Maaxi.cz

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráhu na kraji Prahy pohltilo ruzyňské letiště

Zaniklé tratě nás dnes zavedou jen kousek za hranice metropole. Tři kilometry slavné Pražsko-duchcovské dráhy v 60. letech 20. století nejprve pohltilo ruzyňského letiště, další kilometr byl pak opuštěn o půl století později. Zamíříme na úsek Litovice–Středokluky.

Mohlo by vás zajímat

ZANIKLÉ TRATĚ: Domovskou trať Slovenské strely přetnulo mošnovské letiště

V 84. díle seriálu Zaniklé tratě se podíváme na lokálku, jejíž počáteční úsek přetnula přistávací dráha letiště Mošnov, a další část byla později opuštěna kvůli stavbě seřaďovacího nádraží kopřivnické Tatry. Zamíříme na domovskou dráhu legendární Slovenské strely ze Studénky místního nádraží do Kopřivnice. ...

Kde se natáčely Hvězdné války? Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii

Fenomén filmové série Hvězdných válek se zrodil v roce 1977, a od té doby nepřestává fascinovat. Nejen u obrazovek a na plátnech kin. Planety a měsíce plné ohně, džunglí nebo pouští jsou ve skutečnosti soutěsky v Tunisku, norské ledovce, mayské chrámy v Guatemale anebo kalifornská přírodní rezervace.

Hlavní město B(b)avoráků a milovníků piva. Mnichov ale překvapí i památkami

V anketách o nejhezčí město Německa ho většinou předstihnou Hamburk, Drážďany nebo Heidelberg. Ale bavorskou metropoli není radno podceňovat. Překvapí množstvím památek, zeleně i pohodovou atmosférou. A ohromí milovníky piva. Zvlášť v době Oktoberfestu.

Na řece se otáčí tajemné oko. Konspirátorům jednoduché vysvětlení nestačí

Pozůstatky základny nacistů, kteří na sklonku války uprchli do Argentiny. Místo, kde přistávaly létající talíře. Anebo snad projev neznámé energie? Potrhlých teorií k fenoménu El Oyo existuje mnoho. S jeho prostým vysvětlením nicméně mají potíže i odborníci. Jako dílo přírody totiž moc nevypadá.

Nádech, výdech, Zillertal. Tři dokonalé výlety pro rakouský podzim

Ideální čas na hory? Nikdy jindy než v babím létě či v brzkém podzimu. Podle místních je říjen nejvhodnějším měsícem na krásné a svěží treky po Zillertalu a my vám přinášíme hned tři tipy na nezapomenutelné výlety. Vybere si každý. Ten, kdo chce šetřit, kdo se chce jen kochat romantikou, stejně jako ten, kdo potřebuje podávat výkony. ...

OBRAZEM: Příšery z hlubin, podvodní elegance. Oceány se nabídly fotografii

Zaznamenávají dramata i netušenou poetiku. Ohromující, velkolepé výjevy a též ladnou, noblesní krásu. Fotografie ze světa jsou oslavou krásy, která stojí za to, aby vystoupala z hlubin. Pomáhá jí soutěž Ocean Photographer of the Year. Zaskvěl se v ní i snímek mořského levharta, jak se říká jednomu z největších predátorů jižních oceánů, tuleni leopa ...

K vrcholnému zážitku vás vyvezou nejkrásnější horské železnice světa

K těm nejkrásnějším a též nejdramatičtějším horským scenériím si nemusíte cestu jen prošlapat. Až na vrchol vás může vyvést vlak, a vy se jen můžete obdivovat žulovým skaliskům, kaňonům, liduprázdným pustinám či divoké přírodě. Ne že by se to vždy obešlo úplně bez námahy nebo rizika.

Fantastický výlet napříč Kalifornií a Oregonem, na který nikdy nezapomenete

Náš okruh po západě USA začínáme přejezdem přes Golden Gate Bridge. Vyjíždíme na vrcholek Hawk Hill užít si výhled na ikonický most, zátoku a na mrakodrapy San Franciska. Stejný pohled jsme si vychutnali i v letech 1993 a 2010, to ovšem ještě bylo toto město krásnou metropoli bez narkomanů a stanových táborů, ne jako dnes. ...

