení s xenofobií, odvolalo se

Ministerstvo vnitra dál trvá na spojení hnutí SPD s xenofobií a předsudečnou nenávistí. Proti dubnovému rozsudku, který mu nařídil se omluvit, podalo odvolání, potvrdil ČT mluvčí resortu Ondřej Krátoška s tím, že soud chybně zhodnotil důkazy. Spor se týká zprávy o projevech extremismu za druhé pololetí roku 2020, ve které ministerstvo označilo SPD ...

Izrael schválil největší zábor půdy na Západním břehu za třicet let

Izrael schválil největší zábor půdy na okupovaném Západním břehu Jordánu za posledních více než 30 let. Ve středu to uvedla izraelská nevládní organizace Peace Now, podle které úřady schválily zabrání půdy o rozloze 12,7 kilometru čtverečního v údolí Jordánu.

Řečmi a doteky obtěžoval chodkyně, pokusil se i loupit, viní policie muže

Kvůli obtěžování žen a dívek zahájili olomoučtí kriminalisté trestní stíhání dvaatřicetiletého muže. Jelikož se podle nich dřív také pokusil oloupit další ženu, obvinili ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a přečinu výtržnictví.

Rusko zatím nepochopilo, že silou neuspěje. Nemá motivaci jednat, řekl Pavel

Rusko zatím nedospělo k závěru, že by nemohlo svých cílů na Ukrajině dosáhnout vojenskou silou, nemá tak motivaci jednat, řekl prezident Petr Pavel na Radiožurnálu. Ukrajinu podle něj mají země podporovat tak dlouho, než Rusko pochopí, že s použitím vojenské síly neuspěje.

NATO poskytne Ukrajině pomoc za bilion, na dlouhodobé podpoře se nedohodlo

Zástupci NATO se ve středu dohodli, že organizace příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur (přes bilion korun). Ztroskotali však na plánu poskytovat zemi napadené Ruskem i v dalších letech minimálně stejně vysokou pomoc, jak navrhl generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Jiří Havelka: Největší sígři jsou nejodolnější, Čapek to uměl skvěle pojmenovat

Jiří Havelka (44), stručná historie: Kmenový člen divadelního sdružení Vosto5. Začínal v Ypsilonce. Inscenuje v Národním divadle v Praze, ve Slovenském národním divadle v Bratislavě nebo v Divadle Na zábradlí, od ledna 2025 se stává uměleckým šéfem Dejvického divadla. Ve Varech bude v předpremiéře pomítán jeho čtvrtý celovečerní film Zahradníkův ro ...

Biden se nevzdá. Kampaň chce otočit překvapivým rozhovorem i pletichami

Joe Biden se nehodlá vzdát, alespoň to tak vypadá podle jeho plánů na frontální útok v následujících dnech. Nic jiného mu ani nezbývá, čelí opakovaným výzvám k odstoupení z voleb, pouští se do něj i mnozí demokraté. Prezident kontruje překvapivým televizním rozhovorem a setkáním s vlivnými stranickými figurami.

Pavel propůjčil hodnost brigádního generála Bulkovi kvůli funkci v Indii

Ve středu propůjčil prezident Petr Pavel na Pražském hradě hodnost brigádního generála plukovníkovi generálního štábu Martinu Bulkovi, a to na dobu výkonu funkce přidělence obrany České republiky v Indii. Pro výkon funkce na tomto služebním místě je hodnost brigádního generála nezbytná.

Metrový hroznýš se plazil Chodovem. Strážníci ho odchytili, nikomu nechybí

Přibližně metr dlouhého hroznýše královského odchytili tento týden přímo v ulicích města strážníci v Chodově na Sokolovsku. Na lov exotického plaza se vydali do Tyršovy ulice po telefonickém oznámení jednoho z obyvatel, že se před domem pohybuje neznámý druh hada.

Hajloval levačkou, myslel, že to projde. I to je trestné, rozhodl soud v Německu

Jednapadesátiletý muž z německých Brém úmyslně při hajlování použil levou ruku. Domníval se, že pak nebude moci být stíhán. Vyšší zemský soud v Hammu však rozhodl, že ukazování Hitlerova pozdravu levou rukou je rovněž trestné. Muž musí zaplatit 600 euro (15 tisíc korun).

Žena s bicepsy jako Schwarzenegger. Vary nabídly rozcvičku, kliky i kroucení zadkem v kině

Nečekané představení si pro návštěvníky velkého sálu hotelu Thermal přichystali organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V půl jedenácté večer před premiérou snímku Zatracená krvavá láska nepřišla do sálu delegace jako obvykle, ale na pódium naběhla vypracovaná česká kulturistka. A spustila rozcvičku pro tisícovku diváků n ...

