Maaxi.cz

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z vody sumce, který měřil 2,64 metru. O tři centimetry tak překonal svůj červnový český rekord z Břeclavska.

Mohlo by vás zajímat

Zoo Praha láká na babí léto, odrůstající mláďata a vyzkoušení aplikace

Je krásně, využijte toho. Jsou dny jako stvořené k návštěvě Zoo Praha, sluníčko totiž láká do venkovních expozic většinu zvířat, řadu z nich i s mláďaty. Například v expozičním celku Vodní světy a opičí ostrovy lze spatřit mláďata všech tří chovaných druhů plameňáků. Americké plameňáky chilské a kubánské i starosvětské plameňáky růžové. ...

Rybář Vágner: Sumci jsou velcí mazáci, neskočí jen tak někomu na špek

Rybář Jakub Vágner se zapsal do historie českého rybaření, když vylovil dosud největšího sumce, jaký kdy byl uloven v Česku. Tento úlovek, který vzbudil pozornost nejen mezi rybáři, ale i širokou veřejností, se zrodil z nečekané náhody.

Houby si dělají, co chtějí. Letos rostly úplně na přeskáčku, říká mykoložka

Během začátku letošního podzimu propuklo pravé houbové šílenství. Mnohdy stačilo projít se deset minut lesem a přinesli jste plný košík krásných hříbků. Jak to hodnotí mykoložka Tereza Tejklová?

Korunu mladého ořešáku nenechte zdivočet. Zahradník radí, jak ji vyvázat

Kdo by nechtěl mít na zahradě vlastní pěkný ořešák, ideálně roubovaný, aby mu plodil pěkné velké vlašské ořechy. Vypiplat takový mladý stromek ovšem není úplně jednoduché. Speciálně ořešáky mívají tenký kmen a velkou těžkou korunu s těžkými listy. Proto potřebují do začátku trochu pomoci s tvarováním.

Změní popisek a rázem mají prvotřídní granule, popisuje fígle výrobců výživář

Jiřímu Švihálkovi se kdysi na procházce přiotrávil pes. Když se zvíře zotavovalo, hledal něco, co by posílilo jeho imunitu. Tak vymyslel psí jogurt. Později se začal správnou výživou psů zabývat víc a dnes podobné psí žrádlo sám vyrábí.

Dýně vám prohřeje útroby. Dejte si oranžové hranolky, pyré nebo placky

A je tady opět dýňová sezona. Toužíte-li po štíhlejší postavě, zařaďte tuhle zdravou plodinu do svého jídelníčku a budou se dít zázraky. Možností jejího zpracování je nepočítaně, od tradičních polévek po lahodný džem.

Jak se vyznáte v zazimování trávníku?

{"content":[{"type":"paragraph","children":[{"type":"text","attributes":{"text":"Trávník je chloubou každého zahrádkáře. Jenže víte, jak se o něj starat teď na podzim a připravat ho na zimní spánek? Vyzkoušejte si náš kvíz."}}]}],"version":"2.0.1"}

Ahoj, mé zelené krásky! Na své zelené mazlíčky mluvte, dělá jim to dobře

Vnímáte pokojové rostliny jen jako tichý doplněk domácnosti? Nenechte se mýlit, skrývají totiž fascinující schopnosti a talenty. Jestli je chcete odhalit, stačí si jen položit ty správné otázky.

Rybář se pomazlil se žralokem. Jako bych políbil auto, popsal životní zážitek

Rybář Jonathan Paczkowski u pobřeží britského Devonu ulovil mládě žraloka vážícího přibližně 113 kg. Pak ho s radostí políbil a poté zpět bezpečně vypustil do moře.

Dvanáctkrát dražší než obraz El Greca. Čokoláda bývala i důvodem sporů

Dějiny čokolády začal v českých zemích psát před 380 lety pražský arcibiskup kardinál Arnošt Vojtěch Harrach. Kde tento potomek slavného tuzemského šlechtického rodu k posvátnému nápoji Aztéků vlastně přišel?

Ve třech měsících je legendou. Pomohly tomu sociální sítě a světová média

S natáčením klipů zvířat a jejich postováním na sociální sítě začal chovatel Atthapon Nundeev z velké thajské zoologické zahrady Khao Kheow Open Zoo už v době pandemie, protože měl najednou víc volného času. Žádný z jeho svěřenců zatím nepřitáhl tolik pozornosti jako Moo Deng. Nyní tříměsíční samička hrošíka liberijského. ...

Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského pavouka

Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří ptáci z roku šplhavců, jako jsou strakapoudi, datli či žluny.

Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského brouka

Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří ptáci z roku šplhavců, jako jsou strakapoudi, datli či žluny.

Mazlíček králů a milovníků luxusu. Khao manee je jednou z nejdražších koček

V Thajsku, odkud pochází, se jí říká bílý drahokam. Její místo bylo v královské rodině a jako dar ji dostávali pouze důležití státníci, proto je dalším jejím přívlastkem „kočka králů“. Dnes už je chovná stanice bílých kočiček a kocourků plemene khao manee i u nás, a případný zájemce o koťátko nemusí být šlechtic ani státník. ...

OBRAZEM: Byl den úsměvů, i zvířata umějí udělat sýýýr

Mezinárodní den úsměvu apeluje na to, že smích podporuje jak naše fyzické, tak psychické zdraví. Posiluje totiž fungování imunitního systému, snižuje stres, tlumí úzkosti i napětí. Podívejte se na to, jak se umějí usmívat zvířata.

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a břečťanu nebylo co zachraňovat. Dnes je to dokonalá zelená oáza ve velkoměstě, kterou si velká rodina s malými kluky maximálně užívá. ...

Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče

Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Podzimní dělení. Způsob, jak trvalky udržet v kondici a získat sazenice

Většina nadšených zahrádkářů s nedočkavostí vyhlíží ještě aspoň pár teplejších slunečných dnů, aby mohli zabořit ruce do hlíny. Zvlášť když potřebují usměrnit trvalkové záhony. A zároveň se těší, jak získají další sazeničky oblíbených trvalek.

Další „ochutnávka“ z modelářské výstavy E-day, tentokrát i stroje a tanky

E-day je prestižní výstava, kde se scházejí špičkoví modeláři, aby předvedli své umění. Úspěšně reprezentují na mezinárodním fóru.

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na výrobu, takže jestli vám uzené voní, postavte si ji a vyzkoušejte, jak to chutná z vlastnoručně vyrobené udírny.

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat, na které upozorňuje putovní výstava fotografií Krajina naruby. Nafotil je zoolog a fotograf Vít Lukáš pro neziskovou organizaci Beleco. ...

Místo kariéry šla fotografovat psy a koně. Papírovou fotku nic nepřekoná, říká

Původně byla manažerkou, ale láska k fotografování ji přivedla na úplně jinou cestu. Teď vede „psí ateliér“ rozprostřený po celé republice. A vyfotografuje vašeho koně nebo psa tak, aby se z něj stal lev salonu.

OBRAZEM: Bedly, strakoše i hříbky. Pokochejte se úlovky našich čtenářů

V posledních dnech lidé z lesů nosí plné koše hub. I podle mapy pravděpodobného výskytu hub Českého hydrometeorologického ústavu se zdá, že se s vysokou pravděpodobností z vycházky do lesa nevrátíte s prázdnou.

Milují je nejen ptáci. Vysaďte si kaliny, i v lednu potěší něžnými květy

Půvabné keře s nápadnými bílými květy, mnohdy velmi voňavými. Většina z nich nese barevné bobule na konci léta a na podzim se jejich listy krásně vybarví. Jak kalinu vybírat, jak a kdy ji nejlépe vysadit, kdy a jestli vůbec prořezávat – odpovědi na všechny tyto otázky pro vás připravil magazín DOMA Dnes.

Pes hyenový je africký mušketýr. Nikdy neútočí sám a myslí na důchodce

Patří mezi nejrychlejší a nejúspěšnější lovce vůbec. Útočí v přesile a své oběti doslova sežere zaživa. Přesto nejde o žádné krvežíznivé monstrum. Má totiž ještě druhou tvář.

Trénujte na hospodské kvízy. Je to výzva, relax i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz – ovšem i na ten musíte mít aspoň trochu natrénováno.

Osm šikovných vychytávek s rostlinným olejem, které pomohou v domácnosti

Rostlinný olej není jen na vaření, dá se ním vyřešit řada nepříjemných situací i mimo kuchyň.