Zapomenuté a úchvatné. Hory v uzbeckém Čatkalu budete mít jen pro sebe

Téměř šedesát procent jeho rozlohy zabírá nehostinná poušť Kyzylkum. Přesto má Uzbekistán několik oáz, které překypují životem. Kromě často skloňované Ferganské kotliny je to i národní park Ugam Čatkal, největší přírodní rezervace země. Turistu tu téměř nepotkáte. Společnost vám ovšem budou dělat průzračná jezera, horské louky a kamenité svahy. ...

Na začátku mu nikdo nevěřil. Tajemný a rychlý šinkanzen slaví 60 let

Japonský šinkanzen slaví šedesátiny. Dnes už rychlovlakům světově kraluje Čína, ale za superrychlé cestování po kolejích vděčíme průkopnické trati Tokio–Ósaka.

Na kufry jsem na Maledivách čekala šest dní. Odškodnění jsem nikdy nedostala

Chaos, jiné letadlo a ztracená zavazadla. Když Jana Vlková před několika lety cestovala na Maledivy, vznikl díky zpoždění letadla během přestupu zmatek.

Dodávkou s dětmi. Na rozlučku s létem míříme do italského Livigna

V horách přichází podzim rychle. V italském Livignu zahánějí na začátku září krávy z letních pastvin dolů do údolí a pak si dají do začátku lyžařské sezony pauzu. Poslední dny léta mají v tomto kdysi zapomenutém alpském údolí své kouzlo.

Skrytý klenot Itálie. Turín nadchne architekturou i krásným okolím

Jeden z tahounů průmyslového rozvoje severní Itálie, město Turín, má skvělou polohu na úpatí Alp a pyšnit se může i památkami světového významu. Přesto tu nehrozí, že by vás obtěžovaly davy turistů. Navíc se plno atraktivních míst, stojících za návštěvu, nachází i v blízkém okolí města.

Londýn rezignoval na pořádek. Brexit přinesl krizi, líčí spisovatelka

Milovala archeologii, osud ji ale nakonec zavál do Londýna, kde začala psát velmi úspěšný blog. Za čtyři roky života zažila Ellie Šedivá v Londýně Brexit, pandemii i korunovaci nového krále. Jaké historické artefakty skrývají břehy Temže a proč je vlastně tak těžké najít si v Londýně přátele?

Zajímavosti ze světa, kterými se můžete obohatit nebo jen zabít čas

Jestli nevíte, co s volným časem, a rádi trávíte chvíle na pláži, vsaďte na Filipíny. S celkovou délkou písčitého pobřeží 36 289 kilometrů je skutečně z čeho vybírat. Pokud na každém ze zdejších ostrovů a ostrůvků strávíte jeden den, máte postaráno o program na dalších dvacet let.

Béžová země plná zážitků. Na Džerbě můžete kromě relaxu i krmit krokodýly

Hledáte místo, kde se i začátkem podzimu můžete vyhřívat na písku, dovádět v mořských vlnách i odvézt nezapomenutelné zážitky? Pak jste ho právě našli. Teploty vzduchu se na tomhle ostrově patřícím k Tunisku pohybují i v říjnu průměrně kolem 30 °C, moře je vyhřáté na 25 °C a je slunečno – to všechno dělá z Džerby ideální lokalitu pro podzimní dovol ...

Tunisko: Vydejte se na výpravu do království písku, datlí a filmařů

Existují oblasti a krajiny, které by měl jednou za život navštívit každý, kdo se považuje za cestovatele. Jednou z nich je poušť. A když poušť, tak Sahara. A když Sahara, tak Tunisko, kde je toto písečné moře pro Čechy nejsnáze dostupné.

Finský výletník: Jak jsem si pohladil torpédo a modlil se v květináči

Ostrovní pevnost s ponorkou, pomník ve tvaru varhan, skalní chrám, spousta muzeí a lososová polévka. To jsou lákadla Helsinek. Na místo, kde prý nic není, to vlastně vůbec není špatné.

Očima šotouše: posílejte fotografie Bangle a vyhrajte cestovní vouchery

Zářijové kolo fotografické soutěže Očima šotouše tentokrát věnujeme populární lokomotivě 742, která svou přezdívku získala kvůli plánovanému exportu do Bangladéše. Máte ve svém archivu nějaké fotografie této zajímavé lokomotivy? Pošlete nám ji do redakce a můžete vyhrát cestovní vouchery Českých drah.

