Cihla ctí ráz starého domu a dala citlivě budované moderní zahradě duši
Zhruba 400 metrů čtverečních velký pozemek obklopující více než sto let starý dům na Žatecku, koncipují majitelé jako propojení okrasné, odpočinkové i užitkové zahrady v jednom. Celou si ji tvoří sami a maximálně se snaží, aby výsledek podtrhoval historický vzhled a ráz domu a současně se jim v ní dobře žilo i s malým dítětem.
Mohlo by vás zajímat
Když se v bytě objeví plíseň, je vždycky důležité v prví řadě hledat příčinu. A tady je to jasné. Máte ve stěnách tepelný most. Jenže napravit to stavebním řešením je komplikované a drahé, navíc třeba v nájemním bytě vám to majitel ani nedovolí.
Stejně jako každý rok, začínají na podzim lidé řešit vánoční výzdobu svých domovů a nákup dárků. Jaké dekorace letos vybrat a jak si zpříjemnit sváteční chvíle?
Chcete se blýsknout v hospodském kvízu nebo před svými dětmi? Provětrejte své znalosti o přírodě a projeďte si naše otázky, od triviálních až po ty záludnější. Kdo propluje dvaceti otázkami do 2. prosince do 12:00 bez chybičky, může si zahrát o jeden ze čtyř balíčků tří krásných knih (viz níže).Pro úspěšné luštitele soutěž o 4 balíčky 3 knížekPro č ...
Organizace Naturewatch, která se zaměřuje na ochranu zvířat, varuje ve Velké Británii před novým kočičím plemenem. Tzv. bullycat, která je na první pohled podobná kočce sphynx, se vyznačuje absencí srsti a fousů, krátkými, statnými a zdeformovanými končetinami a bohužel i velkými zdravotními problémy. Podobnost s trpícími psími plemeny není náhodná ...
Dne 13. prosince 2023 se v Kulturním domě Krakov v Praze uskuteční výjimečný vzpomínkový večer u příležitosti 20. narozenin gorily Moji, první gorily narozené v pražské zoologické zahradě. Chovatel Marek Ždánský, který se o Moju staral od jejího narození, se rozhodl uspořádat společně s bývalým ředitelem Petrem Fejkem tuto akci, aby společně připom ...
V souboji receptů Gastroclash čeká na naše kuchaře velká dřina s jehněčím. Hugo bude muset sám vykopat podzemní pec, takzvané kleftiko. Ondra se sice může spolehnout na moderní kuchyňské pomocníky, i tak bude mít s jehněčím pie a listovým těstem spoustu práce.
Jablka jsou na jednu stranu naším nejběžnějším ovocem, takže trochu podceňovaným. Což si nezaslouží. Přitom jsou úžasným zdrojem vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. Pokud z nich chcete dostat ještě víc, sáhněte po přírodním jablečném octu, který poznáte podle typické sedliny, která není na závadu. Vyrobit si ho zvládnete i doma. ...
Vánoce jsou obdobím, kdy si mnoho lidí přeje udělat radost svým blízkým, a spousta z nás se proto uchyluje k netradičním dárkům nebo takovým, které budou novým majitelům dělat radost opravdu dlouho.
Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami vypěstovat. Pomůže vám s imunitou, se zažíváním a mnohými neduhy. Mimochodem, kromě jiných zdraví prospěšných látek obsahuje například víc železa než třeba maso ...
„Dostal jsem privilegium být zvířatům nablízku,“ říká Miroslav Bobek, který už patnáctým rokem řídí chod pražské zoologické zahrady. V rozhovoru pro magazín Víkend mimo jiné odhaluje zákulisí vzniku slavné Čapkovy knihy Válka s mloky, líčí, jak nasadil čápům batůžky i jak nahlédl do soukromí goril.
V oblastech zasažených nedávnými povodněmi se mnozí lidé stále ještě potýkají s jejich důsledky. I ti, jejichž domy velká voda naštěstí neponičila natolik, aby musely být zdemolovány, nyní musejí důsledky velké vody řešit.
Vnitřnosti neboli droby patří v naší kuchyni k opomíjeným surovinám. Přitom jsou vcelku levné, plné vitaminů i železa, a když víte, jak je správně připravit, mohou se proměnit v labužnickou záležitost hodnou jídelníčků luxusních restaurací.
