Maaxi.cz

Mezi stébly trávy číhají zombie. Přinutí zvířata chovat se jako blázni

Zástupy nemrtvých pochodující s nepřítomným výrazem šerem pod stromy. Ubožáci, jimž z hlavy rostou houby či kteří ve smrtelné agónii skáčou po hlavě do vody. Ne, to nejsou náměty na béčkové horory nebo počítačové hry. To je každodenní realita, kterou je příroda doslova prolezlá.

Mohlo by vás zajímat

Zazimování chalupy: Zabezpečte okna a dveře, odpojte vodu a spotřebiče

Zima se blíží mílovými kroky a víkendy strávené na chalupě pomalu nahradí dny v teple domova. Než však rekreační sídlo na několik měsíců opustíte, je důležité jej pečlivě zazimovat. Víte, co všechno musíte zařídit, aby vás po návratu na jaře nečekaly zbytečné starosti?

Lefflerovi studenti vystřihli zahrady jako od profíků, funkční i krásné

Je to sotva pár let, co zahradní designer Ferdinand Leffler se svým atelierem Flera připravil online kurz Žijte ve své zahradě, a přesto už lze minimálně na stovkách soukromých pozemků zaznamenat výrazné změny. Často jsou to zahrady vznikající u nově postavených domů v podstatě „na zelené louce“ – jako v případě tří absolventských zahrad níže. ...

Maršálek jako dítě zažíval vánočkový absťák. Servíroval by ji i na slano

Před rokem ještě tančil ve StarDance, letošní podzim se ale pečení zase může věnovat naplno. „Listopad a prosinec, to jsou pro cukráře nejdůležitější měsíce,“ říká dvaačtyřicetiletý cukrář a pekař Josef Maršálek, který si v sobotu 23. listopadu střihne i vánoční pečení pro veřejnost. V rozhovoru prozradil i to, proč a kdy si nechal narůst vousy. ...

Kuře, anebo králík? Molina s Hromasem zápolili, z čeho bude lepší paella

Do klasické španělské paelly patří kromě nezbytné rýže i mořské plody. Kuchaři Ondra Molina i Hugo Hromas měli za úkol připravit vlastní variaci s použitím lokálního masa. Ondra zvolil kuře a Hugo králíka. Který recept vás zaujme více?

Maršálek jako dítě zažíval vánočkový absťák, servíroval by ji celý rok

Před rokem ještě tančil ve StarDance, letošní podzim se ale pečení zase může věnovat naplno. „Listopad a prosinec, to jsou pro cukráře nejdůležitější měsíce,“ říká dvaačtyřicetiletý cukrář a pekař Josef Maršálek, který si v sobotu 23. listopadu střihne i vánoční pečení pro veřejnost. V rozhovoru prozradil i to, proč a kdy si nechal narůst vousy. ...

Dobroty s mákem zpevní kosti, kromě superdávky vápníku dodají i proteiny

Mák setý je jednoletá bylina, která může dorůst do výšky až 1,5 metru. Má velké, vlnité listy a květy různých barev, nejčastěji bílé, růžové, červené nebo fialové. Po odkvětu se vytvoří plody – tobolky. Tobolkám se říká makovice, které jsou jako zelené u technických odrůd zdrojem latexu pro farmaceutický průmysl. Když uzrají, jsou plné malých semín ...

Inteligentní houba rozpozná tvary a informuje o nich zbytek podhoubí

Má paměť, učí se a dokáže se rozhodovat, prohlašují japonští vědci o kůrovce sametové, kterou zkoumali v nedávné sérii experimentů. Houba podle nich dokáže rozpoznávat tvary a navíc o nich informovat i další organismy napojené na takzvané houbové sítě.

Neštvěte vrány. Tyto mistryně pomsty se budou zlobit ještě příštích 17 let

Všichni jsme slyšeli, že sloni nikdy nezapomínají, ale nová studie naznačuje, že i někteří naši opeření přátelé mají dlouhou paměť. Výzkum ukazuje, že vrány si dokážou pamatovat křivdu až 17 let vůči těm, kteří je naštvou nebo ohrozí.

Pravidla ideální péče v říši orchidejí. Pokojovek, jimž název dala varlata

Krásky mnoha tváří vnášejí do lidských domovů kousek exotiky a jen málokdo ji někdy neměl doma na okně. U Aztéků byly posvátnou květinou, v Číně jsou symbolem lásky a na Havaji manifestují přátelství. U nás se staly oblíbenou pokojovkou, která při správné péči každý rok vykvete.

