Maaxi.cz

Ledničky i psi zabíjejí častěji než vlk. V zajetí se ale chová jinak, říká zoolog

Vlkům odjakživa přisuzujeme extrémní vlastnosti a nechybí v řadě temných příběhů. Nejspíš i proto je člověk v Evropě v posledním tisíciletí téměř vyhubil. Dnes se do naší přírody vracejí. Máme se tedy raději vyhýbat lesům? Zoolog Pavel Hulva říká, že víc bychom se měli děsit vlastního auta nebo lednice. Civilizační faktory totiž zabíjejí častěji než příroda.

Mohlo by vás zajímat

Posílejte listopadové snímky mazlíků, hrajte o gurmánské krmivo za 10 tisíc

Listnáče hrají všemi barvami, takže pokud vysvitne sluníčko, užíváme si každý krásný den. Pejskaři na procházkách, majitelé koček spíše za oknem. Ať tak či tak, za zvěčnění stojí obojí. Nějakou pěknou fotografii svého zvířecího parťáka pak stačí poslat do naší soutěže. Účast ve fotoduelu Nejroztomilejší mazlíček se vám může opravdu vyplatit. ...

Zvířata vědí, co dělají. Poučte se z jejich vlastností pro svůj lepší život

Zvířata jsou trpělivá, čistá, přímočará, nejsou falešná, zhýčkaná ani ufňukaná. Lidé by si z nich v lecčems mohli vzít příklad.

Fotograf žraločích zubů se jich nebojí. Obdivuje naopak jejich krásu

Britský fotograf Euan Rannachan dokázal zachytit impozantní fotografie velkých bílých žraloků u ostrova Guadalupe v Mexiku. Jeho snímky zobrazují predátory v jejich přirozeném prostředí, jak s grácií plavou ve vodě, loví ryby nebo ukazují své silné zuby.

Jídla nakupujeme moc. Nejhorší jsou hlad, slevy a balení XXL, říká socioložka

Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru každý člověk v České republice. Socioložka Naděžda Čadová už osmý rok mapuje podrobnosti o plýtvání potravinami a názorech na tento fenomén. ...

Kuře s pšenicí? Kuchaři Molina a Hromas tuto výzvu přijali každý po svém

Druhá výzva kulinářského duelu mezi kuchaři Ondrou Molinou a Hugo Hromasem na Óčku v pořadu Gastroclash spočívá v netradiční kombinaci kuřete a pšenice, nechybí ovšem ani cizrna. V moderní kuchyni bude vařit Ondra, na ohni před stodolou Hugo.

Roste jako z vody. Hydroponický zázrak stihnete do konce října na Zličíně

Hydroponické pěstování se stává stále populárnější metodou, jak efektivně pěstovat bylinky a saláty bez použití tradičních metod v půdě. Tento inovativní způsob pěstování využívá speciální kontejnery a živný roztok, což umožňuje rostlinám absorbovat potřebné živiny přímo z vody.

Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.

Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto současný, případně vyzkoušejte některý z receptů, ať už na zvěřinu, půl tisíciletí starou klasiku – kachnu na pomerančích, nebo pomerančovou marmeládu. ...

Topná sezona začíná. Co dělat, abyste zbytečně neplýtvali teplem

S podzimem se postupně hlásí o slovo topná sezona a s ní i nevyhnutelná otázka efektivního vytápění. V době, kdy je trh s energiemi stále poměrně nestabilní a životní náklady stoupají, je klíčové zaměřit se na úspory tepla. Ať už topíte plynem, elektřinou či pevnými palivy, pár jednoduchých tipů vám může ušetřit nemalé částky. ...

Deset kultivarů tulipánů, které vám na jaře spolehlivě rozzáří zahradu

Podzim je časem sázení cibulovin, tulipány nevyjímaje. Ty jsou snad nejoblíbenější, navíc se každý rok objevují jejich nové kultivary, šlechtitelé se předhánějí. V nabídce najdete obrovskou variabilitu nejen co se barevných odstínů týká, ale i tvaru květů a okvětních lístků. Výjimkou nejsou tulipány tvářící se jako pivoňka nebo barevný papoušek. Pr ...