Posílejte fotky svých zvířecích parťáků a hrajte o kvalitní granule a deky

Sotva skončilo zářijové hlasování a už se nám scházejí čtenářské snímky, které by mohly zabodovat v dalším kole fotoduelu Nejroztomilejší mazlíček. Až do 14. října máte možnost posílat snímky svých zvířecích parťáků a hrát o hodnotné ceny od značky Purina PRO PLAN, poté opět spustíme hlasování.

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

Psy chované v bytě na podzim tolik nekrmte, v kotci jim přidejte do misky

Letní dny nám bohužel již odešly a ozval se podzim a s ním i chladnější počasí. Mnoho pejskařů tak řeší otázky, zda upravovat krmné dávky, nebo jak se lépe o psa v zimě postarat. Stejně jako lidé na podzim a v zimě mění často svůj jídelníček a fyzické tempo, tak i psy ovlivňují sezonní změny. Liší se to u psů, kteří žijí doma, anebo venku v kotci. ...

Podzimní sasanky vám pokvetou od léta až do října, dlouho potěší i ve váze

Veselé barvy jejich květů vnášejí světlo do stinných zákoutí zahrady, a tak není divu, že sasanky a jejich příbuzné patří k nejoblíbenějším zahradním trvalkám. Jak jsou jarní druhy drobné a přehlédnutelné, tak ty podzimní od července do října rozhodně nepřehlédnete. Magazín Doma DNES radí, jak je vybírat, i jak o ně co nejlépe pečovat. ...

Kam patří keramika a ruličky z toaletního papíru? Klíč ke správnému třídění

Někteří lidé obcházejí kontejnery na třídění odpadu a všechny odpadky házejí do komunálního odpadu. Důvodem jsou nedostatečné informace o správném třídění, stejně jako mýty o separaci, které odrazují lidi od třídění odpadu.

Sýkory jsou agresivní, fotil jsem i zvrhlé opeřence. Ornitolog o ptačí říši

Tomáš Grim je „ornitologický rocker“. Trochu od pohledu, ale hlavně názory. Aby bylo jasno, ptáky miluje, znamenitě je fotí, zároveň se pro magazín Víkend DNES nebojí říct, jak opeřencům škodí krmítka, budky a vůbec naše péče. Proč mají lidé výhrady ke kosům? A rozumí po těch letech s ptáky něčemu z jejich štěbetání? ...

Vyrazte na šípky. Dopřejte si nejkvalitnější vitamin C i omlazení pleti

Šípek je malý podzimní zázrak, proto za ním rozhodně vyrazte do přírody, vyplatí se to. Kdyby nic jiného, získáte úžasný zdroj přírodního vitaminu C na posílení imunity, snadno si vyrobíte i vynikající šípkový olej do kuchyně i na regeneraci a oživení pleti i vlasů. Ideální čas na sběr je konec září, ale sbírat ho můžete klidně i v říjnu. ...

Zdravotní přínosy i rizika. Co je dobré o houbách vědět, vysvětlují odborníci

Tradiční čínská medicína využívala houby už v dobách dávno před naším letopočtem. Ovšem ani současná západní medicína se jim nebrání. Třeba penicilin (objevený v roce 1928) je de facto taky houba. A odborníci na výživu doporučují houby jako skvělý doplněk stravy. Čím jsou houby tak výjimečné? A skutečně mohou některé z nich nahradit léky? ...

Užijte si podzimní houbovou sezonu. Aktuální prognóza vypadá příznivě

S přicházejícím podzimem nastal pravý čas vyrazit do lesa na houby. Ať už sbíráte bedly, hřiby, klouzky či lišky, je nutné vždy dodržovat několik pravidel. Jen tak si na svých úlovcích opravdu pochutnáte a navíc neriskujete nežádoucí zažívací problémy.

Udělejte si doma skutečný pořádek, budete se vracet domů o to raději

Nejen jaro, i začínající podzim je perfektní příležitostí vymést i vynést z domu nepořádek a vytvořit si z něj útulné místo, kam se budete každý den zas a znovu rádi vracet.

Zoo Praha a kůň Převalského. Spojení, které vyvrcholí velkou oslavou

V sobotu 28. září oslaví Zoo Praha 93. výročí svého otevření. Celodenní program za přítomnosti vzácných hostů bude tentokrát ve stylu 50. let. Ústředním tématem budou oslavy 65 let Mezinárodní plemenné knihy koně Převalského, jejímž vedením byla pražská zoo pověřena v roce 1959.