Evropa je rozdělená pohraničními ploty víc, než v byla 80. letech

Velké zdi a překážky na hranicích? V paměti se většinou vyloupne ta zavrženíhodná, z Berlína. Proto se může zdát překvapivé, že dnes, pětatřicet let po jejím pádu, se ve sjednocené a mírové Evropě podobná díla znovu staví. Dohromady přesahují délkou 1 800 kilometrů, tedy jako tucet těch berlínských.

Teče vám do bot? To už k posezení ve White Cross u nábřeží Temže patří

Středověké krčmy se snaží pobavit návštěvníky stylovou výzdobou, obsluhou v dobových kostýmech a třeba inscenovanou potyčkou s meči a štíty. V letitém baru White Cross, který najdete na nábřeží Richmondu, mají osobitou senzaci též. A docela bezpracně. Stará se o ni, velmi pravidelně, řeka Temže.

OBRAZEM: Ve stopách Jednoho prstenu projdete celý Nový Zéland

Dnes už kultovní trilogie, filmové zpracování Pána prstenů od Petera Jacksona, se kompletně natáčela na Novém Zélandu. V díle si postupně „zahrálo“ víc než sto padesát lokací Severního a Jižního ostrova. Krásu pohádkové krajiny nemusíte obdivovat jen v kině, za dobrodružstvím se sem můžete vydat sami.

Hrady či Obrův chodník. Déšť a vítr na severoirském pobřeží přebijí zážitky

Rozeklané útesy, dramatické zříceniny, staletí staré stromy a opuštěné vesnice. To vše v kompaktním balení nabízí Severní Irsko, konkrétně hrabství Antrim. Jeho pobřeží patří k těm nejkrásnějším na světě. Už jen proto, že se tu nachází legendární Obrův chodník, zapsaný na seznamu UNESCO.

Letecká společnost je odmítla odbavit, jejich problém nezajímal ani ambasádu

Dlouhá fronta k odbavovací přepážce, vystojíte ji a na konci vás čeká nemilé překvapení. Zaměstnanec letecké společnosti vám před očima přepážku zavře s prostým oznámením, že je prostě uzavřená. Konec. Bez diskuze.

Bytovky na hřebeni i „ptačí jezero“. V Abruzzu zažijete autentickou Itálii

Příroda, kde budete skoro sami, i města plná památek a života. Abruzzo nabízí všechno, co si běžný cestovatel může přát. A ještě něco navíc – je to kraj téměř nepolíbený turismem a jedna z nejvýznamnějších vinařských oblastí Itálie, kde se vinice táhnou od horských svahů až po mořské pobřeží.

Nádherný čundr na pohodu. Přechod Lužických a Jizerských hor zabere tři dny

Přechod Lužických a Jizerských hor nabídne daleké výhledy z řady výrazných vrcholů, tajemné lesní tišiny i zajímavé památky. A taky docela náročný terén, prudké výšvihy střídají neméně strmá klesání.

Zažijte blahodárnou podzimní dovolenou v Gasteinu. Termály jsou jen začátek

Oáza klidu a relaxace. Místo, kde si odpočine tělo i duše. Pastva pro všechny smysly. Přesně to na vás čeká, když během podzimu navštívíte rakouské údolí Gastein. Pokud chcete udělat něco blahodárného pro své zdraví, je tato oblast ukrytá uprostřed majestátních Salcburských Alp jasnou volbou. Na své si přijdou i rodiny s dětmi. ...

Zázrak techniky v Číně. Po plovoucím mostu musíte jezdit opravdu pomalu

Říká se mu Most snů. Jednak proto, že o něm obyvatelé z okolí opravdu dlouho snili, ale též kvůli tomu, že se mysl zdráhá uvěřit v jeho existenci, i když ho vidíte na vlastní oči. Š’-c’-kuan je totiž plovoucí, ukotvený k hladině řeky Čching-ťiang v Číně.

Na co zírá mašinfíra: Nádhernou parní mašinkou po letní Koryčance

Dnešním Mašinfírou zavzpomínáme na léto. Vydáme se na Koryčanku, malebnou moravskou trať mezi Nemoticemi a Koryčany, která je od roku 1981 bez pravidelného osobního provozu. Vyjedeme na ni stylově, zelenou parní mašinkou Klubu přátel kolejových vozidel Brno.