Zvířata v Zoo Praha čekají dýňové hody. Užijte si i Hariho, lidoopí batole

Dýně nadívané kuřaty a křepelkami nabídne Zoo Praha na jídelníčku od svátečního pondělí 28. října do pátku nikoliv návštěvníkům, ale šelmám či tasmánským čertům. Samotné dýně zpestří jídelníček pro změnu slonům i hrochům, leguánům či velkým želvám. Orangutani – i půlroční Harapan – sice dostanou jinou zeleninu, nicméně nenechte si ujít jejich dvě m ...

V ostravské zoo se narodila mláďata prasat z Filipín, v přírodě jsou na vymření

Stádo prasat visajánských se v ostravské zoologické zahradě rozrostlo o dvě selata. Mláďata narozená v polovině října už pobíhají ve výběhu, jejich pohlaví však zatím není jasné. Jde o kriticky ohrožený druh, ve volné přírodě mu hrozí vyhynutí. Přitom činnost těchto prasat krajině prospívá, přezdívá se jim proto pralesní zahradník. ...

Za kouzlem tradičních paravánů nemusíte do muzea. Vyrobte ho sami

Paravány sloužily v bytech nejen jako zástěny či optický předěl, ale i estetický a zajímavý bytový doplněk. V této funkci se s nimi setkáváme dodnes.

Pět nejčastějších chyb při péči o robotické vysavače. Hlavně ho neutopte

Robotické vysavače se stávají oblíbenými pomocníky v českých domácnostech. Nesprávná péče, zejména o jejich akumulátory, však může výrazně zkrátit jejich životnost a efektivitu.

Mytí špinavých hrnců a pekáčů se podobá očistci. Takto vypadá peklo ve dřezu

Vaření a pečení je radost. Ale jen do té doby, než na vás zbude velká kupa nádobí... Což o to, spoustu porcelánu, plastových pomocníků a příborů můžete s klidným svědomím dát do myčky. Ale co hrnce, pánvičky a pekáče? U těch vám nezbude nic jiného, než je umýt ručně.

Tipy zahradníka, jak díky slepicím získat benefity pro zahradu

Mít vlastní čerstvá vajíčka, to bývá na první dobrou hlavní motivací těch, kdo si slepice pořizují. Mohou být i zdrojem masa, pokud si sami vykrmíte pár brojlerů, nebo uspokojit milovníky silného slepičího vývaru, což se vám může splnit při obměně nosnic. Zdaleka to ovšem není vše, co vám, vaší rodině i zahradě mohou slepice poskytnout. ...

Nenáročná léčivá aloe vám doma vyčistí vzduch, pomůže s pletí i zažíváním

Aloe vera je známá pouštní rostlina, která zmírňuje nepříjemné svědění kůže i vyrážky, hojí popáleniny a řezné rány. A nejen to, pomáhá například i při problémech se zažíváním. Pěstovat ji lze jako pokojovku, která zbaví vzduch ve vašem bytě nežádoucích toxinů a ještě je po ruce jako domácí lékárnička. ...

Pokus zbavit svět digitálního prokletí. Deskové hry získávají na popularitě

David Rozsíval je profesionálem v oblasti deskových her, vede totiž herní oddělení v jedné z významných firem z této oblasti. Studuje jejich vývoj v čase a s potěšením sleduje, že získávají stále větší popularitu. Pokouší se vysvětlit si to jako pokus na chvíli se zbavit našeho digitálního prokletí.

Začíná Gastroclash, kuchaři Molina a Hromas budou bojovat v první výzvě

Bude to duel dvou receptů, dvou stylů a dvou generací. V kulinářském studiu a vyzbrojen moderními technologiemi je připraven Chef-influencer Ondra Molina, venku u ohniště na vaření na divoko se chystá kuchař nomád Hugo Hromas. Každý večer dostanou shodné zadání, výsledky se však budou radikálně odlišovat.

Nejraději chystá nevěstám den na míru, tipy má i na podzimní dekorace

Patří mezi opravdové mistry svého oboru a lásku ke květinám a jejich estetické prezentaci předává dál studentkám kurzů floristiky. Kdo floristku Renatu Steinovou v dětství nejvíc ovlivnil, aby se začala věnovat tomuto krásnému oboru? Jaký český rekord se svými studentkami vytvořila a pro které umělce vázala originální kytice? ...

Když vám domácí kvásek začne smrdět, nevzdávejte to, radí kvasový guru

Vypěstování domácího chlebového kvasu znamená „zeď“ pro mnohé domácí pekaře. Přitom je to v podstatě jednoduché a dokáže to každý i v domácích podmínkách. Zakladatel kvasové knihovny Karl de Smedt z Belgie nabízí naprosto jednoduchý základní recept.