Léčivé rostliny nejsou jen krásnou součástí přírody, ale i kultury, gastronomie a léčitelství. Do studia jejich propracovaného léčebného systému se před mnoha lety ponořil i vizovický rodák a vyhlášený bylinkář Petr Hába. Motivací mu byly i jeho vlastní zdravotní potíže, s nimiž mu západní medicína nedokázala pomoci. „To, čím si zdraví kazíme, má m ...
Vždy pro aktuální třetí ročník budoucích veterinářů, kteří studují svůj obor na univerzitě v australském Sydney, se již stalo příjemnou a záslužnou tradicí nafocení charitativního, jen decentně „hanbatého“ kalendáře pro australský venkov. Děje se tak již více než deset let.
Málokterá potravina byla v průběhu let natolik zatracovaná, aby zase stanula na výsluní
popularity, jako vejce. Přitom kolem nich stále panuje celá řada mýtů.
Klidně můžete bydlet ve městě, ale podařilo se vám vměstnat záhon na balkon či terasu, případně máte svůj záhon v komunitní zahradě. A třeba máte to štěstí, že se staráte o vlastní zahradu, která vám přináší radost i užitek. Pochlubte se svými letošními výpěstky, které zpestřily váš jídelníček, jedlou zahradou či vypiplaným trvalkovým záhonem. ...
Kdo někdy ohrnoval nos nad ananasem na pizze, měl by se nad sebou zamyslet. Astronomicky drahá potrava králů totiž dříve sloužila jen na okrasu a pronajímala se dům od domu jako dnes luxusní plesové šaty. Navíc ulevuje od přejedení a skvěle chutná i naslano.
Zima se blíží mílovými kroky a víkendy strávené na chalupě pomalu nahradí dny v teple domova. Než však rekreační sídlo na několik měsíců opustíte, je důležité jej pečlivě zazimovat. Víte, co všechno musíte zařídit, aby vás po návratu na jaře nečekaly zbytečné starosti?
Je to sotva pár let, co zahradní designer Ferdinand Leffler se svým atelierem Flera připravil online kurz Žijte ve své zahradě, a přesto už lze minimálně na stovkách soukromých pozemků zaznamenat výrazné změny. Často jsou to zahrady vznikající u nově postavených domů v podstatě „na zelené louce“ – jako v případě tří absolventských zahrad níže. ...
Před rokem ještě tančil ve StarDance, letošní podzim se ale pečení zase může věnovat naplno. „Listopad a prosinec, to jsou pro cukráře nejdůležitější měsíce,“ říká dvaačtyřicetiletý cukrář a pekař Josef Maršálek, který si v sobotu 23. listopadu střihne i vánoční pečení pro veřejnost. V rozhovoru prozradil i to, proč a kdy si nechal narůst vousy. ...
Do klasické španělské paelly patří kromě nezbytné rýže i mořské plody. Kuchaři Ondra Molina i Hugo Hromas měli za úkol připravit vlastní variaci s použitím lokálního masa. Ondra zvolil kuře a Hugo králíka. Který recept vás zaujme více?
Před rokem ještě tančil ve StarDance, letošní podzim se ale pečení zase může věnovat naplno. „Listopad a prosinec, to jsou pro cukráře nejdůležitější měsíce,“ říká dvaačtyřicetiletý cukrář a pekař Josef Maršálek, který si v sobotu 23. listopadu střihne i vánoční pečení pro veřejnost. V rozhovoru prozradil i to, proč a kdy si nechal narůst vousy. ...
Mák setý je jednoletá bylina, která může dorůst do výšky až 1,5 metru. Má velké, vlnité listy a květy různých barev, nejčastěji bílé, růžové, červené nebo fialové. Po odkvětu se vytvoří plody – tobolky. Tobolkám se říká makovice, které jsou jako zelené u technických odrůd zdrojem latexu pro farmaceutický průmysl. Když uzrají, jsou plné malých semín ...
Má paměť, učí se a dokáže se rozhodovat, prohlašují japonští vědci o kůrovce sametové, kterou zkoumali v nedávné sérii experimentů. Houba podle nich dokáže rozpoznávat tvary a navíc o nich informovat i další organismy napojené na takzvané houbové sítě.