Evropský zbrojní průmysl loni nestačil pokrýt požadavky armád, uvedli zpravodajci

Zbrojní průmysl v Evropě loni nedokázal pokrýt požadavky ozbrojených sil unijních států, napsalo ve své výroční zprávě za minulý rok Vojenské zpravodajství (VZ). Problémem není kvalita produkce, ale především její nedostatečné kapacity způsobené tím, že se dlouhé roky šetřilo na armádních nákupech.

„Hřib udělal u Nových Holešovic podraz,“ říká spolumajitel Karlín Group. Na exprimátora míří žaloba

Společnému projektu Prahy a developerů Nové Holešovice věnoval Jan Ludvík, spolumajitel Karlín Group, roky života. „Jak my, tak dopravní podnik (DPP) jsme na tom projektu odvedli spoustu práce. A tu před pár měsíci někdo vzal, hodil do koše a řekl, že ho to vůbec nezajímá.“

KOMENTÁŘ: Spojeným královstvím se prožene „rudá“ tsunami

Britové budou rozhodovat ve volbách o novém parlamentu. Už teď je jisté, že vsadí na levicové recepty. Od labouristů se však žádná velká revoluce čekat nedá, protože je vede realista, píše editor MF DNES Kamil Struha.

Opilci se koupali v kašně. Cákali do ní pivo, vodou z chrliče si masírovali záda

Nápad svlažit se v tropickém dnu přímo na náměstí Republiky v Plzni dostali tři němečtí turisté. Svlékli se do spodního prádla a vlezli si do jedné z kašen. Záhy za nimi přišli strážníci, kteří opilým turistům vysvětlili, že koupat se v kašně je v Plzni zakázané.

Česko už poslalo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř sedm miliard

Česká republika poskytla Ukrajině od vypuknutí otevřené ruské agrese v únoru 2022 do konce letošního května vojenskou pomoc v hodnotě 6,75 miliardy korun. Veškerý materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou schválen v utajeném režimu, a to z bezpečnostních důvodů. Kabinet ale na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o ...

Česko zatím poslalo Ukrajině vojenský materiál za 6,75 miliardy korun

Česko poslalo od začátku ruské agrese na Ukrajinu do letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun, uvedlo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu, ve středu na návrh ministryně Jany Černochové seznam darované pomoci odtajnil. ...

Žena zabavila muže, její komplic mezitím ukradl tašku s mixážním pultem

Ostravští strážníci zadrželi dva zloděje, kteří v noci v centru města okradli mladý pár o tašku s mixážním pultem. Žena zabavila muže, přičemž její komplic nepozorovaně tašku vzal a rychle odešel. Jenže to je už přes kameru sledoval městský policista, který tam hned vyslal hlídku.

Pražské letiště má dál problémy s výdejem zavazadel na příletu

Pražské letiště se v posledních dnech potýká s problémy s odbavováním zavazadel. Polovina zavazadel z problémových letů už je ale na cestě za majiteli v destinacích. Zbytek Letiště Václava Havla pošle podle mluvčí Kláry Divíškové v průběhu středy. Lidé v předchozích dnech čekali na své kufry i několik hodin. Může za to nedostatek personálu a hustý ...

Zemřel Robert Towne. Za scénář Čínské čtvrti měl Oscara

Ve věku 89 let zemřel hollywoodský scenárista Robert Towne, který získal Oscara za film Čínská čtvrť. Podle jeho scénářů vznikla také akční série Mission Impossible či filmový příběh Tarzana.

Slibovala úrok 40 procent, za miliony podvedených si žila v luxusu, viní ženu

Z podvodů za nejméně 30 milionů korun je podezřelá žena z Olomouce. Například přes 6,5 milionů podle policie vylákala od prosince 2021 do března 2024 od sedmnácti lidí a šesti firem. Slibovala, že jim pomůže rychle a vysoce zhodnotit peníze v rámci různých developerských projektů. Kriminalisté zahájili její stíhání pro trestný čin podvod. ...

Chystáte se letět na dovolenou? Přibalte si na cestu pevné nervy nebo rovnou prášky

Vypadá to, že na cestující, kteří se v nejbližších dnech chystají odletět na dovolenou k moři či na poznávací výlet do některé z evropských destinací nebo se ze zahraničí letadlem budou vracet, čekají na pražském Letišti Václava Havla perné chvíle, které řádně prověří jejich nervovou soustavu. Letiště totiž aktuálně oznámilo, že má problémy s odbav ...

