Maaxi.cz

V Krkonoších postavil dům. Při kopání základů narazili dělníci na překvapení

Pavel se rozhodl, že si v Krkonoších postaví jednoduchou dřevostavbu na trochu zanedbaném svažitém pozemku, který byl pokrytý letitými náletovými dřevinami. Když se pustil do jeho rekultivace a kopání základů, dělníci narazili na zasypaný sklep, což překvapilo nejen nové majitele, ale i místní.

Mohlo by vás zajímat

Boj se slimáky vyřešila sousedka raz dva. Hází je na naši zahradu

Naše zahrada sousedí se záhonky seniorky, která na nich pěstuje zeleninu. Špatně chodí, a tak je pro ni náročné vše obstarat. Problém má samozřejmě i s likvidací slimáků. A tak se rozhodla pro nejrychlejší řešení – hází nám je přes plot, popisuje Linda problémy pro seriál Sousedské války.

Byt po rekonstrukci zaplnilo retro i industriál, z 1+1 se stalo 3+kk

Generální rekonstrukce bytu? Proč ne, secesní dům, výhled na areál bývalých textilních továren Mosilana v centru Brna, dispozice 1+1. To nezní tak špatně, ale: byt se měl proměnit na 3+kk, v zadání se objevila řada požadavků a rozpočet byl dost omezený... Prostě velká výzva.

Nezvládneme to, zoufali si. Chalupu i přes šílené problémy zachránili

Manželé získali 200 let starou chalupu, a přesto, že je všichni od rekonstrukce odrazovali, vrhli se do práce. „Začali jsme s velkým nadšením, záchrana nám dávala smysl. Během oprav se ale vyskytly tak zoufalé problémy, že jsme si říkali, to nezvládneme,“ píše Michal v příspěvku pro seriál Splněný sen.

Bytové domy ze dřeva se staví jako stavebnice, první jsou v Praze

Zatímco dřevostavba jako rodinný dům nikoho v tuzemsku nepřekvapí, do bytových vícepodlažních domů neměl zatím nikdo odvahu ani chuť se pustit. Pomyslné prvenství si získal projekt Timber Praha v Praze-Řeporyjích.

Herec Štěpnička opravuje byt na Kampě sám. Řemeslníky už několikrát vyhodil

Vybavení bytu herce Jiřího Štěpničky dýchá noblesou prvorepublikových časů. Každý kousek nábytku je originál, který má svou historii. Třípokojovému bytu, z něhož má herec na jedné straně výhled na Kampu a ze strany druhé přes kouzelnou pavlač až na Petřín, zkrátka nelze upřít nezaměnitelný genius loci.

Mrakodrapy rostou stále do výšky, ale mileniály už přestaly lákat

Zatímco 20. století patřilo zejména americkým mrakodrapům, ve 21. století se na špici dostala hlavně Asie. Ve velkém výstavbu vysokých budov „rozjela“ Čína, ale i Japonsko. A samozřejmě Dubaj, která se pyšní (zatím) nejvyšší budovou světa, 828 metrů vysokým mrakodrapem Burdž Chalífa se 163 patry, dostavěným už v roce 2010. ...

V Texasu roste první hotel na světě vytištěný obří průmyslovou 3D tiskárnou

Obří průmyslová 3D tiskárna pracuje neúnavně v bývalém kempu v západním Texasu. Vrstvu po vrstvě tady z betonové směsi staví zdi dvou modelových jednotek. Celkem by jich v areálu mělo vyrůst 43, doplnit je má ještě 18 rodinných domků.

Z velkého bytu na Letné je vícegenerační díky vstřícnému gestu seniora

Domy, které počítaly s výměnkem pro prarodiče, nebo byty, kde žily dvě generace společně, téměř zmizely. Jenže trh s bydlením není příliš radostný, staví se málo, a tak se rodiny vracejí k tomu, co fungovalo spoustu let. Vícegenerační bydlení může být zajímavým způsobem, jak vyřešit bytovou krizi.

Přízemní chata dostala elektrický výtah na dřevo ze sklepa i obří krb

Horská chata získala při proměně hned několik prvenství, třeba nejdražší krb nebo elektrický výtah na dřevo, aby se nemuselo pracně nosit ze sklepa v suterénu a obíhat přitom celou chatu. Téměř padesát let starý interiér doznal i spoustu dalších změn.