Všichni jsme slyšeli, že sloni nikdy nezapomínají, ale nová studie naznačuje, že i někteří naši opeření přátelé mají dlouhou paměť. Výzkum ukazuje, že vrány si dokážou pamatovat křivdu až 17 let vůči těm, kteří je naštvou nebo ohrozí.
Krásky mnoha tváří vnášejí do lidských domovů kousek exotiky a jen málokdo ji někdy neměl doma na okně. U Aztéků byly posvátnou květinou, v Číně jsou symbolem lásky a na Havaji manifestují přátelství. U nás se staly oblíbenou pokojovkou, která při správné péči každý rok vykvete.
Květy jarních cibulovin nemají v časném jaře vcelku konkurenci. A že vyniknou hlavně ve skupinách, to také těžko zpochybníte. Buď je lze vysázet do trvalkových záhonů – což je možné při teplotách nad nulou klidně i do prosince – a nebo rovnou do trávníku. Stačí vybrat druhy, které odkvetou a začnou se zatahovat dříve, než přijde jeho první seč. ...
Na plážích Cebu na Filipínách se 3. listopadu odehrávalo neobvyklé divadlo, když se místní obyvatelé a turisté vrhli do vody, aby nasbírali tisíce sardinek, které se vyplavily na břeh.
Jak moc je gorilí samec Richard konzervativní, to vědí – za těch 21 let, co se o něj starají – chovatelé primátů ze Zoo Praha velice dobře. Přesto je umí překvapit, obzvlášť v posledních dvou letech, kdy si užívá jen se svými dvěma syny Nuruem a Kiburim původní pavilon goril, dnes nazvaný Centrum Méfou. V sobotu ho tu čeká oslava narozenin. ...
Poprvé se Jenny Adamčíková svezla na koni, když jí bylo pět, a od té doby jsou její celoživotní láskou. Vnímá je jako laskavé, klidné, spravedlivé a asertivní bytosti, které během terapií předávají lidem energii. A ona je u toho jako koučka jejich vzájemným prostředníkem.
Zástupy nemrtvých pochodující s nepřítomným výrazem šerem pod stromy. Ubožáci, jimž z hlavy rostou houby či kteří ve smrtelné agónii skáčou po hlavě do vody. Ne, to nejsou náměty na béčkové horory nebo počítačové hry. To je každodenní realita, kterou je příroda doslova prolezlá.
O víkendu si v KD Mlejn v Praze 13 dalo dostaveníčko několik desítek domácích i útulkových koček na soutěži kočičí krásy. Miss kočka se od roku 2003 konala už podvanácté, absolutní titul si odnesla bengálka Airi, a kromě radosti pro návštěvníky akce přinesla i nové domovy několika kočičkám z útulků, jejichž životní příběhy jsou často přinejmenším z ...
Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z tresky v peruánské marinádě Leche de Tigre neboli tygřím mléku. Hugo Hromas se zase pustil do chilské salsy pedre, ke které na ohni usmažil něco lokálního ...
Ve volné přírodě roste kolem osmdesáti druhů hortenzií. Některé pocházejí ze Severní Ameriky, ale většina jich je původem z Asie. „Pro použití v zahradách a parcích nám stačí sedm nebo osm základních druhů,“ uklidňuje zahradník Pavel Chlouba.
Máte rádi vlašské ořechy? Dobře děláte, protože tyto nenápadné a pro nás běžné plody v sobě ukrývají přímo zázračný elixír. Obsahují třeba zmíněný serotonin, přezdívaný jako hormon štěstí, protože ovlivňuje psychiku, zažívání i kardiovaskulární funkce. Vlašské ořechy si tedy zaslouží pevné místo v našem každodenním jídelníčku, nejen ve vánočním cuk ...
Už od začátku příštího roku se rozjede první fáze zákazů, kterými chce Evropská unie postupně omezit chladiva s obsahem fluoru. V praxi to bude znamenat, že výrobci nebudou smět uvádět na trh tepelná čerpadla určitého typu a velikosti, která využívají fluorované plyny s vysokým potenciálem globálního oteplování.
Již tradiční sezonní soutěž Nejkrásnější zahrada měla na iDNES.cz i letos dvě kola a sešly se v ní snímky a příběhy zahrad z celé republiky. Pár jich neslo rukopis stylu zahradního designéra Ferdinanda Lefflera a nebyla to náhoda. Šlo o frekventanty jeho online kurzu Žijte ve své zahradě. A tak nás zajímalo, jak si výsledků jejich práce cení. ...