Šéfredaktor Metra: Prahu jsme už dobyli, teď jsme se zaměřili na další obce

Deník Metro koncem dubna expandoval do regionů a rozšířil rovněž regionální zpravodajství, a to i na portálu Metro.cz. „Nebylo to úplně bezbolestné,“ prozradil v rozhovoru pro iDNES.cz o rozšíření šéfredaktor deníku Petr Holeček. Doplnil i plány do budoucna a prozradil, jak chce redakce oslavit blížící se narozeniny novin. ...

Proč 17 let staré auto není vrak a proč je ekologičtější než nové

V dnešním díle jsme vzali na výlet 17 let starý rodinný kombík našeho šéfredaktora. Udržovat zachovalý Ford Mondeo s benzinovou jednašestkou pod kapotou totiž dává mnohem větší ekonomický i ekologický smysl, než si každých pět let kupovat nové auto.

Ústavní soud zamítl stížnost Imex Group kvůli Babišovým výrokům

Ostravská firma Imex Group neuspěla s ústavní stížností poté, co se u soudů neúspěšně domáhala odškodnění za negativní výroky bývalého ministra financí a pozdějšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Pronesl je v pořadu České televize Otázky Václava Moravce po explozi muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Sklady měla firma v pronájmu. ...

Soud se zastal Babiše ve sporu se zbrojaři. Za výroky po Vrběticích platit nemusí

Firma Imex Group neuspěla s ústavní stížností. Odškodnění za Babišovy negativní výroky po explozi muničních skladů ve Vrběticích nedostane, rozhodl Ústavní soud.

Ruská flotila zakotvila ve Venezuele, námořníky čekalo vřelé přivítání

Ve Venezuele kotví lodě ruského námořnictva, které minulý měsíc navštívily Kubu. Jakožto jeden z nejbližších spojenců Ruska v Latinské Americe bude Caracas hostit ruské lodě na svém území nejméně několik dní. Přítomnost těchto plavidel může být i signálem podpory Madurova režimu před nadcházejícími volbami.

Putin z vašich mužů udělá potravu pro děla, varují KLDR v Pentagonu

Pokud by Severní Korea vyslala na Ukrajinu svou armádu, aby na bojišti pomohla ruským silám, Moskva by její muže bez okolků použila jako potravu pro děla. Prohlásil to mluvčí Pentagonu generál Pat Ryder. Podle něho USA pozorně sledují vývoj poté, co ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un uzavřeli dohodu o strategické obra ...

Válka proti Gaze: brutální izraelský útok připomíná hrůzy genocidy v Bosně

Oběti bosenské genocidy a jiných masově páchaných zvěrstev kdekoli na světě mají morální povinnost vystoupit proti pokračujícímu zločinu proti lidskosti v Gaze.

Zahradníkův rok: Nenápadný a nemluvný Oldřich Kaiser v novém filmu Jiřího Havelky

Komu může vadit obyčejný zahradník? Nenápadný, nemluvný, pracovitý, žijící podle pravidelného ročního cyklu přírody uprostřed svých plodin kdesi na polosamotě?

Na kordy: Šermířský thriller, kde se vyplatí si počkat na závěrečnou scénu

Pokud jde o asijské snímky, jsem fanda, leč laik. Ale jedno vím jistě: každý pořádný japonský, jihokorejský nebo čínský film zprostředkuje divákovi něco naprosto ujetého – přemíru pohlavkování (ano, dospělí muži, bílé límečky, hromadně), šílené krvavé vyvražďovačky nebo nějakou sexuální perverzi, psychickou úchylku a tak podobně. Zmíněné najdete i  ...

Chlorofyl: Co se stane v momentě, kdy propukne láska k člověku, který nezapadá do vašeho světa?

Introvertní, vzpurná dospívající Maia (hraje ji Sarah Shortová) se zelenými vlasy a očima Bílých chodců ze Hry o trůny zvrací a krvácí zeleně. Její vlasy jsou jako tráva, dokonce i v sešitech a učebnicích si podtrhává smaragdovou a mátovou. Maia je smutná, unavená, rezignovaná. Neví, co se sebou, připadá si vykořeněná a prázdná, dokud neulehne do t ...

Měl jsem divoké mládí, přiznává „kostlivce“ Kennedy. Grilování psa popírá

Nezávislý americký prezidentský kandidát a člen známé politické dynastie Robert Kennedy mladší prohlásil, že má mnoho kostlivců ve skříni. Reagoval tak na článek v časopisu Vanity Fair, v němž jej žena, kterou koncem 90. let najal jako chůvu, obvinila ze sexuálního obtěžování. Kennedy mladší, synovec prezidenta Johna F. Kennedyho, také popřel, že s ...