Do páry šla i maminka s miminkem, říká saunérka a herečka Petra Jungmanová

Herečka Petra Jungmanová se vedle krásných rolí na divadle či ve filmu zhostila extrémně náročného účinkování v sauně. Vede tam rituály a v rozhovoru pro magazín Víkend DNES radí, jak se správně saunovat. „Nejen po divadelním, i po relaxačním rituálu lidé tleskají. Ale to já v sauně vůbec nepotřebuji. Pro mě je největší odměna, když vypnou a je jim ...

Kočka je mazlík, ale pořád je to šelma. Potřebuje si hrát a zabavit se

Kočky sice vydrží být relativně dlouho doma samy, ale mělo by to být spíš výjimečné. Také ony potřebují pozornost a zábavu, jinak mohou být stejně nešťastné jako člověk, který je osamělý.

Japonský brouk se stává novým obyvatelem evropských zahrad. Sežere všechno

Japonský brouk, známý také jako listokaz japonský, je druh hmyzu, který se v posledních letech začal objevovat nejen v USA, ale i v Evropě. Přišel z Japonska, kde je považován za škůdce, pak se začal šířit do dalších částí světa.

Češi a Slováci zkřížili ovčáka a vlka. Chtěli odolného psa na hlídání čáry

Co zůstalo po rozdělení Československa dál československé? Vlčák. Národní plemeno, které vzniklo jako armádní experiment a skončilo v rodinách a ve výstavních kruzích. Anabázi vzniku dnes mezinárodně uznaného plemene popsal časopis Retro.

OBRAZEM: Hříbky a zase hříbky. Takto sbírali houby naši čtenáři

Čtenáři iDNES.cz se pochlubili svými houbovými úlovky. Podívejte se na galerii toho, co všechno z lesa přinesli.

Zoo Praha láká na babí léto, odrůstající mláďata a vyzkoušení aplikace

Je krásně, využijte toho. Jsou dny jako stvořené k návštěvě Zoo Praha, sluníčko totiž láká do venkovních expozic většinu zvířat, řadu z nich i s mláďaty. Například v expozičním celku Vodní světy a opičí ostrovy lze spatřit mláďata všech tří chovaných druhů plameňáků. Americké plameňáky chilské a kubánské i starosvětské plameňáky růžové. ...

Rybář Vágner: Sumci jsou velcí mazáci, neskočí jen tak někomu na špek

Rybář Jakub Vágner se zapsal do historie českého rybaření, když vylovil dosud největšího sumce, jaký kdy byl uloven v Česku. Tento úlovek, který vzbudil pozornost nejen mezi rybáři, ale i širokou veřejností, se zrodil z nečekané náhody.

Houby si dělají, co chtějí. Letos rostly úplně na přeskáčku, říká mykoložka

Během začátku letošního podzimu propuklo pravé houbové šílenství. Mnohdy stačilo projít se deset minut lesem a přinesli jste plný košík krásných hříbků. Jak to hodnotí mykoložka Tereza Tejklová?

Korunu mladého ořešáku nenechte zdivočet. Zahradník radí, jak ji vyvázat

Kdo by nechtěl mít na zahradě vlastní pěkný ořešák, ideálně roubovaný, aby mu plodil pěkné velké vlašské ořechy. Vypiplat takový mladý stromek ovšem není úplně jednoduché. Speciálně ořešáky mívají tenký kmen a velkou těžkou korunu s těžkými listy. Proto potřebují do začátku trochu pomoci s tvarováním.

Změní popisek a rázem mají prvotřídní granule, popisuje fígle výrobců výživář

Jiřímu Švihálkovi se kdysi na procházce přiotrávil pes. Když se zvíře zotavovalo, hledal něco, co by posílilo jeho imunitu. Tak vymyslel psí jogurt. Později se začal správnou výživou psů zabývat víc a dnes podobné psí žrádlo sám vyrábí.

Dýně vám prohřeje útroby. Dejte si oranžové hranolky, pyré nebo placky

A je tady opět dýňová sezona. Toužíte-li po štíhlejší postavě, zařaďte tuhle zdravou plodinu do svého jídelníčku a budou se dít zázraky. Možností jejího zpracování je nepočítaně, od tradičních polévek po lahodný džem.

Jak se vyznáte v zazimování trávníku?