Přestože se počasí už překlopilo do podzimního módu, stále nosíte z lesa poměrně bohaté úlovky hub, což ukazují i fotografie, které nám posíláte.
Petr Václavek je sympaťák z krásného domu u lesa. Vystudoval matfyz a živil se programováním. Tvoření s dětmi však jednoho dne určilo jeho životu zcela nový směr. Baví se vytvářením perfektně propracovaných postaviček ze žaludů, fotí je a ze snímků zhotovuje kalendáře a další výrobky na svůj eshop. Dubánky, jak postavičky nazývá, má i patentované. ...
Do Londýna, odkud jsou úvodní videozáběry lví rodinky hrající si s vyřezávanými dýněmi se od nás jen tak nepřenesete, nicméně v Zoo Praha podívanou na zvířata užívající si halloweenské dýně můžete ještě stihnout. Případně si s sebou rovnou vzít lampion na večerní průvod a oslavit hinduistický svátek světel Diwali. ...
Listnáče hrají všemi barvami, takže pokud vysvitne sluníčko, užíváme si každý krásný den. Pejskaři na procházkách, majitelé koček spíše za oknem. Ať tak či tak, za zvěčnění stojí obojí. Nějakou pěknou fotografii svého zvířecího parťáka pak stačí poslat do naší soutěže. Účast ve fotoduelu Nejroztomilejší mazlíček se vám může opravdu vyplatit. ...
Zvířata jsou trpělivá, čistá, přímočará, nejsou falešná, zhýčkaná ani ufňukaná. Lidé by si z nich v lecčems mohli vzít příklad.
Vlkům odjakživa přisuzujeme extrémní vlastnosti a nechybí v řadě temných příběhů. Nejspíš i proto je člověk v Evropě v posledním tisíciletí téměř vyhubil. Dnes se do naší přírody vracejí. Máme se tedy raději vyhýbat lesům? Zoolog Pavel Hulva říká, že víc bychom se měli děsit vlastního auta nebo lednice. Civilizační faktory totiž zabíjejí častěji ne ...
Britský fotograf Euan Rannachan dokázal zachytit impozantní fotografie velkých bílých žraloků u ostrova Guadalupe v Mexiku. Jeho snímky zobrazují predátory v jejich přirozeném prostředí, jak s grácií plavou ve vodě, loví ryby nebo ukazují své silné zuby.
Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru každý člověk v České republice. Socioložka Naděžda Čadová už osmý rok mapuje podrobnosti o plýtvání potravinami a názorech na tento fenomén. ...
Druhá výzva kulinářského duelu mezi kuchaři Ondrou Molinou a Hugo Hromasem na Óčku v pořadu Gastroclash spočívá v netradiční kombinaci kuřete a pšenice, nechybí ovšem ani cizrna. V moderní kuchyni bude vařit Ondra, na ohni před stodolou Hugo.
Hydroponické pěstování se stává stále populárnější metodou, jak efektivně pěstovat bylinky a saláty bez použití tradičních metod v půdě. Tento inovativní způsob pěstování využívá speciální kontejnery a živný roztok, což umožňuje rostlinám absorbovat potřebné živiny přímo z vody.
Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto současný, případně vyzkoušejte některý z receptů, ať už na zvěřinu, půl tisíciletí starou klasiku – kachnu na pomerančích, nebo pomerančovou marmeládu. ...
S podzimem se postupně hlásí o slovo topná sezona a s ní i nevyhnutelná otázka efektivního vytápění. V době, kdy je trh s energiemi stále poměrně nestabilní a životní náklady stoupají, je klíčové zaměřit se na úspory tepla. Ať už topíte plynem, elektřinou či pevnými palivy, pár jednoduchých tipů vám může ušetřit nemalé částky. ...
Podzim je časem sázení cibulovin, tulipány nevyjímaje. Ty jsou snad nejoblíbenější, navíc se každý rok objevují jejich nové kultivary, šlechtitelé se předhánějí. V nabídce najdete obrovskou variabilitu nejen co se barevných odstínů týká, ale i tvaru květů a okvětních lístků. Výjimkou nejsou tulipány tvářící se jako pivoňka nebo barevný papoušek. Pr ...