Cibuloviny klidně sázejte i do trávy. Je to triviální a má to svůj půvab

Květy jarních cibulovin nemají v časném jaře vcelku konkurenci. A že vyniknou hlavně ve skupinách, to také těžko zpochybníte. Buď je lze vysázet do trvalkových záhonů – což je možné při teplotách nad nulou klidně i do prosince – a nebo rovnou do trávníku. Stačí vybrat druhy, které odkvetou a začnou se zatahovat dříve, než přijde jeho první seč. ...

Nečekaná rybí nadílka: Na filipínské pláži sklízeli vyplavené sardinky

Na plážích Cebu na Filipínách se 3. listopadu odehrávalo neobvyklé divadlo, když se místní obyvatelé a turisté vrhli do vody, aby nasbírali tisíce sardinek, které se vyplavily na břeh.

Richard slaví Kristova léta v nové expozici. Své chovatele stále překvapuje

Jak moc je gorilí samec Richard konzervativní, to vědí – za těch 21 let, co se o něj starají – chovatelé primátů ze Zoo Praha velice dobře. Přesto je umí překvapit, obzvlášť v posledních dvou letech, kdy si užívá jen se svými dvěma syny Nuruem a Kiburim původní pavilon goril, dnes nazvaný Centrum Méfou. V sobotu ho tu čeká oslava narozenin. ...

Kůň zrcadlí naše pocity, přes sílu s ním moc nezmůžete, vysvětluje koučka

Poprvé se Jenny Adamčíková svezla na koni, když jí bylo pět, a od té doby jsou její celoživotní láskou. Vnímá je jako laskavé, klidné, spravedlivé a asertivní bytosti, které během terapií předávají lidem energii. A ona je u toho jako koučka jejich vzájemným prostředníkem.

Miss kočka 2024 je bengálka, krasavice jsou i mezi šelmami z útulků

O víkendu si v KD Mlejn v Praze 13 dalo dostaveníčko několik desítek domácích i útulkových koček na soutěži kočičí krásy. Miss kočka se od roku 2003 konala už podvanácté, absolutní titul si odnesla bengálka Airi, a kromě radosti pro návštěvníky akce přinesla i nové domovy několika kočičkám z útulků, jejichž životní příběhy jsou často přinejmenším z ...

Dýně na dvojí způsob. Zvítězí v Gastroclashi na Óčku Hromas, anebo Molina?

Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z tresky v peruánské marinádě Leche de Tigre neboli tygřím mléku. Hugo Hromas se zase pustil do chilské salsy pedre, ke které na ohni usmažil něco lokálního ...

Popínavá hortenzie dá opoře kvetoucí kabát, s dubolistou si užijete barvy

Ve volné přírodě roste kolem osmdesáti druhů hortenzií. Některé pocházejí ze Severní Ameriky, ale většina jich je původem z Asie. „Pro použití v zahradách a parcích nám stačí sedm nebo osm základních druhů,“ uklidňuje zahradník Pavel Chlouba.

Vlašáky jsou nabité serotoninem. Odežeňte s nimi podzimní chmury

Máte rádi vlašské ořechy? Dobře děláte, protože tyto nenápadné a pro nás běžné plody v sobě ukrývají přímo zázračný elixír. Obsahují třeba zmíněný serotonin, přezdívaný jako hormon štěstí, protože ovlivňuje psychiku, zažívání i kardiovaskulární funkce. Vlašské ořechy si tedy zaslouží pevné místo v našem každodenním jídelníčku, nejen ve vánočním cuk ...

Chtějí tepelná čerpadla, ale nelíbí se jim. Jak EU řeší globální oteplování

Už od začátku příštího roku se rozjede první fáze zákazů, kterými chce Evropská unie postupně omezit chladiva s obsahem fluoru. V praxi to bude znamenat, že výrobci nebudou smět uvádět na trh tepelná čerpadla určitého typu a velikosti, která využívají fluorované plyny s vysokým potenciálem globálního oteplování.