Důl Jeroným láká na impozantní komory z 16. století. Rýhy od havířů překvapí

Národní kulturní památka Důl Jeroným je jedinečným dokladem hornické kultury a dovednosti předků. Nachází se u zaniklé obce Čistá u Rovné v Karlovarském kraji.

Podzemní dům se vymyká. Je skvělou pozorovatelnou zalitou denním světlem

Tma, vlhko a chlad. Zatuchlý vzduch podzemního bunkru. Tak si asi většina lidí představí bydlení pod zemí, a nic takového je pochopitelně neláká. Projekt rodinného domu z okolí nizozemského Eindhovenu nic takového nezná. Je světlý, hřejivý. A uvnitř voní lučními květinami.

Na domě nemuseli téměř 70 let nic měnit, tak byl chytře vymyšlený

Pohovky se prý mění průměrně po osmi letech, kuchyň po dvaceti. Ale celé zařízení a styl domu? Jedním z „držáků“ je modernistický styl, který byl populární po druhé světové válce a dodnes je považován za úspěšný design. Upřednostňuje totiž funkci před formou, a tak domy v něm zařízené fungují v pohodě celá desetiletí. ...

Z postele v ložnici mají k bazénu pod pohyblivou terasou jen pár metrů

Atraktivní lokalita středních Čech je pro bydlení v rodinném domě hodně lákavá. Zaslouží si proto jak kvalitní projekt domu, tak interiéru. V tomto případě využil klient doporučení a zvolil architektonické studio 2 MAD, které se zaměřilo i na propojení zahrady s domem, včetně terasy s bazénem a pohyblivou terasou.

Nádherné chalupy, třeba roubené a s doškovou střechou, které jsou na prodej

Venkovské sídlo s doškovou střechou v šumavském podhůří, luxusní srub na Lipně i romantická roubenka poblíž Adršpašských skal. Nejen tyto unikátní nemovitosti jsou na prodej. Podívejte se na šest nejzajímavějších.

To nejlepší pro váš interiér: sklo, kliky i pera ze zubních kartáčků

Nestihli jste navštívit Designblok? Podívejte se alespoň na ty nejlepší či nejzajímavější projekty. Letošní, už 26. ročník festival designu totiž nabídl nejen nádherné sklo, šperky, módu nebo nábytek, ale i řadu technických nápadů a kousků, které ocení stavebníci nebo ti, kteří se chtějí pustit do rekonstrukce svých domovů. ...

Vrcholy mrakodrapů se mění v andělské zahrady. Jsou to města ve městě

Když v roce 2008 přišla světová hospodářská krize, výrazně se utlumila i výstavba mrakodrapů v USA. A byť se krize nevyhnula ani Asii a Přednímu východu, zde se, byť v omezené míře, pokračovalo dál. Platilo zde heslo typické pro Dubaj: Když to postavíš, přijdou. Tedy investoři.

Kuba Ryba z Rybiček 48 koupil hájenku za tři minuty. Rodina i psi jsou šťastní

Hudební skladatel a frontman skupiny Rybičky 48 Kuba Ryba si pořídil hájenku. Na místě oceňuje především klid, blízkost lesa a milé, i když vzdálené sousedy v podobě chatařů.

České architektonické studio přelstilo americké úředníky i pravidla

Rezidence Arden Road, nejnovější počin holešovického studia archicraft, přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti Pasadena v Los Angeles představuje důmyslnou syntézu mezi tradičním a moderním pojetí kalifornských rodinných rezidencí.

Kryt Denis v Brně byl energeticky soběstačný a nabízel ochranu pro 2 000 lidí

Protiletecký kryt Denis se nachází v Brně ve skalním masivu petrovského kopce a jeho prostory z větší části leží pod plochou kapucínských zahrad. Kryt byl budován ve třech etapách mezi lety 1946 a 1955.