{"content":[{"type":"paragraph","children":[{"type":"text","attributes":{"text":"Trávník je chloubou každého zahrádkáře. Jenže víte, jak se o něj starat teď na podzim a připravat ho na zimní spánek? Vyzkoušejte si náš kvíz."}}]}],"version":"2.0.1"}

Ahoj, mé zelené krásky! Na své zelené mazlíčky mluvte, dělá jim to dobře

Vnímáte pokojové rostliny jen jako tichý doplněk domácnosti? Nenechte se mýlit, skrývají totiž fascinující schopnosti a talenty. Jestli je chcete odhalit, stačí si jen položit ty správné otázky.

Rybář se pomazlil se žralokem. Jako bych políbil auto, popsal životní zážitek

Rybář Jonathan Paczkowski u pobřeží britského Devonu ulovil mládě žraloka vážícího přibližně 113 kg. Pak ho s radostí políbil a poté zpět bezpečně vypustil do moře.

Dvanáctkrát dražší než obraz El Greca. Čokoláda bývala i důvodem sporů

Dějiny čokolády začal v českých zemích psát před 380 lety pražský arcibiskup kardinál Arnošt Vojtěch Harrach. Kde tento potomek slavného tuzemského šlechtického rodu k posvátnému nápoji Aztéků vlastně přišel?

Ve třech měsících je legendou. Pomohly tomu sociální sítě a světová média

S natáčením klipů zvířat a jejich postováním na sociální sítě začal chovatel Atthapon Nundeev z velké thajské zoologické zahrady Khao Kheow Open Zoo už v době pandemie, protože měl najednou víc volného času. Žádný z jeho svěřenců zatím nepřitáhl tolik pozornosti jako Moo Deng. Nyní tříměsíční samička hrošíka liberijského. ...

Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského pavouka

Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří ptáci z roku šplhavců, jako jsou strakapoudi, datli či žluny.

Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského brouka

Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří ptáci z roku šplhavců, jako jsou strakapoudi, datli či žluny.

Mazlíček králů a milovníků luxusu. Khao manee je jednou z nejdražších koček

V Thajsku, odkud pochází, se jí říká bílý drahokam. Její místo bylo v královské rodině a jako dar ji dostávali pouze důležití státníci, proto je dalším jejím přívlastkem „kočka králů“. Dnes už je chovná stanice bílých kočiček a kocourků plemene khao manee i u nás, a případný zájemce o koťátko nemusí být šlechtic ani státník. ...

OBRAZEM: Byl den úsměvů, i zvířata umějí udělat sýýýr

Mezinárodní den úsměvu apeluje na to, že smích podporuje jak naše fyzické, tak psychické zdraví. Posiluje totiž fungování imunitního systému, snižuje stres, tlumí úzkosti i napětí. Podívejte se na to, jak se umějí usmívat zvířata.

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a břečťanu nebylo co zachraňovat. Dnes je to dokonalá zelená oáza ve velkoměstě, kterou si velká rodina s malými kluky maximálně užívá. ...

Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče

Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z vody sumce, který měřil 2,64 metru. O tři centimetry tak překonal svůj červnový český rekord z Břeclavska.

Podzimní dělení. Způsob, jak trvalky udržet v kondici a získat sazenice

Většina nadšených zahrádkářů s nedočkavostí vyhlíží ještě aspoň pár teplejších slunečných dnů, aby mohli zabořit ruce do hlíny. Zvlášť když potřebují usměrnit trvalkové záhony. A zároveň se těší, jak získají další sazeničky oblíbených trvalek.

Další „ochutnávka“ z modelářské výstavy E-day, tentokrát i stroje a tanky

E-day je prestižní výstava, kde se scházejí špičkoví modeláři, aby předvedli své umění. Úspěšně reprezentují na mezinárodním fóru.

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na výrobu, takže jestli vám uzené voní, postavte si ji a vyzkoušejte, jak to chutná z vlastnoručně vyrobené udírny.

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat, na které upozorňuje putovní výstava fotografií Krajina naruby. Nafotil je zoolog a fotograf Vít Lukáš pro neziskovou organizaci Beleco. ...

Místo kariéry šla fotografovat psy a koně. Papírovou fotku nic nepřekoná, říká

Původně byla manažerkou, ale láska k fotografování ji přivedla na úplně jinou cestu. Teď vede „psí ateliér“ rozprostřený po celé republice. A vyfotografuje vašeho koně nebo psa tak, aby se z něj stal lev salonu.