Soud rozhodne o vazbě pro muže, jehož viní z postřelení soka do obličeje

Soudce Okresního soudu v Pardubicích dnes kolem poledne rozhodne o tom, zda padesátiletý muž, který v pondělí dopoledne u dálnice D35 na Pardubicku podle kriminalistů postřelil jiného muže do obličeje, půjde do vazby. Policie jej viní z trestného činu vraždy ukončeného ve stadiu pokusu.

Írán, Sýrii a KLDR žalují za útok Hamásu. Pozůstalí chtějí čtyři miliardy dolarů

Přes 125 lidí, mezi které patří zranění nebo pozůstalí po útoku Hamásu na Izrael ze 7. října loňského roku, podalo v pondělí u federálního soudu v New Yorku žalobu na Írán, Sýrii a KLDR. Jejich vlády podle žaloby dodaly ozbrojencům peníze, zbraně a výcvik k provedení útoku, který urychlil válku v Gaze.

Zaměstnanci ministerstva spravedlnosti chtějí stávkovat, žádají lepší plat

Část zaměstnanců ministerstva spravedlnosti vstupuje do stávkové pohotovosti kvůli nízkým platům a neuspokojivé personální situaci. Zaměstnancům se nelíbí, že jsou jejich platy výrazně nižší než platy zaměstnanců jiných ministerstvech.

Větroň na Karvinsku zavadil o elektrické dráty a zřítil se, pilot pád přežil

Jednomístný sportovní kluzák se u Stonavy na Karvinsku v úterý odpoledne zřítil do pole. Podle prvotních zjištění zavadil o elektrické vedení a stroj šel k zemi. Pilot ve středním věku přežil, ale skončil v péči záchranářů.

V okolí Sněmovny budou jako nový bezpečnostní prvek výsuvné sloupky

Poslanci rozpočtového výboru ve středu rozhodnou o uvolnění peněz na vybudování výsuvných sloupků, které by měly vyrůst jako nový bezpečnostní prvek v okolí Sněmovny. Výsuvné sloupky budou ve všech přístupových cestách do Sněmovní ulice z Malostranského náměstí, z Thunovské ulice i Pětikostelního náměstí.

Rock for People 2025

Rock for People je jeden z největších a nejstarších rockových festivalů u nás, koná se v Hradci Králové. V roce 2025 se uskuteční 12. až 14. června.

Posuny v EU: nové nacionálně populistické skupiny vznikají hned dvě

Vedle formace ohlášené Babišem, Orbánem a rakouskými posthaiderovci zakládá novou skupinu také německá AfD. Pokud přežijí Identita a demokracie a ECR, mohou být v novém Evropském parlamentu hned čtyři nacionálně populistické skupiny.

Bidenová dráždí na obálce Vogue. Sobecky drží Bidena v kampani, kritizují ji

Manželka prezidenta Joe Bidena Jill se objevila na obálce slavného módního časopisu Vogue. A to již potřetí. Fotka i s ní spojený rozhovor se ovšem kvůli načasování staly terčem kritiky. Republikáni, ale i demokraté ji podezírají, že chce zůstat první dámou a tlačí svého muže do prezidentské kampaně i přes výzvy k jeho odstoupení. Podle nich má u V ...

Advokátů ochotných pracovat v sobotu odpoledne ubývá, říká Milan Sivý

Jaká je aktuální situace na tuzemském trhu právních služeb? Kdo je na vzestupu a jaké oblasti právního byznysu se zásadně promění? I to hodnotí v 30. díle podcastové série Best Lawyers advokát a transakční expert Milan Sivý. „Čeští advokáti odvádějí výkony na evropské úrovni, ale za tuzemské peníze,“ říká Sivý s tím, že zdejší trh čeká v dohledné d ...

Ve vlaku v Japonsku jezdil 12 hodin mrtvý muž. Všimli si ho až v depu

Ve vlaku v Japonsku jezdilo 12 hodin na tratích kolem Tokia tělo cestujícího, který cestou zemřel. Jeho smrti si nikdo nevšiml a mrtvola urazila 652 kilometrů, než ji našel zaměstnanec připravující soupravu k návratu do depa, když z ní vystoupili všichni cestující.

Německý policista ukradl od nehody 180 kilo čedaru. Neukusoval jsem, bránil se

Německý policista, který byl propuštěn kvůli krádeži 180 kilogramů čedaru z místa nehody, kde zasahoval, v úterý prohrál soud, v němž se domáhal návratu mezi strážce zákona. A to navzdory tomu, že popřel, že by sýr ukusoval, poznamenává agentura Reuters.