Mé nájemníky musí umravňovat policie. Výpověď odmítají a já se bojím soudu

Byt pronajímám páru ve středních letech. Opakovaně jsem byl sousedy upozorněn na to, že moji nájemníci jsou hluční v době nočního klidu. Do bytu velmi často jezdí policie. Chci jim dát výpověď z nájmu, oni ale vše popírají, píše Adam do seriálu Pronájem pod lupou.

Chata má konečně vodu, studnu museli vrtat až do hloubky 70 metrů

Chatu u jezera Ari nedaleko obce Aremark postavili už před lety prarodiče mladého páru, užívá ji tak už třetí generace. Té se však „dřevěný“ vzhled interiéru už moc nelíbí. V tom se s designérem Halvorem Bakkem shodli. A protože čekají první přírůstek do rodiny, potřebovali by konečně už i tekoucí vodu.

Chata v Českém ráji stojí na nestabilním svahu. Je založena na 18 pilotách

V okrajové části Hrubé Skály vznikla stavba, která je v dokonalé harmonii s přírodními krásami Českého ráje. Půdorys ve tvaru do široka otevřeného písmene V vychází z dispozic pozemku a zároveň otevírá panorama okolní krajiny s výhledem na zříceniny hradu Trosky.

Dům na útesu vypadá jako pokračování skály, která obrostla mechem

Dům na útesech téměř vypadá, že zde jednoho dne vyrostl ze skal, a když kolem sebe uviděl oceán, rozhodl se zůstat. Strmé, rozeklané útesy norského ostrova Finnøy nadchly Merete, která se v Nosku narodila a snila o tom, že si zde vybuduje domov. Realizací svého snu pověřila architektonickou kancelář Helen & Hard.

Do černého „srdce“ bytu se vešla koupelna i garáž pro luxusní kolo

Byt s plochou 190 metrů čtverečních v rezidenčním objektu na Vinohradech udělal radost majitelům, ale i architektům ze studia DMAE Architects. Ti se ujali řešení celého interiéru.

Cigaretový zápach nás budí v šest ráno. Natáhne se do celého bytu

Soused pod námi si na lodžii zapálí první cigaretu v šest hodin ráno. Zápach z jeho cigaret je tak intenzivní a nepříjemný, že nás okamžitě probudí. Puch se natáhne do celého bytu. My jsme nekuřáci a trpíme, popisuje Jiří problémy pro seriál Sousedské války.

Roubenku si postavila v Kamenné Lhotě. Prošla si ale dvojnásobným zklamáním

Helena se před sedmi lety rozhodla pro sebe a rodinu pořídit chalupu. Stěžejní pro ni byla lokalita. Měla představu o místě v přírodě, ideálně někde hned u lesa. Našla ho v Kamenné Lhotě u Borotína na Táborsku, kde stojí kolem padesátky stavení a trvale zde žije jen pár desítek lidí.

Jak mají přežít čtyři děti v pokoji, který má patnáct metrů čtverečních

Rozvedených rodičů nebo jen vztahů, které se rozpadnou, je víc než dost. Často v nich figurují děti v takzvané střídavce. Po týdnu či dvou se dítě nebo děti stěhují z jednoho bydliště do druhého, kde se nezřídka setkávají s potomky nového partnera. Nerudovské „kam s ním/nimi“ pak může být hodně velké dilema.

To nejlepší z designu je v Praze k vidění už po šestadvacáté

Pokud se zajímáte o design, neváhejte: od 2. října začíná už 26. ročník Designbloku, největší středoevropské přehlídky designu a módy. Za návrháři i výrobci se můžete vydat do Jízdárny Pražského hradu, do Muzea Prahy, Bastionu Florenc i Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Dům-most si postavili v záplavové oblasti Berounky. Stoletá voda nemá šanci

V roce 2020 oslovil majitel ateliér 0,5 Studio a firmu Chytrý dům s cílem navrhnout rodinný dům v Řevnicích, který by splňoval požadavek umístění obytných ploch nad úroveň stoleté vody. Pozemek se totiž nachází v záplavové oblasti řeky Berounky. Výsledkem této spolupráce je unikátní dvoupodlažní dřevostavba.

Do Prahy míří japonský architekt Kuma. Navrhl i Národní stadion v Tokiu

Ve dnech 2. a 3. října 2024 se v pražském Technologickém centru UMPRUM bude konat konference PULSE Prague 2024. Jejím tématem je skutečná cena za udržitelnost. Konference je přístupná veřejnosti a vystoupí na ní hvězdní hosté z Česka i celého světa.