Tři zahrady „jako od Lefflera“ si jeho žáci navrhli a zrealizovali sami

Již tradiční sezonní soutěž Nejkrásnější zahrada měla na iDNES.cz i letos dvě kola a sešly se v ní snímky a příběhy zahrad z celé republiky. Pár jich neslo rukopis stylu zahradního designéra Ferdinanda Lefflera a nebyla to náhoda. Šlo o frekventanty jeho online kurzu Žijte ve své zahradě. A tak nás zajímalo, jak si výsledků jejich práce cení. ...

Podle mapy výskytu hub sezona končí, čtenáři přesto nosí plné košíky

Přestože se počasí už překlopilo do podzimního módu, stále nosíte z lesa poměrně bohaté úlovky hub, což ukazují i fotografie, které nám posíláte.

Kouzlo je v detailech. Matfyzák lepí a fotí postavičky ze žaludů, má i patent

Petr Václavek je sympaťák z krásného domu u lesa. Vystudoval matfyz a živil se programováním. Tvoření s dětmi však jednoho dne určilo jeho životu zcela nový směr. Baví se vytvářením perfektně propracovaných postaviček ze žaludů, fotí je a ze snímků zhotovuje kalendáře a další výrobky na svůj eshop. Dubánky, jak postavičky nazývá, má i patentované. ...

Halloweenské dýně si užívají i exotická zvířata v londýnské i pražské zoo

Do Londýna, odkud jsou úvodní videozáběry lví rodinky hrající si s vyřezávanými dýněmi se od nás jen tak nepřenesete, nicméně v Zoo Praha podívanou na zvířata užívající si halloweenské dýně můžete ještě stihnout. Případně si s sebou rovnou vzít lampion na večerní průvod a oslavit hinduistický svátek světel Diwali. ...

Posílejte listopadové snímky mazlíků, hrajte o gurmánské krmivo za 10 tisíc

Listnáče hrají všemi barvami, takže pokud vysvitne sluníčko, užíváme si každý krásný den. Pejskaři na procházkách, majitelé koček spíše za oknem. Ať tak či tak, za zvěčnění stojí obojí. Nějakou pěknou fotografii svého zvířecího parťáka pak stačí poslat do naší soutěže. Účast ve fotoduelu Nejroztomilejší mazlíček se vám může opravdu vyplatit. ...

Zvířata vědí, co dělají. Poučte se z jejich vlastností pro svůj lepší život

Zvířata jsou trpělivá, čistá, přímočará, nejsou falešná, zhýčkaná ani ufňukaná. Lidé by si z nich v lecčems mohli vzít příklad.

Ledničky i psi zabíjejí častěji než vlk. V zajetí se ale chová jinak, říká zoolog

Vlkům odjakživa přisuzujeme extrémní vlastnosti a nechybí v řadě temných příběhů. Nejspíš i proto je člověk v Evropě v posledním tisíciletí téměř vyhubil. Dnes se do naší přírody vracejí. Máme se tedy raději vyhýbat lesům? Zoolog Pavel Hulva říká, že víc bychom se měli děsit vlastního auta nebo lednice. Civilizační faktory totiž zabíjejí častěji ne ...

Fotograf žraločích zubů se jich nebojí. Obdivuje naopak jejich krásu

Britský fotograf Euan Rannachan dokázal zachytit impozantní fotografie velkých bílých žraloků u ostrova Guadalupe v Mexiku. Jeho snímky zobrazují predátory v jejich přirozeném prostředí, jak s grácií plavou ve vodě, loví ryby nebo ukazují své silné zuby.

Jídla nakupujeme moc. Nejhorší jsou hlad, slevy a balení XXL, říká socioložka

Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru každý člověk v České republice. Socioložka Naděžda Čadová už osmý rok mapuje podrobnosti o plýtvání potravinami a názorech na tento fenomén. ...

Kuře s pšenicí? Kuchaři Molina a Hromas tuto výzvu přijali každý po svém

Druhá výzva kulinářského duelu mezi kuchaři Ondrou Molinou a Hugo Hromasem na Óčku v pořadu Gastroclash spočívá v netradiční kombinaci kuřete a pšenice, nechybí ovšem ani cizrna. V moderní kuchyni bude vařit Ondra, na ohni před stodolou Hugo.

Roste jako z vody. Hydroponický zázrak stihnete do konce října na Zličíně

Hydroponické pěstování se stává stále populárnější metodou, jak efektivně pěstovat bylinky a saláty bez použití tradičních metod v půdě. Tento inovativní způsob pěstování využívá speciální kontejnery a živný roztok, což umožňuje rostlinám absorbovat potřebné živiny přímo z vody.

Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.

Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto současný, případně vyzkoušejte některý z receptů, ať už na zvěřinu, půl tisíciletí starou klasiku – kachnu na pomerančích, nebo pomerančovou marmeládu. ...

Topná sezona začíná. Co dělat, abyste zbytečně neplýtvali teplem

S podzimem se postupně hlásí o slovo topná sezona a s ní i nevyhnutelná otázka efektivního vytápění. V době, kdy je trh s energiemi stále poměrně nestabilní a životní náklady stoupají, je klíčové zaměřit se na úspory tepla. Ať už topíte plynem, elektřinou či pevnými palivy, pár jednoduchých tipů vám může ušetřit nemalé částky. ...

Deset kultivarů tulipánů, které vám na jaře spolehlivě rozzáří zahradu

Podzim je časem sázení cibulovin, tulipány nevyjímaje. Ty jsou snad nejoblíbenější, navíc se každý rok objevují jejich nové kultivary, šlechtitelé se předhánějí. V nabídce najdete obrovskou variabilitu nejen co se barevných odstínů týká, ale i tvaru květů a okvětních lístků. Výjimkou nejsou tulipány tvářící se jako pivoňka nebo barevný papoušek. Pr ...

Zvířata v Zoo Praha čekají dýňové hody. Užijte si i Hariho, lidoopí batole

Dýně nadívané kuřaty a křepelkami nabídne Zoo Praha na jídelníčku od svátečního pondělí 28. října do pátku nikoliv návštěvníkům, ale šelmám či tasmánským čertům. Samotné dýně zpestří jídelníček pro změnu slonům i hrochům, leguánům či velkým želvám. Orangutani – i půlroční Harapan – sice dostanou jinou zeleninu, nicméně nenechte si ujít jejich dvě m ...

V ostravské zoo se narodila mláďata prasat z Filipín, v přírodě jsou na vymření

Stádo prasat visajánských se v ostravské zoologické zahradě rozrostlo o dvě selata. Mláďata narozená v polovině října už pobíhají ve výběhu, jejich pohlaví však zatím není jasné. Jde o kriticky ohrožený druh, ve volné přírodě mu hrozí vyhynutí. Přitom činnost těchto prasat krajině prospívá, přezdívá se jim proto pralesní zahradník. ...

Za kouzlem tradičních paravánů nemusíte do muzea. Vyrobte ho sami

Paravány sloužily v bytech nejen jako zástěny či optický předěl, ale i estetický a zajímavý bytový doplněk. V této funkci se s nimi setkáváme dodnes.

Pět nejčastějších chyb při péči o robotické vysavače. Hlavně ho neutopte

Robotické vysavače se stávají oblíbenými pomocníky v českých domácnostech. Nesprávná péče, zejména o jejich akumulátory, však může výrazně zkrátit jejich životnost a efektivitu.

Mytí špinavých hrnců a pekáčů se podobá očistci. Takto vypadá peklo ve dřezu

Vaření a pečení je radost. Ale jen do té doby, než na vás zbude velká kupa nádobí... Což o to, spoustu porcelánu, plastových pomocníků a příborů můžete s klidným svědomím dát do myčky. Ale co hrnce, pánvičky a pekáče? U těch vám nezbude nic jiného, než je umýt ručně.

Tipy zahradníka, jak díky slepicím získat benefity pro zahradu

Mít vlastní čerstvá vajíčka, to bývá na první dobrou hlavní motivací těch, kdo si slepice pořizují. Mohou být i zdrojem masa, pokud si sami vykrmíte pár brojlerů, nebo uspokojit milovníky silného slepičího vývaru, což se vám může splnit při obměně nosnic. Zdaleka to ovšem není vše, co vám, vaší rodině i zahradě mohou slepice poskytnout. ...

Nenáročná léčivá aloe vám doma vyčistí vzduch, pomůže s pletí i zažíváním

Aloe vera je známá pouštní rostlina, která zmírňuje nepříjemné svědění kůže i vyrážky, hojí popáleniny a řezné rány. A nejen to, pomáhá například i při problémech se zažíváním. Pěstovat ji lze jako pokojovku, která zbaví vzduch ve vašem bytě nežádoucích toxinů a ještě je po ruce jako domácí lékárnička. ...