Tady jsou turisté vítáni. Čtyři země, které se návštěvníků opravdu nebojí

Na každou přeplněnou turistickou lokalitu v Evropě připadá po celém světě spousta míst, která potřebují víc návštěvníků. To je po bouřlivých protestech proti nadměrnému turismu z letošního léta dobrá zpráva. K místům, která se na příval turistů těší, patří podle serveru BBC například Grónsko, Maroko, Srbsko nebo Gruzie. ...

Komolíte cizí jména na cestách? S výslovností vám pomůže speciální překladač

Se jmény je potíž. Nejenže je záhodno si je u lidí kolem vás pamatovat, ale též správně vyslovovat. Což se nejeví problematické jen do doby, než vystrčíte nos z rodné kotliny. Tam, vlivem mnoha jazyků, totiž zuří boj o správnou výslovnost vlastních jmen. Která jsou ve světě nejčastěji zkreslována?

Spánkový turismus. Neuvěříte, co některé hotely udělají pro váš odpočinek

Je jen málo témat, které se týká bez výjimky všech. Řeč je o spánku, kterého se většině populace v dnešní zrychlené době zoufale nedostává. Dosyta a kvalitně se vyspat se stává luxusem, který si může dovolit jen málokdo. Některé hotely proto začínají nabízet programy, které vám pomohou se pořádně vyspat.

Na Everestu je zajímavá hranice mezi egem a racionalitou, říká horolezkyně

V roce 2017 zvládla jeden z nejtěžších treků světa – Pacifickou hřebenovku. Ušla tenkrát 4 286 km, a to navzdory tomu, že trpěla chronickým onemocněním trávicího traktu známým jako Crohnova choroba. Od té doby zažila spoustu dalších výzev. Monika Benešová vylezla třeba na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro (5 895 m n. m.), ale hlavně letos v květnu ...

Jak dobře znáte města Čech a Moravy?

{"content":[{"type":"paragraph"}],"version":"2.0.1"}

Tajemné Rudohoří. Z historie zaniklých vsí Krušných hor stále mrazí

Oproti jiným českým a moravským horám mají ty Krušné velkou výhodu – nebudete v nich narážet na davy turistů. Na co ovšem určitě narazíte, jsou místa v krajině, která svědčí o tom, že se tam kdysi rozkládaly celé vesnice. Genius loci se ještě přiostří, když se o zaniklých obcích dozvíte víc.

OBRAZEM: Města duchů. Tady umíraly zlaté sny. I ti, kdo jimi žili

Jejich salóny a bary nikdy neusínaly, jejich ulice byly prostoupené sny o zbohatnutí, přitahovaly další a další přistěhovalce. Sláva zlatokopeckých měst však navěky netrvala. Stala se z nich zakonzervovaná prázdná města duchů. Jedním z nejzachovalejších je Bodie v Kalifornii.

Pastevci v Himálaji mizí. Pohled do světa, který upadá v zapomnění

Život obyvatel v nejvyšších horách světa byl vždy spojený s chovem zvířat. Pastevci, jejich ženy i děti sváděli tvrdý boj s přírodou a dodržovali tradice svých předků. Dnešní potomci pastevců jsou ovšem vzdělaní, mají mobilní telefony a podnikají. Vydejte se s námi do světa pastevců, který bude za pár let pouhou minulostí. ...

Za hudbou až k vrcholům Dolomit. Horské koncerty poskytují duševní detox

Už když první sluneční paprsky ozáří třítisícové vrcholky italských hor, zazní pár set metrů pod nimi úvodní tóny Mozartovy Malé noční hudby. Nevšední festival Tóny Dolomit, kde v minulosti hráli třeba i U2, letos pokračuje přímo ve skalách až do konce září. Magazín Víkend DNES se na něj vypravil.

Mají živý kompas? Australští domorodci se v přírodě nikdy neztratí

Jsou lidé, kteří zabloudí všude. Cestou na nákup, v sousedství, v cizím městě na dovolené. Mapy a navigace jim nejsou nic platné. Příslušníci domorodého australského etnika Guugu Yimithirr to nepochopí. Zatímco jiným chybí smysl pro orientaci, oni ji mají absolutní. A jejich vnitřní kompas se nikdy nemýlí.

Uvázli na letišti. Nenechali nás odletět, nechápeme to, říká cestovatel

Co se vám také může přihodit na letišti? Například vám nedovolí odletět. Jen tak. Bezdůvodně. Zdá se to absurdní. Přesně takovou situaci však zažil Michal Pácalt se svými kamarády Martinem Dědkem a Petrem Kučerou na letišti v Kostarice.