Postavili mrakodrapy a město začalo vzkvétat. I Dubaj byla jen vesnice

Mrakodrapy z přelomu tisíciletí se od předchůdců výrazně liší. Fungují nejen jako důsledek ekonomického růstu, ale i jako jeho motor. To je typické zejména pro Asii. Nejvíc však v tomto období ovlivňuje konstrukci mrakodrapů teroristický útok na newyorská Dvojčata v roce 2001.

Postavte mi ho třeba sem. Oslnivý malý dům je zlatým únikem z civilizace

Malý domek, který využívá zlaté zrcadlové sklo, se má stát oslnivým místem pro prázdninový pobyt. Limitovanou edici vytvořil estonský výrobce ÖÖD, který se zabývá designem.

První dětský hospic v Česku vyrostl v Brně. Dům pro Julii je klidným útočištěm

Dům pro Julii v Brně je místem, kde rodiny v obtížné životní situaci najdou paliativní a odlehčovací péči a zejména komplexní podporu v těch nejtěžších chvílích. Stavba od studia Čtyřstěn je charakteristická citlivým respektem k celkové myšlence hospice a funkčním rozčleněním na různé typy prostor.

Z chaty plné kýčů vytvořili domek ve stylu kovbojského ranče

Polární norská tundra připomíná vzhledem americkou prérii. A právě tato krajina inspirovala Halvora Bakkeho a jeho tým, aby proměnili svépomocí vybudovanou chatu zařízenou ve stylu „co dům dal“ (s nemalým přídavkem kýče) tak trochu na kovbojský ranč.

Byt v Praze sehnal kávový mistr Slámečka díky Facebooku a své dobré pověsti

Mistr České republiky v připravování kávy a alkoholu Jaroslav Slámečka bydlí s přítelkyní v atypickém bytě. Vybavení je v jeho oblíbeném retrostylu a samozřejmě tu nechybí nejrůznější nezbytnosti k přípravě té nejlepší kávy. Jaroslav s přítelkyní mají moc rádi Braník, proto hledali byt v této pražské městské části. ...

Jak bydlí zhýčkaný Ital? V loftu plném designu a pohodlí

Když designový loft, tak kde jinde než v Miláně. Cucchiari Loft 30, to je dokonalá kombinace italského řemeslného umění a designu. Právě vášeň pro design a odhodlání k dokonalosti daly vzniknout v bývalém průmyslovém objektu ikoně luxusu a inovací.

Interiér dřevostavby zaplnili jen bílou barvou a samozřejmě dřevem

Mladý pár si plnými doušky užíval společenského života v Ženevě. Při hledání místa pro svůj budoucí domov se však rozhodl životní tempo zvolnit. Svažitý pozemek s impozantním výhledem na okolní hory Marii a Ralfa okamžitě uchvátil. Pouhých dvacet minut jízdy od pulsujícího velkoměsta, přitom horám na dotek.

Hurá dovnitř. Navštivte zdarma stovky historických skvostů i moderních staveb

Zdarma přístupný program pro milovníky architektury ve více než 120 městech a obcích po celém Česku i na Slovensku nabídne od pátku 27. září do čtvrtka 3. října již 14. ročník festivalu Den architektury. Během exkurzí do běžně nepřístupných budov s výkladem mohou zájemci objevovat skrytá a zapomenutá místa i stavby. ...

Chata opláštěná trapézovým plechem má seříznutou střechu a v ní světlíky

Chata nedaleko Prahy má atypický tvar i vzhled. Asymetrická stanová střecha je seříznutá a zakončená dvojicí střešních světlíků. „Jakékoli vložení okna do jedné ze čtyř střešních rovin by narušilo jednoduchost domu, jak ho vidíme zvenku. Proto nás napadlo prosvětlit ložnici jinak, světlíky shora,“ vysvětluje architekt Martin Hajný. ...