Pokus zbavit svět digitálního prokletí. Deskové hry získávají na popularitě

David Rozsíval je profesionálem v oblasti deskových her, vede totiž herní oddělení v jedné z významných firem z této oblasti. Studuje jejich vývoj v čase a s potěšením sleduje, že získávají stále větší popularitu. Pokouší se vysvětlit si to jako pokus na chvíli se zbavit našeho digitálního prokletí.

Začíná Gastroclash, kuchaři Molina a Hromas budou bojovat v první výzvě

Bude to duel dvou receptů, dvou stylů a dvou generací. V kulinářském studiu a vyzbrojen moderními technologiemi je připraven Chef-influencer Ondra Molina, venku u ohniště na vaření na divoko se chystá kuchař nomád Hugo Hromas. Každý večer dostanou shodné zadání, výsledky se však budou radikálně odlišovat.

Nejraději chystá nevěstám den na míru, tipy má i na podzimní dekorace

Patří mezi opravdové mistry svého oboru a lásku ke květinám a jejich estetické prezentaci předává dál studentkám kurzů floristiky. Kdo floristku Renatu Steinovou v dětství nejvíc ovlivnil, aby se začala věnovat tomuto krásnému oboru? Jaký český rekord se svými studentkami vytvořila a pro které umělce vázala originální kytice? ...

Když vám domácí kvásek začne smrdět, nevzdávejte to, radí kvasový guru

Vypěstování domácího chlebového kvasu znamená „zeď“ pro mnohé domácí pekaře. Přitom je to v podstatě jednoduché a dokáže to každý i v domácích podmínkách. Zakladatel kvasové knihovny Karl de Smedt z Belgie nabízí naprosto jednoduchý základní recept.

Do páry šla i maminka s miminkem, říká saunérka a herečka Petra Jungmanová

Herečka Petra Jungmanová se vedle krásných rolí na divadle či ve filmu zhostila extrémně náročného účinkování v sauně. Vede tam rituály a v rozhovoru pro magazín Víkend DNES radí, jak se správně saunovat. „Nejen po divadelním, i po relaxačním rituálu lidé tleskají. Ale to já v sauně vůbec nepotřebuji. Pro mě je největší odměna, když vypnou a je jim ...

Kočka je mazlík, ale pořád je to šelma. Potřebuje si hrát a zabavit se

Kočky sice vydrží být relativně dlouho doma samy, ale mělo by to být spíš výjimečné. Také ony potřebují pozornost a zábavu, jinak mohou být stejně nešťastné jako člověk, který je osamělý.

Japonský brouk se stává novým obyvatelem evropských zahrad. Sežere všechno

Japonský brouk, známý také jako listokaz japonský, je druh hmyzu, který se v posledních letech začal objevovat nejen v USA, ale i v Evropě. Přišel z Japonska, kde je považován za škůdce, pak se začal šířit do dalších částí světa.

Češi a Slováci zkřížili ovčáka a vlka. Chtěli odolného psa na hlídání čáry

Co zůstalo po rozdělení Československa dál československé? Vlčák. Národní plemeno, které vzniklo jako armádní experiment a skončilo v rodinách a ve výstavních kruzích. Anabázi vzniku dnes mezinárodně uznaného plemene popsal časopis Retro.

OBRAZEM: Hříbky a zase hříbky. Takto sbírali houby naši čtenáři

Čtenáři iDNES.cz se pochlubili svými houbovými úlovky. Podívejte se na galerii toho, co všechno z lesa přinesli.

Zoo Praha láká na babí léto, odrůstající mláďata a vyzkoušení aplikace

Je krásně, využijte toho. Jsou dny jako stvořené k návštěvě Zoo Praha, sluníčko totiž láká do venkovních expozic většinu zvířat, řadu z nich i s mláďaty. Například v expozičním celku Vodní světy a opičí ostrovy lze spatřit mláďata všech tří chovaných druhů plameňáků. Americké plameňáky chilské a kubánské i starosvětské plameňáky růžové. ...

Rybář Vágner: Sumci jsou velcí mazáci, neskočí jen tak někomu na špek

Rybář Jakub Vágner se zapsal do historie českého rybaření, když vylovil dosud největšího sumce, jaký kdy byl uloven v Česku. Tento úlovek, který vzbudil pozornost nejen mezi rybáři, ale i širokou veřejností, se zrodil z nečekané náhody.