Termály, pohoda a dobré víno. Užijte si podzimní výlet do Chorvatska

Chorvatsko pochopitelně znamená hlavně Jadran. Úplně na okraji pozornosti našich cestovatelů pak daleko za všemi tamními kaňony, vodopády, jeskyněmi a starobylými památkami zůstávají chorvatské termály. My jsme z nich letos vyzkoušeli Terme Sveti Martin. A byli jsme nadšeni.

Skotská pojistka proti rackům. Když vám uloupí jídlo, máte nové zdarma

Pojištění proti krádeži je docela užitečné opatření, pokud se chystáte do nějaké země s divočejší reputací. V St. Andrews ho začali nabízet coby součást denní nabídky v malém bistru. Za poplatek garantují nahrazení vaší porce, pokud vám ji uloupí rackové. O podobné pojistce přemýšlí i další podniky.

KVÍZ: Rekordy, čísla, fakta. Jak dobře znáte města Čech a Moravy?

Města v České republice jsou plná historie, tajemných míst a mají i své zajímavé rekordy. Vyzkoušejte si své znalosti a otestujte si v našem kvízu, jak dobře se vyznáte v našich městech.

Do ČSSR jsem nechtěl, ani jsem netušil, jak se nosí svetr, líčí architekt ze Seychel

Pro mnohé je to exotický ostrovní ráj. Seychely, souostroví v Indickém oceánu, východně od afrického kontinentu a severně od Madagaskaru, jsou nejenom vyhledávanou dovolenkovou destinací, ale i místem, kde si svá letní sídla pořídilo hodně bohatých Čechů. Architekt Vincent Ahtime, který studoval v Česku a osvojil si češtinu, jim s budováním tamních ...

Jak vlastně fungují? Podívejte se do útrob nejdůležitějších přehrad v Česku

Česko se může pochlubit propracovanou sítí přehrad, které zadržují vodu, vyrábí elektrickou energii a chrání nás před povodněmi. Jak vlastně fungují? Kdo je projektoval a s čím vším jejich tvůrci počítali? Odhalte všechna tajemství, která naše nejdůležitější přehrady ukrývají.

Za sušenku úklona. Japonská Nara je městem, kterému vládnou jeleni

Nara bývala v 8. století centrem Japonska. Místo lidí tu zde nyní vládnou jelínci sika. Žijí nejen v rozsáhlém parku, ale potkáte je i v chrámech a na ulicích. Pro turisty jsou největším tahákem, Nara toho ovšem nabízí mnohem víc: tajuplný les, magickou svatyni i jednu z největších dřevných budov na světě.

Pomozte přírodě na islandský způsob, shoďte mládě papuchalka z útesu

Pomoc přírodě má mnoho podob. Jeden se může uběhat při přenášení malých žab přes silnici, zatímco druhý vysazuje stromy. A na Islandu? Tam je ochranářská praxe docela svérázná. Šokující. Mláďatům pestrobarevných papuchalků tu pomáhají tím, že je shazují s útesů. Jde o dobrou věc, potvrzují biologové.

Na jaderný útok byl Liberec připraven. Unikátní kryt teď obdivují turisté

Liberecké podzemí je „prošpikované“ doly, štolami, historickými sklepy, vodojemy, protileteckými a atomovými kryty. Ten největší z nich je přístupný veřejnosti a návštěvníci si tu dokonce mohou vyzkoušet jeho technické vybavení.

Mix chutí v Gdaňsku: jopejské pivo, tarte flambée a baltský sleď s řepou

Jste-li unaveni životem, kreativita už zmizela v každodenních úkolech a odvaha zkusit něco nového vás opouští, vyrazte do Gdaňsku. Hodinu letu z Prahy objevíte pulzující Trojměstí, které žije trendy, neutuchající energií a staletími prověřenou vírou v sama sebe. A také má moře!

OBRAZEM: Tyto památky UNESCO pravděpodobně brzy podlehnou klimatické změně

Seznam světového dědictví UNESCO nyní zahrnuje 1 223 památek, které jsou považovány za natolik důležité pro budoucnost naší planety, že by měly být chráněny navždy. Výzkumníci ze skupiny Climate X se snažili zjistit, která z těchto míst by mohla v důsledku změny klimatu do roku 2050 zaniknout.