Rodina s třemi dětmi žije v Praze šťastně a pohodlně v bytě velkém 37,5 m2

Když si Jola a Maty, pár se třemi dětmi, pořídili byt o rozloze 37,5 m² v pražských Dejvicích, mnozí si ťukali na čelo. „To se přece nedá,“ říkali. Ale oni se rozhodli, že to zkusí. A dnes už jim nikdo neříká, že by měl být byt větší. Tento malý prostor přeměnili na funkční a pohodlný domov, který jim vyhovuje. ...

Tiny house v Horních Počaplech vznikl podle návrhu talentovaného studenta ČVUT

František Exner z Fakulty stavební ČVUT zvítězil v soutěži Saint-Gobain Showroom. Tiny house podle jeho návrhu vyrostl v areálu výrobního závodu Rigips v Horních Počaplech u Mělníka.

Vila z poloviny minulého století omládla, aby stačila rodině s dětmi

Očistit od starého, vtisknout domu i interiéru vily z poloviny dvacátého století moderní a funkční vzhled, který bude vyhovovat mladé rodině s malými dětmi. To byl úkol pro designérské studio Due Linee Architettura se sídlem v Turíně, které tvoří čtyři autorky: Manuela Graziano, Giulia Mazza, Celeste Moiso a Graziana Pirrotta. ...

Historie mrakodrapů začala položením těžké knihy na ptačí klec

Lidé vždy rádi stavěli do výšky, o tom svědčí i pyramidy. Traduje se historka, jak autora prvního mrakodrapu napadl způsob umožňující postavit vícepodlažní dům. Jeho manželka položila těžkou knihu na ptačí klec. Ta zátěž bez problému vydržela. Architekt si uvědomil, že i zdánlivě křehká konstrukce může unést velké zatížení. ...

Byt opravíme, zaplatíme kauci, ale ušetříme za nájem. Na co si dát pozor

S přítelkyní jsme si našli pronájem bytu, ve kterém bychom po dobu tří měsíců neměli platit nájem. Byt totiž po domluvě s majitelem na vlastní náklady opravíme. Před tím ale musíme složit kauci dvacet tisíc korun, píše Pavel do seriálu Pronájem pod lupou.

Slavný dirigent Václav Hybš má pracovnu v suterénu u Národního divadla

Přední český dirigent, aranžér a hudebník Václav Hybš tráví hodně času ve své pracovně, která je umístěna v suterénu jednoho domu nedaleko Národního divadla. Rytmus života měl možnost do tohoto království not a přešlé slávy nahlédnout.

V chatě lezli do ložnice po žebříku jako do kurníku, teď mají sklopné schody

Chata v áčkovém tvaru není v Česku nic neobvyklého, v Norsku se s ní však potkáte jen výjimečně. Designér Halvor Bakke byl v takové chatě poprvé, musel tak i poprvé řešit přístup do dvou malých ložnice v „patře“. Majitelé se do nich do 40 let dostávali jen po úzkém a nepohodlném žebříku.

Vliv staveb na psychiku? Mozek má rád přírodní materiály, říká architekt

Architekt Josef Musil pracuje v londýnském studiu světoznámého Normana Fostera. Je součástí týmu, v němž se rodí budoucnost oboru: má za úkol inovativní nápady.

Na zahradě v Praze si postavili chatu pro přespání a volný čas. Za milion

Majitelé zahradního pavilonu vlastní v Praze velkou vzrostlou zahradu. Nachází se uprostřed města, pouhých deset minut chůze od jejich bytu. Na místě původní, rozpadající se chatky mají nyní vzdušnou dřevostavbu od studia Byró architekti.

Moderní přístavba dokázala zázrak: konečně mají velký a vzdušný dům

V městské části Dolní Chabry byla nedávno dokončena ambiciózní rekonstrukce rodinného domu. Projekt zahrnoval nejen modernizaci stávajícího interiéru, ale také přístavbu dvou zcela nových částí, které významně rozšířily obytný prostor.

Soused je celý den doma a kouří na balkonu marihuanu. Je to nesnesitelné

Soused několikrát denně kouří na balkonu marihuanu. Obtěžuje zápachem mě i celé okolí. Už je to skutečně nesnesitelné, popisuje Linda svůj problém pro seriál Sousedské války. Jakým způsobem je možné situaci řešit, když je snaha o domluvu dlouho bezvýsledná?