Jak správně pečovat o zuby psa? Nemoci mohou být bolestivé, hrozí infekce

Psy, především ve starším věku, často trápí problémy tykající se zubů či dásní. Věděli jste, že skoro každého druhého psa trápí záněty dásní? A ty mohou mít nehezké zdravotní následky. Péče o psí chrup by proto měla být samozřejmostí již od štěněčího věku.

Bambusy pěstuje pro jejich krásu, jedlé výhonky i užitečnou tyčovinu

Koho by nefascinoval bambus, který má sice většina z nás spojený s Asií, nicméně jeho fanoušci ho s láskou pěstují i na českých zahradách. Pro jeho krásu i užitek. Pěstitel Kamil Fišer využívá jedlé výhonky bambusu v kuchyni, tyčovinu pak pro nejrůznější zahradní stavby.

Pět tipů, co doma nestavět svépomocí, aby nevzniklo víc škody než užitku

Na první pohled by se mohlo zdát, že nemůžete nic zkazit. Říkáte si, že ušetříte a ještě rodině ukážete, jak šikovní a nezávislí jste. Češi jsou národem kutilů, a této nálepky se nejspíš nikdy nezbavíme. Rozhodně ne v době, kdy je internet plný videonávodů a rad, jak něco postavit nebo opravit.

Když vosy ztratí hnízdo, nemají pro co žít. Jsou pak agresivní, líčí entomolog

Vosí populace je letos neobyčejně silná, početná, na konci léta navíc hodně agresivní. Podle entomologa Jakuba Straky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze to způsobuje hlad a stres. Agresivita vos prý v tuto dobu může ještě sílit. Čím to? A jaké nové druhy se u nás objevily či pravděpodobně brzy objeví?

Deset kroků k zazimování zahrady. Až začne zlátnout listí, nastane čas

Příprava zahrady na podzim je klíčová pro zajištění zdraví rostlin a půdy, stejně jako pro úspěšný start do nové sezony na jaře.

Aby na jejich poli nikdo špatně nehospodařil, pasou teď na něm čmeláky

Před dvěma lety se majitelé 14 metrů širokého a 770 metrů dlouhého pásu pole nedaleko Poličky rozhodli, že ho místo konvenčního hospodaření, vysilujícího půdu, věnují přírodě. Poskytli ho v roce 2022 spolku Čmeláci PLUS, a ten jejich pozemek v katastru obce Polička využil způsobem prospěšným přírodě: biopás na jejich poli teď živí čmeláky i lépe vs ...

Podpora potence i náhražka cukru. Proč je karob superstar mezi pokrmy

Pochoutka Jana Křtitele, která voní jako lidské sperma, vyvažovaly se jí diamanty a používala se k mumifikaci mrtvých. Což je už samo o sobě poněkud skandální. Ale nebojte se, z následujících odhalení vás hlava bolet nebude. To vám pochutina zvaná také svatojánský chléb může díky svému složení zaručit.

S podzimem pěstování zeleniny končit nemusí. Listová poroste i v truhlíku

Stejně jako nám nemusejí po podzimní sklizni na zahradě zůstat prázdné záhony, ale můžeme je využít pro další pěstování, tak to podobně můžeme udělat i na balkoně. A do samozavlažovacích, ale i obyčejných květináčů nebo vyvýšených záhonů lze na přelomu léta a podzimu vysévat semínka mangoldu či asijské pikantní zeleniny. ...

Odpadlý ocas se ještě chvíli mrská. To je fígl plachých a užitečných ještěrek

Svá dlouhá, šupinatá těla vyhřívají na kamenech i kmenech padlých stromů, a jste-li neopatrní, vmžiku zmizí. Pokud se usadily na vaší zahradě, můžete si gratulovat.

Máčky nemají s bodláky nic společného, hodí se do kytic i trvalkových záhonů

Vypadají jako ježci, kteří prošli pod čerstvě namodro natřeným plotem a nakonec se usadili na kytkách podobných bodlákům. S máčkami rozhodně uděláte na zahradě parádu. Ať už samostatně nebo s dalšími trvalkami v záhonu. Skvěle vypadají i v kombinaci s travinami.